16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Moje italské lásky

Mám jich víc, některé si ale musím vyrábět sama.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 22.5.2009 23:51

K názvu polenta:

Ono to znamená kaši pouze turkyňovou, tedy kukuřičnou, a navíc v té konzistenci, která už pomalu začíná být elastickou pevnou - čili plackou. Obecně kaše, tekoucí, je  p a p p a , a "přišel k hotovému" řekne Taliján: našel si už udělanou kaši. (Nikoliv papa, to je papež! Ani papá = tatíček!)  P u r é  nebo puréa je pak kaše hrachová či bramborová. Prostě překlad polenty je - polenta, e basta!!

baty 22.5.2009 18:40

Tak jsem se tu u sladkého uklidnila, Hani W., ty budeš vědět, co to asi bylo

nečekaný neuvěřitelný poryv větru mi dostal vnučku s dcerou do situace, kdy šlo vlastně o život. Pár metrů od domu, z normálního oblačného počasí. Za pár minut klid, teď svítí sluníčko.  Takže díky za sladké receptyx, vane z nich klid.

xz 22.5.2009 16:26

Kdo ma rad sladke, nebo pro deti

 1/2 l mleka  uvarit se spetkou soli,pak nasypat asi 200 gr polenty, nechat za staleho michani jeste kratce povarit az vznikne husta kase. Kdyz polenta  vychladne, pridat 2 vejce, citronovou kuru, 5 PL smetany a 2 PL cukru. V ohnivzdorne mise rozpustit 1/4 kostky  masla, naplnit kasi , posypat tence nakrajenymi jablky  a rozinkami.Pect asi 20 min 180°. Po vychladnuti nakrajet a  posypat cukrem.Muze se pozivat jako moucnik, nebo kdyz je predtim vydatna polevka, tak i jako hlavni jidlo.

Italskou kuchyni miluji,   kdyz se vracim z italske dovolene, tak praskam ve svech.

Jakub S. 22.5.2009 18:27

Velmi zaujalo.

Tak tohle jsem se rozhodl brzo zkusit!

Ale vy nepatříte k pravidelným návštěvníkům tohoto společenství - nebo aspoň pasivně ano - ?

RenataE 22.5.2009 20:44

Re: Kdo ma rad sladke, nebo pro deti

Není mi jasná technologie, poměr tekutina/krupice mi připadá špatný. Nebo se v mléce rozvaří už hotová kaše? Polenta když vychladne, tak je dost pevná, jak do ní dostanu ty vejce a spol?

Jakub S. 22.5.2009 20:47

Re: Kdo ma rad sladke, nebo pro deti

Vlastně tohle mi teď připadá taky divné - ? Přehozené fáze, jako u proudu, ne?

RenataE 22.5.2009 20:58

Re: Kdo ma rad sladke, nebo pro deti

Nemusí být přehozené fáze, může být nevyjasněná terminologie. Když do půl litru mléka nasypu 200 g krupice, pravděpodobně vznikne hmota, od které budou odskakovat nástroje. Ale když uvařenou horkou polentu naředím vřelým mlékem, vznikne řidší kaše, do které po vychladnutí bude možno zamíchat další ingredience.

xz 22.5.2009 22:11

Re: Kdo ma rad sladke, nebo pro deti

1/2 litru mleka a 20 deka(200g) polenty , basta. Mozna jsou ruzne druhy polenty, ale s tou moji Misur Irmigi (hacek nad g) to jde bajecne, na baleni stoji  , ze je to krupice z kukurice. Nechat vychladnout jen tak, aby se vejce v kasi nesrazila na vajecinu, v zadnem pripade nehodit do mrazaku.Jo a jeste se muze pridat sacek vanilkoveho cukru. Dobrou chut.

xz 22.5.2009 22:17

Re: Kdo ma rad sladke, nebo pro deti

Dodatek. Sype se do variciho mleka. Hrnec se z plotny  odstavi, zakverla se  polenta a pak znovu s tim na plotnu   a za staleho michani uvede do varu.

xz 22.5.2009 22:23

Re: Kdo ma rad sladke, nebo pro deti

Sype se do variciho mleka. Hrnec se z plotny  odstavi, zakverla se 

polenta a pak znovu s tim na plotnu   a za staleho michani  se uvede 1 x  a kratce do varu.

RenataE 22.5.2009 22:39

Re: Kdo ma rad sladke, nebo pro deti

OK, zkusímR^ Dík za vysvětlení.

zana 22.5.2009 20:44

Re: Kdo ma rad sladke, nebo pro deti

DíkyR^;-).

No jo, já sladký ráda, což o to, ale ty konce;-P.

HanaW 22.5.2009 13:44

K polente

se vyjadrim o vikendu - je to rodna sestra grits a pridam nejaky receptik. jsem do toho zamilovana. Paradni clanek.

Jinak hlasim, ze jsm se vratili z Outer Banks, zazili ohromnou bourku, snedli strasne moc morskych daru, popili neco skotske, hrala se hudba a Jakey nam prodlouzil dovolenou, protoze, ac se celou dobu choval na jednicku z s hvezdickou, tak ke konci cosi v baraku ohryzal, a tak posledni neplanovany den byl venovan renovaci. Najeli jsme skoro 1000 mil a podam zpravu. prijeli jsme vcera v noci, zapiskovany a ted musim kmitat do zamestnani.

Jakub S. 22.5.2009 14:07

Re: K polente

Sláva. Moc se těším! Bere mě už ten úchvatný název.

Apina 22.5.2009 9:32

to jsou dobroty

Vrátila jsi mě alespoň chutěmi zpátky do Itálie. Některé dobroty jsou opravdu výtečné a obecně je italská kuchyně výtečná. Italské sladké věci tolik nemusím, i když jsou výborné. Já jsem tedy spíše skrz tu pancettu a prosciutto crudo. To z Pramy je sice výtečné, ale já furlandský patriot dávám přednost tomu ze San Daniele. Natočené na slané tyčince -  Mňam! K tomu nějaké to vínečko... už se mi sbíhají sliny

EvaŽ 22.5.2009 10:35

Re: to jsou dobroty

To byla blbost tohle číst před obědem. Nejen že mám hlad, ale slintám tak, že by se Betka mohla přede mnou stydět, že neumí slinit.;-P

terra-san 22.5.2009 10:45

Re: to jsou dobroty

Tak furlanský patriot, ano? Prima. Já zase lotrinský :-D - mám na ten kraj něžné vzpomínky (zvlášť na jednoho jeho obyvatele, ale to už je dávno, terroušku) a jsou spojené s kuchyní... Je výtečná, jen před některými tamními jídly by i pověstná "česká" vypadala z dnešního pojetí dietně.

zana 22.5.2009 9:27

hmmm

slaná kaše ... asi si budu muset vysvětlit, že to je něco jako hrách;-). Zkoušela jsem jáhlovou a jáhlový škubánky, ale to mi víc chutná na sladko .. no, tak takhle by to ale nešlo, že;-P

Apina 22.5.2009 9:41

Re: hmmm

Osolená kaše - to není přesně polenta. Polenta při správné úpravě je tužší, neteče, drží při sobě a nakonec se krájí. I když já ji úplně tuhou nemusím, měkčí mi chutná více. Správná hospodyně ji udělá z kukuřičné mouky, aby byla opravdu dobře udělaná, musí se dlouho míchat, podle tamějších hospodyněk klidně i hodinu - dokonce na to mají udělátka. To je klasická příprava ve Friuli, neboli Furlandsku, čili severovýchod Itálie. Je skutečně nejlepší s masem, sama o sobě podle mé zkušenosti není nic moc. Hospodyňky ji už hotovou také dávají opéci na gril. Dá se samozřejmě i koupit, ale to chuťově velmi ztrácí. Kamarádi mi říkali, že po válce, se ve Friuli celé roky leckde nejedlo skoro nic jiného než polenta. Byl to totiž chudý kraj, paradoxně ho ekonomicky zvedlo až nešťastné zemětřesení.

RenataE 22.5.2009 20:52

Re: hmmm

Apino, jaká jsou ta udělátka? To by mě zajímalo, vždycky mám i při použití chňapky poprskanou ruku, o sporáku ani nemluvím;-D

A s tou kaší - on to asi není úplně nejpřiléhavější výraz, ale jiný asi pro tu konzistenci v češtině není. Prostě polenta, no;-D Každopádně z hrnce se to lije nebo kydá a na talíři je to poměrně kompaktní.

Apina 23.5.2009 5:37

Re: hmmm

RenatoE, netuším, zda se sem ještě podíváš a jedu na víkend pryč. Klasická příprava je měděný kotlík s vypouklým dnem (kdysi to dělávali nad ohněm), ale jsou i na sporák. Pak tam mají k tomu otočné míchadlo, které se nad příslušný kastrol dá zavěsit a to už zapojí do elektriky, aby hospodyňka u toho nedrněla a neumíchala si ruku. To míchadlo se asi musí koupit společně s nádobou, protože to pěkně obrací až ode dna a je tvaru nádoby přizpůsobené - tady se to asi nekoupí. Poptám se u mých přátel, de se to dá koupit a za kolik, jen to bude chvilku trvat;-).

Zdena 22.5.2009 8:55

České pesto - chichi

Italskou kuchyni nemusím - nesnáším bazalku, nemám ráda oregano, pizza mi připadá jak houska pošpiněná kečupem (brrr), ale špagety - to jo.

Mezi milovníky italské kuchyně budí hrůzučeské pesto, ale my to mlujeme. Výroba je jednoduchá, máte-li na zahrádce české bylinky. V mixeru či sekacím strojku zpracuji něco ořechů vlašských nebo mandlí solených. Pak tam sesekám bohatě petrželky, cibulové natě a pažitky + dva-tři stroužky česneku. To vše smíchám s dobrým olivovým olejem a pak s těmi špagetami. Navrch patří parmezán, ale může být i náhrada z ementálu nebo jiného dobrého sýru (eidam nebrat).

terra-san 22.5.2009 10:42

Re: České pesto - chichi

Milá Zdeno, italskou kuchyni doma smíme všichni - poprvé letos jsem vyráběla "malý kameninový kyblíček caponaty" asi z 10 lilků8-o, tak si budu stříhat metr, jak dlouho vydrží. Ale tvé "pesto" by mě neděsilo, jen bych mu neříkala pesto. Čímž by se ortodoxní jedinci vyřadili ze hry, že. Podle mne je důležité, aby suroviny na cokoliv byly čerstvé a kvalitní, a klidně třeba domácí variace. Jen jim pak pro legraci doma vymýšlíme zvláštní a exotická jména..:-D

RenatoE. a ostatní, co jste tu psali, že polenta se musí dlouze míchat -  díky za podporu. Často ji nedělám, nějak nás "nechytla", ale když už ji dělám, bývám předmětem uštěpačných poznámek o tom, co to na sporáku míchám za podivné jedy. A jak pečlivě!

Potěšilo mě, že italská pancetta skončila v lotrinském koláči upečeném v Čechách. Takhle nějak by mi ta EU docela vyhovovala. Quiche lorraine i její další příbuzné jsou taky naši oblíbenci. Móóóóc rádi! Takže díky za páteční labužnické okénko, a mějte se tu všichni fajnVV 

RenataE 22.5.2009 21:03

Quiche lorraine

a variace jsou naše velmi oblíbené jídlo už od dob, kdy vyšla Francouzská kuchyně Jany Martinicové. Upatlat těsto brisée je snadné (lístkové nepoužívám). Jako náplň (kromě absolutní klasiky) máme rádi předvařenou karotku na kolečka, zalitou směsí vajec, kysané smetany a značného množství lisovaného česneku. Taky špenát - vejce - zakysanka - trochu tvarohu + koření.

Xerxová 22.5.2009 7:18

ňam

asi to řeknu ;-P asi chci jet do Itálie ;-P V malé hospůdce si dát pizu (Betka mi s ní pomůže), polovička nějaké ty těstoviny s omáčkou... on kávičku, my dvě zmrzlinu... Asi začnu hledat nějaký ten jeden týden času ;-) 

Kočka 22.5.2009 8:36

Re: ňam

Já se tam těším na jídlo, na kafe a zmrzlinu, tedy i na jiné věci, ale jídlo mi tam chutná. Ono se říká, že když se přijede, tak týden nestoupat na váhu a pak se uvidí.

zana 22.5.2009 9:25

Re: ňam

... a pak se omdlí;-P;-D

Karolína 22.5.2009 6:59

Tak dneska jsem u mlsání první já

a je to báječné čtení - ještě štěstí, že jsem včera chutně povečeřela, jinak bych tu asi slintala jak ten pověstný pes! Polentu zkusím, několikrát jsem ji v Itálii jedla, docela mi i chutnala, ale uvařit to neumím, tak vyzkouším ten Tvůj návod. Akorát na to asi budu sama, přednostu bych zřejmě neukecala!

Všem přeji krásný víkend, prchám do Teplic, kde mám přednášku a pak rovnou Krkonoše.