23.2.2020 | Svátek má Svatopluk



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Podzimní inspirace



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 96, poslední: 9.11.2008 22:31, přehled diskusí

Dotaz kucharsky - skvarky:
Autor: Hana W Datum: 9.11.2008 18:50

Chet prinesl vcera domu horu veproveho, bylo to na akci, pekne prorostle ale dobry muz ho koupil 17 liber. Tak to tady porcuju do mrazaku. Melo to hodne silneho sadla a tak se mi zachtelo skvarku. To uz jsem dlouho nedelala a nejak jsem si vzpomnela, ze babicka snad v urcitou dobu do tohop prilila trochu mlika. Zda se mi to nebo je to pravda?

Re: Dotaz kucharsky - skvarky:
Autor: Jakub S. Datum: 9.11.2008 19:04

Nezdá. V Rohatci jsme to vždycky při zabíjačce tak dělali. Nicméně spousta lidí to dělá aji bez toho. Přiléval jsem to cirůčkem až ke konci toho nekonečného a úmorného míchání, a jen trošku. Teplé! Ale Yva a Pitrýsek ti řeknou určitě víc - kdy a kolik. Možná aji Honza - ? Já jsem se naposledy podílel na zabíjačce (Schlachtfest, říkají výstižně Germáni!) před 18 rokama...

Re: Dotaz kucharsky - skvarky:
Autor: zana Datum: 9.11.2008 19:41

Jo, souhlas, mlíkem nic nezkazíš, je to pak takový jemnější. Všecko důležitý napsal Jakub - akorát snad ještě upozornění - mlíko má i ve společnosti sádla chuť vzkypět.

Re: Dotaz kucharsky - skvarky:
Autor: Hana W Datum: 9.11.2008 20:03

Dekuji za vyse uvedene rady, uz to sedi na sporaku. Preventivne jsem mela ke snidani maly beztucny jogurt, kafe bez cukru a k obedu vodovou polevku ze zmrazene zeleniny se suchou topinkou.:-/

Re: Dotaz kucharsky - skvarky:
Autor: RenataE Datum: 9.11.2008 19:45

Nezdá. Škvarky pak mají pěknou barvu (prý), ale technologii taky nevím. Bez toho to jde taky. Já dělám škvarky jen z tlustého od šunky a ty jsou růžové samy od sebe.

A když toho máš tolik, zkus rillons: 1 kg bůčku, 30 deka sádla (nevyškvařeného), sůl, pepř, 1 dl bílého vína. Bůček na kostky 4 cm, obalit v soli a pepři (pepřem nešetřit), nechat 24 hod. Pak v litinovém hrnci zahřát víno, přidat bůček a nakrájené sádlo, na mírném ohni cca 3 hodiny, občas míchat. Když jsou škvarky zlatohnědé, scedit tuk a škvarky nechat dojít. Je to francouzský recept z velmi osvědčené kuchařky Jany Martinicové, ale sama jsem to nezkoušela, vína bych možná dala o něco víc..

Re: Dotaz kucharsky - skvarky:
Autor: Hana W Datum: 9.11.2008 20:00

Renato, to vypada lakave, ale to uz mam takove kusy zamrazene, takze to zas nekdy jindy. Ale jak jsem tocetla, tak jsem si uvedomila, ze mam nekde v knihovne tu francouzskou kucharku od Martinicove. Budu ji muset zas oprasit.

Re: Dotaz kucharsky - skvarky:
Autor: RenataE Datum: 9.11.2008 20:21

Je opravdu báječná, přitom Martinicová - aspoň co se mi podařilo zjistit, nebyla od kuchařského fochu. Myslím, že to byla buď manželka diplomata nebo nějakého obchoďáka, trochu jsem to pozapomněla. Podle ní opravdu vařím, narozdíl od mnohých jiných, které jen čtu :-)

Re: Dotaz kucharsky - skvarky:
Autor: Hana W Datum: 9.11.2008 20:38

Ja jsem podle toho varila to tak, ze dost. Ale znas to, sejde z oci, sejde z mysli. Uz jsem ji vytahla. Dik za pripomeni.

Re: Dotaz kucharsky - skvarky:
Autor: Jakub S. Datum: 9.11.2008 20:43

Hani, ale POZOR: Angloameričani, nikdá v životě nepoznavší zabíjačku, se nesmí pustit na plno k těm tučným dobrotám!!! 1991 jsme ve fabrice hostili britského experta na rozbíhání volně podnikajících podiků. Na večeři a pití do sklépku v Modré.  Poprvé v zivotě, chudák anglická (65 let) viděl, cítil a chutnal ovar, škvarky, teplý podbradek s křenem, kořením, cibulí, k tomu slivovička, vínko... za dvě hodiny zkolaboval, přivolaná sanitka ho odvezla do UH a pak hned helikoptérou do Bohunic! A měl na kahánku - ! Hned jak ho dostali z nejhoršího, dal se převézt do UK, a už u nás NIC -

Naplno ovšem naplno dohromady.:
Autor: Jakub S. Datum: 9.11.2008 20:44

Ale nikdy nepouštět naplno ke škvarkům, sádlu s cibulí na černém chlebu s kvašákama atd.

Re: Dotaz kucharsky - skvarky:
Autor: Hana W Datum: 9.11.2008 22:14

No nahodou,junak Chet z venkova,  kde se zelenina vari ve vode s nasolenym sadlem - to my ne, je to hnus - ale jeho matka dodnes takto podava zeleninove prilohy, zabijacku snese dobre - v kazdem pripade jitrnice (tedy podle Cheta jitrnyce).  Ovar a podbradek nejim a nikdy jsem nejedla a tvrdosijne odmitala, zrovna jako jelita a tu sproste nazyvanou polivku - i kdyz YGA ma pro ni lepsi jmeno, ktere jsem ovsem zase hbite zapomnela.

Re: Dotaz kucharsky - skvarky:
Autor: RenataE Datum: 9.11.2008 22:31

Já taky ovar atd. nerada, ale zato mám ráda bůček po čínsku. Bůček (radši masitější, ale je to jedno) se uvaří v osolené vodě. Nechá se vychladnout (do druhého dne v lednici), nakrájí na sousta a pojídá se omočený v sojové omáčce ochucené značným množstvím lisovaného nebo drceného česneku. K tomu syrová zelenina, případně chlebík. Mňam!

Placičky, co byly v troubě:
Autor: RenataE Datum: 8.11.2008 21:08

už jsou v troubě;-D Děti je sešrotovaly:-)

Re: Placičky, co byly v troubě:
Autor: Zdena b.p. Datum: 8.11.2008 21:54

Ale to je 100% ní úspěšnost. Tak piš, piš postup prací. :-)

Re: Placičky, co byly v troubě:
Autor: RenataE Datum: 8.11.2008 22:16

Na rozdíl od Karolíny, která má sušičku, já vlastním odšťavovač. Z jedné strany teče jablečný mošt, z druhé strany padá odpad - rozšrotovaná jablka částečně zbavená šťávy. Na moštu je ještě poměrně vysoká vrstva pěny, takže filtruji přes hadr. To, co zbyde v hadru, smíchám s odpadem, naplácám na pečicí papír ve vrstvě cca 7 mm, rádlem rozdělím na úhledné čtverce a dám sušit do trouby. To je všechno.

AAAAUUUUU:
Autor: Zdena b.p. Datum: 8.11.2008 14:10

Prosíííím, vydržte moje fňukání;-(. Tak jsem si včera lehce naplánovala nutné práce i něco navíc. Nakoupit, nasekat ořechy, meruňky a ananas, zamíchat perník (bude proříznutý s višňovým džemem a polevou z dvoubarevné čokolády), napatlat kuřátko a pustit se do generálního úklidu. Perník má být expedován jako část pohoštění na sobotní biblickou soutěž. Nebude, protože mi klekla trouba. Prostě si peče jen nahoře. Perník je na výšku poloviční, v hluboké noci jsem ho nevyhodila, ale statečně obrátila jako amoletu a dopekla. No, není jedovatý, ani kamený, ale vzít ho jako pohoštění, to se neodvážím. Tak cestou na soutěž nakoupím nějaké sušenky. Bude sice ostuda, ale menší :-/ A teď to kuře. Kdyby nebylo jedné víly, která se tu rozepisovala o pečení husy jako celodenní záležitosti, tak bych skutečně byla dost v úzkých. Díky vílo. I s invalidní troubou jsem to kuře spáchala. Pekla jsem ho sice 5 hodin, ale je dobré. Jo, a vlastně jsem zapomněla na dobré vychovávání: DOBRÝ  DEN FŠEM.

Re: AAAAUUUUU:
Autor: MaRi Datum: 8.11.2008 14:20

ta trouba je ale trouba, že nechce spolupracovat!

Re: AAAAUUUUU:
Autor: zana Datum: 8.11.2008 14:57

Na tu bídu jsi dokázala maximumR^. Ale co s tím troubou?:-/

Re: AAAAUUUUU:
Autor: Zdena b.p. Datum: 8.11.2008 15:32

Já jdu koupit nějaký pišingr a na soutěž (tentokrát jen fandit) a Přednosta ai nasadil před minutou čelovku a jme se do trouby potopit, aby se jí zeptal, jak to s námi před Vánocemi myslí :-/

Re: AAAAUUUUU:
Autor: Zdena b.p. Datum: 8.11.2008 15:34

áááááááá nejnovější zpráva : říkal dop.... a něco se utrhlo. Já jdu pryč, je to na mne moc napínavé. Papa

Tak přednosta je v troubě...:
Autor: Jakub S. Datum: 8.11.2008 15:44

Re: Tak přednosta je v troubě...:
Autor: zana Datum: 8.11.2008 18:14

Pak kdo je tu kůň;-D...

Zdeno držím přednostovi i troubovi palce:-)R^.

Re: Tak přednosta je v troubě...:
Autor: Zdena b.p. Datum: 8.11.2008 19:28

Huš jsem se vrátila. Můj tým zvítězil, ale byla to těsnovka. Přednosta troubu exhumoval, ale řekla bych že podmínečně. Jen na jak dlouho, mi nikdo nepošpitá. Tak to může být i 23. - 25. 12. To by byl tak nejoriginálnější termín :-)

Re: Tak přednosta je v troubě...:
Autor: Ejška Datum: 8.11.2008 19:40

Tak blahopřeji vítěznému týmu R^ a tobě za zvládnutí troubové situace;-D týýýýý jo, a jaký by to bylo bez bobků co peče tvoje trouba;-P

Re: Tak přednosta je v troubě...:
Autor: Zdena b.p. Datum: 8.11.2008 20:08

Nojo, vlastně, vždyť bych ěla smutné milášky :-/. Bane, to se radši zadlužím, ale bobky být musí :-).

Re: Tak přednosta je v troubě...:
Autor: Ejška Datum: 8.11.2008 20:16

;-Dkdyž musí, tak musíšVV

Placičky ze sušičky:
Autor: Karolína Datum: 8.11.2008 11:57

Milí Zvířetníci, v Praze prší (konečně trochu vody!) a je nevlídno, tak sedím u počítadla, překládám nějaké návody, učím se srovnávat fotky, vařím, koukám přitom na televizi, ale první, co jsem dneska udělala, byly návody na dřeňové placky, sušenou zeleninu a další využití sušičky do Mlsotníku. Dede jsem to už odeslala, tak možná někdy příští týden, až na mne dojde řada, máte inspiraci na velmi netradiční pohoštění. Přeji všem krásný víkend.

Re: Placičky ze sušičky:
Autor: zana Datum: 8.11.2008 12:40

To je správnej zodpovědnej přístup:-)R^.

Re: Placičky ze sušičky:
Autor: Karolína Datum: 8.11.2008 14:17

Díky za pochvalu! Uvidíme!!! Dede už potvrdila příjem.

Re: Placičky ze sušičky:
Autor: Ejška Datum: 8.11.2008 19:47

já se teda moc těším, mám troubu i se sušením, ale zatím si nezasušila, to budou mňamky, ovšem tvoje recepty jsou vždy úžasné ke čtení i k vařeníR^