22.1.2020 | Svátek má Slavomír



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Mikrovlnka není žádnej trouba!



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 66, poslední: 20.5.2006 12:03, přehled diskusí

?:
Autor: vosatko Datum: 9.5.2006 11:42

Possume, ja se neptam jenom proc v papinaku, ale taky proc v mikrovlnce, kdyz staci obycejny stary varic? Nasypu do hrnce ryzi, necely kavovy hrnicek pro osobu a 2x tolik vody. Osolim, kdyz mam cas napicham do cibule hrebicek, dam poklicku  a zapnu varic.Kdyz se ryze zacne varit, vypnu plotynku a uz se o nic  nestaram. Za 15 minut je ryze perfektne uvarena.

rýže:
Autor: MirkaP Datum: 9.5.2006 13:13

moje řeč,

do papiňáku patří hovězí, aby bylo měkké za hodinu a ne za 3, do mikrovlnky mlíko, aby bylo teplé za 1 min bez připálení čehokoliv, ale rýže??? Půlhodinová příprava????? a k tomu v mikrovlnce?????

Já dělám rýži jako můj předřečník, jen jí ještě lehounce osmahnu na másle (ona je pak výborná i samotná) a neexistuje, aby byla hotová za víc jak 15 min. Poměr jeden hrnek rýže a dva hrnky vody považuju za "zlatý řez" kuchaření.

Re: ?:
Autor: possum Datum: 9.5.2006 16:16

Vosatko, ten papinak, co tu o nem mluvily (jestli se nemylim) je mikropapinak.

Proc ryzi v mikrovlnce? Proc ne? V mikrovlnce varim HLAVNE proto, ze nedela horko. Coz je ve 40+ stupnich strasna vyhoda. Za druhe ji vubec nemusis hlidat. Za treti neni moznost pripaleni pokrmu (ackoliv, kdyz se moc snazis, se da spalit).  A za treti (ackoliv ja osobne postizena nejsem, zatim ;-) ) delam s lidma postizenyma. Mikrovlnka je ta nejbezpecnejsi forma vareni. Taktez pro stare lidi.

A kdyz bych varila ryzi na plotne, tak na 1 hrnek ryze davam 1 a 1/2 hrnku vody. Nejprve rychle osmazim na oleji, pak zaleju tou vodou, dam cibuli se zapichnutym hrebickem, zakryju a dodelam. To je podle me mamy. :-)) 

Rýže:
Autor: RenataE Datum: 9.5.2006 17:18

Poměr vody a rýže nezáleží na rodinném receptu, ale na druhu rýže :-). Třeba jedna moje oblíbená jasmínová vietnamského původu potřebuje trochu víc než dvojnásobek a jiná čínského původu spolyká jen 1,5.

Re: Rýže:
Autor: possum Datum: 9.5.2006 17:34

Tak nevim, mama ji tak vari v CR, a ja tak varim tady ryzi short grain, long grain, basmati, jasminovou. Samozrejme, hneda chce vic a delsi dobu. A mam ryzi hezkou neblemtavou.

zdivocelej Mlsotnik:
Autor: WWW Datum: 9.5.2006 10:48

Deji se na Msotniku strasne veci !!

Jen jsem nakouknul a uz jsem zase samej pupinek. Jako by nestacilo vychvalovani Mikrovlnky, tak jeste Yga sype rejzi do varici vody a pak ji cedi !!

No, ja se na to v noci poradne podivam, to preci nejni mozny, aby se svoboda slova takhle zneuzivala !!!

Re: zdivocelej Mlsotnik:
Autor: zana Datum: 9.5.2006 11:57

;-D;-D;-D

Re: zdivocelej Mlsotnik:
Autor: tojefuk Datum: 9.5.2006 12:39

WWW, vem si prášek! Všici se na  tebe těšili, za á až se vrátíš, za bé jestli to s tebou práskne hned nebo stihneš odpovědět! Já taky!

Nedává YGA do rejže taky plněnou cuketu?

Re: zdivocelej Mlsotnik:
Autor: possum Datum: 9.5.2006 16:19

;-D;-D WWW, vitam te tady. Jaka byla dovolena? 

 A na pupinky si vem antihistemine. ;-P  Hlavne, ze te hned netrefil slak. ;-D;-D;-D

Re: Re: zdivocelej Mlsotnik:
Autor: WWW Datum: 9.5.2006 16:39

Dekuji, dovolena byla pekna ! Pokazena jen malounko v Tescu, kde hlasili, ze maji v akci zlevnene mikrovlnky. Vybehl jsem jen ven a sparvila to jedna cigareta !!

Re: Re: Re: zdivocelej Mlsotnik:
Autor: possum Datum: 9.5.2006 17:35

;-D;-D;-D;-D

Re: Re: Re: zdivocelej Mlsotnik:
Autor: JoVo Datum: 9.5.2006 19:10

:-DPřeji pěkný návrat do Mlsotníku. Chyběl jste tady! Jinak, mikrovlnek a cuket není nikdy dost.8-o

Pekne zdravim Vojackovi ! Prosim, at si kazdy velebi tu mikrovlnou potvoru jak chce. Jen o jedno prosim. Pokud v textu urcenem me osobe je vedle ni smajlik, necht je to ten prdelac. Ten k ni patri !!!:
Autor: WWW Datum: 9.5.2006 21:04

Tak, tohle je fakt téma!!!:
Autor: Lenka S. Datum: 7.5.2006 20:56

Až se WWW vrátí z dovolené,  bude mrkat na drát a lapat po dechu jak přidušený kapřík. Už  se těším na jeho reakce, budou - li nějaké.

Re: Tak, tohle je fakt téma!!!:
Autor: Kardiak Datum: 8.5.2006 14:24

Já bych řekl,že budou.WWW a tjf. jsou kluci,kteří se za názory nestydí a umí je povědět.Ještě,že tady jsou;-P;-D

tak to tedy bude nářez. Už se na to celá nedočkavostí doslova třesu.:
Autor: Lenka S. Datum: 9.5.2006 9:59

Re: Tak, tohle je fakt téma!!!:
Autor: possum Datum: 8.5.2006 17:13

;-D;-D Pokud ho okamzite netrefi slak. ;-D;-D

..rýže..:
Autor: Jindřich Sesi@Riki Datum: 7.5.2006 10:29

..proč??hřebíček nedaš volně??proč vpichuješ do cibule??

..naříznu cibuli,a vono si to vezmé své..

..proč v papin,když to samé mám volně pod pokličkou v hrnci??

Re: ..rýže..:
Autor: possum Datum: 7.5.2006 18:41

Nevim, koho se ptas, ale kdyz uz jsem tu....

Proc hrebicek vpichnout do cibule? Asi ze zvyku. A ze se najde v jednom. A ze nezabarvi ryzi. Jinak nevim, protoze normalne je stejne navrchu.

Proc v papinaku? Proc volne pod poklickou?    Proc ne v mikrovlnce?;-)

Re: Re: ..rýže..:
Autor: JoVo Datum: 7.5.2006 21:18

:-DA proč ne v plastovém papiňáku „plampiňáku“ a v mikrovlnce? Hřebíčky jasně do cibule. Nemáme lovítko na hřebíčky v rýži.;-(

Proč pracně vybírat hřebíček z rýže, když mkůže zůstat zapíchnutý v cibuli a vyjme se i s ní?:
Autor: Lenka S. Datum: 7.5.2006 20:58

Re: Proč pracně vybírat hřebíček z rýže, když mkůže zůstat zapíchnutý v cibuli a vyjme se i s ní?:
Autor: zana Datum: 7.5.2006 21:27

A to my jsme dělávali ještě jinou variantu, už si nejsem jistá časem, ale milou rýži (hřebíček zapíchnutý v cibuli;-)) jsme dali do zapékací misky, nalili na prst vody nad rýži a dali do obyčejné  trouby na 20 minut. Rýže byla moc dobrá, sypavá.

Chybička se vloudila, když můj otec byl sám na chalupě po nemoci. On je nesmírně šikovný na všechno na světě, kromě vaření. Takže dostal podrobné pokyny, kolik, co, na jak dlouho. Akorát maminka udělala osudovou chybu a neřekla mu o té vodě;-D. Rýže prý byla velmi tvrdá.;-D

Vojáčkovic trouba:
Autor: tojefuk Datum: 6.5.2006 12:38

je tak chytrá, že by se ji tojefuk bál pustit do kuchyně, aby nevypadal jako blbec! Ale uměla by toto(hlavně přílohu!): bramborové kotlety se šunkou.

Do vychladlého bramborového těsta vmícháme kypřicí prášek. Teď jsou dvě varianty. 1. pro pracovité kuchařky, které zrovna nemají co dělat: plátky šunky načtverečkují, rozkvedlají ve vajíčkách a zapracují do těsta.  . pro tojefuka: z těsta udělá placaté taštičky, plněné směsí vajec a šunky nebo uzeného nebo co má zrovna po ruce. A už zase všichni: placičky nebo taštičky do tvaru kotlet, trojobal a dál už to umíte.  Úkol pro zvlášť chytrou mikrovlnku: příloha je.... chvilka napjatého očekávání ...mám chuť napsat pokračování příště, ale když je dlouhý víkend, brambory a něco do nich asi máte, výsledek se dá sníst i studený, a třeba Vám došla inspirace ....už je chvilka očekávání dlouhá dost?   Tak jo: příloha je rajčatový salát s cibulí! A máš to, nádhero mikrovlnná!

Cuketu do salátu má jako výjimku povolenu pouze LenkaS!

P.S. Z metné fošny jsem udělal lavičku.

Re: Vojáčkovic trouba:
Autor: JoVo Datum: 6.5.2006 21:34

;-(Omlouvám se tojefuku, ale nevím co je to metná fošna. Při mém vzdělání a fotogenickém obličeji si dovedu představit lavičku, fošnu také, ale metnou fošnu ne. Asi jsem nebyl ve škole, nebo jsem nedával pozor, když se probíraly metné fošny. ;-(;-(;-(;-(;-(

JoVo, to si musíte projít všechny diskuse pod vychvalováním cuket, které zplodil WWW. pak pochopíte. Ta fošna byla připravena speciálně pro mou persónu za to moje pošťuchování kvůli cuketám. Jste zřejmě nováček, takže porozumíte, až dočtete..:
Autor: Lenka S. Datum: 7.5.2006 12:19

Re: JoVo, to si musíte projít všechny diskuse pod vychvalováním cuket, které zplodil WWW. pak pochopíte. Ta fošna byla připravena speciálně pro mou persónu za to moje pošťuchování kvůli cuketám. Jste zřejmě nováček, takže porozumíte, až dočtete..:
Autor: JoVo Datum: 7.5.2006 19:08

;-(;-(;-(Milá Lenko S. Přestože jsem Vojáček, už nejsem nováček. Prošel jsem příspěvky od 10. března 2006 (Je libo topinky), ale tu metnou fošnu jsem nenašel. Vzhledem k mému věku (72) je možné, že se moje 3 mozkové buňky dostatečně nesnažili tu fošnu najít. Možná je to tím, že zrak slábne. Rád sleduji, v rámci mých možností a schopností, vtipné připomínky všech diskutujících na Mlsotníku. To proto, že všichni zúčastnění zachovávají i při pošťuchování slušnost. A to je v dnešní době svým způsobem vyjímka, dalo by se říci až zázrak. Těším se na WWW až se vrátí z dovolené. Škoda, že se nemůže připojit na internet, aby nám ukázal, zač je toho loket!:-D

Na závěr bych Vás poprosil, pokud je to ve Vašich silách a možnostech, nějak mně tu fošnu přiblížit. Pěkně prosím, smutně koukám. Klečím u PC, oči obrácené v sloup a ručičky mám sepnuté.;-(;-(;-(

A nyní jako v úředním spisu: předem děkuji za kladné vyřízení mého požadavku a jsem s pozdravem Mlsotníku a mlsotníkům zdar Josef Vojáček v. r.

Milý pane Vojáčku nenováčku. Vrať te se na mlsotník z jablek,:
Autor: Lenka S. Datum: 7.5.2006 21:25

 Nalistujte si stranu 6 v diskusi. Tam je to zcela jasně popisováno. Na předchozích stranách najdete vysvětlení i další reakce k té metné fošně. Speciálně pro Vás jsem to vyhledala. Bude Vám už vše jasné.  A pochybuji, že byste se přitom nezasmál. Zdravím a přeju úspěch v hledání.

Re: Milý pane Vojáčku nenováčku. Vrať te se na mlsotník z jablek,:
Autor: JoVo Datum: 7.5.2006 23:08

:-DNo, jó.  Já, to hledal na straně 6, ale pod heslem lenka S. Ále, vono je to v Rumfordské polévce pod tojefukem.  Nevím co má tojefuk proti cuketám. Myslím si, že kdyby četl můj recept na cuketové zelí, ze dne 20.4.2006 ,(v Rumfordské polévce) tak by se asi rozplakal.

Ještě k tomu mému hledání. Jasně z toho vyplývá, že třetí šedá mozková buňka špatně spolupracuje s buňkou č. 1 a 2.  Budu asi muset s hlavou do nějakého servisu, a častěji se podívat do občanského průkazu na datum narození.

Na závěr Vám děkuji za radu a přeji Vám hlavně hodně zdraví. Děkuji.;-D;-P;-):-P:-D

Re: Re: Milý pane Vojáčku nenováčku.,:
Autor: Lenka S. Datum: 8.5.2006 10:27

ono je tam podobných a ještě podrobnějších nápadů a výmyslů daleko víc a  není možné proto  vypsat všechny. To, že  je člověk nenajde na povel, je věc  spíše trpělivého pídění se. Je zkrátka vidět, že Vy nemáte k pc tak častý přístup jako já, což je  pro mne velkou výhodou oproti  Vám..

Re: Re: Re: Milý pane Vojáčku nenováčku.,:
Autor: JoVo Datum: 8.5.2006 20:15

:-D Paní Lenko S. Přístup k PC mám v podstatě kdy chci. Celkem se dá říci, že se pídím rád. Ale horší je to s časem. Jsem již několik let v důchodu a jak známo důchodci nemají čas. Zní to legračně, ale je to smutná pravda. Běžné práce trvají 2x déle, hůř se člověk pohybuje a pomalu to tak říkajíc zapaluje. K tomu trochu nemocí a je vymalováno. Práce na zahradě, práce na PC (úpravy fotografií, skenování a úprava podvinků na paličkování pro manželku). Navíc se pletu do vaření a pečení. Takže s tím časem jsem dost na štíru. Ale tím vším chci říci, že si nestěžuji a ani se nenudím. Možná, že to pídění mně nejde proto, že si přitom někdy zpívám: „já se v tom neorijentuji, já se v tom nevyznám“. Budu asi muset vypracovat nějaký integrovaný záchranný systém pro mojí šedou kůru mozkovou.

Ještě jednou Vám děkuji za rady, zdravím Vás a přeji hlavně zdraví.