20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Podzimní inspirace

Protože je podzim, vylovila jsem dva recepty na zpracování jeho plodů - jablka a dýně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
RenataE 7.11.2008 23:41

Hurá, placičky se daří

a já hloupá ty drtky z moštu vyhazovala:-) Na první ochutnání je to to samé, co prodávají v biopotravinách ve formě malých trubiček. Asi to taky dělají z odpadu z moštáren;-D

zana 8.11.2008 10:02

Re: Hurá, placičky se daří

šikovnáR^

Jakub S. 7.11.2008 21:59

Křížaly se u mě suší na voskovém papíru na radiátorech celou topnou sezónu, roky.

Když si chci pohrát, dělám citronové, skořicové, anýzové, medové - ovšem chce to opatrně obracet a odlepovat. Náročné na čas. Tou rychlostí na té teplotě to jde pomalu. Ale je to radost. A znáte to: takové to domácí žvýkááníí...! A hruškové - bože. Jo a eště jsem dělával speciální - doprostřed jablečného plátku vsadil kousek ořechu. Přežranost, no.

veram 7.11.2008 21:39

Halo,

Hanka W. tady náhodou někde není? Co je to, prosím, jerky? Tedy v gastronomii. Narazila jsem na tuhle stránku a vrtá mi hlavou, co za dobrotu to připravují?

veram 7.11.2008 21:48

Re: Halo,

Jůůů, tak jsem to našla, tady. Ono je to sušené maso! A to se opravdu jí? A připravuje doma?

zana 7.11.2008 21:59

Re: Halo,

Veram, jí se to, dokonce se to - poměrně výjimečně - dá koupit. Je to docela dobrý.

RenataE 7.11.2008 22:48

Re: Halo,

Mívají to v prodejnách zdravé výživy.

Hanča 8.11.2008 16:03

Re: Halo,

Já znám psí pamlsky :-), tyčinky nebo plátky, Jerky  a název jsem považovala za obchodní značku. Tak ono to znamená sušené masíčko, vida. Je fakt, že voňavé jsou náramně.

Jakub S. 7.11.2008 22:01

To se dostane - a já si to s rozkoší kupuju a zvýkám - v těch božských busech brněnské (!)

Student Agency. Někdy i několik druhů. Vlastně pemikan, že. Myslím že je to z Kanady či z US.

Hana W 8.11.2008 3:30

Re: Halo,

Dostala jsem se domu az po devate, museli jsme jit vyplatit Karlika z opravny - vysli jsme relativne levne, byla to praskla vodni pumpa a motor jsem nezavarila - huraaaa. Pak jsme museli jit koupit novou pracku.

Jerky je fajn. Nejcastejc z hoveziho a s ruznyma prichutema. Vozime to napr. v aute na delsi cesty, je to takove sussi, energeticky vydatne a clovek se od takoveho jidla za jizdy nezasvi*ni. Ale musi se to dost zvejkat. Da se to delat doma v tech susickach, ale jeste jsem to nezkousela, i kdyz susicka nam byla kdysi nadelena. Kulturni zajimavost: Ano, delali to Indiani, ale to slovo jerky, jako od "jerk" zjevne prislo z Jamajky, protoze tam se tak rika ruznym korenicim smesem na maso.  Vyborne je i nalozene v teriyaki omacce.  

RenataE 7.11.2008 21:22

ty placky z ovocné dřeně

mě inspirovaly. Před chvílí jsem dělala mošt a tak jsem ty zbytky nahňahňala na papír a dala sušit do trouby. To jsem zvědavá, jestli to k něčemu bude. Teda k jídlu;-D

Jakub S. 7.11.2008 21:21

Prosba o specifikaci materiálu, resp. názvu:

Americká - když je to z polohrubé mouky? Údajně se v US hrubá ani tahle mouka nedá dostat. Tož jak?

RenataE 7.11.2008 21:24

Re: Prosba o specifikaci materiálu, resp. názvu:

Lze jistě i z hladké, jen bude třeba vychytat konzistenci těsta.

Matylda 7.11.2008 22:08

Re: Prosba o specifikaci materiálu, resp. názvu:

Jakube, přiznávám, že jak jsem koupila, tak prodávám. Prostě jsem ten recept dostala s tímhle názvem a s tímhle rozpisem ingrediencí. Nad věrností reálií jsem nehloubala, jen jsem byla zvědavá, jestli je to dobré. A je!:-)

zana 7.11.2008 14:09

tak já se teda přiznám

Kandovaný ovoce nerada;-P. Maximálně v hořký Studentský kokoládě;-). Ale ta buchta, zejména s hruškama...

Hana W 7.11.2008 14:17

Re: tak já se teda přiznám

Zano, sel ti mejlik ode mne z domu. Dosel?

zana 7.11.2008 20:28

Re: tak já se teda přiznám

ano, děkuju, odepíšu co nejdřív.

zana 8.11.2008 10:01

Re: tak já se teda přiznám

Hanko, už to odešlo:-).

Bubu 7.11.2008 13:54

Tak dýně, nee

Dýni my neradi, ani kandovanou. Kandované ovoce snášíme pouze a jedině v marokánkách. Ale těch by zase mohla být plná vana. Po citronátu se podívám, mlsná huba si žádá rozšíření obzorů.

A tu buchtu zkusím, znám několik receptů s nastrouhanýma jablíčkama, tak testnu i tuhle. Vypadá to dobře.

Dnes odpoledne jedu na malý předsraz abiturientů, příští rok se chystá velká akce, náš gympl bude mít stoleté výročí a my budeme mít 25 let od maturity.

RenataE 7.11.2008 21:26

Re: Tak dýně, nee

Citronát se dá zcela běžně koupit, hledej někde kolem rozinek. Ale je to ten už nakostičkovaný, ve vaničce. Ten kusový jsem v ČR nikdy neviděla, jen v Německu.

Karolína 7.11.2008 9:18

Ta dýně je opravdu moc dobrá

tento recept jsem dostala před časem k sušičce. Tu mi dali ke kulatým narozeninám mí zaměstnanci, protože jsem si jí moc přála a pořád jsem se nebyla schopná rozhoupat a dojet si ji někam koupit, aspoň nemuseli přemýšlet nad vhodným dárkem. Suším pochopitelně houby, když rostou, rajčata, která pak nakládám do olivového oleje a jsou výborná na pizzu a do těstovin, suším bylinky, jablka a ovoce vůbec, ale dělám taky takové zajímavé sušené placky z ovocné dřeně a ty se pak potřou krémem, srolují a nakrájí na kousky a je z toho vynikající zákusek, hlavně ale zdravý!!! Sušičku rozhodně doporučuji, je to úžasný vynález.

Jinak mám dneska za sebou první výsledky finanční kontroly, kde se našlo pár drobností, ale takových, že nad tím i ona mocná dáma z FÚ mávla lehce rukou. Druhá kontrola přijde k nám do firmy 13.11. a snad by už měla být poslední. Tak snad mne nezavřou! Pokud by to byly jen tyhle drobnosti, tak jsme asi nejvzornější firma na Praze 9, ale nechci to zakřiknout! Rozhodně jsem ale klidnější, i když důvod ke znepokojování jsem neměla ani na počátku té akce, protože jsem všechno jiné, nežli daňový podvodník! Tak přeji všem krásný den.

Zdena b.p. 7.11.2008 9:48

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

Karolíno, posílám velikou gratulaci k úspěšnému poločasu. Myslím ta tebe dááááál a dáááál:-)

zana 7.11.2008 14:15

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

taky:-)R^

Matylda 7.11.2008 10:53

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

Gratuluji k výsledku kontroly. Receptík na ty sušený rajčata by nebyl? Jo a za týden jedu do Prahy, tak se ti ozvu.

Karolína 7.11.2008 12:02

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

No, ještě tak úžasně negratuluj, kdo ví, co přijde 13.11., kdy se bude pokračovat u nás ve firmě!!! Ozvi se příští týden, ráda Tě uvidím. Já jsem ve středu od LenkyS dovezla spoustu věcí pro charitu a až toho bude ještě o jeden pytel více, tak to tam všechno vezmu najednou. To bude zas radosti

Receptík na sušená rajčata je jednoduchý jak pár facek: rajčata vyzrálá nakrájíme na širší plátky, asi tak půl cm, jsou-li plátky úzké, strašně se seschnou a neprolne jimi ten olej a je to samá slupka. Nechávám slupku, nechávám jádra, prostě tak, jak jsou. Ideální jsou rajčata masitá s tenčí slupkou, neosvědčily se mi takové ty "soudečky". A nesuším špičky a konce rajčat. Usuším a poskládám do vhodné sklenice. Mezitím si připravím olivový olej, který nahřeju na teplotu, ve které vydrží ponořen prst. A ochutím čím chci - pro ostřejší chuť vložím papričku chilli, může být také sušená. Pro zajímavější použití, např. na pizzu přidám oregano, na špagety přidávám bazalku. Když dělám speciální sýrový koláč se sušenými rajčatym a šunkou, tak přidávám do nich i tymián a další voňavé bylinky nebo drcené sušené houby. Pak tím olejem sušená rajčata jednoduše zaliju a zavíčkuju a dám do špajzky a nechám pár týdnů odležet. Rajčata nasají olej a jsou vynikající. Mám tak 3-4 skleničky s patentním víčkem a dávám je s oblibou i sousedům jako dárečky.

Bubu 7.11.2008 13:36

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

Já chci být u Karolíny sousedka. ;-) Sušená rajčata mám moc ráda, používám do těstovin a vozím si je z Itálie (tam jsou za čtvrtinovou cenu). Maminka mého nejdražšího má sušičku i plantáž rajčat a zkoušela je sušit, jenže pak nevěděla, co s tím. Navrhovala jsem olej, česnek, bazalku, ale nechytla se. Teď mám recepísek a třeba budu mít i domácí sušená rajčata.:-)

A gratuluju, každá přemožená kontrola je úctyhodná. Já tu už 3 dny bojuju s můrou-důrou-inventůrou výpočetní techniky v celém baráku (6 pater, 2 křídla,...). Achich ouvej, to je boj. Hydra však již umdlévá, zdá se, že vítězství je blízko (a našli jsme vše), teď ještě zápis a bude to. Hurá.

jiný Honza 7.11.2008 12:01

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

Gratuliju k úspěchu!

A prosím o ty recepty - sušičku máme už několik let, ale zatím v ní byly jen jabka, hrušky, švestky. Ta sušená dřeň mě zajímá - dětičky rády ovoce a míváme ho dost. (Chybí prosící smajlík.)

Karolína 7.11.2008 12:07

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

No, jak už jsem psala před chvílí, gratulovat se bude až to martyrium doopravdy skončí, ale já mám pocit, že opravdu problém nebude!

Teď mne právě napadlo, že sem umístím do Mlsotníku recepty na tu dřeň a taky na příjemné dárečky, které moc nestojí, jen ten nápad, ale hospodyňkám udělají určitě radost. A vánoce tu jsou cobydup!!!

terra 7.11.2008 12:14

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

Jé, Karolíno, tyhle sušené "amolety" vyrábí MLP - i z míchaného ovoce, ale já vždycky mlsně trvám na tom, že tam bude alespoň jeden banán...:-D Ale sušená rajčata neumíme - to dám doma k lepšímu (ať mám taky nějakou specialitu, ne?).

A ještě  k dýním: u nás se dělaly dýně na mnoho způsobů zvláště kvůli strejdovi Oldovi, který je miloval - a bydleli s tetou v panelákovém 2+1 bez balkonu. Já to jako dítko a posléze mlaďas moc nemusel, ale na jednu z těch dýňových specialit po létech vzpomínám - a už není, kdo by mi řekl, jak se to dělalo. Byla to taková pikantní, lehce nasládlá studená (a relativně trvanlivá) omáčka k masům, tehdy to na mě asi bylo moc ostré, ale teď... nevíte někdo, jak se to dělá? A když víte, řeknete? Prosím, slintám....:-)

Hana W 7.11.2008 13:30

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

Terro: samozrejme nemuzu znat recept, o kterem mluvis, ale tady je link na zakladni technologicky postup. Chute jdou upravit. tenhle recept je v podstate italsky - Italove necim podobnym napr. plni ravioli. A tu salvej muzes vypustit, ja bych tam soupla neco jemne usekanych jalapeno papricek a pripadne krapet hnedeho cukru, aby to melo tu nasladlou do ostra chut. Je to anglicky - omlouvam se. nemam ted cas se s tim piplat.

http://www.foodnetwork.com/recipes/tyler-florence/butternut-squash-sauce-with-sage-recipe/index.html

Jo, a slo by to udelat z kazde jine podzimni tuhe dyne.