MLSOTNÍK: Letní teplé jídlo se sladkou tečkou (Archiv)
Letní teplé jídlo. Suroviny foto: nelina, Neviditelný pes
Původně vyšlo na Zvířetníku (Neviditelný pes) 11. srpna 2017 (odkaz zde).
Pouze zelenina bez příloh, takže pro hladové to zase tak není. Ale chutná. A červené víno k tomu skutečně nic nezkazí.
Potřebujeme:
- lilek (nechat vypotit)
- cuketu (ne moc zralou, ty jsou dost vodnaté)
- rajčata
- sůl, pepř, česnek, trochu feferonky
- nasekanou petrželku a bazalku
- nejlepší je nastrouhaný parmezán (a to hodně)
Jednotlivá množství neuvádím, záleží na tom, s kolika strávníky se počítá.
Pozor – hodně se zpeče.
Postup:
- lilek a cuketu nakrájím na kolečka
- rajčata pokrájím na plátky nebo kousky
- naskládám do zapékací misky vymazané oliv. olejem, osolím, opepřím
A potom:
- v misce si smíchám nasekanou bazalku a petrželku s olejem, přikápnu tekutou fefronku,
- i tuto směs trochu přislolím a střídavě pokladu navrch
- nakonec posypu dost parmezánem
- a přikrýt, podle druhu zapékací misky, buď je s pokličkou, když ne, tak alobalem.
Přikryté péci na 180 st. cca půl hodiny, poté odkrýt a ještě tak 15 min., aby směs byla křupavá.
Při podávání je možno ještě posypat sýrem (už jsem neměla) a pro efekt oblíbenými čerstvými bylinkami.
Kdyby byla potřeba sladká tečka, proč dělat nějaké těsto, stačí jen ovoce a drobenka, čili crumble.
Může to být druh ovoce jakýkoliv, i padané.
Do formy vymazané máslem a na dně s trochou strouhanky naskládat ovoce (buď půlené nebo na kousky), podle povahy trochu přisladit, u jablek i skořici, a posypat hodně drobenkou. Klasické crumble se má trochu zasypat moukou, já místo ní používám strouhané ořechy pokapané rumem.
Péci, dokud drobenka nezezlátne.
Kdo se rozhodne vyzkoušet, dobrou chuť.
Foto: Nelina