27.1.2023 | Svátek má Ingrid


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Moussaka

Před časem byl v Mlsotníku recept na Rattatouille (od Lenky z Francie) a následná diskuze o lilcích, které se do tohoto dobrého jídla přidávají. A tak se i já se přidávám se svým oblíbeným receptem na využití lilků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Louk 17.7.2009 22:00

Maričko, díky za tip!

Recept vypadá tuze jedle a hlavně aktuálně letně, hned o víkendu ho prubnu :-).

Zdena b.p. 17.7.2009 23:34

Re: Maričko, díky za tip!

Přilípnu se k tobě, milá Louk. Ne o víkendu, ale určitě udělám. Dorostla mi  totiž cuketa (promiiň Tojefuku ;-)), tak budu zítra dělat vlastní zemdleninový mix. :-)

Vave 17.7.2009 20:12

Konečně jsem se propracovala

i k receptu. Vypadá velmi lákavě, určitě ho co nejdřív vyzkouším. Děkuju, Maričko! VV

Heduš 17.7.2009 19:59

skvělý recept!

až mi bude líp, tak ho rozhodně vyzkouším!! Jen to řádně propeču a nebudeme to papkat staré a takové podivné, že Heduš? ano, ve středu jsem sežrala jakýsi  podivný karbanátek a světe div se, celý včerejšek a noc a dnešek sedím na hajzl/íku s teplotou a křečemi. Ale patří mi to za to, že se odbývám takovejma hnusama a normálně se nenajím:-)

co se táty týče, tak jsme mu zajistili nadstandardní pokoj, v tom "normálním" to fakt nešlo. Tak má teď krásný pokoj sám pro sebe, televizi, ledničku a speciální matraci proti proleženinám. Sice je to pálka jako v dobrém hotelu, ale co bychom pro papá neudělali, že....

Dneska nám zase řekli, že ten zánět plic tam byl, že má zánět močového měchýře, že má špatné výsledky jater... Rozhodně ho ještě nepustí, nejdřív v průběhu příštího týdne. Ale měl dnes puntíkatou košili, vyloženě veselý, skvěle se mu v tom pokoji spí a je mu objektivně lépe:-)

zana 17.7.2009 20:58

Re: skvělý recept!

Heduš, s taťkou je to príma - vydržte, určitě bude líp:-)R^R^V.

A hele, když nechceš jíst pořádně, tak si kupuj pečivo a zeleninu - tím se toho moc zkazit nedá;-)V

RenataE 17.7.2009 21:26

Re: skvělý recept!

Jj, já jsem po odjezdu dětí k babičce zakoupila půlku chleba, mé oblíbené sádlo se smaženou cibulkou a okurky. Ještě se mi to nepřejedlo:-)

Yezi 17.7.2009 19:08

Děkuji

právě jsem vytáhla tuhle letní moussaku obohacenou o jednu cuketu a hrst bylinek z trouby a ochutnala, je to fantazie, recept ihned adoptuji, mňam (smajlík slinťák)!;-)

dalmatin 17.7.2009 14:44

Tohle je jídlo

podle mého gusta. Děkuji Maričko, vyzkouším (olizující se smajlík)

MaRi 17.7.2009 13:51

vy mě tady dráždíte s lilky

a já je nějak nemůžu potkat. Ale až je potkám....

Bubu 17.7.2009 13:47

Lilek

Rozhodně se neřadím se mezi lilkožrouty - jsem bestie krvelačná a maso je maso.... Ale přítomnost mletého hovězího mě uklidňuje. Můj nejdražší má rád zeleninu ve všech podobách a tohle by mohl být příjemný kompromis. Takže děkuju za inspiraci, o víkendu vyzkouším. ;-)

terra-san 17.7.2009 10:46

Maričko, díky za inspiraci,

musaka se u nás dělá taky spíš "těžší" a s bešamelem, a ne právě často. Ale tohle vyzkouším. Tedy, až se mi podaří uhájit donesené lilky před zapracováním do caponaty:-D Ta totiž v létě doma bezkonkurenčně vede (a já "musím" péct v horku ciabatty, chudák já:-D).

Renie 17.7.2009 8:32

Vypadá to chutně,

ač jsem lilek nikdy nejedla a zeleninová jídla taky nemusím, nějak se mi sbíhají sliny. Budu to muset někdy vyzkoušet. :-)

zana 17.7.2009 8:20

Hmmm

to vypadá poživatelně a jednodušeR^.

Nevím teda jak vy, ale já v těchhle nelidskejch vedrech nic neudělám ... Maričko, chápu, že pro tebe je to asi o dost běžnější počasí, než si vůbec představím, řečnickou otázku posílám spíš do Evropy;-P.

Xerxová 17.7.2009 10:08

Re: Hmmm

proto jsem na zahrádce od časného rána - všechen rybíz je otrhán... a přesouvám se do vnitřních komnat... Já to vedro tak nerad ;-)

terra-san 17.7.2009 10:53

Re: Hmmm

Tak s rybízem už moje domácí FRUTA Mochov skoncovala, dokonce jsem ho při tom česání stihla i prostříhat. Třešně jsme letos sklízeli tak trochu "na ruský způsob", protože část větví bylo třeba odstranit. Pohled na terru, stojícího na štaflích s košem u ruky a pilkou v zubech byl úchvatný:-D Oceňuji, že zahradu za domem máme díky dvěma prastarým ořešákům spíš stinnou, teplo jako takové mi nevadí. Jestli něco nesnáším, tak je to ta prádelna, která byla v posledních týdnech. Tropické teploty s přijatelnou vzdušnou vlhkostí mi nevadí.

Karolína 17.7.2009 11:43

Re: Hmmm

Teď, než jsem otevřela počítadlo, jsem si právě v kanceláři u větráku postěžovala, jak máme doma: asi 50°, vzduch se tam ani nehne, sluníčko tam pere skrz žaluzie........ hurá do Krkonoš!!!! Tady se nedá v těchto parnech žít! Jsem jak paralyzovaná! Nemůžu nic, jen sedím, funím a čekám, až se ochladí! Ještě ke všemu nám neteče teplá voda - protože se předělává kotelna, nepoteče až do konce srpna! Úžasné vyhlídky!

HanaW 17.7.2009 1:42

Maricko

Ja taky nektere veci varim do foroty. Chet napred nemel zrovna naklonnost k ohrivanym jidlum, ale dlouha leta souziti se mnou ho naucila.;-D Ale hlavne jiste veci zamrazuju. Takze kdyz neni cas, neco chutneho se v mrazaku najde. Moje zasadni kazdorocni podzimni akce je, ze na trhu nakoupim plata krasne zralych rajcat, paprik a cibule, a takovym tim pomalym madarskym zpusobem varim kotle zakladu na leco. Samozrejme s mnozstvim madarske dobre mlete papriky. Krasne se to mrazi v ziplocich a vydrzi nam to na cely rok. Mimochodem, Maricko, zkusilas nekdy leco na grits? Zejmena pomalu varene stone ground grits? Chet tvrdi, ze je to food to kill for, a ani k tomu nepotrebuje tu klobasu. Ale tak nejake shrimps - krevetky, jen tak lehce ovarene - prihodit na vrch toho leca s grits - a hned se nam snoubi Madarsko s Jihem. Pro nezasvecene: grits je neco jako polenta a patri mezi zasadni soucasti jizanske kuchyne. Ja to moc rada. Ceska rodina ohrnuje nos, ale s lecem a krevetkama to mladsi generace pri navstevach dlabe.

zana 17.7.2009 8:21

Re: Maricko

taky mám ráda v mrazáku něco hotovýho;-). Ohřejvaný je často nejlepšíR^.

aida 17.7.2009 0:33

Dík za recept,

je to zajímavá variace, taková letně dietní-dietně letní.;-) Já musaku dělám podle Marthy Elefteriadu, ona tam ještě navíc dává brambory, všecky suroviny předpéká nebo předsmažuje a místo vajec se šlehačkou dává bešamel se žloutky a sýrem a koření ji kromě soli a pepře taky muškátovým oříškem a skořicí. 

Mě to hrozně chutná, ale v té výše uvedené variantě je to u nás doma kvůli sytosti spíš zimní jídlo.

Uvidíme, co nám k tomu poví Renata, původně jsem si myslela, že tenhle Mlsotník bude její.

HanaW 17.7.2009 1:02

Re: Dík za recept,

Ja taky delam musaku s besamelem a obcas i s tema bramborama. A v zadnem pripade neni dietni (nebo jen tak trosinku). Tohle musim zkusit - vhledem k tomu, ze se nam odevy doma srazeji. :-( Prvne jsem mela musaku v restauraci v Praze v 70. letech kousek od me prace bylo to v Mikulandske ulici (odbocka z Narodni) a ta restaurace se jmenovala nejak od "R" - neco jako Roxana...? Pred par lety tam jeste byla. Na tehdejsi dobu tam varili strasne dobre a za rozumne ceny.

terra 17.7.2009 10:39

Re: Dík za recept,

HanoW, myslím, že ta restaurace byla Rotisserie (nemám tu správnou stříšku na o8-o). Funguje stále, je to taková spolehlivá hostinská adresa - stabilní jídelníček, dobrá kvalita, málo překvapení ( ale ne každý chce být u oběda překvapován kuchařovou invencí, že...) Mám ji kousek od firmy, skoro za rohem.

JanaBa 17.7.2009 10:50

Re: Dík za recept,

Terro, náš pražský byt je v Ostrovní. Když jsem tam byla v červnu, Rotisserie už neexistovala. Zavřeno, šmytec!

terra 17.7.2009 11:20

Re: Dík za recept,

Že by? Mno, to jsem zase něco nezaznamenal, ale to se mi stává. 8-o Já když vylezu z lesů, nestačím se někdy divit.

RenataE 17.7.2009 1:16

Zrovna se chystám 8)))

Receptů na musaku je opravdu bezpočet a málokterý je tak dietní. Podle mých řeckých zkušeností je běžnou součástí nezanedbatelné množství olivového oleje;-D, i když odlehčená varianta je nepochybně stejně chutná.

Ona ta řecká kuchyně bez oleje nedá ani ránu, ale myslím, že to má velmi dobré důvody - nejen, že je to chutné, ale kupodivu i velmi zdravé. Řekové obecně považují olivový olej za něco jako elixír života. Je běžné si po ránu dát "panáčka" oleje a pokud se chcete opálit do opravdu exkluzivní barvy, tak se - jako Středoevropané - sice ráno namažte Daylongem,ale večer po sprše si ještě mírně vlhkou pokožku namažte olivovým olejem. Pokud by vám vadila jeho typická vůně, stříkněte do lahvičky pár kapek oblíbeného parfému. Vyzkoušeno. Tak, a zase jsem si vykradla kus jednoho z plánovaných článků;-D

A pro aidu - ještě jsem to nestihla napsat, článek Jak vaří kyrios Panajotis se musí trochu uležet:-)

HanaW 17.7.2009 1:49

Re: Zrovna se chystám 8)))

Vis, Renato, co ja mam rada? Dobry panensky olivovy olej, nality do misticek a ochuceny oblibenyma prisadama - kazda misticka jina. Ruzne bylinky, obcas neco ostrejsiho - fantazii se meze nekladou. A do toho namacet kruplavy francouzsky chleb. K tomu bokem rajce uzrale do tmavocervena na zahrade...;-P nedavno jsem si na to koupila nadobu - ma to misto na 4 ruzne ochucene oleje a spustu nakrajenych platku kruplaveho bileho chleba. Mnam.

Matylda 17.7.2009 7:53

Re: Zrovna se chystám 8)))

Křuplavý chleba? A já jsem si myslela, že "křuplavý" říká jen moje tchýně. Stejně jako při žádosti o nakrájení "tak to tam nakré". Měla jsem dojem, že je to ze stejného soudku jako novotvary mé babičky- rizeto, kontajnér, gábl (kabel)... A tady to čtu z Emeriky.:-)

Xerxová 17.7.2009 8:04

Re: Zrovna se chystám 8)))

naše babča zase chodí se sklem a papírem do kontenajrů ;-P

YGA 17.7.2009 8:14

Re: Zrovna se chystám 8)))

Poznámčička - gábl je normální, téměř staromoravský výraz, žádný novotvar - já jsem doma v životě nepotřebovala kabel, leda tak kabelu na nákup ;-)

zana 17.7.2009 10:10

Re: Zrovna se chystám 8)))

YGO, takovej dotázek: co by sis představila, kdybych tě pozvala na gábl?;-)

Xerxová 17.7.2009 10:20

Re: Zrovna se chystám 8)))

;-D tak to mě taky napadlo, že když mám na stole gáblík, tak se rozhodně nikam připojovat nehodlám ;-D