25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polévka je grunt

Myslím, že se dá bez nadsázky říct, že kolik je lidí, tolik je chutí. Každý máme něco, po čem se můžeme utlouct, jiná jídla máme prostě rádi, další nám nevadí a některá jsou nám odporná. Chutě se v průběhu života mění a dozrávají - stejně jako dobré víno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
WWW 20.3.2006 22:38

Jak pan Krautman nedojedl polivku a pan Vasata nedostal disko - I

Ze je tady takovej klid, tak napisu malou vzpominku. Hovezi polevka se musi jist horka. A je to docela umeni pri tom nesrkat, moc nefoukat a snist ji pekne akorat. K panu Vasatovi v nasem mestecku chodival v nedeli na obed pan Krautman. Starej Nemec, prej to bejval velkej socialista a musel utikat pred Hitlerem ale stejne ho dohonili, musel na frontu. Tam byl ranenej, napadal trochu na jednu nohu a chodil s holi. Ja uz jsem ho poznal jako stareho pana a vdovce. Von ale vypadal, jako by se o nej starali dve zensky. Vzdycky pekne nazehlenej, a v lete nosil bilou placatou cepici. A kdyz vstoupil do hospody tak z jedne kapsy vytahnul satek a otrel s nim vesak, pak tim samym satkem otrel zidli, narovnal ubrus, povytahl si kalhoty, aby nezmackal puky a pak dustojne usedl. Sedaval vzdycky v koute u okna a sam ! pokazde to byla hovezi polevka s nudlema a pak si dal budto knedlo zelo, nebo svickovou. Pan Vasata uz vedel, ze polevka musi byt horka, protoze tam jednou kvuliva nedostatecnej teplote udelal pan Krautman strasnej brajgl . A to byla krasa, jak on tu polivku bez srkani a beze spechu ale vcas snedl. Nikdy na taliri nezbyla ani nudlicka. Pak si dal dalsi chod s malym pivem a zaplatil.
WWW 20.3.2006 22:52

Re: POKRACOVANI - Jak pan Krautman nedojedl polivku a pan Vasata nedostal disko - I

Nechal si vysazet do halire drobne, oddelil tricet haleru diskrece a sel domu. Jednou ale jedna nudle potvora zustala na dne talire prilepena. A Krautman ji zacal po tom taliri honit. Nejdrive pomalu, pak cim dale tim zuriveji. Prvni zmlkli vedle u stolu a postupne cela hospoda. Pan Krautman to nevnimal a honil nudli dal. To se mu jeste nestalo. Lzice cinkala cim dale vice o talir a bylo to jak kdyz ve Svycarsku cinkaji kravicky zvoncema. Najednou pan Krautman zaregistroval to ticho a to, jak cela hospoda sleduje ten jeho statecnej zapas. Odstrcil talir a tou lzici trisknul o stul, az odlitla panu Vasatovi pod nohy. Pan Vasata ji celej cervenej sebral. Nebyl cervenej vzteky, on se stydel za tu nudli, co se prilepila na dno. Pak donesl Krautmanovi svickovou, pridal zdarma jeden knedlik a vrchovate omacky. Ale pan Krautman mu tu prilepenou nudli neodpustil a tentokrat ten tricetnik neoddelil. Pan Vasata ho presto doprovodil az ke dverim a podrzel mu je otevrene. Bylo videt, jak se za tu aususovou nudli stydi cim dal vic, az me ho bylo lito !!!
possum 21.3.2006 12:18

Re: Re: POKRACOVANI - Jak pan Krautman nedojedl polivku a pan Vasata nedostal disko - I

Presne co jsem potrebovala na dobrou noc. Hezkou povidku.
WWW 21.3.2006 15:22

Re: Re: Re: POKRACOVANI - Jak pan Krautman nedojedl polivku a pan Vasata nedostal disko - I

No vidis possum,
ze muzeme byt na stejnem chatu s tema fajn lidickama tady!!
possum 22.3.2006 12:45

Re: Re: Re: Re: POKRACOVANI - Jak pan Krautman nedojedl polivku a pan Vasata nedostal disko - I

Zapomel jsi ocenit nedostatek smajliku!
A kde je povidka na dnesni noc?
WWW 22.3.2006 12:59

Re: Re: Re: Re: Re: POKRACOVANI - Jak pan Krautman nedojedl polivku a pan Vasata nedostal disko - I

Vedle, na psech!
Dobrou noc !
alk 20.3.2006 16:59

polévky

To je skvělé. Zvláště ta člověčí miminkovská polévka. Budu si pamatovat, že nemám děcku dávat nic co mi nechutná. Možná, že potom nebude zlobit s jídlem. Stejně jsem zjistila, že zlobení s jídlem začíná v době, kdy děti začnou chodit do školky - opičí se po ostatních dětech. Nebo jim strava ve školce nechutná a tak když doma dostanou stejné jídlo, nechtějí ho, protože si myslí, že to bude stejně hnusné. Jinak polévka je fajn - doplní tekutiny a pokud není moc hustá(jíška, těstoviny, brambory), může dobře pomoci při hubnutí.
tojefuk 20.3.2006 10:21

teď mám

dvě hodiny pauzu, tak to vezmu naráz.
Pro possum: mě práce baví, takže nelituju, jenom týden byl tak živý, že jsem sotva tahal nohy. Ono 10-12 km po ledovém place stojí za to, ale aspoň se vejdu do gatí, který jsem fasoval před 1989. Chatuju v mrtvé době - hodinu nebo dvě je frmol, pak chvíle klidu, když jede linka, mám čas vyzvídat, třeba jestli máte kapry nebo nějakou podobnou rybu. Ve psích konzervách se zvlášť vysokým podílem masa jsou masa 4%. Zbytek jsou šroty. Klokan je nejzdravější maso? Nevím, zeptám se vegetariánů. Pro mě je hlavní, že je dobrý, zvlášť když se prošpikuje, aby nebylo tak libové. A je po zdravé výživě, mlsota vítězí!
pro Lucku: nechtěl jsem zlobit, závidím Vám organizační schopnosti. V sobotu bych při představě 35 minut u plotny zavřískl. Ale byly kynutý knedle, část s povidlama, část s broskvama, tak jsem se měl dobře a hned.
V neděli měla zima zas ten svůj iritující dotaz. possum jsem záviděl teplíčko, když jsem je zajistil i tady, měl jsem všeho tak akorát. Takže byly zbytky od kapřích ocasů na grilu. Jó, rybí polívka: ona vyjde dost hustá. Kdo má rád řidší, vybere hustý (fikaní cedí), rozdělí do formiček a zalije rosolem. Pracovití udělají rosol z vepřových nožiček, ostatní ze želatiny.
ota.karel:  postupné nadívání končilo kvíčalou, všecko bylo vykostěné, promazávalo se to šlehaným prátem, aby to drželo pohromadě. Dělal jsem to jednou a už nikdy víc! Strašná práce!
Hana Williamson: jídlo z kukuřice jsem měl jednou v Nízkých Tatrách na salaši. Bača dal vařit osolenou vodu, nasypal dotoho kukuřičnou mouku, když to zhoustlo, jedlo se! Omlouvám se, ale od té doby kukuřici jenom pasírovat přes prase.
Krevety koupené v ČR: naložím do česnekového oleje, ošvácnout, dát do salátu nebo sníst jen tak.
Kardiak: stejně se bójím, co když budu první?
WWW: měl jsem dojem, že do zahrady se chodí s motykou vykopávat rozmarýnu! Jinak pokaždý, když kouknu přes plot do zahrady, z
tojefuk 20.3.2006 10:31

Re: teď mám

zírá na mně práce a mně zahradníkování nebaví! Rozpis surovin: lituji, omlouvám se  ale pamatuji si maximálně, než se to sní! Pokud suroviny uvádím, je to pokrm tradiční, prověřený generacemi a týmiž mně do hlavy vtlučený! Obvykle vařím, co na mne vykoukne, k tomu to, o čem si myslím, že by mohlo pasovat. Když nepasuje, sní se každý zvlášť. Největší dřina je vymyslet, co jsem to uvařil!
possum 20.3.2006 14:53

Re: Re: teď mám

>třeba jestli máte kapry nebo nějakou podobnou rybu<
Kapri jsou tu skodna. A ackoliv bych byla schopna zit na polivkach, rybi zrovna nemusim.
Jinak ryby, treba grilovana Barramundi - pohadka.
 
>Ve psích konzervách se zvlášť vysokým podílem masa jsou masa 4%<
To je sice asi pravda, ale ten klokan se tu kupoval jako maso pro psy. Ne jako konzerva. Ted se zacali vic kupovat konzervy a maso zacali jist lidi.
 
> Klokan je nejzdravější maso? ...... zvlášť když se prošpikuje, aby nebylo tak libové.<
  Ale vazne, opravdu je nejzdravejsi. I kdyz ho trosicku prospikujes.
 Ma hodne proteinu, malo cholesterolu a tuku (2%).
tojefuk 21.3.2006 6:47

Re: Re: Re: teď mám

Dobrý ráno possum, mám dovolenou tak fofrem: rybí polívka-bez kůže opravdu jen lehce voní rybinou, kuřecí bujon rybinu zlikviduje, ověřeno na komsi, kdo tvrdil , že rp nemůže ani vidět, uvařeno v jeho přítomnosti (bujonu si nevšiml-jsem někdy šikovnej) a přidal si. Zkus, když ne ty, sousedovic zvířátka si dají.
Grilovaná Barramundi- kdybych já věděl, jak ta ryba vypadá!
Klokaní - cholesterol a tuk dodám špekem, určitě to umíš uvařit bez špeku, už se těším a děkuji předem.
Musím jít, nech si chutnat to co vaříš!
possum 21.3.2006 12:11

Re: Re: Re: Re: teď mám

No tak peknou dovolenou
Me nejde ani tak o rybi 'vuni'. Proste ji nemusim. Asi jako rajcata, ktera mam rada cerstva. Polivka ci omacka nesmi mit zrnko ci kousinek kuze. A jinak tepelne upravena - az mi leze mraz po zadech z pomysleni. :-P
Barramundi - no vypada jako ryba! Velka. Nasla jsem preklad Giant Perch. Coz by bylo:   Obrovsky Okoun.
 > cholesterol a tuk dodám špekem<  Tak to je asi typicky ceske. Zrovna vcera jsem se bavila s kamosem a rekl, ze k jakymusi masu musel pridat bucek, aby to slo lip do krku.
tak si uzivej te dovolene.
 
 
Mirka - Houston 20.3.2006 0:40

Pane WWW, Vy jste opravdu kuchar !

 Jak popisujete nakup zebirka u reznika, je videt, ze varite !
Osobne, kdyz chci neco ceskeho uvarit, jdu na WWW. ZENA  CZ  - recepty , a nemohu si vybrat, co varit drive....    
Zdejsi kuchyni TEX - MEX, vyuzivam, ovsem mnoho prisad v CR neni, a nepriklad nahradit rybu SHRIMP - slaninou, si nedovedu predstavit.  Od puvodniho receptu, velmi vzalene !
WWW 20.3.2006 7:50

Re: Pane WWW, Vy jste opravdu kuchar !

Mila pani Mirko, opravdu varim a varim rad. jen treba knedliky neumim a nechci umet,  na zabaleni spanelkych ptacku taky nemam trpelivost!
Hana Williamson 20.3.2006 11:30

Re: Pane WWW, Vy jste opravdu kuchar !

Tak tady konecne jste Mirko - chtela jsem podekovat za poradu/starost ohledne Grizzlinky a noveho pejska, ale asi jsme se v tech ruznych diskusich minuly. Odeslala jsem minuly tyden odpoved, vcetne naseho zachazeni s chlupatym psem ve vlhkem podnebi, ale nejak se to ztratilo v te siroke svetove webove siti. Nikde jsem tu svoji odpoved na vas odkaz nenasla. Ac sedim u pocitadla v praci i vecer, je to  vetsinou pracovne, s kratkym uletem na vareni a zviratka. Takze sorry, a dekuju za poradu.
hana Williamson 19.3.2006 19:28

Diky, diky, pani D.R.

Tak jsem tu kapustnicu  podle vas dnes udelala. Nekdy koncem 70. let jsem mela takovou vicemene cirou kapustnicu v Kosicich,a bylo to fantasticky (i kdyz to nemelo rejzi). Ac jsem celkem dobra co se tyce reprodukovani jidel ochutnanych v restauraci, toho spravnyho "kysela" jsem nikdy nedosahla. Myslela jsem, ze to bylo trochou jemneho octu. A ono to bylo tou stavou z kysaneho zeli... Byl to uspech i u meho Jizanskeho chote, ktery s laskou ji cesko-slovenska narodni jidla, jako knedliky, halusky, strapacky, kulajdu, bramboraky, vsechny variace zeli, gulas v jakekoliv podobe. Bohuzel v mnozstvich vetsich nez malych, takze ma vcil utrum a soucasne jsou mu predkladany zejmena polevky nezahustene, tzv. blafy a jine dietni lahudky. Tak jsem mu tam dnes prihodila i tu klobasu a i susene houbicky jeste byly - z Jeseniku (hor, ne mesta).
Iva 19.3.2006 16:40

já zírám, jak tady je o víkendu živo :-)

Falešná minestrone aneb codůmdal. Rozpálený olej zasypu paprikou a přidám zeleninovou směs. jakoukoliv, akorát to nemusí být ta na svíčkovou, orestuju a zaliju vodou, osolím, opepřím , přidám bazalku a nechám vařit zeleninu do měkka. Přidám hrst rýže a buď polévkovou lžíci kečupu nebo jeden malý rajčatový protlak. Lehce do solím a podle potřeby dokyelím octem, ale jen tak jeden ten octovej vršek. Nechám provařit, až je rýže hotová a pak přesvědčuju potomky, že už jsem ji vařila, tak ať nezlobí.
noragh 19.3.2006 15:46

a což takhle

když už jsme u těch kostí-polévka s morkovými knedlíčky. Pěkné kosti, tučné dosti, uvařit ve vodě(dávat do studený vody!). Vývar vychladnout, tuk stáhnout- mazlíčci nemají rádi,tak ho schovám na jíšku,vývar pročistím bílkem,pořádně přecedím,kvůlivá drobnejm kouskum kostí, z morku upatlám s prosátou strouhančičkou a muškátovým květem a solí knedlíčky, zavařím do horkýho vývaru a to je bašta.
WWW, když Bernov, že Vy také jezdíte vláčkem-motoráčkem, jak v nejmenovaných lázních hlásí otrávený tlampač sonorním hlasem: Nas-tupujte(tam je pomlka) do os-obního vlaku směr Staráá Role,Nováá Role,Nejdek,Nove(krátké e)Hamry,Pernink,Horňy Blat-ná,Potůůčky?
WWW 19.3.2006 18:20

Re: a což takhle

Ach, jak je to uz davno, co jsem tim vlackem jel naposledy !!!
WWW 19.3.2006 13:25

Jo polevka - prej zadnej kumst ?!

Rozhodujici je, co komu chutna. Jestli nekomu chutna polevka na jeho zpusob, tak je to bezpochyby pro nej vyborna polevka . Ja jen nemam rad, kdyz, se k polevkam pristupuje tak nejak laxne, neco tam hodim, zahustim a je to. Ocenuji recepty, na polevku, kde si autor da praci pekne popsat suroviny . Ona i ta hovezi dobra polivka je kumst. Zacina to uz u reznika. Uz jako kluk jsem zaregistroval, ze zenska u reznika, sleduje sice bedlive krajeni rizku ale pak na zaver rekne : " jeste kousek na polivku a dve  kosti". A to uz vubec nesleduje. Do hrnce pak prihodi celer, petrzel a mrkev  trochu nudli, pac Venca na ni moc neni a do kluka uz ji vubec nedostanu.Ja naopak vyberu masa venuji velkou pozornost. Musi to byt zpravidla zerbirko, ne moc mastne, ale take ne uplne libove. A poradnej kus. Pak svazu ocisteny porek nakrajeny na spaliky, tat pet cent. Musi ho byt dost. Mrkev musi byt vystavni. Zeleny celer, co je pestovany na nat a ne na tu bouli. Totez, jako porek. Pak tam davam jeste takovou kulatou jemnou redkev a svazane listy jedne zeleniny, v Cechach nezname.Kvalitni kostka masoxu tam musi byt ! A pozor, vetvicka tymianu. Ten je na zahradce celej rok. Susenej je fujtajblovej.A protoze mam pekne maso, tak se uvari nove bramburky, udela se takova slana omacka ( jiska na masle a ten vyvar z polevky, cim slanejsi, tim  tentokrate lepsi ) a bramburky smasickem se oblozi tou zeleninou z polevky, s lahvinkou dobreho cerveneho vina je to obed vpravde kralovsky. Tu omacku klidne muze nahradit dobra tatarska, holandska, to podle chuti.Tak uz se mi k tomu nevejde ani mala historka. Pozdrav vsem . General zima bojuje svou posledni zoufalou bitvu. Je jako Napoleon, co vstoupil vitezne do zapalene, opustene Moskvy a zjistil, ze nema s kym podepsat kapitulaci. A pak zoufale prchal a proklinal se za ten blbej napad vydat se na nekonecne ruske plane !!! Budme, pripraveni! V prostych halenach s rycem v ruce zazeneme generala Zimu !!!
Kardiak 19.3.2006 14:29

Re: Jo polevka - prej zadnej kumst ?!

Tedy Vy víte,jak člověku udělat radost
Jana Bu. 19.3.2006 15:10

Re: Jo polevka - prej zadnej kumst ?!

Nemyslel jste tou neznámou zeleninou "blett" - něco jako špenátové listy ? Mám sestru vdanou ve Francii :)
WWW 19.3.2006 18:11

Re: Re: Jo polevka - prej zadnej kumst ?!

Presne tak .
noragh 19.3.2006 12:26

apropó,polévka

i když by správně mělo asi být á propos(ten přízvuk je ale otočený, aksán gráv)tak tady je polévka předvýplatová blesková:na másle mírně zpejchneme krupičku,kmín(nejlépe drcený) a nastrouhanou mrkev.Zalijeme přiměřeně vodou,vrazíme masox a povaříme.Lze vyrobit i z celeru(předvýplatová potentní),neb z petržele(nic moc).
Jako protiklad:letní lahůdková francouzská (zdravím WWW) hříbková:na másle necháme jemně zpejchnout nadroboučko pokrájený trošek bílé části pórku společně s nakrájeným bílým hříbkem(musí to být bílý hřib, z jiných to není takové). Zalijeme vodou(ne mnoho),přidáme maličko Harmonie chuti a lehkou rukou osolíme. Nic nepřidáváme.
A k těm snům: Tuhle se mi zdálo,že jedu na koni s nějakou armádou,v ruce mám šavli blýskavou, krajina nic moc,samej šutr,stromy žádný a zabíjíme bubáky,co vypadají jako ten chlupáč na žaludským esu a oni se schovávají za těma skalkama a smutně čumí a mně je jich líto,tak slezu z tý kobyly a žďuchám do toho jednoho tou šavlí naplocho a říkám huš,huš,zmetku a v ten moment jsem jaksi z hůry dostala facku jako Vítěznej voblouk a tím jsem se probudila. Tak nevim....
WWW 19.3.2006 13:37

Re: apropó,polévka

Zdravim ! Tuhle kombinaci ( porek, ale i vice mladeho zeleneho , houby) delame. jen jeste na drobno nakrajena mrkev a brambory ! Jen preci jen trochu zahustime zlatou jiskou !
 
Hana Williamson 19.3.2006 1:30

kukuricna - pokracovani

a to uz tak jenom prohrat, aby to zustalo kruplave. Co se konsistence tyce, veci by v ty polivce mely plavat a vysledek lehky kremovy. kapie se muzou vynechat, ale tou sladkou chuti komplementuji dobrou kukurici. Ovsem dame-li kapie, pridame vic zeleneho na balanc. Dochutit bilym peprem. Jo, a kdyz se chceme uplne rozsoupnout, tak do toho u nas tady dame lehce uvarene, resp. neprevarene krevety (shrimp). Vzhledem k dostupnosti, kvalite a cene krevet v Cesku bych doporucila vypustit. A proc o tom pisu. Kdyz  takto upravenou polivku/chowder predlozim mistni rodine a obyvatelstvu, tak je to uspech. Uz pak nechteji tu kukurici zavarenou v mliku. prinasim na mejdany v praci a ceska rodina si tez pochutna, kdyz je prilezitost. Ja jsem ve vekove skupine, kdy kukurice byla jenom krmivo pro dobytek, i kdyz tata nas obcas bral na pozemky JZD a vyzirali jsme jim uplne mladou jeste zelenou kukuricku.
WWW 19.3.2006 13:26

Re: kukuricna - pokracovani

Znamenam si a vyzkousim pani Hano ;
Dik !
D. R. 19.3.2006 22:38

Re: kukuricna - pokracovani

Něco takového jsme dostali v kubánské restauraci La Bodequita v Praze a od té doby to vařím, ovšem se zakysanou smetanou. Prý existuje "horská" verze, kdy místo krevetek dodáte opečenou slaninku... Já to miluju, moji muži se na to moc netváří...
Hana Williamson 19.3.2006 1:07

kukuricna polivka po cesku

MIli mlsotnici: predkladam k uvazeni takovou cesko-americkou fuzi. Vysledek je popularni u rodiny ceske i americke. Musim predeslat, ze jsem polivkovy fanatik. Zde v USA jsou polivky mirne receno hutne, v restauraci dostanete serving velikosti mensiho kafe hrnku neceho, v cem lzice stoji, tekutinovy obsah je minimalni a je to jako kase nebo neco duseneho. Ale tu a tam je v tom dobra idea. Jednomu typu polivek se rika chowder. jeden oblibeny druh je skeblovy (clam chowder - puvodem z Nove Anglie, takhle treba v Mainu to prodavaji u silnice v umelohmotnej kaliscich) a druhy je kukuricny - spis tedy stredozapad a Jih USA. Obe zjednodusene spocivaji v tom (s mistnimi variacemi), ze se vezmou brambory, prisada, zaleje se to mlekem/smetanou osoli, opepri a vari se. Polivka sestavajici z veci varenych jenom v mliku mne rozciluje, zejmena kdyz vysledek je cosi temer bez tekutiny.
Tak tady je kukuricny chowder podle Hanci. Zapomente na mliko. Ve vetsim hrnci rozpustit maslo a po rozpusteni dat mouku v takovem pomeru k maslu, aby to vyslo na ponekud zahustenou ale ne kejdovitou polevku. Takovy 3 rovny lzice na 4 az 5 lidi. Oprazime, ale NE do hneda. Zalejeme trochou vody a IHNED rozslehame takovym tim dratovym dokulata porichtungem, aby se nedelaly pucky/kousky z mouky. Az je to hladky, dodame vic vody, brambory na male kosticky nakrajene, nejakou kostku bujonu (na tohle specialne pouzivam Karpatsky bujon, nebo Zlaty Slepici - obetiny, ktere synovci a netere musi privazet za navstevy v USA spolu s knedlikama v prasku). A ted prijde kukurice. nejlepsi je cerstva, primo z klasu, vydloubana nozem nad velkou misou, protoze tak zachytime to kukuricny "mliko". Ale zmrazena jde taky. Z konzervy je to hnus. Az kukurice a brambory zmeknou, tak dodame neco smetany (abychom meli ten mlecny efekt), netreba prilis, a pro chut nasledujici: jemne nakrajene okapane kapie, jarni zelena cibulka nebo petrzelka, pripadne jemne nakrajena zelena paprika. A to uz tak
ota.karel 19.3.2006 0:12

Bujabéza z kostí pečeného kuřete

Před moc roky jsem docela dobře a rád vařil a rád četl recepty pana Trejbala, který byl kuchařem Vlasty Buriana. Recepty vycházely v sobotním Svobodném Slově a já podle nich zkusil bujabézu z kostí pečeného kuřete (považte jen tu úsporu! Uvaříte z něčeho co se normálně vyhazuje!). Ty kosti se vařily 3 hodiny s nějakým kořením a zeleninou. Pak se na to nastrouhal sýr a dalo se to do trouby zapéct. Výsledkem bylo cosi, co mělo chuť velice podobnou dobré pórkové polévce ....,a ta se určitě nedělá málem 4 hodiny, nemluvě o spotřebě energie. Polévky nevařím ...hlavně jde o kus masa (moje deformace pojetí stravy po 20ti letech sportování).