Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Podzimní inspirace
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
terra 7.11.2008 13:59Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá HanoW., moc díky za link a za nápady, angličtina nevadí. Prohlédnu, pročtu - a upřímně řečeno, vaření "variací na dané téma" mi vyhovuje. Potřeboval jsem ten základní postup, protože vůbec netuším, jak to bábinka vyráběla. Krásný den přeji (ehm, tedy, to co z něj u vás zbývá). |
Hana W 7.11.2008 14:20Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá Kdepak terro, nam ten den prave zacina. je tady 8:20 rano. |
terra 7.11.2008 14:54Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá No jo, jasně - on tady už je pátek odpoledne a zdá se, že jsem při konci týdne poněkud zmaten...Tak dobré jitro, tam za vodou |
LENKA S 7.11.2008 19:44TERRO, NEVADILO BY, KDYBY BYL ÚPŘEDPIS JEN Z CUKETY? JSOU TO ROSTLINY OPŘÍBUZNÉ DĚLÁM CUKETOVÉ "UNCLE BENC" A JE VÁŽNĚ SKVĚLÉ. ANGLICKY NEUMÁM, TUDÍŽ NEVÍM, JAK TO DĚLAJÍ ANGLIČANI. POSÍLÁM TI TEN RECEPT,NENÍ Z MÉ HLAVY, ALE RODINA TOHLE MIJULE A TVOŘÍM KAŽDOROČNĚ MOC SKLÍNEK.UŽ JSEM TO KDYSI UVÁDĚLA V MLSOTNÍKU POD CUKETAMI, ALE ZKUS A UVIDÍŠ SÁM. CUKETOVÁ „UNCLE BENC“ –(vynikající!) Po 1kg očištěných cuket a paprik, 500g cibule, 6lžic sójové omáčky, 2 lžíce worschestru,2lžíce jakéhokoliv cukru, 1 lžíce soli( lze i míň),250ml oleje, 1500g jakéhokoliv kečupu, 6 mrkví, feferónky neb chilli opapričky i se semínky dle chuti a chtěné ostrosti, pro „plechové huby“ lze přiddat i balíček pálivé mleté papriky . Postup: Vše oloupeme , velké cukety a papriky zbavíme semen a nakrájíme je i s cibulí na menší kousky , nebo je i s oloupanou mrkví hrubě nastrouháme. Vložíme do hrnce a společně s ostatními přísadami (krom kečupu) a dusíme doměkka. Pak jemně rozmixujeme, přidáme kečup a ještě 20 minut povaříme. Horké plníme do sklínek, zavíčkujeme a při 80°C sterilujeme 30 minut. Omáčku lze použít jako pomazánku( místo té rajčatové) na těsto u syrové pizzy nebo ji mažeme na plátky masa nebo chleba a podáváme k uzenině či uzenému masu místo hořčice a nebo kečupu. |
Hanča 7.11.2008 23:04Re: TERRO, NEVADILO BY, KDYBY BYL ÚPŘEDPIS JEN Z CUKETY? JSOU TO ROSTLINY OPŘÍBUZNÉ Tuhle omáčku / pomazánku dělám taky, je fakt vynikající (přidávám navíc ještě kari a česnek). |
Karolína 7.11.2008 15:06Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá Banány jsou snad jediné ovoce, které opavdu nemusím!!! Nikdy mi to, ani jako dítěti, nechutnalo a asi to nikdy nehrozí! Jako "čipsy", tzn. sušené, chroupat k vínku večer u televize, to je jiná, ale sníst banán syrový, to mne nikdo nepřinutí! Chudák maminka, trpěla, když stála v dobách hlubokého míru a souznění fronty na banány a pak je shnilé vyhodila, protože holčička si kousla, když už byla donucena, a šla to sousto vrátit do kanalizace. Ale takový banán na másle pečený, s karamelem, flambovaný koňakem a s čokoládou a šlehačkou a vaječňákem navrch, jo, tak to je jiná. To se takhle vezme banán, oloupe (nejlepší jsou takové ty asijské maličké, hodně sladké) a vloží do pánvičky s rozpáleným máslem. Tím se nešetří. Opeče se pomaličku po obou stranách dohněda a při tom opékání se na něj sype krystalový cukr, který v tom másle karamelizuje. Když máme banán téměř hnědý, do šťávy nalijeme koňak, necháme projít po obou stranách ještě jednou, pak stáhneme plamen a zapálíme zbytek (pokud úplně alkohol vyšuměl, klidně dolijeme dalšího panáka). Oflambovaný banán se zkaramelizovanou omáčkou z cukru a másla přeložíme na teplý talířek a zalijeme čokoládovou polevou, pak přidáme šlehačku a vaječný koňak a podáváme. Je to prostě dokonalá souhra chutí! |
terra 7.11.2008 15:12Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá Ale to je pak chybná definice, Karolíno: ty máš ráda banány, ale ušlechtile zpracované. Ta syrová chuť a konzistence ti prostě přijde fádní. Já banány smím (nepochybně i podle tvých receptů) - běžně je používám jako "pohon" při fyzické námaze. Jenže - tak jako dokážu vyjmenovat tucet druhů zeleniny, kterou opravdu nemusím, na žádné mému patru odporné ovoce si nedokážu vzpomenout. I na tom tomelu si najdu něco dobrého. |
zana 7.11.2008 20:34Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá Karolíno, to jsme dvě, já taky až do (značné) dospělosti banány nejedla. Dneska si ho teda vezmu, když mi ho cpou, ale nehrnu se. Takový recept, jak píšeš, jsem zkoušela, ale nějak mi to taky nesedlo. Vlastně jediná úprava, která mi chutná, je uspokojivě jednoduchá - mám moc ráda banán rozmixovaný v bílém jogurtu. |
reina 8.11.2008 17:27Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá v jižní americe se zase jí takový ten hodně zralý banán / jde z baby banánků, prostě musí být hodně sladký - osmažit, překrojit v půli, a naplnit čerstvým sýrem (typu tvrdší lučina) - v našich podmínkách teda banán přislazuju, a lučinu či čerstvý sýr nakrájím na kousky vedle a pak je spousta receptů z "banánů na vaření" či "zeleninových banánů" - ale taky se v našich podmínkách dá použít méně zralý obyč banán... zrovna nedávno mi byla připravena omeleta s smažená spolu s nakrájeným banánem - no koukala jsem na to nedůvěřivě, ale bylo to prudce jedlé!!! |
JanaBa 7.11.2008 15:21Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá Rajčata v oleji si kupuji italská, jsou docela dobrá. Mě by spíše zajímala ta sušená placka z ovocné dřeně. Takovou dobrotu nemůžeš jen tak nakousnout! - receptíček by nebyl? |
Hana W 7.11.2008 0:49Variace na buchtu Ja delam neco podobneho, ale delam to spis jak babovku - predpis bude krapet jiny, nekde ho tady mam. Aaale, misto jablek tam davam hrusky, takove ty pozdni tvrde, ono to pak pekne krupe. |
Matylda 7.11.2008 8:06Re: Variace na buchtu Tak Hani, sem s recepisem, buchtu s hruškama neznám |
LA 7.11.2008 10:37Re: Variace na buchtu Nebude to něco jako galantýna z husy? |
Hana W 7.11.2008 13:37Re: Variace na buchtu Ten na babovku mam nekde zalozeny. Ale v tom tvem receptu bych proste jen nahradila jablka tvrdyma hruskama. je to jine - ty hrusky se tak nerozpecou jak jablka a vysledek je chutny. |
RenataE 7.11.2008 0:16Správně, Matyldo je podzim a Vánoce jsou v nedohlednu Americkou buchtu znám, ale netřu. Nikdy nic netřu, dělám jen buchty "naházet do mísy a zamíchat" Třu pouze těsto na skořicový dost, to by jinak opravdu nefungovalo. A jen tak pro zajímavost (nemám sušičku) - z jaké dýně se ta dobrota dělá? |
Matylda 7.11.2008 0:33Re: Správně, Matyldo Já bych řekla, že z takové, jaká je po ruce. Měla jsem oranžovou, ale tenhle víkend budu tvořit ze žluté. Jaká bude uvnitř, to se uvidí. |
RenataE 7.11.2008 1:06Re: Správně, Matyldo Jo, to je asi nejlepší přístup Já mám strašně ráda kandované a sušené ovoce, vždycky se musím přemlouvat, abych to hodila do té buchty a ne do pusy. A mám dva favority - hedvábné jablečné křížaly od mojí babičky a citronát. Babička vyráběla křížaly ve velkém, nad kamny byly rošty z králičího pletiva a tam se sušily. Ale hedvábné křížaly byly dárkové - z oloupaných jablek, v krásném celofánovém kornoutu. A citronát - ne ty kostičky v krabičce, co se koupí v supermarketu. Pro ten správný se jezdilo do NDR. Celá půlka velikého citrusu, velikost do větší mužské ruky. A z toho se pak odkrajovaly tenké plátečky, barva přecházela od sklovitě žluté k zelené slupce - až se to celé snědlo |
jiný Honza 7.11.2008 11:58Re: Správně, Matyldo Citronát neznám, ale na tu dýni se chytáme taky (máme 3) a jabka snad taky ještě nasuším. Vloni jsem to přehnal - dojídali jsme je, když už byla čerstvá letošní. |
terra 7.11.2008 12:37Re: Správně, Matyldo Honzo, citronát je obchodní název pro kandovanou kůru z učitého typu cirusu - Citrus medica nebo Citrus limonimedica, kterému se česky říká cedrát. Má mimořádně silné žluté oplodí, kvůli kterému se vlastně pěstuje, protože malý citronek uvnitř má málo šťávy a není nic moc... A moc dobře se pozná, z čeho údajný "citronát" pochází - má i odlišnou chuť. Patřil by do "lepšího" pečiva, ale pořád to není úplně obvyklý sortiment. Narozdíl třeba od Itálie (jenže tam jim roste jako nám dýně - tedy skoro sám od sebe, ve stylu "zapíchnu sazeničku a počkám"...). Mávám na sever... |
jiný Honza 7.11.2008 12:49Re: Správně, Matyldo Díky za info. Až na něj narazím, vyzkouším. Zdravím... kam že to? |
terra 7.11.2008 12:57Re: Správně, Matyldo Kousek za Prahu a Chuchelské závodiště, Honzo. |
Matylda 7.11.2008 12:40Re: Správně, Matyldo Co? Moc sušených jablek? Tak tahle situace díky mně ještě nenastala- likviduju ve velkém- nemám ráda sladké a čokoládu, zato po sušených jablkách bych se utloukla. No a nám se letos jaksi neurodily, takže mám smůlu |
jiný Honza 7.11.2008 12:50Re: Správně, Matyldo U nás letos taky bída. A padané shnily, nebyl čas. Snad napřesrok. |
terra 7.11.2008 13:03Re: Správně, Matyldo Tak to asi byl letos fakt nějaký jablečný mor - dopadli jsme špatně s letními, podzimními i zimními (a to se v předchozích letech zrovna ten zimní Gloster mohl samou úrodností přetrhnout...) Ani ořechů nebylo tolik. Nejvíc bylo všelijakých těch malých bobulí - rybíz, angrešt, maliny, ostružiny... Já je miluju - ale na česání bych si někdy raději pozval brigádu. |
jiný Honza 7.11.2008 13:06Re: Správně, Matyldo Asi už jsem starý, ale pokud mám čas, klidně si sednu na štokrdli a trhám a trhám a myslím při tom na blbosti. A úpak to doma ještě očistím a zadžemuju (kecám - to posledním děláme společně s MLP. Ona míchá a kibicuje a já kmitám. |
terra 7.11.2008 14:08Re: Správně, Matyldo Honzo, to nebude věkem - trpělivost nikdy nebyla moje silná stránka, na to mám MLP. Ne, vážně, ona dokáže mít s věcmi a zvířaty trpělivost docela neskutečnou. A s dětmi, samozřejmě. Co nesnáší, to jsou tupci (od přírody nebo z přesvědčení), ale v tomhle případě startujeme oba stejně rychle... A mimořádně nebezpeční jsme, když začneme na takové individuum mluvit pomalu, potichu a zřetelně. |
jiný Honza 7.11.2008 14:48Re: Správně, Matyldo Na děti a zvířata mám MLP, tam startuju rychle. A to druhé si budu pamatovat - jestli se setkáme, budu si dávat bacha na to, kdyby začala mluvit "pomalu, potichu a zřetelně" a dám se na ústup. |
terra 7.11.2008 14:52Re: Správně, Matyldo Bez obav, Honzo. Ani při té nejhorší vůli bych tě nezařadil do kategorie "tupé individuum" |
Karolína 7.11.2008 14:55Re: Správně, Matyldo Úplně vidím sebe, jak při setkání s blbcem zpozorním, zmlknu a začnu být obezřetná, posléze začnu hovořit pomaličku, potichoučku, zřetelně, ale graduji! Je-li to v kanceláři, asistentka, sedící naproti, zpozorní rovněž a čeká, jak se to bude dál vyvíjet. Jest to osoba inteligentní, tudíž vycítí, kdy má pomoci či kdy má opustit bojiště. Je-li to doma, přednosta urychleně opouští vymezený prostor a prchá směrem kamkoliv, neb ví, jak to bude pokračovat a raději se neplete. Aby náhodou taky neutrpěl nějakou škodu! Nejhorší nehoda na světě je srážka s blbcem! |
LENKA S 7.11.2008 19:59Karolíno, to je jedno z mých životních kréd. A DODÁM JEŠTĚ SLOVA MNOU MILOVANÉHO A CTĚNÉHO WERÍŠKA. ŘÍKAL TO TAKTO: "LIDSKÁ BLBOST JE VĚČNÁ, ALE NEVYLÉČITELNÁ" BOHUŽE L TO PLATÍ A ČÍMDÁLVÍC. MÁM JEŠTĚ JEDNO OD WERÍŠKA PO¨ŘEVZATÉ MOUDRO,KTERÝM SE SNAŽÍM TZAKY ŘÍDIT. ZNÍ: " DEN, KDY JSME SE ANI JEDNOU NEZASMÁLI, JAKO BYCHOM ANI NEPROŽILI." ZDRAVÍM A KRÁSNÝ VÍKEND VŠEM PŘEJUU UŽ ASI PODRUHÉ. |