25.3.2023 | Svátek má Marián


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Narozeninová směs

Úvodem musím říct, že vaření bytostně nesnáším, nebaví mě a beru ho jako nutné zlo. Problém však je, že ráda papám a dost často mě honí mlsná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tojefuk 30.5.2006 11:25

Re: Re: Re: teda Lído, to je jako v Alkrónu.

Veram, skočil jsem na špek! Odkaz je klikací, je to sladký moučník pro 0 osob! Přece jenom nejsem dost fikaný, byl bych se vsadil, že to budou pečené barvené kroupy! Třeba s cuketama,  aby JoVo nestrádal!

EditaK 30.5.2006 11:25

Re: Re: Re: teda Lído, to je jako v Alkrónu.

No a ten drevený válec, na ktorý sa cesto navíja je trdlo. Preto sa koláč volá trdelník a v originále sa pečie na otvorenom ohni. Sama sa obmedzujem na konzumáciu. Dobrý trdelník rozhodne nie je zlý. ;-)

tojefuk 30.5.2006 11:21

Re: Re: Re: Re: LídoŠ,

bodejť, vždjsem fika! 

tojefuk 30.5.2006 11:18

Re: Re: Re: Re: Re: Re: JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

Takový kapr, pod kůží kopr s libečkem, máslíčko, jestli počasí vydrží - nebude! A odskáče to dědečkův kopeček, jsme s mladým sami! 

tojefuk 30.5.2006 11:13

Re: Re: Re: Re: Re: Re: LídoŠ,

Buď trochu tvůrčí! Na jeřábech jsou podlahy v části, potřebné pro průhled, prosklené! Jsou krotký? Tím líp, nauč je zalízat pod přístřešky - kryté jen z jedné strany proti větru! Když se to naučí krávy nebo ovce ( u ovcí to mám ze svého, celý rok venku, s jehňaty v tomto počasí zalezly samy ). Okolo nadělej svislé plaňky, aby laň prošla ale Mikiho (pamatuju si to správně?) parohy ne. U krmelců v lese jsou plaňkama kryté části pro slabší zvěř běžné! Nebo aspoň byly. Granule v krmítkách dělají divy.

Tady už prší se sněhem! Tento způsob léta...

tojefuk 30.5.2006 11:01

Re: Re: Re: Re: Re: JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

To nemůže být pravda! JoVo zná běžná jídla, která neobsahují cukety! Já si na žádné takové jídlo z Vašeho repertoáru nemůžu vzpomenout! Nebo že by - krupicová kaše?

Lída Š. 30.5.2006 11:00

Re: Re: Re: Re: Re: LídoŠ,

Plexi je nám bohužel plat prdný, páč máme holky ochočený a klidně kojí pod posedem, ale zase nejsou tak krotký, abych slezla z posedu dolů a měřila jim čas tam.

Ochranu koloušků už řeší šéfstvo;-)

veram 30.5.2006 11:00

Re: Re: Re: teda Lído, to je jako v Alkrónu.

odkaz,odkaz,odkaz. (Totiž my s manželem si na počitači neustále přepínáme z a y, každý je zvyklý psát s jiným nastavením :-( )

veram 30.5.2006 10:57

Re: Re: teda Lído, to je jako v Alkrónu.

Recept na trdelník lze nalézt na Labužníku:

http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=15120

(doufám, že se mi podaří ten odkay udělat klikací :-D

tojefuk 30.5.2006 10:54

Re: teda Lído, to je jako v Alkrónu.

Trdlo je dřevěné. Buď ploché - na míchání v kotli od prádla přes povidla po trdelačku. Nebo kulaté - tloukl se s tím mák. Kulaté vypadá jako basebalová pálka, ploché jako totéž, se stran zploštělé. Babička říkala trdlo i tomu, čím se tlouklo máslo. Slovo "trdlovat" je asi od podoby pohybu trdla a trdlujícího!

A když si dělám legraci, je to znát hned, zeptej se Vojáčkových!

Lída Š. 30.5.2006 10:53

Milá RenatoE

No vida k čemu je Mlsotník dobrý;-) To mě ani ve snu nenapadlo, že by se masíčko dalo dát na vrchní desku!!Vyzkouším!!!!!!;-) Jinak lopatičky dělám tak, že na dno lopatičky dám kolečka cibule, na to anglickou slaninku, případně špek, na to masíčko a vrazím do ňamkovače. Když to začne vonět a maso jeví známky propečenosti, navrším na něj plátky uzeného sýra. K tomu dávám samozřejmě zeleninový salát a jako přílohu rohlíky;-) Když se dají nahoru na plát, tak jsou jak z pekárny!!Když nezapomenu a předem je zakápnu vodou pak jsou ještě lepší než z pekárny;-P

Petra. 30.5.2006 10:48

Re: Re: Re: Re: Re: JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

Pokud ho můžete, zkuste někdy přidat trochu kopru. Je to opravdu strašně dobrý.

tojefuk 30.5.2006 10:47

Re: Re: Re: Re: LídoŠ,

Posed uprostřed, činnost na něm - tos už někde psala. Nemusí být okýnka, stačí mezera v bočních stěnách, průběžná, dokola, zakrytá plexisklem - to se moc nerosí!

Uhlíky - léta používáno!

Když se podívám teď z okna, klepal bych se strachem z průjmů z prochlazení! Zeptej se veta na medikované krmení pro tento případ. Nechci být za chytrýho, ale oboječky tomu nezabrání! Ani pestrobarevný třeba s mašličkama! Medikované granule - léčivo by mělo přejít do mléka!

Zdena bez psa 30.5.2006 10:47

teda Lído, to je jako v Alkrónu.

To totiž bylo úsloví mojí babičky. Ale fakt se sbíhají sliny.

TOJEFUKU - ty jsi včera odešel ve chvíli, kdy já přišla a měla dotaz ohledně trdelačky míchané trdlem. Nevím, jestli si ze mne střílíš, protože netuším co je trdlo, pokud to není milášek, který při návštěvě spadl do potoka. Jí jsem slyšela jen o trdelníku a to by mělo být něco, no něco jako makovec, nebo snad jahelník. Ale určitě je to nějaké velice staré jídlo.

Lída Š. 30.5.2006 10:41

Re: Mňam!!!!

To mám radost;-) Hlavně nezapomeň na brusinky!! Ony se šťávičkou z broskviček a smetanou udělají úžasný sos;-) Po pravdě řečeno mám z celého jídla nejraději zbytky v pekáči;-P;-P;-)

tojefuk 30.5.2006 10:36

Re: Re: Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

Vojáčkovi, Vy se musíte príma mít!  Kolik hektarů cuket vlastně máte?

Lída Š. 30.5.2006 10:35

Re: Re: Re: LídoŠ,

Díky za porady;-) Služba na posedu trvá 4 hodiny. Do "šeptátka" si říkáš veškeré aktivity zvířat - péče o koloušky, hry koloušků, školky, agrese,  délka kojení se měří stopkama. Posed máme uprostřed výběhu, takže se tam člověk furt točí dokolečka aby o něco nepřišel - takže proto nemáme okýnka:-( Laně mají na obojcích svoje čísla které musíš přečít a koloušci mají různobarevné oboječky.

Uhlíky jsou dobrý nápad!! Díky;-)

Vakandi 30.5.2006 10:31

Re: Mňam :-)

Ráda  :-/

Vakandi 30.5.2006 10:31

Mňam :-)

Radá vařím a ještě raději jím ;-P Tohle je další recept do sbírky VV

Vakandi 30.5.2006 10:28

Re: Re: Re: LídoŠ,

Tojefuku, ty máš vždy skvělé řešení ;-D Lído, vezmi si z něj příklad a sežeň doporučovanou výstroj ;-)

tosca (Hela S.) 30.5.2006 10:24

Mňam!!!!

Lído, co mi to děláš?? Já slintám jak bernardýn ;-D

Můj Jiřík má za pár týdnů (doslova za pár :-) ) narozeniny. Asi letos dostane dáreček v podobě mňamky :-)

JoVo 30.5.2006 10:23

Re: Re: Re: Re: JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

:-PŽádný problém. K výše uvedenému papáníčku lze podávat jako chuťovku CUGURTU: 2 cukety, jogurt, stroužek česneku, olej, sůl. Neloupané cukety nakrájíme na kolečka a osmažíme na oleji doměkka. Jogurt ochutíme utřeným česnekem, osolíme, nalijeme na cukety a podáváme.;-P

tojefuk 30.5.2006 10:18

Re: Re: LídoŠ,

Posed se dá udělat krytý, s otvíracími okýnky. Okulár dalekohledu utři Clarinou - utěrka na zamlžená okna v autě. V loveckých potřebách seženeš ohřívač na ruce, já mám na uhlíky, benzinový může být dost živý. Uhlík vydrží tři hodiny, stěhuje se z ruky do podpaží a zpět - tam, kde zrovna cítíš chlad, a zažene i mráz při čekání v zimní noci. Na bolení v krku šalvějové kapky v panákovém provedení, pod žebřík matraci, kdybys náhodou byla dole rychleji, než jsi měla v úmyslu.

JoVo 30.5.2006 10:11

Re: Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

:-DCuketovou hořčici bych tam nedával. Ale na závěr po obědě bych přidal salát z cuket nazvaný BUONO ZUCCHINO: 2 cukety, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, citrónová šťáva nebo ocet, olej, kopr, pepř, sůl. - Omyté cukety opečeme na pánvi po všech stranách, necháme vychladnout, oloupáme, nakrájíme na malé kousky, přidáme česnek utřený se solí, olej rozšleháme s citrónovou šťávou a solí, nalijeme na cukety, posypeme koprem a ozdobíme dílky rajčat.;-P

Lída Š. 30.5.2006 10:07

Re: LídoŠ,

Jo, hnusný čas na kolouchy:-/;-€ Mě je mrňat strašně líto, že vylezou do světa a hned zmoknou a je jim zima:-( A mezi náma, na posedu to taky za moc nestojí. Sice tam střechu máme, ale ze stran fučí a prší, dalekohled je zamlžený a v rukou studí...Už mě docela dobře bolí v krku a to jsem se na sezonu tolik těšila:-/ Já chci sluníčko!!!!!!

JoVo 30.5.2006 9:58

Re: Re: Re: Re: JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

;-)Cukety solíme tak ,jako se solí běžná jídla, která neobsahují cukety.:-P

tojefuk 30.5.2006 9:54

LídoŠ,

mimo téma - divný počasí pro kolouchy!

tojefuk 30.5.2006 9:52

Re: Re: Re: JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

Takhle mlsná rodina si opravdu zaslouží cuketovou specialitu z tvůrčí kuchyně JoVo!

tojefuk 30.5.2006 9:49

Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

A místo vonících plátků jablek máte něco úžasného! Tedy - k žasnutí vhodného!

Dobrou chuť! Nezapomeňte přidat Vaši, nazvu to podle Vás, CUKETOVOU HOŘČICI! Teprve potom to bude dokonalé! 

tojefuk 30.5.2006 9:44

Re: Re: Re: JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

A kdy se prosím solí cukety?