Úterý 10. prosince 2024, svátek má Julie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

MLSOTNÍK: Ořechové šátečky

Poměrně rychlé pečivo, které jde konzumovat teplé, když třeba čekáte návštěvu, v nevlídném počasí, nebo po lyžařském odpoledni, i studené - pokud zbude.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

JoVo

25. 11. 2006 16:45
AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!

;-PDěfčata, jak dopadly štrúdlíčky?Jsem zvědavej!;-P

0 0
možnosti

julča

25. 11. 2006 18:13
Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!

tak zelíčkovej je fakt úžasnej! všechno se to do sebe spojilo (škvarky, těsto, zelí) a chutná báječně, chtěla jsem udělat fotku, ale jak tak koukám, už nemám co fotit ;-) a jablíčkovej zmizel jakbysmet;-)

0 0
možnosti

julča

25. 11. 2006 18:17
Re: Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!

právě jsem se zakoukala na dokumenty o gorilách v Zoo Praha, celý nesmírně zajímavý archiv je na stránkách rozhlasu :-) a k tomu jím právě ten štrůdl R^V 

0 0
možnosti

aida

25. 11. 2006 18:38
Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!

Už je upečeno, ale manžel s klukem ještě nedorazili. Jak to nakrojíme, hned dám zprávu.

0 0
možnosti

JoVo

25. 11. 2006 18:54
Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!

;-PTo je dobře, že se povedlo a chutná. My jsme pekli karásky podle Lenky S. Pomalounku, ale jistě začínají mizet.;-DŇam,ňam.:-P

0 0
možnosti

Eva

25. 11. 2006 18:57
Re: Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!

já peču perníkovou chaloupku. Loni mi ji kluk tejden před Vánocema shodil na zem, tak letos bude někde ve výškách a jen na požádání;-D

0 0
možnosti

Eva

25. 11. 2006 19:01
Re: Re: Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!

jo, těch štrůdlů bych musela upéct asi deset, páč manža má 2 nohavice na po sezení v sobě8-o;-);-D

0 0
možnosti

julča

25. 11. 2006 19:10
Re: Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!

a jsou karásci v kuchařce, co Lenka rozesílala? to vypadá zajímavě, kde jste koupili karásky? ?

0 0
možnosti

JoVo

25. 11. 2006 20:29
Re: Re: Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!

;-(Protože jsem pako, tak jsem sice neztratil sako, ale v té kuchařce od Lenky, je těsto i na karásky. Ten co jsme použili dnes, tak přišel emilem. K a r á s k y ( moje babička,  prababička Pavlátová) – výborné –750 g hladké mouky ,120 g oleje nebo rozpuštěné hery,100 g moučk.cukru,30-40 g droždí, 20 g soli 250 ml  teplého mléka (přibližně),1 žloutek do těsta, bílek na potření, semínka nebo strouhaný  tvrdý sýr na posypání.Postup: Z části mléka, mouky , cukru a droždí uděláme KVÁSEK. Ten přilijeme k ostatním surovinám a vypracujeme těsto, které je řidší než na VÁNOČKY. Přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout. Lze opět několikrát „shodit“. Z vykynutého těsta pleteme houstičky, které skládáme na suchý  a nepomoučený vál., kde musí asi 15 minut kynout.Můžeme též tvořit i pouhé uzle. Připravíme si talíř s mákem a solí nebo jiná semínka. Houstičky bereme z válu na dlaň,potíráme je svrchu bílkem a„ namáčíme“ v semínkách. Při namáčení v semínkách je nestlačujeme, protože by už nevykynuly. Pak je klademe na plech s peč.papírem. Mezery děláme větší, protože  pečením nabydou. Pečeme ve středu vyhřáté  trouby při 180 °C dozlatova.;-P

 

0 0
možnosti

JoVo

25. 11. 2006 20:54
Re: Re: Re: Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!

8-oJeště jednou karásky atd. od Lenky S. Oba recepty máme zařazeny zvlášť – samostatně. Mám takový dojemný dojem, že jsem to vypreparoval z té Lenčiny kuchařky. Místo zkopírování jsem to asi vyjmul. Protože moje tři mozkové buňky, mají hroznou honičku se zapamatováním mých kreací, které provádím prostřednictvím PC, tak to potom dopadá, tak jak to vypadá.Koláče,buchty nebo karásky. Potřebné přísady: 75 dkg hladké mouky (na karásky namícháme 1/2 na 1/2 hladkou a hrubou mouku) , 16 dkg cukru, 16 dkg tuku /můžeme namíchat se sádlem/ , 2 žloutky, 3/4 droždí, 1 vanilkový pudink, sůl 2 špetky , ¼ l mléka. POSTUP PŘÍPRAVY:Univerzální těsto na koláče,buchty nebo karásky je od mojí maminky.Ta ho také podědila....Dělá ho takhle:Do mísy nasype mouku a utvoří vprostředku důlek tam dá cukr,naláme droždí a zalije troškou vlažného mléka, nechá lehce skynout kvásek.Pak přidá postupně vše ostatní a zadělá těsto.Po vykynutí dělá jednu ze tří možností: Karásky dělá buď 2 větší na jeden plech nebo 8 menších copánků.Ty mašluje také rozšlehaným vejcem a sype mákem.A peče.

Koláče malé asi jako dlaň nebo větší 2 na jedenplech.Mazat můžeme marmeládou,tvarohem ,mákem ,ovocem a žmolenkou no prostě jak se říká co dům dá...Okraje namašluje a dá péci.Buchty také plní většinou marmeládou,jablky,mákem nebo tvarohem.Dává je do pekáčku, ve kterém si rozehřeje trochu tuku a pak jednotlivé buchty ,když je tam vkládá ,mašluje tukem ,aby se neslepily.Pak ještě namašluje rozšlehaným vejcem.A peče...;-P

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz