25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Janaba 23.4.2021 20:14

Liko, ha! Proč se mi video objevilo v norštině? Zblbnul mi iPad, nebo jsi ty sama našla recept v norštině?

Mám jen malou poznámku. Český kmín, který jsi tam dala, má úplně, ale úplně jinou chuť než kmín římský, který je v receptu. S normálním kmínem nemá co do činění. Takže výsledná chuť by vyšla o mnoho jinak. Což nevadí, pokud je to dobré, možná lepší. Já sama římský kmín v jídle ráda nemám. V Maroku je to velmi používané koření. To jenom na okraj.:-)

Z. Lika 23.4.2021 20:30

S tím kmínem vím, asi to tam dopíšu jasněji, ne jen "dala jsem český" nebo jak to tam mám. Římský kmín se mi podařilo znechutit si, rozdávám ho. Nechcete někdo??

Z. Xerxová 23.4.2021 20:53

máš email - a není o kmínu ;-)

Z. Lika 23.4.2021 21:25

Jdu na to!

T. Zana 23.4.2021 21:39

Mně římskej taky nechutná :-P.

Z. Janaba 23.4.2021 21:46

Také mám pytlík, zakoupen omylem. Nechcete někdo?

Z. Jenny 23.4.2021 22:30

... tak to v žadnem připadku.;-D;-D

A. Zemanová 23.4.2021 22:38

Koupila jsem si ho už asi 3x, nikdy neotevřela a po uplynutí záruční doby vyhodila. Nikdy se mi ho do ničeho nechce dát a vědomě jsem ho nikdy neochutnala. Asi už ho konečně přestanu kupovat. :-)

M. Crossette 23.4.2021 17:45

Liko, díky za další skvělý recept, určitě vyzkouším! Brambory a maso jsou v tvých "korokke", které už patří do našeho opakovaného jídelníčku (i když čočkový guláš stále vede - byl zrovna minulý týden). A tohle je hodně podobné, určitě to bude s marockým nádechem moc dobré. Trsy máty mám na zahradě (samovolně se tam množí), ostatní koření doma a zelí máme také moc rádi. Asi to udělám jako ty - tedy na pléch jako "bác" (jak jedna moje kamarádka řáká bramboráku na plech):-) Přidám i ten sýr, holt mi ho nikdy není dost, ale možná jen na polovinu, abych mohla porovnat, co je lepší (tedy jestli sýr nepřebil ostatní chutě).

Ještě ke včerejšku a odlepování ceduliček. U mně v nouzi funguje nejprve navlhčit horkou vodou, osušit a potřít obyč. olejem (případně trochu poškrábat cedulku, aby olej lépe prostoupil.). Nechat odležet. Pokud třeba opakovat. Ale píšu, že to dělám v nouzi, protože jinak používám postřik "Goo Gone". Goo je všeobecně výraz pro něco, co lepí, patlá. Ten fakt skvěle funguje - postříkám, nechám pět či víc min. působit, pak setřu a umeju. Nevím, jestli se to u vás prodává, jestli ano doporučuji, jestli ne, možná je někde v přidaném odkaze (snad se otevře) složení a najdete podle toho něco obdobného ve vašich obchodech).

https://googone.com/

Z. Lika 23.4.2021 17:54

Maričko, ani nevíš, jak mě těší úspěch čočkového "guláše" i "korokke" :-) Věřím, že i tahle marocká variace zeleninomasových placek bude mít úspěch, dej pak vědět, jak to dopadlo.

K odstraňovači lepu - pro mě byla včera novinka, že nějaký takový přípravek vůbec existuje, drogerie by to měla jistit.

T. Zana 23.4.2021 16:39

Liko, ještě mě napadl dotaz: přijde mi podle fotky, že výsledného jídla bylo docela hodně. Ta porce, co jsi vyfotila, byla čtvrtina, nebo kolik?

Z. Lika 23.4.2021 17:40

Zano, ta porce byla šestina. Na fotce celého plechu jsou trochu znát hranice - hrůbky po původních plackách. Na posezení klidně dvě, hamst chramst.

Z. Lika 23.4.2021 17:43

Jo a ten plech není velký, jeho užitná plocha má 24 x 30.

Z. Hanča 23.4.2021 15:12

To vypadá jako velmi sympatické jídlo včetně umístění jednolité hmoty na plech. Ať žije jednoduchost, neboť nač se plácat s plackami! Díky, Liko, určitě vyzkouším, dokonce i s mátou, což bude zejména pro MLP převratné, neboť on v sekané vždy komentuje množství marjánky (nikdy jí není dost). :-P

Z. Lika 23.4.2021 17:41

Hančo, toho koření se opravdu neboj, jen dodrž množství. Voní to a chutná moc dobře, nic nepříjemně nebo nezvykle "nerazilo".

T. Zana 23.4.2021 14:09

To příležitostně zkusím. Spíš tu verzi jako že sekaná, to vypadá lehčí.

To zažívání už fakt odvyklo velkým náložím, teď jsem si to právě vyzkoušela :-P. Potřebovala jsem něco na Letné a tam je několik úžasných cukráren. Máme absťák, u nás nějak nezbyla ani jedna. Ono je to tak lepší.

Kdybyste viděli, co jsem všechno donesla...

Tak teď jsem venku a snažím se to rozchodit :-P.

J. Fialová 23.4.2021 14:14

Donesla a zbaštila? No, při tom rozcházení... Nevzdalovala bych se moc od základny, radši ;-D

T. Zana 23.4.2021 14:47

Chodím u nás mezi skalami. Teď jsem teda málem neudržela... řekněme nervy, protože jsem vlezla na šíleně příkrou cestu, kde jsem byla naposledy - no dávno. A ona ti od té doby je nějak víc příkrá nebo co a ta skalka na konci je nejspíš taky nová :-P.

Tak jsem pod ní seděla a hloubala, jestli se víc bojím nahoru nebo dolů.

No, jsem nahoře, živá a bez újmy na prádle, ale už mi to asi stačilo ;-D.

Z. Lika 23.4.2021 17:42

Teda Zano... jestli by ti Zvířetníci neměli koupit padák! nebo mačky...

Z. Jenny 23.4.2021 19:53

Šiš Zano, co to zase děláš!? Nestraš nás krkolomnými výstupy jo?! Se mi zdá, že Ti něják otrnulo nebo co. ;-D

T. Zana 23.4.2021 21:38

No, já jsem si dost vážně se sebou promluvila, když jsem tak seděla pod tou skalkou. Snad mi to chvíli vydrží :-P.

Z. Nelina 23.4.2021 14:05

Často vyrábím z mletého masa, neb se mi dobře kouše, preferuji vepřové, podle rady našeho souseda výborného řezníka, sekanou buď chuti klasické nebo se zeleninou, různou, většinou mraženou, a také + kurkumu i zázvor. Kde to jen trochu jde, míchám jemně strouhaný tvrdý sýr, preferuji litevské.

Liko, takovou sekanou jsme jedly na benzin. pumpě při cestě zpět ze Srazu na Moravě. Chutnala vám.

Z. Lika 23.4.2021 17:45

Tak to mě velmi těší, že zelenina proráží :-)

Z. Jenny 23.4.2021 19:55

Jj, dobrá sekaná srdce a chutě potěší a když je pak i dobrý desert ve formě rolády tak není ten den k zahození. ;-DR^

A. Zemanová 23.4.2021 12:54

To vypadá zajímavě, vyzkouším příležitostně. Odjakživa mám ráda věci smíchané v jedné míse, kastrolu, pánvi. A v poslední době mě potěší každé odlehčené jídlo, protože zažívání už není takové, jaké bývalo.

Z. Lika 23.4.2021 13:04

Tohle jídlo mě opravdu mile překvapilo, v neposlední řadě i tou lehkostí (a možností bezlepku). Sýr už by byl na mě moc.

A. Zemanová 23.4.2021 13:07

Taky to vidím bez sýru. Možná někdy ta feta dovnitř, jak psala Sharka, to by mohla být zajímavá variace.

A. Lex 23.4.2021 12:43

Liko, bezva sekaná, líbí se mi na ní to množství zeleniny!

Z. Lika 23.4.2021 13:03

Jsem ráda, že se líbí :-) Normálně by mě třeba do sekané vůbec nenapadlo dávat mrkev nebo bramboru, o tom ostatním ani nemluvě. A tu mátu fakt doporučuju, místo majoránky, na kterou jsme zvyklí.

Z. Jajka 23.4.2021 15:11

Dík za inspiraci, myslím, že to v dohledné době zkusím. Vím o balíčku mletého vepřového v mrazáku, dvou paprikách a jedné tlusté mrkvi v ledničce, zbytku zelí..., brambory máme. A máta, máta se už roztahuje u plotu. ;-)