MLSOTNÍK: Pečené plněné papriky (archiv)
Papriky foto: wikimedia, autor Melsj, Neviditelný pes
Původně vyšlo na Zvířetníku (Neviditelný pes) 30. června 2017, odkaz zde.
Co vím já, tak v našich končinách plněná paprika představovala lusk naplněný ochuceným mletým masem, podle zvyku jednotlivců někdo náplň připravil jako směs na sekanou, někdo jen mleté maso s kořením, a papriky se povařily v rajské omáčce.
Tento typ přípravy jsme si užili bohatě ve školních i závodních jídelnách, tam většinou s neutrální chutí. S přílohou většinou knedlíkovou, někdy rýžovou.
Takže tento způsob já nerada. Kdysi dávno jsem okoukala, jak plněné papriky připravují v Bulharsku, na jihu tam každá domácnost byla provoněná pečenými paprikami.
Samozřejmě o chuti a vůni paprik, jaká byla ve spřátelené zemi, nebo jaké má Marička, a pěstitel nejsem, si mohu nechat jen zdát.
Jen někdy v sezóně se natrefí na maďarské nebo slovenské papriky, v sezóně na trhu jsem také nenarazila na typicky paprikově voňavé. Neříkám, že taková situace je platná pro každého, mluvím za spotřebitele závislého na místní obchodní síti.
Můj postup přípravy:
(množství surovin závisí na odhadu, kolik paprik se bude plnit)
Mleté maso (jaké je kdo zvyklý používat) promíchat cca se šálkem vody.
Přidat sůl, mletý pepř, majoránku, sekanou petrželku, trochu chilli, zdůrazňuji hodně saturejky, možno trochu tymiánu a oregana,a syrovou rýži. (Množství podle toho, jestli má směs být hodně masová nebo půl napůl, a druh rýže jako na nákypy, tedy kulatá).
Promíchat a plnit papriky do 3/4.
Papriky péci na oleji (já olivový) cca 1 hod., během pečení obracet, aby zhnědly se všech stran.
Po upečení vyndat papriky a do oleje přidat hodně buď oloupaných a nakrájených rajčat nebo italská rajčata z konzervy, utřený česnek, sůl a velkou hrst nasekané petrželky, pro ostřejší chuť chilli.
Prohřát, vrátit papriky, ještě chvíli nechat promísit chutě a může se podávat!
Já jako přílohu chleba nebo nic, rýže je uvnitř.
Dobrou chuť!
Foto: Nelina