18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Malý slovníček do kuchyně

Onehdy jsem hledala jakýsi recept ve své kuchařce, uložené v PC. Přitom jsem narazila na dva pozapomenuté dokumenty, jeden se jmenoval Slovníček pro kuchaře a druhý Povídání o koření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 23.1.2009 16:17

Gadiss (resp. indonésky gadis) je sice sladký, ale hlavně uslyšíte

ve významu krásný, tedy  k r á s n á : gadis manis = krásná holka! A klidně i víc holek - oni nemají plurál, vyjadřuje se prostě opakováním substantiva, pokud u toho není číslovka. - No, Angláni ovšem taky při cukrování a šmajchlování mají furt my sweet něco, cokoliv, že... Haj hou.

Vave 23.1.2009 15:50

Děkuju všem

za ohlasy a příspěvky R^:-)R^ a přeju krásný víkend! VV

Nevím, zda už bude zprovozněn doma internet, a taky budu přes víkend mimo, tak se raději loučím teď - mějte se fajn! VV

štětinka 23.1.2009 19:18

Re: Děkuju všem

Vavísku, četla jsme až teď musím velmi pochválit, dobrá třetina výrazů mi dodnes unikala. Některé jsme třeba i dělávala, aniž bych vědívala, jak se to jmenuje

Jak třeba vy doma říkáte když zapíkáte brambory uvařené ve slupce a nakrájené na kostičky zapečené s uzeným nebo salámem? My to doma nedělávali a v jídelně ve škole tomu říkali francouzské brambory. Ty mi ale děláme úplně, úplně jinak. Manželova rodina tomu říká restíky

RenataE 23.1.2009 20:22

Re: Děkuju všem

U nás jsou francouzské brambory s uzeným, zalité vejcem rozšlehaným s trochou mléka a zapečené dozlatova. V podstatě je to "gratin", proto asi taky francouzské brambory:-)

štětinka 23.1.2009 20:29

Re: Děkuju všem

My střídáme jednotlivé vrstvy na kolečka nakrájených surovin. Začíná se bramborama, pak cibule, pak uzenina, pak kyselá okurka a pak vejce na tvrdo. To celé se zalije rozšlehlým vejcem s mlékem. Pak se to ogratinuje. To jsou naše rodinné Fra-Bra;-)

RenataE 23.1.2009 20:56

Re: Děkuju všem

Na cibuli jsem zapomněla, ale okurku ani vejce natvrdo tam nedávám. Já okurku nedávám ani do španělských fóglů, protože strašně nerada teplou kyselou okurku. Preparuju ji i z hamburgru;-D

Li 23.1.2009 14:14

ANKETA

Přátelé, co budete vařit o víkendu? Si lámu hlavu co nakoupit a na co a vůbec a na nic nemám chuť :-/ 

Xerxová 23.1.2009 14:28

Re: ANKETA

Zítra bude hovězí guláš na špagetách s hromadou sýra a najemno nasekanou petrželkou. V neděli asi francouzské brambory s moravským uzeným... ňam ňam

Bubu 23.1.2009 14:33

Re: ANKETA

U nás bude v sobotu též guláš, ale klasika s chlebem a dvěma kolečky syrové cibulky. Dnes k večeři nejspíš květák. A v neděli jedeme k našim - budou řízky se salátem.

Xerxová 23.1.2009 14:45

Re: ANKETA

k večeři bude zeleninový salát s trochou kuřete (uvařené v polívce) a sýra a majolky. To mi rádi - i Betka ráda papriku, ledový salát, ředkvičky...

Li 23.1.2009 14:53

Re: ANKETA

Chichi a z toho jsem dostala chuť na lečo :-P

Jakub S. 23.1.2009 16:06

Ďalšie heslo: voľačo

V Nitře 73 jsme, výstaváři při budování a vybavování výstaviště, dělávali voľačo = lečo s vmíchaným mraženým hráškem. Veru bohovské to bolo...ále viete, bolo horúco, robotili sme ani somári 12 hodín denne- az istenem - potom chutí všetko... dievky na korze boli - ako všade a kedykoľvek na Slovensku - ani mladé bohyne - vo viechách vínko ani malvaz... nuž, kde tie oné snehy sú!

MaRi 23.1.2009 14:36

Re: ANKETA

zítra to vypadá na čočku nebo špenát a neděle? Vzhledem k tomu, že nákupčí donesl neobjednaný knedlík a objednané kysané zelí - asi přírodní řízek z prasátka.

Dede 23.1.2009 14:39

Re: ANKETA

Já taky nevím!!!:-/ Dnes bude rýžový nákyp a zítra jdeme na běžky, Tak to vidím na obligátního lososa. Marek bude kvílet, že je týranej 8-o;-D neděle je daleko ;-)

Li 23.1.2009 14:56

Re: ANKETA

Večeři mám jasnou, tvarohovou žemlovčičku se švestkama a oříšky. A ten salát s řízkem mě taky nenechal v klidu, ale to si nechám na jindy ;-) Díky za pomoc !!

Jakub S. 23.1.2009 16:09

Re: ANKETA

Hned bych se k vám pozval, Jelenová...

zana 23.1.2009 16:49

Re: ANKETA

hmm, asi budu třetí do party na žemlovku (znáte temín "zemlbába"?;-)). Ale až v neděli, jsem děsně scíplá od choroby, co ji už měli oba mužský a já už doufala, že snad ... depááák:-P

A zejtra - ach jo .... asi ten losos by nebyl špatnej ... něco, co se dělá samo.

RenataE 23.1.2009 20:23

Re: ANKETA

Zemlbába by mohla bejt moje přezdívka ;-D Miluju, ale jen jablkovou od tchýně:-)

terra 23.1.2009 15:09

Re: ANKETA

Zítra - nevím, to vaří MLP:-D A v neděli budou "sobrebarrigas" (základ hovězí pupky, skvělý kus masa), to vařím já a já tak trochu...občas...často...skoro furt... pašuju do české kuchyně latinskou ameriku, nebo alespoň království kastilsko-aragonské s okolím:-D Jen se trochu víc držím zpátky s kořením, a zatím mě nikdo nebije, ani brácha ne - a pro toho je trest vařit.

Kadlus 23.1.2009 17:05

Re: ANKETA/ Soucit s J.S.

aby v tom Jakoubek nelítal jako Pán tvorstva i potvorstva "ouplně sám, jak nudle v bandě". Půjdu se zeptat, co se bude vařit. Ale houby, škoda se zvedat od Compu, vnouček Kuba nedorazí, mladí jakbysmet- pro ty se vyvařuje, mají mlsné kušničky. Moje maličkost stejně zdlábne všechno. Tož tak, reference budou až post.Dejte se překvapit- jako já !

Jakub S. 23.1.2009 17:38

Ále to se nějak vyřeší, budeme uvidět.

A kdybychom si spolu schůzku dali, možná že nepřijdem, že přijde jiný host -

A stejně nevím, co by mělo být sobrebarrigas. Něco nad břichem, ale co?

veram 23.1.2009 19:45

Re: Ále to se nějak vyřeší, budeme uvidět.

Sobrebarrigas asadas si můžeš dát v restauraci La Fogada v Madridu, jedná se ale o latinskoamerické, patrně Columbijské jídlo. Snad nám to podrobněji objasní terra. Asi pečené hovězí pupky. Terro, chceme recept.:-DR^

RenataE 23.1.2009 20:20

Re: Ále to se nějak vyřeší, budeme uvidět.

Taky mě to zajímá, protože mám z dětství zafixované, že hovězí pupek není zrovna něco, co by mě dokázalo nadchnout. Ale možná je to proto, že tenkrát se maso dělilo na hovězí a vepřové, podle toho, jaké v krámě bylo. Trochu jako v těch historkách z CCCP, přivezla se kráva a každý ve frontě dostal ten kus, co byl zrovna na řadě useknout. Viděla jsem na vlastní oči v Kyjevě cca 1981-2. Byla to fakt divná doba, po olympiádě zřejmě ještě dobíhaly licence, takže k dostání byla zubní pasta Kolgějt a nějaké americké cigarety s podobně azbukou transkribovaným názvem. V řeznictví ovšem kráva na pořadník a kuřata (spíš slepice). Visely na háku, s hlavou a pařátama a na těle měly velké zelené nebo fialové razítko. Ty pařáty mě dostaly nejvíc;-D

Jakub S. 23.1.2009 21:25

Re: Ále to se nějak vyřeší, budeme uvidět.

Reni, Reni, ojojoj - imperialistíčeskij Kolgějt, uch - ! Ty li privězlá takúju krasotú damój, dlja famíliji - ?

RenataE 23.1.2009 21:59

Re: Ále to se nějak vyřeší, budeme uvidět.

Nět. Přivezla jsem si tři školní mapy světa v sovětském omyvatelném provedení, formát cca 140/200 cm. Všechny tři jsem musela na hranicích v Čiernej pri Čope rozbalit, protože celníci nechápali, co mě na tom tak bere. Nedošlo jim, že to byl jediný suvenýr, který stál za tu s/randu. Eště mám jednu schovanou;-D

Dále jsem se při tomto zájezdu poučila, že sovětská zmrzlina je nejlepší na světě, byť se prodává na gramy a ne na kopečky. Taktéž že v přímořském letovisku Jalta není přípustné vycházet bez dlouhých rukávů (spolužáci byli zatčeni milicí) a proto místní v létě korzují v pyžamových kabátcích. A tak všelijak podobně.

Jakub S. 23.1.2009 21:22

Re: Ále to se nějak vyřeší, budeme uvidět.

No, kvůli tomu do Madridu nepojedu. Esli to mají někde v Barceloně, tó jo. Já su katalánský vlastenec, totiž.

YGA 23.1.2009 17:19

Re: ANKETA

Heč heč heč - a já nebudu vařit ani zítra, ani pozítří, ani popozítří, ...popopopopopopozítří - já jedu totiž na hory do Jeseníků a tam se neeeeeevááááříííííí. Tímto se oficiálně omlouvám z docházky na příští týden, protože s sebou budu mlátit na dvou prkýnkách - snad sem za týden dorazím v jednom kuse. Papapá  

RenataE 23.1.2009 18:08

Re: ANKETA

Vařím zbytky:-) Včera byly jitrnice a jelítka s bramborem a zelím, takže dneska pirohy nadívané zelím a kouskem libového uzeného. Zítra vařím rohlíky s něčím, protože jsem si zavařila kulturní víkend - v sobotu dospělé divadlo s Davidem, v neděli pohádkové se Zuzkou, už se těším!

štětinka 23.1.2009 19:15

Re: ANKETA

Li, nic si z toho nedělej, já kolikrát v poledne vyndám maso z mrazáku a až pak přemýšlím, na co mám suroviny. Dneska jsem odloupla kousek krůty a orestla na cibulce, pak k tomu přišla velká kopa mražených hub a to jsem nalila na škabety a posypala sýrem. Koření bylo jen drc. kmín a česnek. DObrůtka, houby já můžu! Jinak jsme upekla mřížkový, jablečno-tvarohový koláč z listovýho těsta

Jinak co bude zítra? Asi rejž jako nákyp. Ve nedělu musim uvařit něco na dýl, páč mám příští týden hodně pracovní a to nevím co:-/

Renie 23.1.2009 13:26

Je vidět, že je pátek

u flambování jsem se totiž poněkud zdržela, když mi napřed přišlo divné, že bych měla zapalovat páry z náboje (nápoje) a poté, že mám mít při ruce vždy policii (poklici). I když logiku by to mělo, po zapálení náboje by ta policie asi byla třeba ;-D