Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Marocké „karbanátky“ nebo „sekaná“ se spoustou zeleniny.

23.4.2021

Zaujalo mě inspirativní video na tomto odkazu. Tato jídla na mě vždycky dýchnou dovolenkovou atmosférou, a jelikož jsem po nahlédnutí do špajzky a přilehlých latifundií zjistila, že vlastně všechno mám po ruce, nelenila jsem.

Takže co potřebujeme:

Uvedu seznam surovin, tak jak ho mají ve videu, a k tomu několik svých drobných obměn.

  • 380 gramů mletého hovězího masa (já měla po ruce krůtí)(jestli vezmete vepřové, bude výsledek trochu plavat v tuku)(ale to může být pro někoho spíš plus)
  • 400 gramů hlávkového zelí (já měla v mrazáku pytlík krájené kapusty)
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 4 čerstvé zelené papriky (měla jsem po ruce dvě červené, tenkostěnné)
  • 2 střední brambory syrové
  • 2 vejce
  • 1 špetka kopru
  • 45 ml olivového oleje (vynechala jsem)
  • 3 lžíce mouky (nahradila jsem bezlepkovou zahušťovací směsí, něco jako „hraška“)
  • 1 malá lžička soli
  • Několik stroužků česneku
  • Po jedné čajové lžičce kmínu (má být římský, ale dala jsem český), mletého pepře, kurkumy (dejte spíš půl lžičky), tymiánu, zázvoru, máty.
  • Na závěrečné dopečení 150 g sýra čedar (vynechala jsem, to už by na mě bylo moc dobrého najednou.)

Suroviny na marocké masové placky

Postup je tak jednoduchý, že se ani pořádně nerozjedem.

Zelí a papriky se nakrájejí na hrubé čtverečky, cibule a česnek na středně drobno, mrkev a brambory se nastrouhají na velké slzy a všechno se to včetně dalších přísad prostě promíchá. Vynechaný olej mi ve směsi nijak nechyběl, krásně se to spojilo.

Pak se měly udělat tlusté placky zhruba jako dlaň a ty upéct na plechu, vyloženém pečicím papírem. Zjistila jsem však, že plech mám malý a placky se mi tam všechny nevejdou, takže jsem z toho nakonec uplácala souvislou vrstvu.

Pekla jsem na 200 °C celkem hodinu (ale po 40 minutách se radši koukněte, ať to nepřipálíte).

Místo několika placek jsem upekla jednu velkou

V inspirativním videu je možnost před koncem pečení posypat placky nahrubo nastrouhaným sýrem a ještě krátce zapéct. Takže kdo má sýrový jazyk, směle do toho.

Nádherně to vonělo a bylo to moc dobré, lehké, vydatné. Opravdu tuto verzi vyzkoušejte, mátu třeba máte doma v čajovém sáčku, někomu možná už dokonce leze na zahrádce, je to nezmar, a ostatní koření je běžně k dostání. Takovou kombinaci koření jsem vyzkoušela poprvé a byla vynikající.

Dobrota

A i kdyby se vám do toho nechtělo, rozhodně můžu doporučit toto mohutné zeleninové odlehčení i pro klasickou českou sekanou.

Takže přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv :-)

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes


zpět na článek