23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


MLSOTNÍK: Mikrovlnka v kostce

2.5.2006 23:22

Mikrovlnky jsou různé, dnes normálně s výkonem okolo 1000 Watts. Tudíž časy udané v receptech nemusejí být ty pravé pro vaši mikrovlnku. Ono také záleží na velikosti a teplotě pokrmu a vnitřní velikosti mikrovlnky. Zhruba se můžeme řídit podle následujícího: 50W je asi 10 sekund, 100W asi 15 sekund na minutu rozdíl plus či mínus v udaném receptu ku vaší mikrovlnce. V každém případě, nejsme-li si jisti, dáme času méně, přidat můžem vždycky, ubrat ne. (PL - polévková lžíce, KL - kávová lžička)

Má-li pokrm zůstat vlhký, použijeme víko nádoby nebo mikrotenovou folii.
Má-li být pokrm suchý, nebo šplíchá, použijeme papírovy ubrousek. (Řízek - papír dáme pod i na řízek)
Tekutiny a jídla s vysokým obsahem vody se vlní déle než jídla s malou vlhkostí.
Tekutiny a jídla jako omáčky mícháme během vaření.
Jídla s vysokým obsahem tuku nebo cukru se vaří rychleji.
Jídlo do nádoby nebo přímo mikrovlnky rozložíme stejnoměrně.

NÁDOBÍ:
Nejlepší tvar je kulatý. (Sekaná ale vypadá mnohem hezčí jako bochánek...)

Varné sklo je snad nejlepší.

Nádobí pro mikrovlnky (umělohmotné, silikonové atd). I to nejlepší (či nejdražší) se po dlouhodobém používání k vlnění (nemyslím jen ohřívání) může načichnout (kořením, česnekem) a zabarvit se (kečupem, rajčatovou pastou, kari atd.) Také vysoké teploty tuku tomuto nádobí nesvědčí. Výhoda - může do mrazáku a hned do mikrovlnky.

Porcelán a kamenina, keramika nebo hliněné nádoby (s glazurou) bez jakéhokoliv obsahu kovu. Hrnky s lepenými oušky nejsou vhodné.

Na velmi krátkou dobu ohřívání můžeme použít papírové hrnky (ne voskované), lněné plátno (pytlík na housky, chleba), některé umělohmotné nádobí, dřevo (špízy).

Také můžeme použít thermoplastik pytlík na pečení či vaření (Musíme propíchnout, aby mohla unikat pára.)

Mikropečící folie je speciálně pro mikrovlnky. Napomáhá opečení jídla.

Zkouška nádobí:
Nejsme-li si jisti, je-li nádoba vhodná (třeba skleněná), dáme do ní hrnek vody a naplno vaříme 1 minutu.

Je-li nádoba vlažná a voda horká, nádoba je vhodná.

Je-li nádoba horká a voda jen teplá, nádoba je vhodná na krátkou dobu vlnění.

Je-li nádoba velmi horká, je nevhodná.

POLÉVKY
Použijeme větší nádobu, protože polévka může vzkypět.

Jelikož vlníme, čas je kratší než klasické vaření, vypařování je nižší, tudíž používáme míň vody.

Pro začátek vlnění zeleninu, maso atd. přikryjeme. Ke konci vlníme odkryté.

Tekutiny přidáváme raději horké.

Během vlnění párkrát zamícháme.

POZOR: koření má vlněním výraznější chuť, sůl raději vynecháme. Dosolit můžeme nakonec.

RYBY
Vlníme-li celou rybu, kůži na pár místech nařízneme, jinak by explodovala.

Filety - překryjeme tenčí části (okraje), abychom předešli převaření.

Ponejvíc vlníme přikryté.

POZOR: vlníme-li dlouho maso bude tuhé.

DRŮBEŽ
Vlnit můžeme celého ptáka nebo naporcovaného. (Slabší části dáme ke středu nádoby.) Vlníme v thermo pytlíku nebo přikryté nádobě. Ke konci jen přikryté papírovým ubrouskem.

Chceme-li (kvůli barvě), dáme na konec na pár minut dodělat do trouby.

POZOR: Nedáváme-li do trouby, necháme pár minut (5-10) dojít.

MASO
Ačkoliv se může vlnit celý kus masa, myslím si, že toto je lepší v troubě/remosce. Jinak, chcete-li to zkusit, je to jako u drůbeže, s přidáním koření podle chuti. Nesolit.

Guláše a podobné, zase raději v papiňáku a jen dodělat v mikro. Ale záleží na mase, dá se udělat v mikrovlnce velmi dobře.

Mleté maso, jakékoliv, v jakékoliv úpravě se dělá výborně. U mletého masa na omáčky, mícháme, hlavně ze začátku, aby se neutvořily svařené hrudky.

U sekané, vlníme přikryté. Ke konci přikryté jen papírovým ubrouskem.

ZELENINA
Při vaření čerstvé zeleniny používáme míň vody než u klasického vařené na plotně.

Ponejvíc vlníme přikryté.

V polovině doby vlnění zamícháme nebo obrátíme.

Vlníme-li celou zeleninu (jako brambory), rozložíme stejnoměrně a po okraji.

POZOR: zeleninu se slupkou musíme párkrát propíchnout nebo naříznout aby neexplodovala.

RÝŽE A TĚSTOVINY
Těstoviny musí být celou dobu vlnění pod vodou.

Rýže je nejlepší vstřebací metodou.

POZOR: používáme větší nádobu, aby nepřekypěla.

OMÁČKY
Ponejvíc vlníme odkryté.

Po 1-2 minutách mícháme.

Vajíčka nebo sýr, ve sladkých cukr, můžeme přidat až po dovlnění.

POZOR: používáme 2x větší nádobu. (na 500ml omáčky 1000ml nádobu), omáčky rády vzkypí.

DORTY/BUCHTY
Nepřikrýváme.

Nádoby na dorty jsou nejlepší kulaté, a ještě lepší s dírou veprostřed.

Nádobu jenom vymažeme nebo vysprejujeme, vysypávat nemusíme.

Muffinky (a podobné malé kousky) dáváme po okraji a ne doprostřed.

Jelikož vlněním nedojde k upečenému zbarvení, nechceme-li buchtu zdobit, přidáme kakao.

POZOR: dort je hotový, když je na povrchu ještě mírně lepkavý. Necháme dojít asi 5 minut.

ZAVAŘENINY
Používáme méně vody, protože vypařování je menší než u klasického vaření.

Nepřikrýváme.

Kůra ovoce zůstane tužší než u normálního vaření. Krájíme menší kousky.

POZOR:vzhledem k obsahu cukru používáme nádobu 2x větší než množství. Z téhož důvodu vlníme velmi opatrně, dojde lehce ke spálení pokrmu nebo ruky.

KUŘECI ROLKY
4 kuřecí prsa,
1 PL maizeny,

Na nádivku:
50 g strouhanky,
1 malá cibule (jemně nasekaná),
1 střední konzerva meruněk (půlky).
sůl, pepř.

Přísady na nádivku smícháme.

Kuřecí maso naklepeme, posolíme a popepříme, naneseme nádivku a stočíme. Upevníme párátkem nebo nití.

Do mikrovlnkové nádoby dáme maso, zalejeme sirupem z meruněk.

Přikryté vlníme asi 5 min. Obrátíme a vlníme dalších asi 5 min.

Smícháme maizenu s trochou vody, vmícháme do omáčky, a znovu (odkryté) vlníme asi 2 min. (do zhoustnutí omáčky).

HONEY SOY RYBA
rybí filety

Marináda:
2 PL sojové omáčky,
1 PL oyster omáčky,
2 PL sladké chilli omáčky,
2 PL medu,
1 stroužek česneku,
1 KL zázvoru.

Rybu rozložíme do mikrovlnkové nádoby.

Přísady na marinádu smícháme a nalijeme na rybu. Dáme do chladu nejméně na 1 hodinu.

Vlníme asi 5 min., obrátíme a vlníme dalších asi 5 min.

BUCHTA RYCHLÍK
2 hrnky mouky,
prášek do pečiva,
1/2 hrnku cukru,
1/2 hrnku oleje,
1/2 hrnku mléka,
3 vejce,
1 PL citronové kůry (jemně nastrouhané).

Všechny přísady smícháme. A dáme do vymazané mikrovlnkové nádoby. Vlníme asi 7 minut (podle síly mikrovlnky).

Místo kůry můžeme dát kakao nebo ovoce. Podle toho co je doma a na co máme zrovna chuť.

Kakao můžeme zamíchat do poloviny těsta (mramorová buchta) nebo rozpustné použijeme tak, že dáme půl těsta, posypeme kakaem a dáme zbytek těsta.

Ovoce (kompotové nebo maliny, borůvky a tak) můžeme dát také do prostřed těsta.

*Pozn. red.: Omlouvám se, ale Vojáčkovi zařadím příště. Bylo by to příliš dlouhé...

possum



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !