Diskuze
MLSOTNÍK: Ořechové šátečky
Děkujeme za pochopení.
JoVo
AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!
Děfčata, jak dopadly štrúdlíčky?Jsem zvědavej!
julča
Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!
tak zelíčkovej je fakt úžasnej! všechno se to do sebe spojilo (škvarky, těsto, zelí) a chutná báječně, chtěla jsem udělat fotku, ale jak tak koukám, už nemám co fotit a jablíčkovej zmizel jakbysmet
julča
Re: Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!
právě jsem se zakoukala na dokumenty o gorilách v Zoo Praha, celý nesmírně zajímavý archiv je na stránkách rozhlasu a k tomu jím právě ten štrůdl
aida
Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!
Už je upečeno, ale manžel s klukem ještě nedorazili. Jak to nakrojíme, hned dám zprávu.
JoVo
Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!
To je dobře, že se povedlo a chutná. My jsme pekli karásky podle Lenky S. Pomalounku, ale jistě začínají mizet.Ňam,ňam.
Eva
Re: Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!
já peču perníkovou chaloupku. Loni mi ji kluk tejden před Vánocema shodil na zem, tak letos bude někde ve výškách a jen na požádání
Eva
Re: Re: Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!
jo, těch štrůdlů bych musela upéct asi deset, páč manža má 2 nohavice na po sezení v sobě
julča
Re: Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!
a jsou karásci v kuchařce, co Lenka rozesílala? to vypadá zajímavě, kde jste koupili karásky?
JoVo
Re: Re: Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!
Protože jsem pako, tak jsem sice neztratil sako, ale v té kuchařce od Lenky, je těsto i na karásky. Ten co jsme použili dnes, tak přišel emilem. K a r á s k y ( moje babička, prababička Pavlátová) – výborné –750 g hladké mouky ,120 g oleje nebo rozpuštěné hery,100 g moučk.cukru,30-40 g droždí, 20 g soli 250 ml teplého mléka (přibližně),1 žloutek do těsta, bílek na potření, semínka nebo strouhaný tvrdý sýr na posypání.Postup: Z části mléka, mouky , cukru a droždí uděláme KVÁSEK. Ten přilijeme k ostatním surovinám a vypracujeme těsto, které je řidší než na VÁNOČKY. Přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout. Lze opět několikrát „shodit“. Z vykynutého těsta pleteme houstičky, které skládáme na suchý a nepomoučený vál., kde musí asi 15 minut kynout.Můžeme též tvořit i pouhé uzle. Připravíme si talíř s mákem a solí nebo jiná semínka. Houstičky bereme z válu na dlaň,potíráme je svrchu bílkem a„ namáčíme“ v semínkách. Při namáčení v semínkách je nestlačujeme, protože by už nevykynuly. Pak je klademe na plech s peč.papírem. Mezery děláme větší, protože pečením nabydou. Pečeme ve středu vyhřáté trouby při 180 °C dozlatova.
JoVo
Re: Re: Re: Re: AIDO, JULČO HALÓ, HALÓ!
Ještě jednou karásky atd. od Lenky S. Oba recepty máme zařazeny zvlášť – samostatně. Mám takový dojemný dojem, že jsem to vypreparoval z té Lenčiny kuchařky. Místo zkopírování jsem to asi vyjmul. Protože moje tři mozkové buňky, mají hroznou honičku se zapamatováním mých kreací, které provádím prostřednictvím PC, tak to potom dopadá, tak jak to vypadá.Koláče,buchty nebo karásky. Potřebné přísady: 75 dkg hladké mouky (na karásky namícháme 1/2 na 1/2 hladkou a hrubou mouku) , 16 dkg cukru, 16 dkg tuku /můžeme namíchat se sádlem/ , 2 žloutky, 3/4 droždí, 1 vanilkový pudink, sůl 2 špetky , ¼ l mléka. POSTUP PŘÍPRAVY:Univerzální těsto na koláče,buchty nebo karásky je od mojí maminky.Ta ho také podědila....Dělá ho takhle:Do mísy nasype mouku a utvoří vprostředku důlek tam dá cukr,naláme droždí a zalije troškou vlažného mléka, nechá lehce skynout kvásek.Pak přidá postupně vše ostatní a zadělá těsto.Po vykynutí dělá jednu ze tří možností: Karásky dělá buď 2 větší na jeden plech nebo 8 menších copánků.Ty mašluje také rozšlehaným vejcem a sype mákem.A peče.
Koláče malé asi jako dlaň nebo větší 2 na jedenplech.Mazat můžeme marmeládou,tvarohem ,mákem ,ovocem a žmolenkou no prostě jak se říká co dům dá...Okraje namašluje a dá péci.Buchty také plní většinou marmeládou,jablky,mákem nebo tvarohem.Dává je do pekáčku, ve kterém si rozehřeje trochu tuku a pak jednotlivé buchty ,když je tam vkládá ,mašluje tukem ,aby se neslepily.Pak ještě namašluje rozšlehaným vejcem.A peče...
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz