23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Narozeninová směs

Úvodem musím říct, že vaření bytostně nesnáším, nebaví mě a beru ho jako nutné zlo. Problém však je, že ráda papám a dost často mě honí mlsná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tojefuk 30.5.2006 9:43

Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

Máš štěstí, že je Jirka rozumný, uvážlivý a neriskující strávník!

tojefuk 30.5.2006 9:42

Re: Re: JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

Jeden jediný dotaz, LenkoS: a jak s marinovaným masem, kdy marinádu sleju na pánev, rozpálím a dávám maso?

Souhlas s RenatouE!

LENKA S. 30.5.2006 9:38

Re: Zdravim pekne mila Lenko v hodine plchu. Tak vy uz zase ponocujete ?!

VÍM, ŽE TO UŽ NYNÍ ,V 9:30 RÁNO, NENÍ AKTUELNÍ, ALE  JÁ MÁM PROBLÉMY, JAKO KAŽDÝ SKORO NEBO ZCELA SLEPÝ. MY NEROZLIŠUJEME DOBŘE TMU A DENNÍ  SVĚTLO, TAKŽE SE NÁM VLASTNĚ  SPÁT NECHCE, I KDYBYCHOM ALE SPÁT UŽ DÁVNO MĚLI. A TO JE CELÝ   MŮJ PROBLÉM. MANŽEL MNE OBČAS OHLÍDÁ A VČAS OD BEDNY VYHODÍ, ALE JÁ JSEM ZALOŽENÍM STEJNĚ SŮVA........

JoVo 30.5.2006 9:35

Re: Dobrou chuť ke svačině!

;-PŽádné smutnění nemůže být tojefuku. Místo plátků jablíček, dáme tenké plátky mladé cuketičky a rázem máme novou specialitu.:-PŇam.:-PŇam, ham.:-PPřejeme příjemný  den po svačině, nejen tojefukovi, ale i ostatním „mlsotníkozvířetníkům“.:-D

Lída Š. 30.5.2006 9:28

Re: Dobrou chuť ke svačině!

To máš Tojefuku tak - Jirka má k cuketám stejně vřelý vztah jako Ty;-) Ještě do toho zahrnuje mrkev a krupicovou kaši.

LENKA S. 30.5.2006 9:27

Re: Re: JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

RENATO, TO TEDY NEJSEM.!!UČILA JSEM JEN ČÍST, PSÁT A POČÍTAT MALÉ PRVŇÁČKY. VÍM, ŽE TO NENÍ SPRÁVNĚ, ALE TEN VÝRAZ MI SEM JAKSI LÉPE A PRO ZDŮRAZNĚNÍ PASOVAL. A JEŠTĚ JEDOVATOST: JAKTO, ŽE JSTE MŮJ PŘÍSPĚVEK , I KDYŽ PSANÝ VELKÝMI LITERAMI,PŘEČETLA? NA LINGVISTIKU JSEM NEHLEDĚLA. OBSAH O NESOLENÍ MASVÝCH PLÁTKŮ  MI PŘIPADL MNOHEM DŮLEŽITĚJŠÍ.Ů DOKUD JSEM KUŘECÍ PRSA A JINÁ PODOBNÁ MASA  PŘED OPEČENÍM SOLILA, OŠÍVALA SE CELÁ RODINA, ŽE JE TO MASO SUCHÉ! NYNÍ DOSLOVA TALÍŘE VYMETOU A BRBLÁNÍ NESLYŠÍM.

tojefuk 30.5.2006 9:20

Dobrou chuť ke svačině!

Učinil jsem opatření! Uviděv (?) Mlsotník, napřed jsem požil svačinu a Mlsotník otevřel až pak! Nekňučím proto hlady jako obvykle, pouze slintám jako Ešusek!

A proč tam nejsou cukety? Vojáčkovi budou smutní!

Bláža 30.5.2006 7:47

Milá Lído, ač teprve ráno,

sbíhají se mi sliny, jak to voní až sem! Díky za tip.

zana 30.5.2006 7:45

to vypadá moc pěkně

stejně se vždycky hrozně trápím, co zase vařit. Díky:-)

Alča 30.5.2006 7:13

Jejda, vypadá to moc hezky.

U nás děláme jednodušší verzi: maso bez předchozího opékání přímo do pekáče, na ně plátek  anglické (aby masíčko nebylo tak suché), šunky a tvrdého sýra (uzený je nejlepší), zalít smetanou nebo šlehačkou, péci do zlatova. Ta broskvička přijde až na talíř k dozdobení, někdo ale nemá tohle sladkou verzi rád. Vyzkouším!R^

WWW 30.5.2006 2:09

Tak peknou dovolenou mila Renato. At vam vyjde tak, jak si ji predstavujete a jeste o trochu lepe !!

RenataE 30.5.2006 1:54

Re: Na ja, to se tak lidi maj. Jeden aby se udrel po nocich a druhej si uzivat na Krete? No nic, vsak ja nezavidim. A kdyz tak jen trochu, docela malinko !

Trocha závisti prospívá duševnímu zdraví. Já pak budu referovat o tom, jak bylo jasno, 26-28, moře 22-24... Ale taky budu mít Zvířetníkový absťák . A až se vrátím, tak to bude velká kláda, přečíst těch čtrnáct dnů nazpátek. Doufám, že zas nebudou ve Francii ňáký prázdniny, abych vás nemusela hledat po všech čertech.

WWW 30.5.2006 1:45

Na ja, to se tak lidi maj. Jeden aby se udrel po nocich a druhej si uzivat na Krete? No nic, vsak ja nezavidim. A kdyz tak jen trochu, docela malinko !

WWW 30.5.2006 1:40

Tak pekny pozdrav mila veram i zde !

RenataE 30.5.2006 1:39

Re: Jen piste mila Renato. Ja historky nejen rad pisu, ale stejne rad je ctu od jinych. A kam ze to na dovolenou, esli nejsem moc zbytecne zvedavy ?

Na Krétu, Maleme, milý WWW. Už se těším. Předpověď 26, jasno. Tady 13, déšť.  No co byste si vybral? Já už jsem si to vybrala vloni v listopadu a vypadá to, že dobře. A historku o Disneylandu už jsem kdysi publikovala úplně jinde, tak jestli mi zbyde čas a síly, tak jí možná přepíšu i sem.

veram 30.5.2006 1:36

Re: Zdravim pekne mila Lenko v hodine plchu. Tak vy uz zase ponocujete ?!

jo,jo, jsou tady i jiné sovy....

RenataE 30.5.2006 1:33

Re: JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

Druhá (skoro jediná) připomínka - nejste vy náhodou bývalá češtinářka? Kdybyste byla slovenštinářka, tak bych výraz "neolitujete"  akceptovala. Ale znáte to, my amatérští lingvisti furt šťouráme...

WWW 30.5.2006 1:30

Jen piste mila Renato. Ja historky nejen rad pisu, ale stejne rad je ctu od jinych. A kam ze to na dovolenou, esli nejsem moc zbytecne zvedavy ?

RenataE 30.5.2006 1:26

Re: Tak raclette tady v Savojsku je vecere pro uzavrenou spolecnost. Pohodova a dlouha. A mila Renato, zkuste ten Reblochon na raclette. Budete prekvapena. Trohu vice tekutejsi, ale neobycejne chutny na bramborach a mase!!!!

Nepochybuji o tom, ale je to pro mě vzácnost. Takový pěkně smradlavý sýr je jen na chleba. A pro potěšení celníkům, když kufr  z Paříže do Prahy pobude na Charles de Gaulle déle než 12 hodin. A neprovokujte, nebo místo balení na dovolenou sepíšu historku Jak jsme navštívili Disneyland a co z toho pošlo.

WWW 30.5.2006 1:16

Zdravim pekne mila Lenko v hodine plchu. Tak vy uz zase ponocujete ?!

WWW 30.5.2006 1:15

Tak raclette tady v Savojsku je vecere pro uzavrenou spolecnost. Pohodova a dlouha. A mila Renato, zkuste ten Reblochon na raclette. Budete prekvapena. Trohu vice tekutejsi, ale neobycejne chutny na bramborach a mase!!!!

RenataE 30.5.2006 1:07

Re: Boze muj, par slov a hned preklep s hrubkou! Hanba mi !

Odpouštím vám,ač nejsem Bůh. Hm, stačí to?

RenataE 30.5.2006 1:04

Re: Mila Rnato, ja rejpal si dovoluji pripomenout, ze pocet hodujicich nesmi presahnout pocet lopaticek. Syr nesmy byt ledajaky, ale pravy na raclette. Netahne se, ale spise peni. No a chlazene (trvale) suche vino !!

Ale milý WWW, proto jsem psala, že hlavně pro dospělé! Ti se spíš v míru poperou o lopatičky. No a s tím sýrem, však to dobře víte, u nás v  Evropě je raclette drahý a špatně k sehnání, nejste-li Pražák jako já. I jiné sýry jsou použitelné a mňam! Taky mám třeba ráda Reblochon, ale musím pro něj do Francie (nééé na raclette, na chleba).Když kuchař(ka) zapojí obrazotvornost, tak se obejde i bez raclette. A máte pravdu, suché víno je nezbytné. Ale to ani z tuzemských zdrojů není žádný problém.

WWW 30.5.2006 0:54

Boze muj, par slov a hned preklep s hrubkou! Hanba mi !

WWW 30.5.2006 0:53

Mila Rnato, ja rejpal si dovoluji pripomenout, ze pocet hodujicich nesmi presahnout pocet lopaticek. Syr nesmy byt ledajaky, ale pravy na raclette. Netahne se, ale spise peni. No a chlazene (trvale) suche vino !!

RenataE 30.5.2006 0:52

Re: JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

Dobrý večer, Lenko. Myslím, že nemáte tak úplně pravdu. Pravidlo o solení až po zatažení masa se týká hlavně minutek, tedy steaků. Osolený syrový biftek je opravdu hřích. Ale u mnoha jiných úprav má pokyn "osolit, opéct" své opodstatnění, protože počítá s výpekem z masa.

RenataE 30.5.2006 0:42

Ahoj, zdravím plší hlídku v hodině plchů a v mé hodině balení na dovolenou!

Milá Lído, když jsem si přečetla titulek, tak jsem skoro uvěřila v  přenos myšlenek. Před pár dny jsem paní D. poslala mlsotníkový článeček Narozeniny. Ale nakonec se nám téma nesešlo, jen ten název.

Ta vaše mašinka - není to náhodou raclette? Nahoře grilovací deska, pod ní zastrčit pánvičky?  Jestli ano, tak je to báječná věc na večírky pro více zúčastněných, nejlépe dospělých. Už ta příprava celé akce - vybrat masíčko (kuřecí steaky a prsíčka, krůtí skoro cokoliv, jatýrka, svíčková...). Nakrájet na rychle grilovací formát. Mezitím uvařit hrnec brambor ve šlupce. Připravit syrová vejce. Vybrat sýry a nakrájet na silné plátky formátu pánviček. Samozřejmě taky slaninka - slyšíte, jak neslušně slintám? Jako příloha obrovská mísa syrové zeleniny. Rozpálíme raclette. Na grilovací desku dáme várku masíčka. Pánvičky pojmou to, co raclette dalo jméno - sýr. Pro nás zmlsané slaninka a sýr nebo vejce. Masíčko se ugriluje (no jistě, otočíme ho za pár minut), sýr se roztaví, vejce vytvoří volské oko. Na talíř si dáme kouřící brambor, rozplácneme, na něj sesuneme roztavený sýr a přihodíme svoje masíčko. A jíme a jíme... U racletového večírku i ti nejzkušenější takzvaně "přepálí" začátek a mají pocit naprostého přežrání. A od toho je ten malý vypínač 0/I - prostě ho na chvíli vypneme, poklábosíme, a pak ho zase zapneme a pokračujeme až do úplného vyčerpání zúčatněných nebo surovin.

LENKA S. 30.5.2006 0:23

JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

LÍDO, JÁ BYCH MĚLA K RECEPTU JEN JEDNU PŘIPOMÍNEČKU, PROTOŽE JINAK VYPADÁ VELMI ZAJÍMAVĚ. JSEM HODNĚ ZKUŠENÁ KUCHAŘKA, A PROTO JSEM SI   NECHALA PORADIT OD ZNÁMÉHO, KTERÝ JE  OPRAVDOVÝ MISTR VE VAŘENÍ. UŽ JSEM TO NA NETU ( JINDE NEŽ NA ZVÍŘETNÍKU) VZPOMÍNALA MOCKRÁT, ALE VŽDY SE  TA STEJNÁ CHYBA OPAKUJE. PŘIPADÁM SI JAKO KAFEMLEJNEK, ALE PŘESTO: ZKUSTE PLÁTKY JAKÉHOKOLIV( !!!) MASA, KTERÉ BUDETE OPÉKAT NA TUKU , PŘED PŘÍPRAVOU NESOLIT!!!!! UVIDÍTE , ŽE NEOLITUJETE. MASO SOLTE AŽ PO   ZATAŽENÍ(= ZEŠEDNUTÍ- VŠECH MAS ČERVENÝCH A ZBĚLÁNÍ- KUŘECÍHO MASA).  VEŠKERÁ ŠŤÁVA ZŮSTANE V MASE A NEUPEČE SE NA PÁNVI. JE TO TAK KVALITATIVNÍ A MARKANTNÍ ROZDÍL V CHUTI, ŽE  SE TO IHNED TAKY DĚLAT NAUČÍTE. JÁ VŽDY VŘEŠTÍM JAK PAVIÁN, SLYŠÍM-LI KUCHAŘE, JAK RADÍ: " PLÁTKY MASA OSOLTE A PAK OPEČTE. " TAKOVÝ NEUMĚTEL BY MĚL VRÁTIT ŠKOLNÉ!!!