27.1.2020 | Svátek má Ingrid


MLSOTNÍK: Rychlovky a masaláty

30.1.2009

RYCHLOVKY

Nejvíc práce a času spotřebuji na přípravu zeleninových jídel. Než to všechno vyperu, očistím, opět vyperu, nakrájím a případně tepelně opracuji - ach jo. Pokud vám nechutná mražená zelenina, pak jste na tom stejně. Tak občas přijde k duhu teplá večeře, obvykle co lednička a mrazák dá...

Špagety carbonara z Roudnice

Čas: po dobu uvaření špaget

Angl. slanina + česnek + niva + smetana (mléko, Tatra mléko apod.)

Než se uvaří špagety, osmahněte na pánvi kostky angl. slaniny, zalijete mlékem (smetanou) a přidejte podrcenou nivu (tak 10 dkg na osobu stačí). Když se sýr rozpustí (cca 5 min.), doplníte drceným česnekem a šup na špagety. Pokud dáte moc tekutiny, přidejte vajíčko, hezky to zhoustne. Určitě by to šlo i s jiným sýrem, ale niva tomu dá šmrnc.

Použijete-li jiný, méně aromatický sýr, pak klidně přidejte i mražený hrášek a kukuřici a máte zas úplně jiné jídlo, a to špagety po zahradnicku.

Kuřecí křídla narychlo

Čas: po dobu varu rýže

Kuřecí křídla + česnek + sojovka + jakýkoliv druh zeleniny po ruce

Než se uvaří voda na rýži, tak na troše oleje opečte z obou stran kuřecinu, pak teprve osolte, přidejte sojovku a česnek; podlijte a duste pod poklicí, než se uvaří rýže. Čím déle vydržíte opékat, tím lépe! Když to poměkne (cca 20 min.), doplňte do pánve hrášek nebo kostky papriky a pro štíhlé mlsaly nakonec hrst buráků. Udělá to mňam šťávu, zvlášť když krom vody dáte i trochu bílého vína či vermutu...

Krétská mořská směs

Čas: po dobu varu rýže

Surimi tyčinky + krevetky + loupané mušle naložené (není nutno) + lze jakýkoliv kus mořské ryby (ani to být nemusí) + česnek + smetana + muškátový květ + 2 lžíce hladké mouky (Solamylu) + citron

Než se uvaří rýže, na pánvi na troše oleje osmahněme jemně krájený česnek v množství větším než malém, pak přidejte kousky ryby + krevetky spařené horkou vodou + nakrájené kousky mušlí + muškát. květ. Dřív než vám česnek zhnědne a zhořkne, to zalijte smetanou s rozmíchanou moukou, povařte (cca 5 min.) a nakonec přidejte krájené surimi tyčinky, osolíte a ocitrónujete, popř. opepříte. Surimi tyčinky přidáváme doma až nakonec, protože nemáme rádi, když jsou rozvařené, ale naopak měly by být al dente. Omáčky by nemělo být moc.

Lze to podávat i s těstovinou, ale na Krétě to jedí s rýží.

České špagety napolitano

Čas: po dobu varu špaget

Konzerva loupaných drcených rajčat + cibule + česnek + oregáno + angl. slanina (nemusí být) + sýr

Než se uvaří špagety, osmahněte na pánvi (na troše oleje) na kostky nakrájenou angl. slaninu + jemňoulince nakrájenou cibulku, přidejte konzervu rajčat + vše ostatní. Duste, míchejte, vodu odpařujte. Špagety podávejte s omáčkou a se sýrem navrch. Já obvykle sáhnu do zásob lednice pro pytlíkovaný parmezán, ale stačí i obyčejný eidam.

Brněnské špagety

Čas: po dobu varu špaget

2 plátky vepřové kýty + mražený hrášek (lze i kukuřice) + worčestr + 2 lžíce hladké mouky + vegeta nebo jiné ochucovadlo

Než se uvaří špagety, vydatně naklepete plátky masa, pěkně do tenka a nakrájíte na nudličky nebo malé plátky. Na pánvi je (postupně - aby jich nebylo moc najednou) osmažíte, pak posolíte, všechny nasypete zpět do pánve, vydatně okořeníte worčestrem popř. pepřem. Lehce podlijete, přidáte mražený hrášek a trochu kukuřice a dusíte, zlehka zahustíte moukou rozmíchanou v trošce vody a nakonec přidáte vegetu. Doporučuji na závěr lžíci citronové šťávy. Omáčka si postupně zahoustne, ale nemělo by jí být moc, aby se vám v špagety neutopily.

SALÁT JAKO HLAVNÍ JÍDLO, tzv. MASALÁT

Zelenina je zdravá (nemocnou nekupuji) a bez masa to není ono. Dobře připravený salát, kde je ode všeho, je úplně to nejlepší, protože je ho velká mísa a každý si vezme, kdy a kolik chce - tedy pokud přijde včas. Má to ovšem vadu na kráse, tahle jídla jsou náročná na přípravu a čas. A tak - máte-li dost času se věnovat kuchaření - doporučuji naše domácí specialitky:

Chalupářský césar

Ledový salát + toastový chleba + angl. slanina + zakysaná smetana (majolka, tatarka, jiný dresing...) + vejce natvrdo vařená + kuřecí prsní řízek (pro mne vůbec NEMUSÍ BÝT)

Angl. slaninu nakrájejte na proužky a osmažte na pánvi. Pěkně do křupava. Osmažené nudličky vyberte a v tuku osmažte kostky z toastového chleba. Nakrájejte (natrhejte) ledový salát, vejce nakrájejte na plátky či osminky a připravte si TROCHU dresingu podle domácí chuti. Pak vezměte VELKOU mísu nebo hluboké talíře a skládejte: vrstva ledového salátu - posypat slaninou. Vrstva ledového salátu - posypat kostkami toastů. Vrstva ledového salátu - vejce. Závěr: vrstva ledového salátu + vše, co zbylo + dresing. Nemíchat, netřepat. Jednotlivé vrstvy salátu můžete lehce osolit a pokapat (ne polít!) olivovým olejem. Pro žrouty můžete úplně nahoru naskládat na kousky nakrájenou a osmaženou kuřecinu. Tu já ale v tomhle salátu nerada, připadá mi tam tak nějak chuťově navíc - ostatně vejce taky vlastně kuře...

Bavorské zelí

Hlávkové bílé zelí + angl. slanina + ocet + sůl, cukr.

Zelí nakrájíte na proužky (V-krouhač je ideální pomocník). V míse pěkně rukou promnete proužky zelí se solí a cukrem, až zelí změkne. Na pánci vyškvaříte angl. slaninu a když je vysmahlá k vaší spokojenosti, vypnete plyn a do horké prkající pánve přikápnete ocet (doporučuji vinný či jablečný). Ono to pěkně zaprská a zapění a celou tu vřící pěnivost nalijte na zelí a smíchejte. Podáváte teplé i studené, zbyde-li. Podle originálu se jí lžící z hlubokých talířů, a to k masu či uzenině. U nás k rohlíku.

Kuřecí zeleninový těstovinový rodinný

Kuřecí prsa + žampiony + pór + papriky (zelená, červená) + zakysanka + těstoviny typu "vrtule" + olej

Všechny ingredience budete postupně tepelně opracovávat, nic není syrové.

Dejte vařit kvalitní těstoviny a připravte VELKOU mísu či hrnec! Kuřecinu nakrájejte na proužky. Pokud stíháte, den předem byla naložena v jakékoliv vámi oblíbené marinádě. Ale i bez naložení je to dobrota... Kuřecinu osmažíte postupně na pánvi, odložíte do mísy a na dál pánvi dále tepelně opracujete pórek na proužky a papriky na kostičky, rovněž žampiony nakrájené na plátky vyžadují svou dobu na horkém oleji... Všechny ty dobroty sesypávejte a pak přisypte propláchnuté a okapané těstoviny. Ještě za tepla promíchejte se zakysanou smetanou, ochucenou podle domácích zvyků. Někdo používá kari, my dáváme jen sůl a ocet a hořčici. Podáváte teplé i studené. Doporučuji nešetřit s masem...

Rajčatovo-topinková miska

Rajčata + cibule + topinky z chleba + česnek + trochu krájeného salámu Herkules nebo vejce natvrdo vařená + olejovo-octová zálivka.

Rajčata nakrájejte na plátky (ne na čtvrtky, a nešvindlujte!), cibuli na tenká čtvrtkolečka. Na oleji či sádle osmažte topinky z chleba, nechť jsou hezky mastné, vydatně je počesnekujte a nakrájejte na kostky. Krájený salám Herkules nakrájejte na nudličky anebo vejce na plátky. Už máte připravenu olejovo-octovou zálivku se solí, cukrem a pepřem, ale nebude jí potřeba moc. Máte-li petrželku, i ta se bude hodit.

Vezměte polévkové misky či hluboké talíře, úplně nejlepší jsou skleněné hluboké misky, a budeme skládat: vrstva plátků rajčat + cibule + topinky + salám či vejce, a to do vyčerpání zásob. Posypejte lehce petrželkou - moc hezky to vypadá! Naskládanou nádheru polijte zálivkou. Netřepat, nemíchat a hned podávat, ať se ten chleba nerozmočí. V originále naopak nechávají chlebové topinky rozmáčet, ale nám to nechutná, my raději křupavé!

Zdena Jůzlová







KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !