25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Nejen rybou živ je člověk

Tatánkovou celoživotní vášní jsou ryby, jak jsem tu již psala… Ovšem nějaký ten doplňující koníček tu byl vždycky. Nyní jsou to hlavně včely a ještě před včeličkama tu byly kaktusy a citrusy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
muf 23.5.2008 12:57

Se zpožděním..

Vsechno nejlepsi k narozkam!

Mánek 23.5.2008 7:37

Moc hezké počtení a inspirace!

Až se mi zdálo, že sedím u toho grilu a cítím vůničku grilovaného plecka. :-P 

A kaktusy můžu taky, i ryby! ;-D

Bubu 25.4.2008 19:46

Diky všem

Dnes jsem se courala, byla jsem se podívat na kaktusy a nejen na ně v Olomouci na Floře (to mi to pěkně vyšlo, že?), tak odpovím na všechno najednou (doufám).

Opuncie v našich podmínkách skoro nekvetou. Mě ještě nevykvetly ani jednou, ale zrovna dnes jsem si fotila jednu rozkvetlou v Olomouci ve skleníku.   Čerstvý zázvor je jiný než sušený, je daleko štiplavější, ale dát se dá do lecčehos. Již zmíněná polévka, jakákoli čínská variace, do sekané ho taky přidávám, nebo třeba pečenému kuřeti do bříška.  A 12kg masa pro 20 lidí na zahradě vážně není moc. Ani se člověk nenadá a sejde se lidí kupa.

A MaRi, jestli se ti obrázky líbí, klidně si je zkopíruj.

Díky všem za ohlasy a jestli budete něco zkoušet, dejte vědět, jestli chutnalo.

dalmatin 25.4.2008 19:13

Jej,

to je paráda. Kaktusy jsou nádherné, já je nějak neumím.. Nebo jsem to nezkoušela. Ale ten šašlik je snad ještě lepší :-D. Kdysi jsem s kamarádkou na letní brigádě dělala 17 tisíc! ražniči na strážnické slavnosti. Ale v jiné kvalitě ;-)

štětinka 25.4.2008 17:15

teda mě uneslo

dávkování. Zadělávat na grilování v zelňáku z 12 kg masa....to je neuvěřitelný!R^;-D

zana 25.4.2008 21:17

Re: teda mě uneslo

že jo?8-o

Já teda jsem pro - maso nemusím často, ale když už, tak pořádně (asi jako ten pračlověk: dlouho všelijaký kořínky a bylinky, než konečně mamut spadnul do jámy;-);-D;-D)

Bláža 25.4.2008 16:01

:))

Kaktusy jsou nádherné! To je podívaná! Máme na chatě opuncii, jenže nekvete. Poradíš mi milá Bubu, jak to udělat, abych kromě každoročně zapíchaných jemných jehliček kdekoliv na svém těle měla taky radost z květů? A ta fotka šašliku mě přímo vhání sliny do pusy, mňam!

Dede 25.4.2008 13:20

co s čerstvým zázvorem?

Milá Bubu, mám doma čerstvý zázvor (pozůstatek léčení bolavých krků:)) a nějak nemám (v téhle domácnosti) ten sušený mletý. A zkusit bych to chtěla. Jak to asi zkusit dávkovat, abych to nepřehnala? :-)

Xerxová 25.4.2008 13:48

Re: co s čerstvým zázvorem?

musím se smát - když naše babča koupí zázvor, tak udělá maso na zázvoru, na jemno ho nakrájí do jakékoli polívky, objeví se druhý den v sekané a taky ho přistrouhá do polívkových nočků... Prostě málo, ale všude. Když už je a je čerstvý;-D;-D

Hana W 25.4.2008 14:27

Re: co s čerstvým zázvorem?

Maloucko, Dede, a velmi jemne nasekane. On ten suseny ale ma stejne jinou chut nez cerstvy

Bláža 25.4.2008 16:02

Re: co s čerstvým zázvorem?

Nakrájet malé množství, třeba na tenké plátky, do zeleninové polévky.

štětinka 25.4.2008 17:13

Re: co s čerstvým zázvorem?

já si ho zasadím do květináčea nechám lebedit, tak ho mám zase kdykoli k dispozici:-)

Dede 25.4.2008 21:04

Re: Re: co s čerstvým zázvorem?

8-oŠtětinko, a to se chytí??? To by mě zajímalo :-)V

radanova 25.4.2008 22:14

Re: Re: Re: co s čerstvým zázvorem?

mě taky, dejme tomu že se chytí, když ho pak potřebuještak vyhrabeš kus ušmikneš a zase do květníku?mandragoru vošklivou 

sice to furt hází stejnou chybuřádek 23 (u Piškota), ale příspěvek už jedem mi nechalo tak zkouším další

Tečka 25.4.2008 9:43

Tedy Bubu

Kaktusy - smekám, šašlik - slintám.  Kaktusy jsou nádherné.

Kaktusy jsem měla taky, měla jsem jich asi 300, většinou Lobívie. Pak jsem se přestěhovala do paneláku, naštěstí měl byt balkon, ale stejně to nebylo ono, většinu jsem rozdala a nechala si jen pár. Teď je můžu dávat po zmrzlých na zahradu a je jim tam dobře.

Tvým kaktusům můj veliký obdiv. 

MaRi 25.4.2008 9:23

Šárko, to je nádhera

teda hlavně mám na mysli ty rozkvetlé kaktusy, i když i to papání vypadá taky velmi nadějně. (Mohla bych si "ukrást" do PC ty krásné obrázky???")

Alča 25.4.2008 8:13

Jéjda

krásné kytičky, vońavé masíčko a dortík nakonec, to je dneska paráda!R^

evva 25.4.2008 16:48

Re: Jéjda

s dovolením se zařadím, nějak takhle jem to chtěla napsat :-)

YGA 25.4.2008 8:08

Jéje

- kuchařka s příběhem - to mám nejradši. První recept mě nadchl - to tedy zkusím (přiznávám, že zázvor jsem ještě nezkusila - ale všechno je poprvé, že), ten dort se mi líbí - tak si vzpomínám, že kdysy, když jsem ještě píkala svým neteřinkám dorty, jsem pekla i ořechový (a taky byl bez mouky) - jenže už se mi tou vykouřilo z hlavy - holky dávno vyrostly a sladké nejí, naše Terka jenom když je teplý vytažený z trouby (a dávejte návštěvě dort do půlky okousaný) a tak už dorty nepeču. Škoda - moc mě to bavilo - nechcete někdo upíct dort ;-D?! Šašlik jde mimo mě - grilování má u nás v kompetenci švagříček-skoro bratříček a do toho se mu nemontuju (stejně tak do vaření guláše, vykošťování kuřete a jiných specialit;-)).

Fotky hezké, jen co je pravda, ale stejně jsem čekala, že tam bude ten dort - aspoň že ten šašlik!;-D;-D

Matylda 25.4.2008 12:57

Re: Jéje

Tak já zas dortu peču pekelně nerada a dětičky vždycky chtějí na narozky dort s marcipánovým zdobením.... Kačka se vždycky ptá, jestli bude mít na narozky svůj vlastní- slaví je dohromady se sestřenkou, jsou jen den od sebe a v té rodině je dědeček cukrář, který ten dort udělá. Jenže Káča chce i svůj a pak teda musím já a nechtějte vidět to srovnání- dort a hokus pokus. Nějak mi to nevychází, bývá šišatý. YGO, nechceš v červenci péct dort místo mě?;-)

Olčava 25.4.2008 21:33

Re: Jéje

Tééda YGO, jestli chceš péct dorty, tak já se ráda obětuju a budu jíst, až budu mít boule za ušima. Mám ráda takový ty poctivý s krémem a šlehačkou:-P ( to se olizuju a slintám, ne že vyplazuju jazyk)

zana 25.4.2008 21:55

Re: Re: Jéje

já se hlásím o čokoládový se šlehačkou, bez krému prosím;-)

YGA 25.4.2008 22:25

Re: Re: Re: Jéje

Dobrá - beru vás za slovo.;-D

Xerxová 25.4.2008 7:19

kaktusy...

Tak můj tatínek měl taky kaktusy - celé panelákové obrokno mělo poličky, na poličkách byla spousta misek a v miskách stovky kaktusků. Jak mně se líbily a jak ráda jsem je zalívala a přesazovala... a jak jsme nenáviděla mytí okna, kdy se to všechno muselo sundat... Dneska už tatínkovi zbylo jen pár kaktusů, ale zase přibyla zahrádka a krásná skalka. Prostě je fajn, když ti tatínkové a tatánkové mají nějakou radost a zábavu V

Karolína 25.4.2008 7:07

Milá Bubu,

koukám, že jsi taky pěkný mlsounek!!

Kaktusy jsou nádherné, ty květy nemají konkurenci. Ale přeci jen se přimlouvám za ten nejvoňavější a nejkrásnější kaktus na poslední fotečce. Už začíná jaro (velmi úspěšně se jím se svojí alergií prokýchávám) a už začne sezóna vaření ve venkovní letní kuchyni v altánu a samozřejmě také grilování, moc se na ni těším a tento recept určitě vyzkoušíme, protože jsem tu poslintala klávesnici! Což jest znamením, že mne recept velmi zaujal! Ostatně - ten první také, ale ten dělám už léta, maso na zázvoru mám moc ráda. Tak všem přeji krásný, sluníčkový a pohodový víkend, my máme 2 akce najednou, z nichž jen jedna je příjemná: jarní maškarní soustředění Automotoklubu v Krkonoších s grilovaným prasátkem a spoustou překvapení. Ta druhá se, bohužel, kvůli nemoci hlavního aktéra, přimotala do soustředění - budeme kácet 6 obrovských, 30 m vysokých smrků, které jsou nakloněné na náš dům a hrozí vývrat a z domu by nezbyl ani materiál na králíkárnu. Mělo se to dělat minulý víkend, ale nezadařilo se, takže se obojí spojilo do jednoho víkendu. Moc mne to netěší, ale sezóna kácení stromů končí 30. dubna, takže mi nic jiného nezbývá!

Olčava 25.4.2008 6:49

Bubu

ty fotky jsou parádní, mám dotaz: voní kaktusy? Jo a z těch kaktusů na fotkách se mi nejvíc líbí kaktus zvaný šašlík, ten určitě voní náramně.

Bubu 25.4.2008 7:15

Re: Bubu

I katusy voní, ne všechny. Třeba epiphyllum zrovna moc ne. Ovšem šašlik, ten voní přes celou ves.

Fallowa 25.4.2008 5:59

Milá Bubu,

ten první recept potvrzuju,maso je opravdu "obláčkové"R^.Dělávám to vždy,když má přijít starší syn,ten to přímo zbožňuje,hlavně kaši politou vypečenou máslovou šťávičkou:-).Šašlik nedělám,protože nemám ani gril,ani prostory ke grilování vhodné:-(.A Bubu,ty nádherné fotky kaktusů mě nadchly - jak může tak pichlavá rostlina nádherně kvést - řekla bych,že se Ti odměňují za lásku a péči,kterou jim věnuješ:-)!V

Hana W 25.4.2008 4:18

Dobry

Sarko: zaujal mne zejmena ten saslik - resp. ten technologicky postup To bych si tady vetsinu roku netroufla pri nasich teplotach; tak bych to soupla do lednicky. Mam takovy pocit, ze spolu by se nam dobre varilo. Az zas pojedu vlakem z Prahy do Olomouce, tak na tebe budu intenzivne myslet od Usti nad Orlici az za tu Ceskou Trebovou...:-P:-P:-P:-P