25.9.2021 | Svátek má Zlata


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Scones – oblíbené anglické pečivo

Scones pocházejí ze Skotska a datují se už do let 1500

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Hanča 11.9.2020 17:34

Maričko, scones vypadají moc hezky ve sladké i slané variantě. Možná zkusím tu sladkou, s ostružinami, které průběžně sklízím, a už mi pomalu docházejí nápady, co s nimi. Jak dozrávají postupně, není to na žádné velké zavařování, spotřebovávám je do jogurtu, na koláč, do ovesné kaše. Snad nebude vadit, že zahradní ostružiny jsou velikosti XXL. :-)

Z. Lika 11.9.2020 19:33

Hančo, to budou naprosto luxusní skouny :-) Jako městské mi ovšem stále připadá, že nejlepší je s nimi šup rovnou do pusy. Ale uznávám, že i to se může omrzet. A jak už jsem psala, i ty skouny/biskvity naslano byly překvapivě dobré, žádná fádnost.

M. Crossette 11.9.2020 17:00

Děkuji za komentáře, jsou si podobné, tak odpovím hromadně. Měli jsme tu na několik dnů švagrovou, k první snídani jsem rozpekla poslední dvě sýrové scones. Také jí moc chutnaly a chtěla se je naučit. Tak jsme spolu ve středu upekly další, tentokrát s rozinkami (předem namočenými v rumu). Také výborné, včera jsem je k snídani nahřála a když švagrová později odjížděla, zbylé jsem jí dala s sebou, aby měla doma k snídani.

Jak jsem napsala, scones mohou být na slano i na sladko (jak je v posledním odkaze článku, někde dělají i 20 druhů). Nejběžnější jsou asi stále ty klasické bez "vylepšení". Ale i u nich občas lidi zatouží po změně. Já miluji žitný chleba, ale třeba za pobytu v Německu (a že tam pečou výborné žitné chleby) jsem si občas v oblíbené pekárně koupila menší žitný bochníček s vlašskými ořechy a směsí semínek (jen asi 3x dražší). Shodou okolností jsem stejný jedla loni při návštěvě domova. Ššvagrová ho kupovala ve smíchovském centru v pekárně (možná pekli podle německého receptu) . Takže i u vás se "vylepšené žitné chleby" staly populární.

YGo, koukni pod svůj komentář :-)

L. Blaza 11.9.2020 12:44

Maričko super recept! Díky za všechny Tvé recepty!

E. Zvolánková 11.9.2020 11:55

Krásný pátek všem i nadcházející víkend.R^

Zajímavý recept, vypadá to opravdu k nakousnutí, ale u nás bych se tím asi moc nezavděčila. Leda já bych si dala a já to zas nesmím.;-(

Z. Jenny 11.9.2020 11:53

Milá Maričko, díky za bezva recept, systém"vraž do toho,hup, šup a jet to".To mám ráda zkusím určitě. Krásně si to vypsala ,pěkně podrobně, i s dokumentací ,to je fajn.:-)Mám od tebe uloženo hodně receptů, teď zrovna tu drobenku se švestkami,letní hitparáda! R^V

T. Zana 11.9.2020 11:14

Rychlé pečivo se vždycky hodí ;-). Jinak jsem na tom podobně jako Yga, kromě listové těsta slané nepeču, halt jsem k tomu z domova nebyla vedená:-P. Vlastně bych ty sýrové docela zkusila, ale asi na nějaký mikrorozpočet - co když to pro nás nebude ono 8-o?

Ale je tu i sladká varianta, tak to by šlo.

Maričko, díky za pěkný recept s perfektní dokumentací a příběhem!

Z. Kytka 11.9.2020 10:49

Maričko to vypadá výborně, určitě zkusím. Našla jsem na netu senzační recept na sýrové pečivo, vložila jsem ho na Hady do Kuchařského koutku. Bohužel jsem zapomněla jak vložit obrázek. 8-o Když mi někdo poradíte, pro ilustraci dodám.

Z. Iva 11.9.2020 14:45

Kytko, obrázek musí mít adresu, tudíž ho musíš někam vložit (třeba na rajče). Pak zkopíruješ adresu a vložíš buď jako Img nebo OBR= (obojí je na liště příspěvku) u OBR= vkládáš ještě šířku.

Z. Lika 11.9.2020 9:09

Vzpomínám si, že jsem recept na bisquits vyzkoušela, a chutnaly překvapivě dobře. Moc se mi líbilo, že tohle těsto se vyloženě nesmí zpracovávat dlouho, je to takové ruk-cuk, žádné crcání. A povedly se mi i v plynovce. Takhle třeba na večírek je to velice šikovné, pokud se mi tam zrovna nesejdou samí keto-dietáři ;-D

Z. Yga 11.9.2020 8:24

Milá Maričko - na fotkách ty bochánky či trojúhelníčky vypadají přímo k nakousnutí. Na tvých receptech se mi líbí, že nejde jenom o shňácání surovin ;-), ale váže se k nim i příběh či vzpomínka. A taky nejsi líná najít na netu další varianty - bezva.

Přiznávám - pečení slaného pečiva není moje hobby - tam jsem ustrnula u slaných tyček z listového těsta (ovšem ty musím vozit na všechna naše rodinná setkání, bez nich by mne snad vyhnali ;-D), tak nevím, jestli vyzkouším pravé skotské scones ;-), ale možná, že na ně někdy přece jenom dojde.

A naprosté OTéčko - předevčírem jsem s Jeníkem zabloudila do Mikulova a tak jsme si tam střihli minivycházku. Bylo krásně, turistů tak akorát - hodně Rakušáků, čemuž se není co divit, Mikulov jest hezké a zajímavé město na hranici. Fotila jsem jak divá, hodně fotek jsem vyhodila a přesto jsem v albu přesáhla svou magickou hranici třiceti fotek o dalších devět ;-D - tož, kdo jste tam ještě nebyli, nebo kdo jste tam byli v dávné době, podívejte se, jak se nám Mikulov vyloupl do krásy

https://yga.rajce.idnes.cz/2020_Zari_2_-_Mikulov/

Z. Yga 11.9.2020 9:40

Tož včil na album - už jsem to spravila... snad!

M. Crossette 11.9.2020 17:04

YGo, krásné fotky, přizvala jsem manžela, ať se také pokochá. Na Mikulov máme krásné vzpomínky, je to už pomalu 30 let, co jsme tam byli. Přespali jsme na náměstí v hotelu Rohatý krokodýl, nevím, jestli tam stále je. Prošli jsme se nádvořím zámku a pak zašli do jedné krásné vinárny (myslím naproti zámku a vchod byů z podloubí) . Výborné víno nám tak chutnalo a že jsme ho vypili víc než jindy a odcházeli s úsměvy na tvářích. Krásně tam bylo.

A tuhle krásnou lidovku jsme - až pražáci - v příbuzenstvu milovali a nadšeně "halekali" u táboráků na chatě (s řadou jiných lidovek), jen místo cimbálu hráli moji dva bratranci na kytary.

https://www.youtube.com/watch?v=waQLHhzdcTU

Z. Xerxová 11.9.2020 6:24

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Momentálně mám taky nějaké pečící období. Peču žitné (nejen žitné, pšenice převažuje) dalamánky i bílé italské bagetky... Vím, co do toho nacpu a teplé pečivo je stejně nejlepší. A do druhého dne vydrží v pohodě.