MLSOTNÍK: Podzimní inspirace (archiv)
Hokaido - portrét foto: Bláža, Neviditelný pes
Původně vyšlo na Zvířetníku (Neviditelný pes) 7. 11. 2008 (odkaz zde).
První je moučník zvaný americká buchta a další mlsotka je kandovaná dýně.
Americká buchta
4 vejce, 1 hrnek pískového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, půl lžičky skořice, 1 lžička kakaa, 1 prášek do pečiva, půl hrnku oleje, 4 hrnky na kostičky nakrájených jablek (důležité- nestrouhat!), hrst ořechů, rozinky
4 vejce utřeme s hrnkem cukru. Přidáme mouku, skořici, kakao, prášek do pečiva a olej. Důkladně promícháme a přidáme jablka, ořechy a rozinky. Znovu promícháme. Husté těsto spíš urovnáme, než nalijeme na vysypaný plech a pečeme v mírné troubě. Když je buchta upečená, můžeme ji polít čokoládovou polevou nebo jen posypat cukrem.
Buchta patří mezi vlhčí moučníky, rozhodně se vám „prášit od pusy“ nebude.
Další mlsotka je
Kandovaná dýně
2,5 kg dýně pokrájené na kostky, 1 kg cukru, 2 vanilkové cukry, pár hřebíčků, celá skořice, hvězdička badyánu, čtvrt litru octa
Všechny ingredience nasypeme do hrnce, dáme na plotýnku a necháme vzkypět. Kdo se bojí, že se to připálí, může přidat trošičku vody. Vypněte a nechte stát do druhého dne. Další den opět nechte vzkypět a vypněte. Až zchladne, vyberte z vody, nechte okapat a naskládejte do sušičky. Suší se trošku déle. (Pokud je dýně hodně zralá, je možné, že bude potřebovat ještě jedno převaření- hotová je ve chvíli, kdy je sklovitá).
Kandovaná dýně se dá použít třeba do tvarohové nádivky nebo všude tam, kam by patřilo kandované ovoce. Je aromatičtější než obyčejné kandované ovoce. A já musím bohužel přiznat, že ač nejím sladké, do buchet jsem kandovanou dýni ještě nedávala, chodím ji ujídat s dětmi tak dlouho, až žádná není.
Dobrou chuť a hezký podzim přeje Matylda.