24.4.2024 | Svátek má Jiří


MLSOTNÍK: Pro lenivé hospodyňky aneb chvála mraženého croissantu

11.5.2007

Když se se mnou před pár lety rozloučila za nechutného chrčení stará lednice, nebylo mi do skoku. Akutně jsem přesunula z chalupy domů miniledničku a přemítala o tom, jaký spotřebič zakoupit, když sólo mraznička ve špajzu se dosud těší dobrému zdraví. Odjela jsem na dva týdny na dovolenou a bylo vymalováno!

Tedy - bylo rozhodnuto, protože mraznička si usmyslela zdechnout zrovna v době dovolené. Uznávám, že jsem jí žádné oddychové časy v průběhu jejího života nevypisovala - ale ona taky nepředložila žádnou dovolenku! A ještě si dovolila zkazit čtyři kila čerstvě vyuzeného masa a tři pytle vlastnoručně vypěstovaného špenátu! (Pro nepěstitele špenátu - je to tak šest porcí.)

Nakonec jsem tedy zajásala - konečně si koupím ledničku s mrazákem potřebné velikosti! A jak jsem zajásala, tak i učinila.

Moje ledničko-mraznička měří přes dva metry. K žalosti mých dětí to není americký model, takže neumí ze dvířek střílet ledové kostky ani čepovat coca-colu. Zato se do ní vejde skoro všechno. Dvacet jogurtů, tři kila sýra, šunky a pomazánkového másla, tři saláty a kilo paprik, dvacet rajčat a deset grilovacích omáček. Nemluvě o pěti okurkách a nějakých těch bramborech, cibulích a mrkvích. Jo, taky skladuje mast na spáleniny a baterie, ale to jen tak mimochodem.

Zatímco chladnička má zcela běžné úkoly, mraznička je mnohem specializovanější. Zbude guláš - šup tam s ním. Červen - jahody - půl mrazák, půl marmelády. Návštěva z Maďarska - přivezla vzácné kaštanové pyré - šup do mrazáku. Výlet do velkoobchodu - půl mrazáku. Kuřecí řízky a steaky - naporcovat a zmrazit. Losos v akci - co nezachráním, to zmrazím. Hm, mražený croissant? 40 kusů? Do mrazáku!

A tady se vrátím k titulku. Nebojte se polotovarů. Kupte si čtyřicet zmražených croissantů a udělejte si francouzskou snídani. Vytáhněte je z krabice a s péčí položte na plech. Stačí osm kousků, jinak se vám tam nevejdou. Dvě hodinky je musíte mít pod dozorem, rozmrznou a trochu nakynou. A pak je šoupněte do předehřáté trouby. Za půl hodiny máte krásné zlaté croissanty - a že jste je vytáhli z mrazáku? To nikomu neříkejte!

A ještě varování na závěr - chcete si vyzkoušet čerstvé croissantové těsto z produkce jednoho z hypermarketů? Nedělejte to. Nechutná to ani jako croissanty, ani jako cokoliv jiného poživatelného. Pokud tedy nemáte v oblibě ztužený tuk s moukou.

 

RenataE



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !