Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Malý slovníček do kuchyně
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Jakub S. 23.1.2009 16:17Gadiss (resp. indonésky gadis) je sice sladký, ale hlavně uslyšíte ve významu krásný, tedy k r á s n á : gadis manis = krásná holka! A klidně i víc holek - oni nemají plurál, vyjadřuje se prostě opakováním substantiva, pokud u toho není číslovka. - No, Angláni ovšem taky při cukrování a šmajchlování mají furt my sweet něco, cokoliv, že... Haj hou. |
Vave 23.1.2009 15:50Děkuju všem za ohlasy a příspěvky a přeju krásný víkend! Nevím, zda už bude zprovozněn doma internet, a taky budu přes víkend mimo, tak se raději loučím teď - mějte se fajn! |
štětinka 23.1.2009 19:18Re: Děkuju všem Vavísku, četla jsme až teď musím velmi pochválit, dobrá třetina výrazů mi dodnes unikala. Některé jsme třeba i dělávala, aniž bych vědívala, jak se to jmenuje Jak třeba vy doma říkáte když zapíkáte brambory uvařené ve slupce a nakrájené na kostičky zapečené s uzeným nebo salámem? My to doma nedělávali a v jídelně ve škole tomu říkali francouzské brambory. Ty mi ale děláme úplně, úplně jinak. Manželova rodina tomu říká restíky |
RenataE 23.1.2009 20:22Re: Děkuju všem U nás jsou francouzské brambory s uzeným, zalité vejcem rozšlehaným s trochou mléka a zapečené dozlatova. V podstatě je to "gratin", proto asi taky francouzské brambory |
štětinka 23.1.2009 20:29Re: Děkuju všem My střídáme jednotlivé vrstvy na kolečka nakrájených surovin. Začíná se bramborama, pak cibule, pak uzenina, pak kyselá okurka a pak vejce na tvrdo. To celé se zalije rozšlehlým vejcem s mlékem. Pak se to ogratinuje. To jsou naše rodinné Fra-Bra |
RenataE 23.1.2009 20:56Re: Děkuju všem Na cibuli jsem zapomněla, ale okurku ani vejce natvrdo tam nedávám. Já okurku nedávám ani do španělských fóglů, protože strašně nerada teplou kyselou okurku. Preparuju ji i z hamburgru |
Li 23.1.2009 14:14ANKETA Přátelé, co budete vařit o víkendu? Si lámu hlavu co nakoupit a na co a vůbec a na nic nemám chuť |
Xerxová 23.1.2009 14:28Re: ANKETA Zítra bude hovězí guláš na špagetách s hromadou sýra a najemno nasekanou petrželkou. V neděli asi francouzské brambory s moravským uzeným... ňam ňam |
Bubu 23.1.2009 14:33Re: ANKETA U nás bude v sobotu též guláš, ale klasika s chlebem a dvěma kolečky syrové cibulky. Dnes k večeři nejspíš květák. A v neděli jedeme k našim - budou řízky se salátem. |
Xerxová 23.1.2009 14:45Re: ANKETA k večeři bude zeleninový salát s trochou kuřete (uvařené v polívce) a sýra a majolky. To mi rádi - i Betka ráda papriku, ledový salát, ředkvičky... |
Li 23.1.2009 14:53Re: ANKETA Chichi a z toho jsem dostala chuť na lečo |
Jakub S. 23.1.2009 16:06Ďalšie heslo: voľačo V Nitře 73 jsme, výstaváři při budování a vybavování výstaviště, dělávali voľačo = lečo s vmíchaným mraženým hráškem. Veru bohovské to bolo...ále viete, bolo horúco, robotili sme ani somári 12 hodín denne- az istenem - potom chutí všetko... dievky na korze boli - ako všade a kedykoľvek na Slovensku - ani mladé bohyne - vo viechách vínko ani malvaz... nuž, kde tie oné snehy sú! |
MaRi 23.1.2009 14:36Re: ANKETA zítra to vypadá na čočku nebo špenát a neděle? Vzhledem k tomu, že nákupčí donesl neobjednaný knedlík a objednané kysané zelí - asi přírodní řízek z prasátka. |
Dede 23.1.2009 14:39Re: ANKETA Já taky nevím!!! Dnes bude rýžový nákyp a zítra jdeme na běžky, Tak to vidím na obligátního lososa. Marek bude kvílet, že je týranej neděle je daleko |
Li 23.1.2009 14:56Re: ANKETA Večeři mám jasnou, tvarohovou žemlovčičku se švestkama a oříšky. A ten salát s řízkem mě taky nenechal v klidu, ale to si nechám na jindy Díky za pomoc |
Jakub S. 23.1.2009 16:09Re: ANKETA Hned bych se k vám pozval, Jelenová... |
zana 23.1.2009 16:49Re: ANKETA hmm, asi budu třetí do party na žemlovku (znáte temín "zemlbába"?). Ale až v neděli, jsem děsně scíplá od choroby, co ji už měli oba mužský a já už doufala, že snad ... depááák A zejtra - ach jo .... asi ten losos by nebyl špatnej ... něco, co se dělá samo. |
RenataE 23.1.2009 20:23Re: ANKETA Zemlbába by mohla bejt moje přezdívka Miluju, ale jen jablkovou od tchýně |
terra 23.1.2009 15:09Re: ANKETA Zítra - nevím, to vaří MLP A v neděli budou "sobrebarrigas" (základ hovězí pupky, skvělý kus masa), to vařím já a já tak trochu...občas...často...skoro furt... pašuju do české kuchyně latinskou ameriku, nebo alespoň království kastilsko-aragonské s okolím Jen se trochu víc držím zpátky s kořením, a zatím mě nikdo nebije, ani brácha ne - a pro toho je trest vařit. |
Kadlus 23.1.2009 17:05Re: ANKETA/ Soucit s J.S. aby v tom Jakoubek nelítal jako Pán tvorstva i potvorstva "ouplně sám, jak nudle v bandě". Půjdu se zeptat, co se bude vařit. Ale houby, škoda se zvedat od Compu, vnouček Kuba nedorazí, mladí jakbysmet- pro ty se vyvařuje, mají mlsné kušničky. Moje maličkost stejně zdlábne všechno. Tož tak, reference budou až post.Dejte se překvapit- jako já ! |
Jakub S. 23.1.2009 17:38Ále to se nějak vyřeší, budeme uvidět. A kdybychom si spolu schůzku dali, možná že nepřijdem, že přijde jiný host - A stejně nevím, co by mělo být sobrebarrigas. Něco nad břichem, ale co? |
veram 23.1.2009 19:45Re: Ále to se nějak vyřeší, budeme uvidět. Sobrebarrigas asadas si můžeš dát v restauraci La Fogada v Madridu, jedná se ale o latinskoamerické, patrně Columbijské jídlo. Snad nám to podrobněji objasní terra. Asi pečené hovězí pupky. Terro, chceme recept. |
RenataE 23.1.2009 20:20Re: Ále to se nějak vyřeší, budeme uvidět. Taky mě to zajímá, protože mám z dětství zafixované, že hovězí pupek není zrovna něco, co by mě dokázalo nadchnout. Ale možná je to proto, že tenkrát se maso dělilo na hovězí a vepřové, podle toho, jaké v krámě bylo. Trochu jako v těch historkách z CCCP, přivezla se kráva a každý ve frontě dostal ten kus, co byl zrovna na řadě useknout. Viděla jsem na vlastní oči v Kyjevě cca 1981-2. Byla to fakt divná doba, po olympiádě zřejmě ještě dobíhaly licence, takže k dostání byla zubní pasta Kolgějt a nějaké americké cigarety s podobně azbukou transkribovaným názvem. V řeznictví ovšem kráva na pořadník a kuřata (spíš slepice). Visely na háku, s hlavou a pařátama a na těle měly velké zelené nebo fialové razítko. Ty pařáty mě dostaly nejvíc |
Jakub S. 23.1.2009 21:25Re: Ále to se nějak vyřeší, budeme uvidět. Reni, Reni, ojojoj - imperialistíčeskij Kolgějt, uch - ! Ty li privězlá takúju krasotú damój, dlja famíliji - ? |
RenataE 23.1.2009 21:59Re: Ále to se nějak vyřeší, budeme uvidět. Nět. Přivezla jsem si tři školní mapy světa v sovětském omyvatelném provedení, formát cca 140/200 cm. Všechny tři jsem musela na hranicích v Čiernej pri Čope rozbalit, protože celníci nechápali, co mě na tom tak bere. Nedošlo jim, že to byl jediný suvenýr, který stál za tu s/randu. Eště mám jednu schovanou Dále jsem se při tomto zájezdu poučila, že sovětská zmrzlina je nejlepší na světě, byť se prodává na gramy a ne na kopečky. Taktéž že v přímořském letovisku Jalta není přípustné vycházet bez dlouhých rukávů (spolužáci byli zatčeni milicí) a proto místní v létě korzují v pyžamových kabátcích. A tak všelijak podobně. |
Jakub S. 23.1.2009 21:22Re: Ále to se nějak vyřeší, budeme uvidět. No, kvůli tomu do Madridu nepojedu. Esli to mají někde v Barceloně, tó jo. Já su katalánský vlastenec, totiž. |
YGA 23.1.2009 17:19Re: ANKETA Heč heč heč - a já nebudu vařit ani zítra, ani pozítří, ani popozítří, ...popopopopopopozítří - já jedu totiž na hory do Jeseníků a tam se neeeeeevááááříííííí. Tímto se oficiálně omlouvám z docházky na příští týden, protože s sebou budu mlátit na dvou prkýnkách - snad sem za týden dorazím v jednom kuse. Papapá |
RenataE 23.1.2009 18:08Re: ANKETA Vařím zbytky Včera byly jitrnice a jelítka s bramborem a zelím, takže dneska pirohy nadívané zelím a kouskem libového uzeného. Zítra vařím rohlíky s něčím, protože jsem si zavařila kulturní víkend - v sobotu dospělé divadlo s Davidem, v neděli pohádkové se Zuzkou, už se těším! |
štětinka 23.1.2009 19:15Re: ANKETA Li, nic si z toho nedělej, já kolikrát v poledne vyndám maso z mrazáku a až pak přemýšlím, na co mám suroviny. Dneska jsem odloupla kousek krůty a orestla na cibulce, pak k tomu přišla velká kopa mražených hub a to jsem nalila na škabety a posypala sýrem. Koření bylo jen drc. kmín a česnek. DObrůtka, houby já můžu! Jinak jsme upekla mřížkový, jablečno-tvarohový koláč z listovýho těsta Jinak co bude zítra? Asi rejž jako nákyp. Ve nedělu musim uvařit něco na dýl, páč mám příští týden hodně pracovní a to nevím co |
Renie 23.1.2009 13:26Je vidět, že je pátek u flambování jsem se totiž poněkud zdržela, když mi napřed přišlo divné, že bych měla zapalovat páry z náboje (nápoje) a poté, že mám mít při ruce vždy policii (poklici). I když logiku by to mělo, po zapálení náboje by ta policie asi byla třeba |