20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Orientální recepty

Občas v "Mlsotníku" narazím na české variace "číny", což je skvělé, rychlé jídlo, které se dá vyrobit prakticky ze všeho. V Čechách se většinou klade důraz na maso, ale čínská kuchyně jako taková ho zase tak moc do jídla nedává. Nahrazeno je hodně zeleninou a dalšími přísadami, oříšky, různými zrnky, semínky, kořínky atd.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L 13.3.2008 18:33

Tak jsem se tím nechala inspirovat

a vyrobila k večeři něco na dané téma. Jen mě zaskočila ústřicová omáčka - já čekala, že poteče.

LENKA S 13.3.2008 11:27

PROSBA NA KAROLÍNU

KAROLÍNKO, JÁ TVOU  KACHNU   V  MEDOVÉ  OMÁČCE  VYZKOUŠELA   UŽ  DVAKRÁT A  VŽDY  S  VELIKÝM  ÚSPĚCHEM. CHUTNALA  NÁM   TŘEM(PETRA  ODMÍTLA( NEVĚŘILA, ŽE JE TO  DOBRÉ) MOC  A  MOC. ALE  NĚJAK  SE  MI  STÁLE   JEŠTĚ NEPODAŘILO  TO, O  ČEM  PÍŠEŠ. JÁ  MÁM VŽDY   TY  PORCE SPÍŠE  DUŠENÉ, NIKOLIV KŘUPAVÉ.  DĚLAL  JSEM TO  VŽDYCKY  JEN  Z PŮLKY  KAČENY A  PCTIVĚ  TO  DUSÍM TY 4 HODINY V LITIŃÁKU.  MŮŽEŠ MI  PROSÍM  SDĚLIT, KOLIK  TOHO  VÍNA  DÁT, ABY  SE   OPRAVDU  UDĚLALA  TA SPRÁVNÁ KŘUPAVÁ KŮŽIČKA? DÍKY  DOPŘEDU  A  VŠEM, KDO   SE BOJÍ  EXPERIMENTOVAT, TUHLE "  MEDOVOU " KACHNU  DOPORUČUJU. CHUŤ JE ZNAMENITÁ  A  RÝŽI   K TOMU  ANI  NEVAŘÍM. MUŽ  JI  SKOUSNE  JEN   S KOUSKEM  CHLEBA, JÁ  ZAS  JEN TAM  BEZ. KACHNIČKU  PROTO   PO   DOKONČENÍ VYKOSTÍM A  JÍME LŽÍCÍ JAK  NEANDRTÁLCI. ŠŤÁVIČKA  ZMIZÍ NEJDŘÍVE. MŇAM. YGO, ZKUS  TO, NEBUDEŠ  LITOVAT. UŽ   TEN  KAROLÍNIN  "KAČENÍ " RECEPT  KDYSI NA  MLSOTNÍKU  BYL A JMENOVAL  SE  KACHNA  V  MEDOVÉ OMÁČCE, TAKŽE  TAM NAJDEŠ  VÍCE  PODROBNÝ  POPIS INGREDIENCÍ. STOJÍ TO  ZATRO  OCHUTNAT. I  MÍ  RODINNÍ  KONZERVATIVCI   JEDLI  JAK  NEZAVŘENÍ.

Bláža 13.3.2008 9:56

Jůůů, jééé,

To je ono! Tisknu, přečtu doma pozorně, máme to dnes i s cestopisem :))

YGA 13.3.2008 9:05

Já vám nevím

v jídle jsem velký zpátečník. Ze sladkokyselých omáček můžu pouze rajskou a moravské zelí (ovšem ty miluju). Zkrátka tato cizokrajná krmě (ač v mistrovském Karolílině podání) jde šíííírokým obloukem kolem mne. Prosím, milí moji gurmánší zvířetníci - nekamenujte mne, ale moje kačení prsíčka (teda né moje 8-o, ale prsíčka kačeny, která bude naší rodinou konzumována) budou opět trapně tradičné pomalu pečená v troubě :-/;-(. Ale všem ostatním přeji dobrou chuť.

terra-san 13.3.2008 10:55

Re: Já vám nevím

YGO, proč by tě měl kdokoliv kamenovat? Vždyť taková p o m a l o u n k u pečená kačenka je přímo báseň psaná na vodu! Kdybys viděla, jak tu slintám už při pouhé představě...;-)

Li 13.3.2008 14:11

Re: Re: Já vám nevím

A což ještě husička :-P

Eva B. 13.3.2008 14:26

Re: Re: Já vám nevím

terroviiiiii copak dělají stříbrné čičinky?????

L 13.3.2008 14:30

Re: Re: Re: Já vám nevím

Zdržují se mimo jídelní lístek.

terra-san 13.3.2008 15:13

Re: Re: Re: Já vám nevím

Kromě toho, že se zdržují mimo jídelní lístek:-D, tak pilně mění zimní kožichy za letní, což u Célinky není takový problém - té spíš teprve pořádné šatičky dorůstají, ale z Cedrika už vypadalo chlupů na čtyři průměrné kocoury.  A není to na něm nijak moc vidět, jen "límec" má trochu kratší. A ještě malinko víc se probarvují.  V důsledku toho pokaždé, když zametu a vzdálím se s pocitem dobře vykonaného díla, vítá mě při návratu stříbřitě hedvábná vrstvička chlupů vznášející se tak do 10 cm nad zemí. Já jsem si opravdu původně myslela, že ty peršanky jsou jen dvě. Podle chlupů je jich nejméně pět8-o Zdravíme EvuB., jakož i její kocouří Veličenstva.

Jakub S. 13.3.2008 12:26

Já teda vím. Takové kačení prsíčka sou

jedna báseň! Nejkrásnější. V té chvíli bez konkurence. Co je protivá temu veškerá pézie. Pouhá nadstavba! Nejedl sem už ani nepamatuju. (Mám pech, od dětsví byly kolem mě samé vynikající kuchařky...) Tradiční kuchyně se  m u s í  udržovat, učit, předávat. To je vaše povinnost a právo a radost snáď, přece!

Tak příště 13.3.2008 13:03

Re: Já teda vím. Takové kačení prsíčka sou

tradiční vaření z Kerkonoš??? Taky tuhle krmi vařím mooooc ráda, ale je o hodně chudší, byl to u nás chudičký kraj. Masíčko se tam moc nevyskytovalo, ale když už, tak to bylo vynikající. Zato brambory se dělaly na všechny možné způsoby.

YGA 13.3.2008 14:20

Re: Re: Já teda vím. Takové kačení prsíčka sou

To u nás se zase vařilo hodně masa - protože my se taky hodně nadřeli na poli. Ono se řekne - Jižní Morava - zasadíš štýlko z motyky a vyroste ti jabloň - ale to bylo právě naše prokletí. Každého kousku země bylo škoda, aby se neobdělal - proto lidé zde byli strašně zedření - furt na poli. Ano - měli peněz asi více než jinde, ale půdě a hospodářství obětovali celý život

Věra 13.3.2008 15:49

Re: Re: Re: Já teda vím. Takové kačení prsíčka sou

Až přišli komunisté a všechno ukradli. Hlavně, že se na tom nenadřeli.

zana 13.3.2008 18:45

Re: Re: Já teda vím. Takové kačení prsíčka sou

sem s bramborama na všecky možné způsobyR^!!

Čínu mám ráda (díky, Karolíno), ale brambor je brambor:-)

Vave 13.3.2008 6:41

Teda

Karolínko! VV Číst Tvoje recepty to je jako číst básně! R^:-)

A máš mě na svědomí: dneska mě bude honit čínská mlsná celý den! ;-):-)

L 13.3.2008 6:44

Re: Teda

Mě taky a ještě ke všemu nevím, co k večeři.

Li 13.3.2008 7:37

Re: Re: Teda

Tak to jsme dvě ;-D

L 13.3.2008 7:40

Re: Re: Re: Teda

Já musím spotřebovat ten Gotaj a zbytek ovčího sýra, co je doma. Musí to být něco rychlého, jednoduchého a snadno ohřívatelného. Copak se s tolika omezeními dá něco vymyslet?

Zdena b.p. 13.3.2008 7:44

Re: Re: Re: Teda

Jsme čtyři. (jestzli dobře počítám) Karolíno, díky. Oblizuji se a mám tu jen jablka.

veram 13.3.2008 8:24

Re: Re: Re: Re: Teda

To je nás víc;-D. A Karolino, Čína (vedle Islandu) je moje dlouhodobá touha a asi se tam už nepodívám, prosím, piš piš nejen o jídle. Takhle rozcestník kdyby byl a ne jeden

Karolína 13.3.2008 8:40

Re: Re: Re: Re: Re: Teda

Obojí je nádhera! A obojí naprosto odlišné prostředí, kultura, jídlo, lidé, prostě všechno! Zkusím něco sesmolit  a pohledat k tomu fotečky. Přeci jen je to už 20 let, co jsem tam byla. Jen je mi stále více a více líto, když vidím, jak se Čína mění před očima a to staré, původní, tak krásné, starobylé, typicky čínské, mizí a je nahrazováno novou západní architekturou před přicházejícími sportovními svátky!!!! Je to smutné. Smutné je, kolik překrásných chrámů a staveb zmizelo pod vodou nové přehrady, nějak to vždycky, když sleduji nějakou reportáž v poslední době, špatně snáším! Ale pokrok se asi nedá zastavit a oni jsou tak strašně strašně odhodlaní dobýt ten svět a všem dokázat, jak jsou perfektní a co všechno v krátké době dokážou! Je mi z toho občas dost smutno a ani si nejsem jistá tím, že se lidem v těch novotách bude líp žít, nežli v těch starých domečcích, kde uprostřed bylo ohniště na dvorečku a vykonávat potřebu se chodilo do společných latrín na rohu ulice.

Bubu 13.3.2008 8:09

Re: Teda

Teda Karolíno, ty jsi ale mlsná osoba! (Aby nedošlo k mýlce, myslím to jako poklonu.)

Posnídala jsem, ale sliny mi tečou jak Barbuše nad voňavým syrečkem.

Paja 13.3.2008 0:53

Potrebuji recept z datli

Mam cca kilo a pul datli - prave fainove z Emiratu - mate nejaky bezva recept?

Hana W 13.3.2008 3:34

Re: Potrebuji recept z datli

Ani bych to nenazyvala receptem - ale mam moc rada dobre datle nadivane ostrejsim tuzsim syrem. Jako zdibicek parmezanu nebo tuzsi ovci syr. Ty dve chuti se dobre prolinaji.

Jakub S. 13.3.2008 10:29

Re: Re: Potrebuji recept z datli

Datle se sýrem - na sóvas! Ti Jižani teda provokujou, a to eště tak dlouho po válce. No  ze staré sympatie k nim to časem zkusím -su pro léčbu šokem... purkuapa?

A co fast-food nestvůrnosti? Baštíš, baštíte tam ve velkém, často, taky? Fast food: rychložrádlo... ale já v tom slyším dycky němčinu - skoropokrm.

terra-san 13.3.2008 10:38

Re: Potrebuji recept z datli

Pájo - mám a nemám:-/. Občas děláváme marocký tajine (či tažin, ale to zní jako Jožin a ten žere Pražáky...), což je vlastně dušená směs masa (v tomhle případě jehněčí, ale kuřecí nebo krůta je taky fajn), brambor, paprik, rajčat, koření (pro nás k masu často poněkud exotického - třeba vrchovatá lžička skořice), obecně zeleniny, a taky rozinek, mandlí, pražených piniových semínek, datlí, dusí se to pomalu a dlouho, protože důležitá je vzniklá omáčka, nakonec se do toho rozklepnou vejce (někdo promíchává, já ne), nechají se ztuhnout a nad tím vším se propaří v sítě správně připravený kuskus - tedy předem poctivě prohnětený s olejem a trochou másla (asi jako když se dělá žmolenka na koláč). Na tento pracný úkol občas použiju terru:-D, ale nevadí mu to, protože Maghreb taky může. Upřímně - víc než tu Čínu, ale je to otázka toho, co kdo lépe zná a na co si zvykl. Ale kombinaci surovin - nepoužívají se pochopitelně všechny najednou - a poměry ti nepovím: dílem proto, že si je nepamatuji, dílem proto, že tajine je vždycky trochu věc improvizace a osobního vkusu...

A Karolína podle všeho zná své čínské pappenheimské velice dobře. Díky, třeba se budu někdy inspirovat, i když to není úplně náš šálek čaje. Zkusit se má všechno, ne? Zvlášť, když je to takhle se znalostí věci...přímo od pramene.

Jakub S. 13.3.2008 12:30

Mně to trochu připomíná pejska s kočičkou. Neprávem, že?

A na poměrech u ničeho tady extra nezáleží?

terra-san 13.3.2008 13:00

Re: Mně to trochu připomíná pejska s kočičkou. Neprávem, že?

Jakube, já jsem tu namátkou vypsala všechno, co do tajinu může přijít. Ne musí;-)Základem jsou maso (jeden vybraný druh), a brambory. Dál rajčata a papriky a ta vajíčka na konci. Bez toho by to byl taky jedlý kotlík, ale nebyl by to tajine. Pak tam patří nějaká sladká chuť, což bývají velké rozinky nebo datle, a něco křupavého - opražené plátky mandlí nebo piniové oříšky nebo sezam... Kromě soli se ke kořenění dost často používá právě ta skořice, ale taky třeba chilli (nebo tady spíš harissa, to je taky pěkný plamenomet). Takže všechno najednou nee:-D I když, co já vím? A moc důležitá je příprava - to dlouhé, pomalé dušení, aby si všechny chutě spolu správně popovídaly a vůně ve stačila vpít do kuskusu. Jejda, on ten Pavlov opravdu funguje...;-P

 

Kaštan 13.3.2008 13:33

Re: Potrebuji recept z datli

Datle jsou s peckama nebo bez? Pokud bez, budeš to mít jednodušší. Jinak vypeckovat, zakoupit libovější na tenko pokrájenou slaninu v delších pruzích. Datle do slaninky zabalit, párátkem slaninový kabátek upevnit, aby nespadl. Pak pěkně hodit do pánve na vyšší vrstvu oleje. U kamarádky jsem to dostali coby předrkm, byla toho celá mísa, která se ukázala pro naši větší splečnost naprosto nedostačující... :-D

Kaštan 13.3.2008 13:41

Re: Re: Potrebuji recept z datli

Jo a zapomněla jsem pochopitelně dodat, smažíme do křupava ;-D