23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


MLSOTNÍK: Marocké „karbanátky“ nebo „sekaná“ se spoustou zeleniny.

23.4.2021

Zaujalo mě inspirativní video na tomto odkazu. Tato jídla na mě vždycky dýchnou dovolenkovou atmosférou, a jelikož jsem po nahlédnutí do špajzky a přilehlých latifundií zjistila, že vlastně všechno mám po ruce, nelenila jsem.

Takže co potřebujeme:

Uvedu seznam surovin, tak jak ho mají ve videu, a k tomu několik svých drobných obměn.

  • 380 gramů mletého hovězího masa (já měla po ruce krůtí)(jestli vezmete vepřové, bude výsledek trochu plavat v tuku)(ale to může být pro někoho spíš plus)
  • 400 gramů hlávkového zelí (já měla v mrazáku pytlík krájené kapusty)
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 4 čerstvé zelené papriky (měla jsem po ruce dvě červené, tenkostěnné)
  • 2 střední brambory syrové
  • 2 vejce
  • 1 špetka kopru
  • 45 ml olivového oleje (vynechala jsem)
  • 3 lžíce mouky (nahradila jsem bezlepkovou zahušťovací směsí, něco jako „hraška“)
  • 1 malá lžička soli
  • Několik stroužků česneku
  • Po jedné čajové lžičce kmínu (má být římský, ale dala jsem český), mletého pepře, kurkumy (dejte spíš půl lžičky), tymiánu, zázvoru, máty.
  • Na závěrečné dopečení 150 g sýra čedar (vynechala jsem, to už by na mě bylo moc dobrého najednou.)

Suroviny na marocké masové placky

Postup je tak jednoduchý, že se ani pořádně nerozjedem.

Zelí a papriky se nakrájejí na hrubé čtverečky, cibule a česnek na středně drobno, mrkev a brambory se nastrouhají na velké slzy a všechno se to včetně dalších přísad prostě promíchá. Vynechaný olej mi ve směsi nijak nechyběl, krásně se to spojilo.

Pak se měly udělat tlusté placky zhruba jako dlaň a ty upéct na plechu, vyloženém pečicím papírem. Zjistila jsem však, že plech mám malý a placky se mi tam všechny nevejdou, takže jsem z toho nakonec uplácala souvislou vrstvu.

Pekla jsem na 200 °C celkem hodinu (ale po 40 minutách se radši koukněte, ať to nepřipálíte).

Místo několika placek jsem upekla jednu velkou

V inspirativním videu je možnost před koncem pečení posypat placky nahrubo nastrouhaným sýrem a ještě krátce zapéct. Takže kdo má sýrový jazyk, směle do toho.

Nádherně to vonělo a bylo to moc dobré, lehké, vydatné. Opravdu tuto verzi vyzkoušejte, mátu třeba máte doma v čajovém sáčku, někomu možná už dokonce leze na zahrádce, je to nezmar, a ostatní koření je běžně k dostání. Takovou kombinaci koření jsem vyzkoušela poprvé a byla vynikající.

Dobrota

A i kdyby se vám do toho nechtělo, rozhodně můžu doporučit toto mohutné zeleninové odlehčení i pro klasickou českou sekanou.

Takže přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv :-)

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !