MLSOTNÍK: Salát z fazolových lusků (archiv)
A servírujeme foto: Sharka, Neviditelný pes
Původně vyšlo na Zvířetníku (Neviditelný pes) 15. července 2016 (odkaz zde)
Navnadila mne Wendulka (viz Wendulčin salátový Mlsotník zde). Já už dlouho pokukovala po nějakém salátu z fazolových lusků, ale vždy jsem skončila u dvou verzí jídla z této suroviny. U konzervovaných lusků na kyselo se smetanou a nebo u mražených lusků na slanině s česnekem. Protože lusky na kyselo s vařenými bramborami považuji za velikou pochoutku, a tu mi ani školní jídelny nedokázaly zkazit. Byť tam to spíše byly lusky na kyselo s bešamelem (nálev s moukou bez smetany)...
Rozhodla jsem se, že prostě ten salát musím udělat. Teorii jsem měla namakanou. Jen nebyl čas to zkusit. Až jsem jednou hmátla do mrazáčku, vyndala pytel francouzských lusků z Lidlu a prubla receptík – horké lusky se zálivkou. Překvapilo mne, jak moc rychlé to jídlo je. Za deset minut jsem servírovala. Příjemným překvapením bylo zjištění, že kočky zálivku s vinným octem nemusí a tudíž nikdo nežebral a nechtěl ochutnávat a ani očichávat.
Lusky se překrájejí – lépe se to jí, a vhodí do vroucí vody s česnekem a solí...
...ve chvíli, kdy se voda opět začne vařit, se lusky scedí a vhodí do mísy a přelejí zálivkou (žádná ledová voda)... proházejí se a nechají se vypít tu zálivku.
Konzumují se teplé s pošírovaným vejcem nebo s volským okem, případně vejcem na měkko a topinkou.
Zálivka na 350 g lusků:
- 1⁄2 PL červeného vinného octa
- 5 PL olivového virgin oleje
- 1 PL třtinového cukru
- 1 citron – kůra i šťáva
- 1 stroužek českého česneku – rozdrtit
- 1 PL medu
- 1 ČL dijonské hořčice
- špetka soli a čerstvého mletého pepře
Vše se vyšlehá, utvoří to takovou příjemnou emulzi a vleje se to na horké lusky.
PL je polévková lžíce, ČL je čajová lžička
PS: půlka mi zbyla – teplé je to velice dobré, ale mně to více chutná studené...
PPS: do nasáklých lusků jdou přidat horké, vařené, nakrájené brambory a červená cibule a máte další skvělý teplý salát...
Dobrou chuť!
Foto: Sharka. Fotogalerie: 9