Středa 12. února 2025, svátek má Slavěna
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Po Vánocích půst? Aneb šumajstr (archiv)

Yga
diskuse (24)

Dobrou chuť! foto: YgaNeviditelný pes

Původně vyšlo na Zvířetníku (Neviditelný pes) 8. ledna 2021 (odkaz zde).

Jo jo – veselé vánoční hody, i v koledách se tak zpívá. Ale přejdou Vánoce, Silvestr a Nový rok a nastane co? Ano, čas zabijaček... a po zabijačkách se začneme futrovat jitrnicemi, jelity, ovarem, pečínkou či řízky a prožereme se k masopustu (či šibřinkám, fašanku nebo ostatkům), a tím konečně i k tomu půstu. A tady přijde ke slovu jedinečný recept, který je rychlý, levný a postní a navíc využijeme oškvarky, které nám zbyly ze škvaření sádla v zabijačku (zajímavé, že škvarky se jíst mohou, na rozdíl od ostatních masných výrobků).

Šumajstr!!!

Ten nejklasičtější a nejrychlejší recept na toto jídlo, které aspiruje na cenu many nebeské, se skládá pouze ze tří surovin – erteple, fazula, oškvarky! Tak to vařila jednou do měsíce moja mamka. V pátek – ten den u nás nikdy maso nebylo, stařeček by nás přerazili a eště nadali do pazgřivců nenažhraných a Hitlera na vás, červavci!

Čas oponou trhnul, šumajstr vaří stařečkovi mamka už v nebíčku a já jsem si tenhle superjednoduchý recept trošku upravila – hlavně skrzevá ceně škvarků (:o)). Protože co bylo kdysi téměř odpad (pravda nezbytný, i když chutný), to se dneska vyvažuje zlatem a dyjamantama (;o)). Takže část této suroviny nahrazuji cibulkou – myslím, aniž bych se chtěla moc chlubit, že jsem tímto trikem šumajstr pozvedla o jednu špriclu výše.

Takže zde recept na mamčin šumajstr, mírně upravený. Potřebujeme:

  • brambory syrové
  • sádlo vepřové
  • cibule
  • vařené fazole anebo cizrnu (jako já v dnešním receptu)
  • sůl
  • škvarky čerstvé

Šumajstr - ingredience (bez zvířátek)

A to všechno přiměřeně, přiměřeně – množství, které je na fotkách, stačí cca pro čtyři lidi (škvarků jsem dala asi dvě třetiny).

Jak říká Lika – a jedém!

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky (já krájím na opravdu malé kousky – jsou rychleji uvařené a v konečném jídle to lépe vypadá) a dáme vařit do osolené vody.

Uvaří se brambory

Než se uvaří, na sádle podusíme cibulku do změknutí, přihodíme škvarky (jsou-li velké kusy, opět překrájím na menší) a dosmažíme do zlatova.

Osmaží se cibulka a škvarky

Než se vyškvaří, slijeme z plechovky fazole (nebo cizrnu – je ještě chutnější) a propláchneme na sítku. Upozorňuju na to, že použijeme fazole (cizrnu) ve slaném nálevu, ne v tomatě!

Ocezená cizrna se přihodí na uvařené brambory

Uvařené brambory, fazole (cizrnu) a cibulku se škvarky o-pa-tr-ně smícháme tak, aby brambory zůstaly celé – nejlépe dvěma dlouhozubými vidličkami z dědictví po tetičce, a nakládáme na talíř z dědictví po stařence, přidáme zavařené okurky z loňského roku a šmakujeme si, až se dělají guče za ušama a vzpomínáme na dětství.

A všechno se smíchá dohromady

Ti ortodoxní – či ti, kdo si na to vzpomenou – předvečer namočí sušené fazole (suchou cizrnu máčíme celý den) a ráno do měkka uvaří.

Jinak za časů mého dětství bylo toto jídlo jednoznačně to nejlevnější, co mohla mamka uvařit – v podstatě bylo zadarmo, neboť erteple a fazulu sme si vypěstovali sami a aj ty oškvarky byly z brávka, kterého taťka – jakožto člen družstva – dostal coby naturálie a kterého jsme si sami vykrmili. Včil už to tak levně nevyjde, ale chuť, chuť je milionová.

Tak až budete chtít uvařit něco jednoduchého, postního (leč sytého!!!) a rychlého, zkuste šumajstr – bude to upomínka na moje dětství, prožité v dědině na výspě Hanáckého Slovácka, která by se klidně mohla jmenovat Nejdedál.

Vaše YGA

Foto: Yga. O něco více obrázků včetně zrzavého fešáckého kontrolora najdete tady na Rajčeti.

Jan Kovanic
12. 2. 2025

Werich měl narozeniny

Aston Ondřej Neff
12. 2. 2025

Česká sněmovna je všechno, jenom ne hezká.

Karel Wágner
12. 2. 2025

Technologie pro 3D tisk se využívá i na stavbách.

Lubomír Stejskal
12. 2. 2025

Podrobnosti příběhů plných hrdinství a odvahy, ale také zmaru.

Alexander Tomský
12. 2. 2025

Trump bombasticky napadá zažitá konvenční moudra.

Aston Ondřej Neff
10. 2. 2025

Babišovi se můžeme smát, že prohlašuje „Green Deal je mrtvý“.

Ondřej Neff
11. 2. 2025

Janě Maláčové se nepodařilo zvrátit situaci SOCDEM.

Aston Ondřej Neff
12. 2. 2025

Česká sněmovna je všechno, jenom ne hezká.

Tomáš Vodvářka
11. 2. 2025

Budu bit, haněn, osočován, skandalizován jako zastydlý boomer.

Marian Kechlibar
10. 2. 2025

Gaza má skutečně nejlepší pláže v celém východním Středomoří.

Lidovky.cz
12. 2. 2025

Po reprezentační přestávce se vrátila hokejová extraliga, která pokračovala kompletním 44. kolem....

Josef Kopecký
12. 2. 2025

Poslanci mají hlasovat, zda vydají šéfa SPD Tomia Okamuru k trestnímu stíhání kvůli plakátu, jenž...

Lidovky.cz, ČTK
12. 2. 2025

Ve fotbalové Champions League se hrají další čtyři zápasy vyřazovací fáze. Po výhře Brugg nad...

Lidovky.cz, ČTK
12. 2. 2025

Spojené státy výměnou za Američana Marka Fogela propustí Rusa Alexandra Vinnika. Toho v USA stíhali...

Jaroslav Veis
12. 2. 2025

Ne že bych četl Orientaci LN od prvního do posledního textu, ale v té poslední mě ten poslední...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz