29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Smažený sýr bez smažení

Tento recept ke mně připutoval od LenkyS s doporučením, jelikož recept vyzkoušela. Tak se podívejte, třeba zrovna vás osloví:))

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kadlus 19.7.2008 13:37

Pro ota,karel/Rady Dědy Porady

ad 1. neslzet=nekrájet; přenechat tuto bohulibou činnost drahé 1/2, ovšem nepřetáhnout přívětivé chování do stadia konzumace tlačenky.

ad 2. také báječná pochotka : Prosciutto melone = parmská šunka meloun do ní obalený . Češi spíše znají chorvatský pršut,to je totéž.Celá kýta louhovaná ve slanémm láku a pak sušená "samospádem".Visí na průvaně,v teple a pomalu vysychá, třeba 1/2 roku a pak se od ní okrajují tenoučké plátky.Podobná je tzv.Schwrzwaldská šunka, u nás k dostání.Podle babičky i u nás původní "pražská šunka" za 1.republiky byla totéž= šunka od kosti.Rozhodně za 2 dny neoslizne, jako to, co se dnes jako šunka prezentuje.

ad.3.Přál bych Vám vidět bourárnu na velkém masokombinátě.20 řezníků-mistrů, po každém tak 20 řezu brousek do ruky, voda z osobních zdrojů(řečeno opatrně pro otrlejší povahy) a brousí a brousí! Však také nečastější nemoc z povolání u nich byl zánět šlach- jako výsledek kombinace chladna -okolo 10 C a námahy.Jen pro zajímavost: Tam, kde jsem působil,denní norma 500 ks prasat.V čele mistr,dělí půlky normální truhlářskou pásovkou a pak po pase k jednotlivým řezníkům-bouračům. Každý byl specialista na něco jiného. Ten pečeně, ten kýty atd. Však také nejlepší nože= vykosťováky si hlídali jako oko v hlavě.Pěkně zabalené v hadru, s ocilkou a brouskem a byly vybrané až do tenké podoby ! Poukázka na vraždu= sahnout panu mistrovi na nože!

Bože, to byly časy, co já všechno nedělal! (i když na bourárnu jsem jenom zavážel). Společně s básníkem: Vším jsem byl rád- někdy ovšem míň!

possum 20.7.2008 15:29

Kadlus,

ad 2.   samozrejme ten meloun myslis Rockmelon. Ne ten obycejny zeleny ve vnitr cerveny?

ota.karel 24.7.2008 4:35

Re: Pro ota,karel/Rady Dědy Porady

K tomu masokombinátu: Pracoval jsem skoro 8r. vedle jatek a jezdil tam často i 2x denně pro krev, když se vyráběla zabijačková polévka (v mrazírnách). Vepřovou porážku znám a "zpracovávali" tam tehdy  taky těch 500-600 prasat. Vepřové půlky jsem pak bral v mrazírnách do ruk a věšel na kladky s háky. Na těch kladkách jsme jen pak tlačily po kolejnicích zavěšených u stropu, do mrazícího tunelu. Některé vážily až 60kg a měl jsem jich v rukách pár tisícovek. Když člověk vidí poprvé do tenka vybroušený vykosťovák v ruce řezníka, tak ho zabolí v zádech a mezi žebry. Navíc ti drsňáci měli takové vtípky, jako: "Za jak dlouho myslíš, že bych tě vykostil? Tipni si!" Tak jako u každého řemesla je pohled na šikovného řezníka u práce radostí. V největším brněnském bufetu jsem viděl řezníka vykostit 15 vepřových plecí, než kluk po vojně vykostil 5 kusů! Vsadili se o pivo a ten mladý řezník už 2.den prohrál a kdoví kde se vyučil ...

possum 19.7.2008 11:56

ota.karel,

k tem chutim; kamarad si vzdy schova jeden bramborak a ji ho s medem. Ackoliv ochutnam vse aspon jednou, na tohle jsem jeste odvahu nedostala.

Jinak Americani jedi burakove maslo (peanut butter) skoro se vsim. A vyborne je s medem. :-P

possum 19.7.2008 11:42

MaRi,

to myslis vazne nebo si si jen rejpla?? ;-)  Bohuzel, ani jeden z danych receptu jsem uz dlouho nedelala. A su na diete! ;-( Takze, jak nebudu, zkusim a dam vedet.

Jestli ovsem nechces cekat, rekla bych, ze takove 4 minuty by to mely zvladnout. (Pridat po minute muzes vzdycky ;-) ). A taky; tim, ze je na povrchu cerstve maslo bych radila dat na povrch formy ubrousek. Zkusis-li, dej vedet. :-)

MaRi 19.7.2008 14:14

Re: MaRi,

přiznám se s pýřením, že jsem si spíš rýpla (a rozhodně ne zlomyslně, jen jsem si připomněla diskuse zpřed času). Mám totiž pouze jednoduchou mikrovlnku a ještě jsem si netroufla použít ji jinak než na rozmražování a ohřívání. Ale až si troufnu, budu mluvit jinak - asi.

possum 20.7.2008 15:24

Re: Re: MaRi,

Moc si cenim tveho priznani, ze sis rypla. (Nejsi sama, lidi, kteri mikro nepouzivaji si casto rypnou. Kdyby to zkusili, tak by taky vlnili a nerejpali.) :-)  A cemu rikas jednoducha mikrovlnka??? Co si myslis, ze mam ja??? Kdysi daaaaavno jsem mela convection, ale jelikoz to byla jedna z prvnich, tak to nebylo ono. No a od te doby bych uz nic nez obycejnou nechtela. Akorat si kupuju silnejsi a vetsi. ;-)

MaRi 20.7.2008 18:02

Re: Re: Re: MaRi,

milá possum, vídám v různých textech (či reklamách apod.), že součástí mikrovlnky je gril či má funkci tu nebo onu - a to nemám. A hlavně nemám - odvahu zkusit neprověřený postup. Nechybí mi odvaha upravovat a měnit či nahrazovat suroviny a tak, ale to je základní postup - vaření na přímém ohni či plotýnce nebo pečení v troubě. Ovšem mikrovlnka pracuje přece jen na jiném principu. Taky jsem napsala, že až vyzkouším = odvážím se :-) , budu mluvit jinak ;-).

ota.karel 19.7.2008 6:25

Možná to neznáte: "Jak neslzet při krájení cibule."

Kdysi jsem zjistil, že manželka při krájení cibule trpí a já nemám žádný problém. Po čase jsem v jednom časopise narazil na rady hospodyněk, někdy z r.1930, a tam doporučovali při krájení cibule namočit nůž do studené vody!

Já to dělal náhodou, protože před každým použitím jsem jakýkoliv nůž přebrousil na velice jemném brousku. Při broušení se nůž i brousek namočí do vody a nůž pak opláchne ...

P.S. Pracoval jsem totiž s několika řezníky, kteří mě naučili nože správně

brousit. Já vždycky obdivoval dokonalost, takže perfektně ostrý nůž

obdivuji. Navíc je práce s ostrým nožem snadnější a rychlejší. Je smutné, jak necitlivě a barbarsky většina lidí s noži zachází, a jak je neumí používat, přestože je používají doma při vaření denně. Kromě toho, že ve většině domácností jsou nože tupé, tak je často ostří poškozené (zubaté) z neuvěřitelných způsobů používání.

Kadlus 18.7.2008 20:49

Podávám TO

pokud nevíte, co tahle zkratka znamená, jde o oblíbenou kratochvíli politiků A "celebrit" ( to áčko tam patří). Bez varování, zcela nehorázně , bez jakýchkoli skrupulí zautočíte na skryté Pavlovovy reflexy ! Jeden aby se zbláznil! Jenže, zkuste se v tuhle dobu (+ doba přípravy) naládovat! To by byly těžké sny! Styďte se, kulinární bezbožnice !

Jen mimochodem- znáte k bramboráku ( u nás to byla vždycky spíš cmunda) jao přílohu borůvky s mlékem? Pokud ne, zkuste! Jde prý o typickou (německou) variantu !

MaRi 18.7.2008 21:00

Re: Podávám TO

k bramboráku, co se do něj dává česnek a majoránka??? Není to kombinace pro sprintery??

Kadlus 18.7.2008 21:37

Re: Re: Podávám TO

Ba právě není, i když to někomu zní stejně divně, jako kachna na pomerančích. jenom vrozená zdvořilost mne nutila tvářit se důstojně v době námluv ( nadšeně mi to nějak nešlo!). Zeťák už zdvořilost postrádal a projevoval mírné zděšení. Dnes se borůvek dožaduje - a dost nahlas. jen dodám- lepší je borůvkový kompoz a mléko. Vůbec, když se jeden přižení do národnostně rozvrstvené rodiny, ochutná spoustu dobrot a některé vezme za své. Jen se to musí skutečně umět. Třeba "Eintopf", co dělávala panímáma byl signálem návštěvy ORL za účelem odstranění "boulí za ušima". Na rozdíl od představ o chudinském jídle na ingrediencích rozhodně nešetřila. Všechno v jednom hrnci !:-D

ota.karel 19.7.2008 5:19

Re: Re: Re: Podávám TO

Já se kdysi v mezinárodní kuchařce dočetl o žemli s máslem, medem a šunkou a dost mě to zarazilo. Když jsem to zkusil, už jsem zaražený nebyl, protože je to dobré, přesněji: mně to chutná. Když si vzpomenu, tak si něco takového namíchám doma z dostupných surovin v ledničce dodnes. Později jsem zjistil, že když se k tomu přidá niva, tak je to výborné. Taky jsem se pak dozvěděl, že je to jen o kombinaci chutí (sladkoslané, sladkokyselé atp.). V kině jsem ve filmu Diamanty viděl, jak si chlap poručil k míchaným vajíčkům nějaký džem. Celé kino se smálo a já taky. Až jsem to zkusil s meruňkovým nebo jahodovým. Je to dobré, ale meruňkový džem mi k tomu chutná víc. Velice zajímavé je pozorovat reakce lidí, když si před nimi takovou zvláštní kombinaci dáte. Když jsem si na dovolené s kolegy z práce dával k snídani v restauraci ty vajíčka s džemem, tak jedna mladší kolegyně reagovala velice popuzeně a tušil jsem, že kdyby mohla, tak svolá tábor lidu a nechá mě upálit. Ona ke mně měla srandovně ambivalentní vztah. Byla o dost mladší a pořád do mě vrtala, ale v restauraci si sedla vedle mně a celou dovolenou prudila (já byl tehdy pro dost žen přitažlivý vysportovanou postavou). Stejné reakce lidí okolo byly u moře v BLR, kde jsem z donesených snídaní vytvářel chleby s máslem, džemem a salámem popř. slaným sýrem. Ale když to mladší a odvážnější ochutnali, jedli to pak taky. Když jsme v moři nasbírali slávky jedlé a v kempu z nich vytvářeli různá jídla, tak starší konzervativnější postávali okolo a v duchu přemýšleli o sběru suchého dříví a upalování čarodějnic. Totéž proběhlo na Vranovské přehradě, kde jsem naši partu ukecal ke sběru šneků, a pak z nich vytvořil cosi na cibulce s rajčaty, paprikami a vajíčky. Takže i já na to mléko a borůvky dnes zareagoval klasicky nesnášenlivě, což mě mrzí. Vždycky se snažím být spravedlivý a tolerantní, ale někdy mi to nevyjde ...

ota.karel 19.7.2008 3:36

Re: Re: Podávám TO

Vzhledem k těm Němcům to bude normální. Kdysi jsem totiž četl rozhovor se 2 kuchaři, co vařili v několika státech Evropy. A ti o Němcích řekli, že jsou schopní naprosto neuvěřitelných kombinací jídel, které by u žádné jiné evropské národnosti neprošli ani náhodou.

ota.karel 19.7.2008 3:41

Re: Podávám TO

Ten samotnej bramborák se mi zdá dost chudej a bez masa. Přidal bych alespoň opečenou klobásu a trochu škvarků, nebo raději pořádný kus pečeného bůčku, aby ten bramborák nebyl tak suchej. A zapít by se to dalo i kefírem nebo alespoň kyškou. / Chápu, že žlučníkáře z tohohle může píchat v pravém boku, ale tohle je jídlo pro zdravý a tvrdý lidi, co mají hlad, nebo alespoň chuť k jídlu./

zana 19.7.2008 20:46

Re: Re: Podávám TO

přednosta je z rodiny, kde se k bramboráku pilo bílý kafe 8-o8-o (u nás čaj se šťávou;-D;-D).

LENKA S 18.7.2008 20:39

DEDE, JÁ TI HNEDLE ČERA NA TVŮJ DOTAZ ODPOVÍDALA, ŽE TEN TVŮJ ZÁZRAK BUDE Z RODU TRHANCŮ.

JAK  VIDĚT,  MOJI  ZPRÁVU, I KDYŽ  BYLA  PSANÁ  NIORMÁLNÍM PÍSMEM,  BEZ VERSÁL,  SEŽRALI  ZAS  HLADOVÍ   TRPHAJZLÍKOVÍ  DRÁTENÍCI. JINAK  JEŠTĚ  K  TOMU  SÝRU MUSÍM  DODAT,  ŽE  JÁ    RECEPT DNESKA  JEŠTĚ  INOVOVALA  , JELIKOŽ  NI NA  NĚM  NECHTNALO  TO   VEJCE. ZNÍ TAKTO: DNO MALÝCH KOMPOTOVÝCH,  ALE   ZAPÉKACÍCH  MISEK JSEM  VYMÁZLA    OLEJEM  A  TÉŽ  VYSYPALA  STROUHANKOU. 1. VRSTVA  JE  JEMNĚ  STROUHANÝ  SÝR, PAK   TROŠKA  SEKANÉ  ŠUNKY  NA   NA  NI  ZAS  TEN  SÝR.  HOŘEJŠEK  JSEM  JEN   POPRÁŠILA  OPĚT STROUHANKOU  A   JEN  LEHOUNCE  ZAKÁPLA   DOBRÝM  OLEJEM(  STAČILA  MI  ČAJOVÁ   LŽIČKA NA  2 MISKY.  S  VODOU  NA  PEKÁČI  JSEM  SE  NEZATĚŽOVALA   VŮBEC  A  VŠE  VRHLA I  S  PLECHEM  DO  VYHŘÁTÉ   TROUBY, NA  HORKOVZDUCH A  NA   NEJVYŠŠÍ TEPLOTU .  PEČE  SE  JEN   20 MINUT.  MEZITÍM,  CO  SE   MISKY  ZAPÉKALY,  JÁ OLOUPALA  BRAMBORY ,  UVAŘILA  JE   A  ZHOTOVILA Z  NICH  KAŠI. K TOMU  YL  SALÁTEK   ZE  ZAHRÁDKY. HOTOVO  BYLO   VŠE  I  S VEŠKEROU   PŘÍPRAVOU  ASI  ZA  30 MINUT.  JE  TO  VÁŽNĚ  RYCHLÉ  JÍDLO,  ALE  HODNĚ  SYTÉ. AŽ   BUDU   TENHLE  NESMAŽENÝ  SMAŽENÝ  SÝR  DĚLAT  PODRUHÉ, UDĚLÁM PRO    JEDNOHO VŽDY  JEDNU  MISTIČKU. NEVÍM, KDO  TO ZDE   SPRÁVNĚ  PODOTKL, ŽE SE  HMOTA  UŽ   NESOLÍ.  SÝRY  JSOU  BOHUŽEL  SLANÉ  AŽAŽ.

YGA 18.7.2008 22:19

Re: DEDE, JÁ TI HNEDLE ČERA NA TVŮJ DOTAZ ODPOVÍDALA, ŽE TEN TVŮJ ZÁZRAK BUDE Z RODU TRHANCŮ.

LENKO - TVŮJ RECEPT SE MI MOC LÍBÍ. JÁ TOTIŽ SMAŽÁK MOC NEMUSÍM - DOMA SE MI VĚTŠINOU ROZTEČE A V HOSPODĚ SE MI ZAS ZDÁ DOST MASTNÝ (TEĎ NEMYSLÍM ÄNI TAK FINANČNĚ, JAKO ŽE NA PŘEPÁLENÉM OLEJI DĚLANÝ) - ALE TOHLE BYCH ZKUSILA. A MOŽNÁ, ŽE BY SE MOHLY ZRACOVAT I TY ZBYTKY RŮZNÝCH SÝRŮ - TO OPRAVDU ZKUSÍM. DÍKY ZA INSPIRACI.

ota.karel 19.7.2008 4:49

Re: DEDE, JÁ TI HNEDLE ČERA NA TVŮJ DOTAZ ODPOVÍDALA, ŽE TEN TVŮJ ZÁZRAK BUDE Z RODU TRHANCŮ.

Vypadá to docela lákavě, ovšem misky bývají různě velké. Já ve 20ti zažil v práci pána 146kg při sotva 170cm a ten měl takový, no říkal tomu hrníček... Měl obsah litr a dodnes nechápu, kde ho sehnal. On "celkem" moc nejedl, jen ráno přicházel do práce s plnou síťovkou a často jsem ho zastihl v šatně, jak tam má hlavu ve skříňce a něco jí. Kromě toho jsme pracovali ve firmě, kde se dalo pořád něco jíst, protože ve výrobě nám ženský namíchali dršťkovou, nebo upekli cokoliv jsme přinesli(maso, rybí prsty atp.) jako zákusek byly vynikající tvarohové taštičky upečené v sádle, nebo nějaký karbenátky (šéfové nám to pak zatrhli, ale nějakou dobu to byl veletrh chutí). Kromě toho jste si mohli na rampě podle chuti a roční doby zobnout různého ovoce. Od jahod, přes třešně, broskve, meruňky, švestky, jablka, papriky, rajčata až po jeřabiny. Osladit jste si to mohli firemním cukrem a upéct cokoliv na firemním sádle. Jeden kolega si dusil speciality v alobalu na parním ventilu ve sklepě (když nám zatrhli to pečení v pánvích se sádlem) = nějaké maso s paprikami a rajčaty. Dalo se použít hovězí, vepřové, rybí filé i nějaké mořské ryby. Suroviny se daly získat výměnným obchodem, podle toho, kdo u čeho pracoval, nebo i podle sympatií zdarma. No a ten pán, co skoro nic nejedl, si takhle občas dal jen trochu jahod s cukrem do toho litrového "hrníčku" a k tomu tajemný obsah nadité síťovky. Taky na rampě stály skoro denně lódny s vařenými vepřovými jazyky, hlavami a mezitím byla občas nějaká nepovedená debrecínka(zmetek určený ke zpracování do paštik). Úplně jsem zapomněl na různé ledňáčky, polárkové sněhy, sovětské zmrzliny, sibirky, mražené dorty a jiné mražené sladkosti, protože jsme pracovali ve skladech mrazíren ( Když jsem od tam odešel, tak jsem byl tak nasycený zmrzlin, že jsem si ledňáka Míšu koupil až za 9roků!).

 No a tohle se mi vybavilo při výrazu "zapékací misky", protože jsem si vzpomněl na ten litrový "hrníček", a to jsem musel umazat další zaměstnání a zážitky. 

LENKA S 19.7.2008 16:58

OTO. KARLE,

 TAKHLE  PŘESNĚ   SKORO  NEJEDL  MŮJ VLASTNÍ  TATÍNEK A  TU   SÍŤOVKU  NARVANOU  RŮZNÝMI  DOBROTAMI MĚL  DENNĚ V DPO PRÁCE  TAKY.   JEDINÉ,  CO  MI   NESEDÍ,  JA  TEN   HRNÍČEK. O   TOM NIC  NEVÍM. JINAK  MŮJ  TÁTA  MĚL   OBČAS  I  150 KG A   NEMĚŘIL   VÍC  NEŽ   METR   ŠEDESÁT. EPRACOVAL  TY   JSUI  NÁHODOU NĚKDE  V  CHOMUTOVSKÝCH MARZÍRNÁCH. MŮŽE  TO  BÝT JEN  SHODA  NÁHOD,  ALE  PŘESNĚ  TOHLE  VYPADÁ   NA  MÉHO  TÁTU.

ota.karel 24.7.2008 3:46

Re: OTO. KARLE,

Lidé existují v konečném počtu provedení (napovídají tomu tzv. knihovny palmových listů v Indii se zapsanými osudy lidí = minulost i budoucnoust. Bylo zjištěno, že těch druhů předpovědí, které vždycky souhlasí, mají "jen" 80 000). Takže každý z nás má někde na světě svého dvojníka, tak to je a podílí se na tom i možnost kombinací genů. // Narodil jsem se v Brně, žiju a pracuju v Brně a nejspíš tam budu i pohřben. I když můžu jako řidič náklaďáku, nebo autobusu, umřít třeba i v Chorvatsku (tam jsem byl zatím nejdál s autobusem). A ten litrový smaltovaný "hrníček", to byla rarita. Druhý takový jsem už nikdy a nikde neviděl a věřte, že jsem toho viděl hodně, protože jako zvědavý člověk se dívám dost pozorně.

Dede 18.7.2008 10:55

DOTAZ - prosím o radu

Moje babička dělávala v sezóně vždycky bublaniny, kterým říkala lité bublaniny 8-o- byl to takový jako svítek s ovocem (jedlo se to teplé, nebyl to koláč!), ale když se to peklo na plechu v troubě nebo v remosce, tak se to celé zvlnilo, dělalo to takové kopce:)) Hledala jsem správný recept na webu, ale nefunguje to:( jednal se svítek nezvedá a jednak má tendenci se přichytávat k plechu, což  babiččina bublanina nedělala - a to přes to, že ten plech a olej nahřeju, než tak dám těsto. S papírem na pečení to samozřejmě funguje bez připékání, ale babička ho nikdy nepoužívala, takže je mi jasné, že něco dělám špatně nebo prostě nemám správný recept (ten recept - mléko, celá vejce, polohrubá mouka, špetka soli, pr. do peč.) Neznáte to někdo náhodou? :-)Může to být nějaká podkrkonošská specialitka, nevím...

LA 18.7.2008 11:05

Re: DOTAZ - prosím o radu

Podle popisu (až na to jedení za tepla, my holt máme větší trpělivost) to není specialita, vyskytuje se to mnohem jižněji. Zkusím se doma kouknout. Ad přichytávání: co takhle pekáč normálně vymazat a vysypat. ;-)  My pečícím papírem nahrazujeme právě to vymazávání a vysypávání.

Dede 18.7.2008 11:41

Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

Lucko, ono se to zprincipu jí teplé! Servíruje se to podobně jako třeba omeleta, posypané moučkovým cukrem. No a babička umřela, mamina taky a recept je fuč :-( Já jsem to nedělala, to jen že teď mám tu zahradu a na ní konečně i to ovoce, víš?

LA 18.7.2008 12:26

Re: Re: Re: DOTAZ - prosím o radu

Aha, tak to je opravdu něco jiného, já šla po té bublanině (a dokonce se dělá i z litého těsta a vybíhá).

possum 18.7.2008 11:47

Dede zdravim :-)

podle me to zni jako svitek/trhanec. A me se vzdycky udelaji 'hory doly'. Nevim, jestli to ma nejaky vliv na prichytavani, ale na tyhle veci se pouziva maslo a ne olej.

1/2 l mleka, 2 vejce, 80g praskoveho cukru, 200 g hrube mouky (ja tu mam jen neco jako polohrubou), spetka soli a ovoce.

Plech se silne vymaze maslem, necha rozpustit a na to se vleje testo, na ktere se da ovoce a jeste kousky masla.

Jinak pani Retigova ma tuhle bublaninu: Vraz do hrnku 11/2 litru obsahujiciho, 6 zloutku, prilej k nim 1/3 litru mleka a rozkverlej to, pak do toho vmichej tolik mouky, az mas testo jako na hustou kapanku, pridej k tomu 14 dkg tluceneho cukru a trochu soli, a konecne do toho vmichej snih z tech sesti bilku; nyni vymaz pekac maslem, dej do neho asi pres polovic svestek, vlej na to testo, poklad to povrchu kousky noveho masla a nech to upeci. Na stul dej k tomu skorici a cukr, aby si kazdy mohl dle libosti vziti na svuj talir.  (M.D. R.  Domaci kucharka 1902.) 

possum 18.7.2008 11:50

Re: Dede zdravim :-)

To su blb! Ja pani Rettigove ukradla jedno t. ;-(

Jinak mam jeste podobny recept z Norska, ale musim ho najit. Ten je taky moooc dobry. ;-);-P

Dede 18.7.2008 12:03

Re: Re: Dede zdravim :-)

Není ten dnešní svět úžasný? Hodím dotaz na bublaninu z podkrkonoší, odpověď dojde z Austrálie se slibem něčeho zajímavého z Norska8-o;-D Díky milá possum, zkusím to - můj nalezený nepříliš přesný recept byl bez cukru a hladké mouky a hory doly nedělá. Tak já to zkusím i s tím máslem:-) Mám tu borůvky a borůvková je mňamózní! :-)

possum 18.7.2008 13:28

Svet je malickej

diky internetu ;-D;-D 

Tak tady ten od Vikingu. ;-)

250 g mouky, 1/2 KL soli, 600 ml mleka, 3 vejce, 2 PL masla, 200 g boruvek. 

Vsechno krome masla a boruvek uslehame, potom vmichame boruvky. Maslo rozehrejem na pekaci,  vlejeme testo a peceme asi 20 minut.

MaRi 18.7.2008 14:55

Re: Svet je malickej

a může se dát do mikrovlnky?? na jak dlouho?