20.4.2024 | Svátek má Marcela


MLSOTNÍK: Rychlovky a masaláty

30.1.2009

RYCHLOVKY

Nejvíc práce a času spotřebuji na přípravu zeleninových jídel. Než to všechno vyperu, očistím, opět vyperu, nakrájím a případně tepelně opracuji - ach jo. Pokud vám nechutná mražená zelenina, pak jste na tom stejně. Tak občas přijde k duhu teplá večeře, obvykle co lednička a mrazák dá...

Špagety carbonara z Roudnice

Čas: po dobu uvaření špaget

Angl. slanina + česnek + niva + smetana (mléko, Tatra mléko apod.)

Než se uvaří špagety, osmahněte na pánvi kostky angl. slaniny, zalijete mlékem (smetanou) a přidejte podrcenou nivu (tak 10 dkg na osobu stačí). Když se sýr rozpustí (cca 5 min.), doplníte drceným česnekem a šup na špagety. Pokud dáte moc tekutiny, přidejte vajíčko, hezky to zhoustne. Určitě by to šlo i s jiným sýrem, ale niva tomu dá šmrnc.

Použijete-li jiný, méně aromatický sýr, pak klidně přidejte i mražený hrášek a kukuřici a máte zas úplně jiné jídlo, a to špagety po zahradnicku.

Kuřecí křídla narychlo

Čas: po dobu varu rýže

Kuřecí křídla + česnek + sojovka + jakýkoliv druh zeleniny po ruce

Než se uvaří voda na rýži, tak na troše oleje opečte z obou stran kuřecinu, pak teprve osolte, přidejte sojovku a česnek; podlijte a duste pod poklicí, než se uvaří rýže. Čím déle vydržíte opékat, tím lépe! Když to poměkne (cca 20 min.), doplňte do pánve hrášek nebo kostky papriky a pro štíhlé mlsaly nakonec hrst buráků. Udělá to mňam šťávu, zvlášť když krom vody dáte i trochu bílého vína či vermutu...

Krétská mořská směs

Čas: po dobu varu rýže

Surimi tyčinky + krevetky + loupané mušle naložené (není nutno) + lze jakýkoliv kus mořské ryby (ani to být nemusí) + česnek + smetana + muškátový květ + 2 lžíce hladké mouky (Solamylu) + citron

Než se uvaří rýže, na pánvi na troše oleje osmahněme jemně krájený česnek v množství větším než malém, pak přidejte kousky ryby + krevetky spařené horkou vodou + nakrájené kousky mušlí + muškát. květ. Dřív než vám česnek zhnědne a zhořkne, to zalijte smetanou s rozmíchanou moukou, povařte (cca 5 min.) a nakonec přidejte krájené surimi tyčinky, osolíte a ocitrónujete, popř. opepříte. Surimi tyčinky přidáváme doma až nakonec, protože nemáme rádi, když jsou rozvařené, ale naopak měly by být al dente. Omáčky by nemělo být moc.

Lze to podávat i s těstovinou, ale na Krétě to jedí s rýží.

České špagety napolitano

Čas: po dobu varu špaget

Konzerva loupaných drcených rajčat + cibule + česnek + oregáno + angl. slanina (nemusí být) + sýr

Než se uvaří špagety, osmahněte na pánvi (na troše oleje) na kostky nakrájenou angl. slaninu + jemňoulince nakrájenou cibulku, přidejte konzervu rajčat + vše ostatní. Duste, míchejte, vodu odpařujte. Špagety podávejte s omáčkou a se sýrem navrch. Já obvykle sáhnu do zásob lednice pro pytlíkovaný parmezán, ale stačí i obyčejný eidam.

Brněnské špagety

Čas: po dobu varu špaget

2 plátky vepřové kýty + mražený hrášek (lze i kukuřice) + worčestr + 2 lžíce hladké mouky + vegeta nebo jiné ochucovadlo

Než se uvaří špagety, vydatně naklepete plátky masa, pěkně do tenka a nakrájíte na nudličky nebo malé plátky. Na pánvi je (postupně - aby jich nebylo moc najednou) osmažíte, pak posolíte, všechny nasypete zpět do pánve, vydatně okořeníte worčestrem popř. pepřem. Lehce podlijete, přidáte mražený hrášek a trochu kukuřice a dusíte, zlehka zahustíte moukou rozmíchanou v trošce vody a nakonec přidáte vegetu. Doporučuji na závěr lžíci citronové šťávy. Omáčka si postupně zahoustne, ale nemělo by jí být moc, aby se vám v špagety neutopily.

SALÁT JAKO HLAVNÍ JÍDLO, tzv. MASALÁT

Zelenina je zdravá (nemocnou nekupuji) a bez masa to není ono. Dobře připravený salát, kde je ode všeho, je úplně to nejlepší, protože je ho velká mísa a každý si vezme, kdy a kolik chce - tedy pokud přijde včas. Má to ovšem vadu na kráse, tahle jídla jsou náročná na přípravu a čas. A tak - máte-li dost času se věnovat kuchaření - doporučuji naše domácí specialitky:

Chalupářský césar

Ledový salát + toastový chleba + angl. slanina + zakysaná smetana (majolka, tatarka, jiný dresing...) + vejce natvrdo vařená + kuřecí prsní řízek (pro mne vůbec NEMUSÍ BÝT)

Angl. slaninu nakrájejte na proužky a osmažte na pánvi. Pěkně do křupava. Osmažené nudličky vyberte a v tuku osmažte kostky z toastového chleba. Nakrájejte (natrhejte) ledový salát, vejce nakrájejte na plátky či osminky a připravte si TROCHU dresingu podle domácí chuti. Pak vezměte VELKOU mísu nebo hluboké talíře a skládejte: vrstva ledového salátu - posypat slaninou. Vrstva ledového salátu - posypat kostkami toastů. Vrstva ledového salátu - vejce. Závěr: vrstva ledového salátu + vše, co zbylo + dresing. Nemíchat, netřepat. Jednotlivé vrstvy salátu můžete lehce osolit a pokapat (ne polít!) olivovým olejem. Pro žrouty můžete úplně nahoru naskládat na kousky nakrájenou a osmaženou kuřecinu. Tu já ale v tomhle salátu nerada, připadá mi tam tak nějak chuťově navíc - ostatně vejce taky vlastně kuře...

Bavorské zelí

Hlávkové bílé zelí + angl. slanina + ocet + sůl, cukr.

Zelí nakrájíte na proužky (V-krouhač je ideální pomocník). V míse pěkně rukou promnete proužky zelí se solí a cukrem, až zelí změkne. Na pánci vyškvaříte angl. slaninu a když je vysmahlá k vaší spokojenosti, vypnete plyn a do horké prkající pánve přikápnete ocet (doporučuji vinný či jablečný). Ono to pěkně zaprská a zapění a celou tu vřící pěnivost nalijte na zelí a smíchejte. Podáváte teplé i studené, zbyde-li. Podle originálu se jí lžící z hlubokých talířů, a to k masu či uzenině. U nás k rohlíku.

Kuřecí zeleninový těstovinový rodinný

Kuřecí prsa + žampiony + pór + papriky (zelená, červená) + zakysanka + těstoviny typu "vrtule" + olej

Všechny ingredience budete postupně tepelně opracovávat, nic není syrové.

Dejte vařit kvalitní těstoviny a připravte VELKOU mísu či hrnec! Kuřecinu nakrájejte na proužky. Pokud stíháte, den předem byla naložena v jakékoliv vámi oblíbené marinádě. Ale i bez naložení je to dobrota... Kuřecinu osmažíte postupně na pánvi, odložíte do mísy a na dál pánvi dále tepelně opracujete pórek na proužky a papriky na kostičky, rovněž žampiony nakrájené na plátky vyžadují svou dobu na horkém oleji... Všechny ty dobroty sesypávejte a pak přisypte propláchnuté a okapané těstoviny. Ještě za tepla promíchejte se zakysanou smetanou, ochucenou podle domácích zvyků. Někdo používá kari, my dáváme jen sůl a ocet a hořčici. Podáváte teplé i studené. Doporučuji nešetřit s masem...

Rajčatovo-topinková miska

Rajčata + cibule + topinky z chleba + česnek + trochu krájeného salámu Herkules nebo vejce natvrdo vařená + olejovo-octová zálivka.

Rajčata nakrájejte na plátky (ne na čtvrtky, a nešvindlujte!), cibuli na tenká čtvrtkolečka. Na oleji či sádle osmažte topinky z chleba, nechť jsou hezky mastné, vydatně je počesnekujte a nakrájejte na kostky. Krájený salám Herkules nakrájejte na nudličky anebo vejce na plátky. Už máte připravenu olejovo-octovou zálivku se solí, cukrem a pepřem, ale nebude jí potřeba moc. Máte-li petrželku, i ta se bude hodit.

Vezměte polévkové misky či hluboké talíře, úplně nejlepší jsou skleněné hluboké misky, a budeme skládat: vrstva plátků rajčat + cibule + topinky + salám či vejce, a to do vyčerpání zásob. Posypejte lehce petrželkou - moc hezky to vypadá! Naskládanou nádheru polijte zálivkou. Netřepat, nemíchat a hned podávat, ať se ten chleba nerozmočí. V originále naopak nechávají chlebové topinky rozmáčet, ale nám to nechutná, my raději křupavé!

Zdena Jůzlová