Středa 12. února 2025, svátek má Slavěna
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Pro přispění do diskuse se prosím přihlaste.

Přihlásit se

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Foto

Ano, šumajstra jsem tenkrát udělala. S cizrnou (tu mohu kdykoliv), jen škvarky jsem bohužel neměla. Ale na sádle jsem do tmava osmažila opravdu hromadu cibule (manžel jí tak přímo miluje) a chutnalo nám to i bez škvarků. Jen jsem pak na recept zapomněla (stává se mi to často), díky Liko (a YGo) za připomenutí. My teď dva dny za sebou jedli pórko-bramborovou Vichyssoise (udělala jsem jí hodně), ale určitě šumajstra zase brzy udělám. Navíc jsem nedávno našla zapomenuté bílé fazolky, nevím, jak jsou staré, ale uvařím je a zkusím dát místo cizrny k porovnání chutí. Protože už tahám ze sklenice moje kysané zelí, bude k tomu dobré, jak píše Vave. Možná tentokrát vmíchám i slaninové drobečky, které jsme asi v té době ještě nekupovali.

Na víkend už mám naplánované mexické chili con carne, také jsme ho už dlouho neměli a právě v zimním počasí je to skvělé jídlo.

Foto

ted jsi mi udelala chute, chilli con carne miliju, ale uz sem dlouuuuho nedelala...

AR

A60d46a75n 57R48g55o51v12a

17. 1. 2025 15:42

Já si tedy šumajstr nepamatuju, já totiž budu brzy nosit cedulku se šňůrkou, se jménem a adresou, na krku. Včera jsem celé dopoledne přemítala, o jedné situaci zda to byl sen nebo realita. Teprve kolem 11h se mi podařilo rozklíčovat, že se mi to v noci zdálo. Divné.

Asi mne dříve odradila cizrna, s tou si nějak nerozumím, ale fazole mám ráda, škvarky taky a níž zmiňované zelí také, a to tak že moc. Už se těším, nechám to na pátek příští, teď už dnešní jídlo mám. Díky a hezký zbytek pátku přeju

Foto

Jooo! Šumajstr, ten je u nás na řadě už od svátků... no, jak Yga píše . Je to príma věc!

Foto

A55l10e85n15a 19A16l73i39m95o

17. 1. 2025 14:25

Vypadá to zajímavě a pro MLP i velmi jedle. Já totiž fazole ani cizrnu nemusím, na milost jsem vzala jen čočku na kyselo . A protože si sádlo zásadně škvařím z hřbetního sádla sama, nejlépe z hodně vysokého, jsou občas i škvarky. Buď je chodíme uzobávat jen tak, nebo z nich udělám pomazánku nebo někdy škvarkové placky. Tak teď mám další recept , jednou se přemůžu a tu cizrnu budu dělat, že tam není .

ŠM

regionální kuchyně a slin plný hústa....tohle miluju....holt už to není levné,ale dobré pořád....

Foto

A hele - mamčin šumajstr. A já co dneska vařit?! Ale oškvarků nemajíc, bude porková polívka a nočky s vejci . Taky postní natolik, aby mě stařeček nechodili v noci strašit .

Foto

L73i23k59a 59L70i47k42a

17. 1. 2025 10:48

Pórek je zimní zelenina, tak jsi přímo sezonní

AZ

Mňam, mňam, mňam! Čerstvé škvarky nemám, protože teď si kupuju u řezníka už škvařené sádlo, ale onehdy jsem natrefila v Lidlu na velký kelímek se škvarky, a zdá se, že nejsou zas tak špatné. Už se k šumajstru tento týden schylovalo, ale dostaly přednost gnocchi s uzenými kousky, bo u všeho dobíhala lhůta. Ale přístí týden sa hukáže! Mám na šumajstr chuť už od předvánoc.

Dávám taky cizrnu a hodně cibule a ještě dávám na stůl misku s kysaným zelím, aby trochu stáhlo tu vynikající mastnotu.

Foto

U našich je úúúžasný řezník, jeho škavarky jsou snad lepší než domácí. Teda jejich cena by šumajstr pozvedla na úroveň čtyřhvězdičkové restaurace... ale občas neodoláme.

Foto

Já ještě nesnídala, ale hned se mi sbíhají sliny. Asi si uvařím alespoň ty brambory :)

dneska mě skolila nemoc, už se o mě pokouší pár dní, ale dnes dolehla naplno. Nepracuju, jen se válím a budu se válet celý víkend, odpočívat a léčit se. Takže místo šumajstru to asi bude vývar, na ten se doma ještě něco posbírá :)

Foto

Tak zodpovědně odpočívej, případně nějaký psí obklad .

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz