25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Letní recepty

12.6.2007

Ale nejdřív mi dovolte dvě malé rady, které se v kuchyni budou hodit.

1) Tvrdý tvaroh není nutné strouhat, stačí ho rozdrobit. Ušetří se tím hodně času (a ty méně šikovní i masa).

2) Pokud něco zapékáte a nahoru dáváte sýr, je lepší to poklást plátkovaným sýrem. Sýr je rovnoměrně po celé ploše, a oproti klasicky nastrouhané cihle je rychlejší a cenově vyjde nastejno (nebo rozdíl maximálně do 1,- Kč). LSFH rýžový papír

Provensálské nudle - rychlé, jednoduché

V míse rozňachňáme olivový olej, sýr typu Niva (na 2 pytlíky těstovin asi 35 dkg), čerstvé bylinky (např. majoránka, bazalka, estragon - prostě co záhonek dá), sůl a trochu pepře. Do vzniklé směsi vmícháme uvařené těstoviny. Ozdobíme čerstvou petrželkou a přikusujeme rajčata.

Špinavé nádobí je možné dát "předumýt" domácím mazlíčkům.

Zapečený rýžový papír

Suroviny (množství jen odhadem): rýžový papír, 1 kg mletého masa (nejlépe drůbeží), 2 kg rajčat, 1 kg paprik, olivy, bylinky, olivový olej, sůl, tuk a hrubá mouka na vysypání

Nejdříve je nutné si připravit směs na plnění. Na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme mleté maso, lehce opečeme a pak přidáváme nakrájená rajčata(asi tak polovinu), papriky, olivy, bylinky dle chuti, osolíme a chvíli podusíme do změknutí papriky. Kdo má rád ostřejší může přidat např. trochu salsy nebo chilli papriček (u nás je tomu, kdo najde a předloží chilli papričku, vyměněna za rozinku). Potom vaříme do odpaření puštěné vody.

Mezitím si vymažeme a vysypeme zapékací misku. Rýžový papír na celou vrstvu (5 ks) na jednu minutu ponoříme do teplé vody. Do zapékací misky klademe na sebe vrstvy v pořadí papír, masová směs, kolečka rajčat posypaná bylinkami (nejlépe majoránkou) až do naplnění misky. Plnou misku dáme na chvíli zapéct do předem vyhřáté trouby. Jíme s bílým pečivem.

Špinavé nádobí je možné dát "předumýt" domácím mazlíčkům pouze v případě nepálivé varianty směsi.

Přeji dobrou chuť.

LFSH