28.10.2020 | Den vzniku samostatného československého státu


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pajdiny košíčky

Vánoce už jsou daleko, takže trocha sladkého může přijít vhod.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jenny 10.1.2020 17:48

Dala bych si dala ale nemám lupínky,ještě,že jsem nečetla ráno,než jsem odjela na rehabku,už by byly doma, týýýý pokušitelko ! :-)V

M. Crossette 10.1.2020 16:19

Šarko, tohle vypadá moc chutné. Manžel si občas tyhle lupínky koupí ( jsou v nich nevíc lupínky mandlí) , tak z nich tuhle sladkost určitě udělám. Příprava je to velmi rychlá. Ale mám k tomu pár dotazů. Musí se to dávat do košíčků, nestačilo by jen udělat kuličky? (jasně, košíčky se dají koupit, ale jsou fakt nutné?). Ohledně karamelu. Zrovna nedávno jsem dělala nový (jako polevu na zmrzlinu), ale dělám ho jen z cukru a vody (tedy cukr nechám přepálit na sucho, pak naředím vodou). Tady je máslo? To se máslo nepřepálí dřív, než cukr zkaramelizuje? A kdy tam přileji šlehačku? Do chladnoucího to asi moc nepůjde vmíchat a do vařícího se šlehačka nesrazí? A lupínky - ty se mícháním nerozlámou (na obrázku to tedy vypadá, že ne)? A myslíš, že by to šlo i s opraženými vločkami? Každopádně to vyzkouším, určitě to bude mít úspěch, oba máme karamelovou chuť rádi. Jen místo lískových oříšků použiji zdejší pecanové, dokonce jsem od vánoc v lednici ještě zbytek čerstvě umletých.

Š. Matyášová 13.1.2020 7:50

Maričko, ve lžicce tvarovaná hrudka v košíčku uschne a nepřilepí se..k jiné hrudce..karamel - v rozehřátém másle míchám cukr,dokud není karamel - nepřepálí se to,pokud to fakt pořád mícháš.... a pak stáhnu na kraj plotny a vmíchávám šlehačku o pokojové teplotě..ono to ztuhne,ale zase se to po chvilce míchání rozpustí a v tu chvíli sypu skořici a mleté ořechy a pak lupínky...lupínky do toho zapracováváme, jako když prohazujeme dvěma širokými vařečkami nebo lžícemi- natrhaný salát.... s opraženými vločkami by to asi šlo, nevím, to vyzkoušené nemáme..jen to asi bude víc hutné....

Z. Lika 10.1.2020 13:30

Jen znovu připomínám - přihlašovat se do diskuse až zde na Zvířu!

Z. Lika 10.1.2020 13:31

Achich, to patřilo pod Evu Ž. Ale platí to vlastně obecně.

E. Žampachová 10.1.2020 13:23

Na mě je na sladké brzy po vánocích.

Konečně jsem se probojovala k možnosti vstupu do didkuse. Neuhynula jsem, ani jsem nezanevřela na zdejší fórum, ale tvrdošíjně mi to odpíralo vstup. Až mi napadlo se zeptat Liky a ta mi poradila.

Jinak OT, zase se to u nás bude po dvou letech černě hemžit. Koncem ledna čeká Fleur štěňata.

Z. Lika 10.1.2020 13:28

Mám radost hned dvakrát - že ses probojovala a že bude hemžení! R^

E. Zvolánková 10.1.2020 14:55

k OT;-D Tak sem pak dejte report s fotkama prcků s mamkou, miluju koukat na štěníky;-DR^

Z. Lika 10.1.2020 15:01

Jsem jen pro, takové články se nikdy neomrzí. Až Eva najde trochu času, budu moc ráda :-)

T. Zana 10.1.2020 16:22

Jsem moc ráda, že jsi se sem dostala.

O štěňatech vím, koukala jsem a těším se, že až budeš mít chvíli, zase něco napíšeš. Což asi bude až někdy...

Z. Jenny 10.1.2020 17:50

Uf, ještě, že to dobře dopadlo.... :-)

K OT, budeme se těšit a Fleur pohlazení. R^

Š. Matyášová 13.1.2020 7:51

o velikonocích to taky dobře chutná :-D

Z. Tečka 10.1.2020 9:27

Sharko, a když to začne chladnout, tak už se s tím nedá nic dělat? Mně tu rychle chladne i hotové jídlo na stole, dávám si menší porci a zbytek udržuju v teple a přidávám si.

Tyhle jednoduché recepty mám moc ráda, a navíc to je cukroví na každou příležitost. A žádné crcání. Ukládám a až dorazím všechno to darované, zkusím to třeba při nějaké návštěvě.

Moje teta hodně pekla, dorty ke každé příležitosti, a pamatuju se, že dělala zkaramelizované vločky, které pak umlela, jako náhradu za ořechy. Dávala to i do krémů. Fakt to nebylo k rozpoznání. Ty vločky nám pak někdy dělala mamka jako mls.

Ale promiň, od tebe bych čekala nějaký fortelný recept, jak máš ve zvyku.;-D

Z. Lika 10.1.2020 10:57

Možná by pomohlo postavit ten hrnec do mísy s horkou vodou a případně vodu měnit...

Š. Matyášová 10.1.2020 11:12

to by musel bejt asi potopenej Liko, když to chladne zvrchu, díky pokojové teplotě, horká voda to nezachrání,ten karamel je horkej,hrnec od karamelu taky...musí být dobrá příprava a rychlé ruce.....;-)

Š. Matyášová 10.1.2020 11:10

Tečko, vzhledem k tomu, že to jsou Pajdiny košíčky, tak recept není můj a vypadají dobře a zrovna tak i chutnají... já nevím, kolik máš v místnosti,kde vaříš, stupňů, ale my v saloonu nemáme zrovna teplej odchov, takže jsme to dělaly v teplotě kolem 18°C..a ve dvou z celé dávky...a stihly jsme to... musíš mít vše připravené,nesmí se od toho odcházet a nesmíš se s tím crcat....

fortelný recept na cukroví ti asi nedám, neb já jsem spíš na maso a neboj bude kančí na jalovčí s ginem....ale to zas budeš plakat, že nemáš to kančí ;-).

Z. Lika 10.1.2020 11:45

Já bych se s dovolením připomněla s jednou zajímavou svící v maxiprovedení :-)

Š. Matyášová 13.1.2020 7:52

už ti ji píšu....;-)

Z. Tečka 10.1.2020 12:46

Ale já myslela na masové jídlo, já nejsem moc na sladké. Ale zrovna tenhle recept se mi líbí, hlavně tam není krééém. :)

To kančí mě bolet nebude, divočinku moc neoblibuju. Ale budu se na něj těšit, člověk si pořád musí rozšiřovat obzory.

Dneska poprvé jsem koupila srdce, a pokusím ho upracovat tak, aby bylo k jídlu. U nás doma se z něj nikdy nevařilo.;-D

Š. Matyášová 13.1.2020 7:54

srdíčko je dobrý na slanině, ale super j ei uvařené, jen přihodíš,pepř,bobkovej list,nový koření, celou cibuli,pár stroužků česneku a vaříš do změknutí, pak to sníš jako ovar s křenem a je to super, když to necháš vychladnout,pokrájíš na plátky, potřeš česnekem nebo dijonskou hořčicí, obalíš v trojbalu, osmažíš a máš řízky

A. Zemanová 10.1.2020 9:10

Odstup, Satane! :-) Ale vypadá to zajímavě a na nějakou tu zahradní slavnost je to jako dělané. Ukládám si recpt, děkuju a přeju dobrý den všem.

Š. Matyášová 10.1.2020 9:23

Satan odstupuje spokojen, že Tě nahlodal ;-D;-)

A. Zemanová 10.1.2020 9:30

;-D

Z. Inka 10.1.2020 8:43

Základ mi připomíná zamilovanou pochoutku z mládí - griliáš.

Jo a odmočit lze

Z. Lika 10.1.2020 8:03

S těmi kukuřičnými lupínky to může získat zajímavý šmak! Vzpomínám si, jak jsem kdysi v raných kuchařských začátcích zkoušela karamel a myslím, že jsem musela hrnec vyhodit... Jde to odmočit?

Š. Matyášová 10.1.2020 8:49

odvařit i odmočit to lze,ale zatím nebylo potřeba....

Š. Matyášová 10.1.2020 9:25

k těm "kornflejkům" - ty nejobyčejnější, bez chuti a zápachu,jsou na tohle nejlepší....když jich dáš 20 deka,jsou omatlanější a víc karamelové, když jich dáš 40 deka, je to tak akorát sladké a slepené...ale snědí se rychleji;-D

Z. Lika 10.1.2020 10:40

Na nějakou slezinu se to asi bude hodit, pánové mají rádi sladké...

Š. Matyášová 10.1.2020 11:13

ale ve vedru na lodi, bych se s tím nedělala;-DR^

Z. Lika 10.1.2020 11:46

Panebože, to teda fakt ne 8-o Spíš doma, ale to teda nevím, kam zavřu kočky, hlavně ten Čendův zvědavý frňák. Aby si neulepil fousy!