25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Mlsná huba - nudle

Nedávno mě jedna Zvířetnice označila za jednu z nejmlsnějších hub z celého Zvířetníku. Ne, neurazila jsem se. Jsem na to označení pyšná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 12.7.2008 10:55

Ad L O P Á R :

Je to ovšem od jejich milovaných jižních sousedů. Začátečník by usoudil, že to vynalezl nejaký kradač, protože  l o p  = krást. Ale to je naprosto, ale naprosto falešné!  L a p (no vyslovte to po maďarsku, no!)  je  l i s t. Na stromě, v knize, psaný. Takže něco připomínající list, lístek - s řapíkem a čepelí.

MMCh, prkénko: eslipa víte, jak říkají prknu?  D e s z k a . Igen!! A lopatě?  L a p á t .

Hana W 12.7.2008 15:52

Re: Ad L O P Á R :

A maku mak.

Jakub S. 12.7.2008 23:41

Re: Re: Ad L O P Á R :

Igen, leányka! Jól.

Vave 11.7.2008 23:39

Já nevím, jak je to možné,

ale objevila jsem Mlsotník až teď! :-/8-o8-o:-/

Protože ráno jsem ho na Zvířetníku neměla, opravdu určitě ne! tak jsem klikla na Dasty, která BYLA hned nad Ešusem, a pak už jsem celý den jen aktualizovala. A Bubu Mlsotník jsem našla jen díky tomu, že jsem hledala nakládané sýry podle Heduš. 8-o

Už jsem tu určitě psala svůj oblíbený recept, ale to snad nevadí: těstoviny uvařit, jak kdo rád (jasně, Karolínko, proti chuti žádný dišputát!) a než se udělají, tak na hlubší pánev hodíme na dvě lžíce vody balíček oblíbené mražené zeleninové směsi (já lahůdkovou či jarní), přiklopíme a hledáme v lednici sýrové zbytky. :-) Skvělé je, když se najde i kousek nivy, ta tomu dodává šmrnc. K zelenině můžeme přidat na nudličky kousek šunky , potom sýry, zakápnout mlékem nebo smetanou. Přidat bazalku, trošku pepře z mlýnku. Pro hodně mlsné huby nebo návštěvy můžeme vedle na pánvi udělat minutkové kuřecí nebo krůtí nudličky. Servírujeme tak, že do těstovinového hnízda dáme masíčko a kolem dokola polejeme omáčkou se zeleninou, navrch pak nasypeme masíčko. Mňam! :-)  Přeju všem dobrou noc!VV

Vave 11.7.2008 23:51

Re: Já nevím, jak je to možné,

Jo a ty recepty se mi líbí, milá Bubu. VV. Akorát králíka bych upekla a snědla celého, mimo hlavy, ta se u nás vaří zvlášť psům. Hlavně Píďa ji milovala, tu vůni milovala, byla jako šílená, když jsem domů donesla králíka. Už je nemívám, tatínek jednoho kolegy je pěstoval, tak byl přísun, ale už několik let je nepěstuje, škoda. :-/

Beda 12.7.2008 9:58

Re: Já nevím, jak je to možné,

Vavísku - ó ano, to je pro hodně mlsné huby (jako třeba tu moji);-P ... do hnízda masíčko, potom omáčku se zeleninkou a navrch pak masíčkoR^VV .... jo, těstoviny já rááád, moc rááááád, ale flákota je flákota!!!!!!:-):-):-);-D;-D;-D

Zdena b.p. 12.7.2008 20:32

Re: Re: Já nevím, jak je to možné,

A já eště rád jíšku, taky ráda jíšku, milostivá? Já rád frťana.mmmvlastně jíšku..:-)

Jakub S. 12.7.2008 23:40

Já taky rád jíšku. A frťana!

štětinka 11.7.2008 16:29

tak těsoviny já můžu!!!

na všechny způsoby, mám je moc ráda, manža už je vybíravější (musí tam být flákota) ale za receptíky děkuji. I když sýrovou omáčku dělám už pár let, bez receptu, jaksi jsem si to vymyslela.

Bubu, i já jsem mlsná huba! Vaření i pečenímě baví (bohužel to na mě každý pozná ;-D ), tak mám často problém, hlavně po pěčení, kdo to zase sní a už jsem tak daleko, že místo obyčejné bábovky, nebo koláče dělám dorty a ozdobné zákusky, aby mi to doma jedli.

Kadlus 11.7.2008 13:35

Vážené mlsné.....mlsná ústa

Trávil (pardon,trávili jsme) zasloužený důchodcovský odpočinek v Vengrii u teplých pramenů a jedno z předkládaných jídel byla maková "semlbába"- správně žemlovka. Odchován jablečnou z padanek jal jsem se gůglovati.Všude bylo nějaké ovoce ( v těch receptech), Uu potomků Korvína jsem žádné ovoce necítil. Mlsná ústa-receptík by nebyl ? Proboha ne v maďarštině, tu ovládám stejně dokonale jako finštinu, nebo jazyk Basků. S pěkným víkendem- děkuji předem ! (Děkovat jaksi zadem by mohlo evokovat neslušné asociace!)

dalmatin 11.7.2008 14:02

Re: Vážené mlsné.....mlsná ústa

Žemlovky dělám velký pekáč, protože se jí sní hodně. Jednoduše - vymažu nádobu máslem a na dno pečlivě rozmístím kolečka z nakrájených rohlíků. Na to dám vrstvu nastrouhaných jablek (nejlepší jsou nakyslá), podle chuti osladím (málo) a posypu skořicí. Tyhle vrstvy střídám, jednou se hodí vrstva nadýchaného tvarohu (se žloutky a sněhem). Nedávám rozinky, protože je nemáme rádi, ale nikdy nezapomenu na rum, klidně decka i víc. Nakonec rozšlehám v mléce dvě vajíčka a celé to zaleji mlékem (na ten můj cca 5litrový pekáč celý litr mléka. Navrch posadím tři plátky másla (tenké) a peču v troubě. Dlouho, určitě hodinu. Na závěr sundám pokličku a udělám vrchní kůrku dozlatova. Upozorňuji, že vynikající je žemlovka i druhý den, když si odkrojím díl a ohřeju ho na rozehřátém másle. Tak jako usmažím... Ňam!

Kadlus 11.7.2008 14:05

Re: Re: Vážené mlsné.....mlsná ústa

Dalmatin, dík, ale oni tam žádné ovoce neměli,jen hóóóódně maku.Tuhle "jabkovou semlbábu" tu znám, jsem přece jenom válečné dítě! Opakui : RECEPT NA MAKOVOU SEMLBÁBU, to je to o čem je řeč.

Bubu 11.7.2008 14:11

Re: Re: Re: Vážené mlsné.....mlsná ústa

U nás želmovka nejede, ale.... dovedu si představit žemlovku, kde místo jablek je maková buchtová náplň s přídavkem švestkových povidel. Jedla jsem takový koláč a paní domu se přiznala, že nedává do náplně rum, ale zato povidla. Hoooodně. Prý asi třetinu objemu mletého máku. Je to pak vláčné, maloučko nakyslé. Do žemlovky si to dovedu představit

MaRi 11.7.2008 14:29

Re: Re: Re: Vážené mlsné.....mlsná ústa

hmm, to je otázka na Zuzku, co měla maďarskou babičku...

dalmatin 11.7.2008 20:18

Re: Re: Re: Vážené mlsné.....mlsná ústa

Aháááá, jsem nepozorná :-/ Ale žemlovka bez jablek? Ta nebude taková "mokrá". Tak bych to zkusila s makovou nádivkou do koláčů... Ale na rumu bych trvala ;-D

xz 12.7.2008 12:40

Re: Re: Re: Vážené mlsné.....mlsná ústa

Jestli rozumis trochu nemecky, tak si zagugluj na "Schlesische Mohnspeise".To je zemlovka s makem, hrozinkami, mlekem etc.Vim od jedne Polky, ze to jedi na vanoce.Bohuzel neznam a asi  nevyzkousim, zemlovku ja  nemusim. Podivila jsem se, kdeze  jsi to byl. Vengria je Madarsko8-o

veram 12.7.2008 14:19

Re: Re: Re: Re: Vážené mlsné.....mlsná ústa

Taky jsem něco našla, je to ze Slezska, vypadalo to nějak podobně ?

xz 12.7.2008 16:31

Re: Re: Re: Re: Re: Vážené mlsné.....mlsná ústa

ano, jen misto tech sucharu nebo vanocky normalni housky namocene ve sladkem mleku se skorici etc. Ted si vzpominam, rikala tom makuvky. Ale nemusi to byt spatny. Chytla se me letni chripka, tak me ani ty mnamky na mlsotniku, nelakaji.Nad chudaky kraliky mi  dokonce tece voda i z nosu.

veram 12.7.2008 18:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vážené mlsné.....mlsná ústa

No já to chytla taky, bolí mě v krku, kašlu jak o závod - a to jsem měla od zítřka jet na týden cvičit! No, nepojedu, musím se dát do pořádku

Vave 12.7.2008 21:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vážené mlsné.....mlsná ústa

Děfčátka krásnáVVVVVV - lity lity lity!  :-/

To se dělá, v létě marodit? Tak honem do pelíšku a pěkně hajat a vyhajat se z bacilů dočista! ;-)

štětinka 11.7.2008 13:32

slovenčina

lopár= vál? Je to tak?

MaRi 11.7.2008 13:51

Re: slovenčina

ano prosím

štětinka 11.7.2008 16:08

Re: Re: slovenčina

ďakujem pekně, bola som volaaká zmetená;-);-D

aida 11.7.2008 17:26

Re: slovenčina

No, já slovensky moc neumím, ale podle mě je to spíš prkýnko (kuchyňské),  takové to s držátkem, jak se z něj odkrajují halušky (právě v souvislosti s haluškama tohle slovo znám).

veram 11.7.2008 20:22

Re: Re: slovenčina

Hmmmm - lopár číslo 1 a lopár číslo 2. Ale já myslím, že je to naše prkýnko na pověšení, jak to říkala babička :-D

aida 11.7.2008 20:25

Re: Re: Re: slovenčina

Veram, nebo tady, prvních pár obrázků. Ale fakt slovensky neumím, jen jsem si vzpomněla na nějaké recepty z Labužníka od dam ze Slovenska. :-)

Pěkný večer!

veram 11.7.2008 20:33

Re: Re: Re: Re: slovenčina

Aido, hledaly jsme ty obrázky úplně synchronně, já to mám taky z Gúglu :-D;-D:-D

aida 11.7.2008 20:35

Re: Re: Re: Re: slovenčina

Jinak k tématu článku - těstoviny v jakékoli podobě my doma opravdu můžem (případně i každý den - viz. smutná poznámka ze služebky níž, kterou ale zcela chápu), recepty jsou pěkné.

A "papričku" dělám z kuřecích stehýnek horních, paliček, a trochu netradičné - osolím, opepřím, posypu saturejkou, mírně podleju a upeču (před koncem pečení ještě maso mírně posypu mletou sladkou paprikou). Až je to hotové, přendám ty "paprčky" do jiného pekáče a ještě na chvilku šoupnu do trouby; na výpeku zpěním cibuli, dále viz. klasický postup paprikáše, však to všechny znáte. Nám to takhle chutná, podávám s těstovinama (nejlíp široké nudle), asi by to šlo i s rýží. Inspiraci k receptu jsem objevila na jednom slovenském blogu na Sme, však tam mrkněte samy, stojí to za to - doporučuju hlavně různé starší recepty z 2. a 3. strany.

Hana W 12.7.2008 16:01

Re: Re: Re: Re: Re: slovenčina

Tyyy jo, to nejsou spatne stranky. Chroupam ryzovy kolacek s trochou marmelady a jdou na mne temer mdlony z obrazku slaninek, hranolku, omacicek. Procetla jsem se spanelskejma ptacka a a po uvaze tu stranky zavrela.:-/

veram 11.7.2008 20:30

Re: Re: Re: slovenčina

A když vyhrajete soutěž ve vaření guláše obce Malinovo, tak získáte lopár od starostky obce. Že jim to ale sluší!