11.12.2019 | Svátek má Dana


MLSOTNÍK: Mikrovlnka není žádnej trouba!

5.5.2006 22:38

V naší rodině využíváme více než 10 let mikrovlnnou troubu, která má mimo normálních funkcí ještě program CRISP gril. Součástí této trouby jsou hliníkové nádoby a formy různých velikostí. Některé z nich jsou také s nepřilnavým povrchem.

Dalším doplňkem jsou dva kovové rošty, na kterých je možné grilovat v kombinaci s mikrovlněním! Dále tato mikrovlnka slouží jako horkovzdušná trouba. I při této funkci je možné přidat mikrovlny o různém výkonu. Při ohřívání tekutin v hrnku, se do něj vkládá kovová kávová lžička, aby se tekutina rychleji ohřála.

A co je to CRISP? Jde o způsob tepelné přípravy pokrmů, kdy se navodí sálání tepla z grilu a přívod mikrovlnné energie ze 2 směrů, shora a zdola, a toto teplo je vedeno na kovový kotouč (CRISP), který dosáhle přibližně za 2 min. teploty 210 stupňů. Díky tomu se pokrmy na otočné talíři opečou zespoda dohněda, což dodá pokrmům křupavost. Dosahuje se stejných výsledků jako v klasických troubách, ale rychleji a s nižší spotřebou energie.

Na talíři CRISP je možné péci na př. topinky na sucho nebo na tuku. Také děláme topinky tím způsobem, že na chléb položíme plátek šunky, nakrájený česnek a na to ještě plátek sýra. Pečení trvá cca 5 minut. Stejně tak lze upéci americké brambory. Vařené brambory rozkrájené na čtvrtky buď na sucho nebo na tuku.

Často opékáme škubánky, "rozplácneme" asi na tloušťku 2 cm a opékáme po obou stranách . Každou stranu cca 5 minut. Mají skutečně chrupavou kůrčičku. Dále kuřecí řízky obalované, nebo přírodně upravené. Aljašskou tresku v pivním těstíčku, nebo v hořčičné omáčce, masa mohou být marinovaná, různě kořeněná. Různé druhy karbanátků, sekané a pod. Variací je stejné množství jako pro normální elektrickou či plynovou troubu. Chce to nebát se a zkoušet. Výhoda spočívá v krátké době pečení a úspoře elektrické energie.

V naší MT je ještě možnost ohřevu dvou talířů s pokrmy a to tak, že jeden talíř se uloží na otočný talíř v MT, pak se nasadí kovový rošt na nožičkách a na něj se položí další talíř.Výkon ohřevu s mikrovlnami až do výkonu 1000W. Rošty jsou dva každý o průměru 27 cm. Jeden má výšku nožiček 5 cm a druhý 12 cm. Na kruhu zhotoveném z drátu průměru

4 mm jsou přivařeny příčky z drátu průměru 2 mm. Příčky jsou přivařeny s roztečí 2 cm. Konstrukce je pochromována. Rošty a jeden talíř CRISP z hliníkové slitiny je součástí MT při prodeji, ostatní kovové nádoby různých průměrů a výšek je nutno dokoupit

Jinak k diskuzi o vaření rýže ještě dodáváme: Pro mikrovlnné trouby je určen tlakový hrnec firmy Tescoma OKAY č.341702. Jedná se o plastový hrnec. Tento "plampiňák" se nedá úplně srovnávat s klasickým kovovým papiňákem. Při uzavření černého závěru se tam zvýší tlak vodní páry, ale jistě není tak velký jako v klasickém papiňáku. Víko se skládá ze tří částí, které jsou rozebíratelné, aby se to dalo dobře čistit. Víko je zajištěno při uzavření dvěma pojistkami (jsou u těch uší co se za ně hrnec drží). Ten černý uzávěr je otočný a má tam několik otvorů na nastavení množství unikající páry.

Ovšem stane se, že mozkové buňky někdy (nebo často) selžou a dojde také k havárii. A to tak, že jsme dali ten plastový plampiňák do MT a místo mikrovln jsme zapnuli program CRISP. Při tomto programu se automaticky zapne gril a mikrovlny. Výsledkem tohoto neplánovaného experimentu bylo, neuvaření zeleninové polévky, ale zavaření "plampiňáčku". Ta ouška s těmi dvěma pojistkami se "krásně" svařila k sobě, a ta část nad vodní hladinou se "hezky " zdeformovala k nemalé radosti přihlížejících. "Plampiňák" jsem otvíral s pilkou a kleštěmi. Obsah skončil ve výlevce, protože nemám rád zeleninové polévky s plastovými pilinami... Jinak vidět ho můžete tady

V tomto hrnci připravujeme už několik roků rýži podle následujícího receptu:

220 g rýže, 1/2 lžičky soli ,15 g másla nebo lžíci oleje, 1/2 l vody, 1 cibuli, 3-5 hřebíčků. Do tlakového hrnce vložíme vypranou rýži, sůl, máslo nebo olej a cibuli do které zapícháme hřebíčky. Zalijeme vlažnou vodou a promícháme. Vaříme v MT cca 5 minut při výkonu 350 W, potom zvýšíme výkon na 750W a vaříme ještě cca 15 minut.

Poté vyjmeme tlakový hrnec, rýži promícháme a hrnec znovu uzavřeme a necháme rýži ještě cca 10 minut odstát. (Ve výše uvedeném hrnci je možné vařit zeleninu, luštěniny atd).

Na závěr přidávám recept na jablkový koláč. Průměr formy je 29 cm.

Jablkový koláč:
125 g másla, 90 g cukru, 2 vejce, 150 g polohrubé mouky, ? lžičky prášku do pečiva, 30 ml smetany. Náplň: 3 - 4 jablka, 40 g cukru.

Postup:
1. Utřeme máslo s cukrem do pěny.
2. Po jednom vmícháme vejce.
3. Smícháme mouku s práškem do pečiva a spolu se smetanou přidáme do máslové pěny.
4. Zapékací formu CRISP vymastíme a vysypeme strouhankou.
5. Oloupeme jablka a nakrájíme na tenké plátky.
6. Plátky jablek vtlačíme do těsta a posypeme cukrem.
7. Pečeme 9 - 10 minut s použitím funkce CRISP, dokud jablka nezměknou a povrch koláče nezčervená.

Podáváme ke kávě. Ale také jako dezert se šlehačkou, nebo vanilkovou zmrzlinou.

Výrobky vyprodukované touto troubou a jejími obsluhujícími důchodci, jsou vzhledné, chutné, křupavé a voňavé. Přejeme dobrou chuť každému, kdo si případně doplní domácnost o tohoto skvělého pomocníka, ale i těm kdo mají dobrou zkušenost s normální mikrovlnnou troubou.

Vojáčkovi

Vojáčkovi