24.9.2020 | Svátek má Jaromír



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Letní koláč (ne)kynutý



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 67, poslední: 23.7.2017 9:25, přehled diskusí

Liko:
Autor: V. Glover Datum: 22.7.2017 22:10

A proč nemá kynout když je to kynuté těsto s droždím?

Re: Liko:
Autor: Z. Lika Datum: 23.7.2017 9:25

Myslí se tím, že se nenechá kynout předem, ale až při pečení.

Liko, Ty jsi prostě úžasná!:
Autor: Z. Vave Datum: 21.7.2017 22:29

Zatím asi nehrozí, že bych Tě následovala, ale Tvé pokusné vaření a pečení si vychutnávám a miluju ho. Jen tak dál! :)

Re: Liko, Ty jsi prostě úžasná!:
Autor: Z. Lika Datum: 21.7.2017 22:56

Vave :D Ty prostě umíš pochválit a při tom přimět k zamyšlení :DDD

Re: Liko, Ty jsi prostě úžasná!:
Autor: Z. Vave Datum: 22.7.2017 6:35

:) kuju :)

Přesně takový koláč :
Autor: Z. Dalmi Datum: 21.7.2017 14:49

jsem vždycky pekla o prázdninách na chalupě. Ale vzhledem k tomu, že tam bylo asi 40 keříčků rybízu, spotřebovala jsem tak tisícinu. Takže šťávy a zavařeniny. A sběrna :-)

Re: Přesně takový koláč :
Autor: Z. Lika Datum: 21.7.2017 20:08

Anebo dávat na koláče hodně tlustou vrstvu :D Rybízové marmelády já ráda.

Dík Liko:
Autor: Z. Jenny Datum: 21.7.2017 14:20

za recept. Asi pohledám remosku, někde je uložená k ledu a na plechu už raději nepeču neb to dopadne vždycky stejně. První zmizí rožky,a připečené kraje, zůstane prostředek a o ten se přeme, kdo ho musí sníst, už nikdo nemůže. Děti to nejí oni žijí zdravě asi ze vzduchu a bez koláčů.Vnučka se taky už žinýruje a sousedky pečou v jednom kuse, takže má každý dost svého. No a pak si zbytek koláče

uraženě vezme MLP do práce s odkazem, že já za to můžu, že přibral. Mně mlsná honí stále,tak se pečení raději vyhýbám.No ale rybízu se asi nevyhnu, to by nebylo léto. Vedle u Dede jsem ráno dodala ten můj tvarožník jednoduchý, je dole po Sharkou, kdyby někdo chtěl.

BTW, vnučka jak si zlomila na počátku prázdnin nohu,tak pobyt v Bulharsku se jim přesto vydařil. O víkendu hopsala doma na jedné noze a šlápla na kostku od lega po neteřích a způsobila si na zdravé noze výron jako prase. Tož tak, pak si nedejte koláč.

Re: Dík Liko:
Autor: T. Zana Datum: 21.7.2017 17:32

Šmankote, to už aby chodila po rukách, chudák...

Jenny, kup si "dortíčkovou formičku", mám 18 cm v průměru, to je pro dva akorát (a ještě to vzbudí dojem, že mohlo být víc :-)))

Re: Dík Liko:
Autor: Z. Jenny Datum: 21.7.2017 19:05

Jo, po rukách, tak to jsem jí právě zakázala :) ! Mně už z ní vomejou.

A formičky si slibuji už dlouho a vždy na ně zapomenu, jsem sklerouš. :-)

ááááááách:
Autor: M. Beda Datum: 21.7.2017 11:18

ten koláč jako rozkrojený vypadá úplně úúúúúúžasně, skvěle, nejlépe co možno, vrstva těsta pro mě dobrá, vůbec mi nevadí když je vyšší, ovocný koláč nemusím mít jako pizzu :-DDDDDD

to, že jsou v těstu kvasnice, ale vykynout se nenechá, mi přijde jako převelice zajímavé kouzlo - ty taky nikdy nepochopím

neupeču, neb není pro koho, chacháááááá

Re: ááááááách:
Autor: Z. Lika Datum: 21.7.2017 11:30

Mi ten koláč opravdu moc chutnal, určitě si ho zopakuju :-)

Re: ááááááách:
Autor: Š. Matyášová Datum: 21.7.2017 12:26

udělej poloviční dávku z té Ličiny dávky a upeč to pro sebe,lenochu!!!

kolááááč:
Autor: E. Zvířetníková Datum: 21.7.2017 11:10

remosky nemajíc, roztáhla bych těsto na plech ( shazovačku) nebo do starého smaltovaného pekáče. asi ho vyzkouším co nejdřív, rybízu je spousta ( na našich stromcích ještě ne, jsou mladinké, ale na trhu ano). klika, že jsem snídala borůvkový koláč z pekařství... jinak bych tu seděla s jazykem vyplazeným mlsností :-) díky za recept :-)

Re: kolááááč:
Autor: M. Beda Datum: 21.7.2017 11:20

prozradíš prosím, která že jsi E.??? jsem zvědavá jako vopice, už tuším včera jsem na to zvědavě koukala - ale teda nenutím, pokud nechceš, já jen že všechny ostatní zde identifikuju

Re: kolááááč:
Autor: E. Zvířetníková Datum: 21.7.2017 11:51

hádej, Meďánku :-D

Re: kolááááč:
Autor: Z. Iva Datum: 21.7.2017 11:54

Dala jsi docela dobré vodítko s těmi rybízy, ovečko ;)

Re: kolááááč:
Autor: E. Zvířetníková Datum: 21.7.2017 12:05

baže :-D

Re: kolááááč:
Autor: Š. Matyášová Datum: 21.7.2017 12:22

teď jde o tom,jestlio Beda pochopí,že je to ovečka z Perníkovic :-D

Re: kolááááč:
Autor: E. Zvířetníková Datum: 21.7.2017 12:43

podle oslovení by mohla a navíc, jestli četla včerejší komentáře, tak je to tam napsané po lopatě :-) přilákala mě Vaví zahrada :-D

Re: kolááááč:
Autor: M. Beda Datum: 21.7.2017 14:11

huš víííííííííííím, děkuji sharce za nápovědu - ovečka mi nestačila, jsem už úplně tupá :-((((((

tož vitaj děfčico :-)))

Re: kolááááč:
Autor: E. Zvířetníková Datum: 21.7.2017 14:18

a kdopak všechno tě asi oslovuje Meďánku, co? :-D

Re: kolááááč:
Autor: M. Beda Datum: 21.7.2017 22:29

milá tajemná E., máš pravdu že ve Zvířetnických kruzích ne, ale jinde by se našli :-))))

jo a mám to oslovení ráda (rdící se smajlík)

Re: kolááááč:
Autor: Z. Lika Datum: 21.7.2017 11:27

Určitě to těsto roztáhni co nejvíc do tenka, skoro do průsvitna, a hned na to dej nějakou náplň - aby ta vrstva zůstala tenká. Silnější vrstva (jako mi vyšla u těch okrajů) není žádoucí, protože těsto je hodně hutné.

Rybízu spoustu teda přeju, to bych mydlila jeden koláč za druhým - a dopadla bych jako Inka níže, rozdávala bych a sobě nechala na ochutnání :-)

Re: kolááááč:
Autor: E. Zvířetníková Datum: 21.7.2017 12:02

povídej mi o tom chvilku :-) u receptů, kde se dají rozpočítat suroviny, nastupuje naše "Princezna" , což je kastrolopekáč akorát tak na velikost koláče na víkend + svačinu do práce na pondělí. u kynutého těsta by to dopadlo jedině stylem "upeču a zbylé rozdám - zamrazím", tam jsem kromě jediného receptu od babičky s přepočtem neuspěla :-)

Re: kolááááč:
Autor: Z. Iva Datum: 21.7.2017 12:42

Já myslím, že by šlo použít i normální kynuté těsto na koláče, doma se pekly dva koláče na celý plech z těsta z půl kila mouky. Upečené těsto bylo tak půl až tři čtvrtě centimetru vysoké.

Re: kolááááč:
Autor: E. Zvířetníková Datum: 21.7.2017 12:50

to bude tentýž recept, co má moje mamka od babičky a pratety - mám ho napsaný ve starém sešitě s recepty a vždycky se povede. jediná věc ( kromě vlažných surovin, prosáté mouky, pravého droždí...), na kterou musím dbát, je ta, že při jeho mísení je třeba myslet na samé pěkné a radostné věci, pak je spokojené a pěkně kyne .

Re: kolááááč:
Autor: Z. Iva Datum: 21.7.2017 13:16

Myslím, že máti dělala těsto z kuchařky - Vaříme chutně, zdravě, hospodárně. Prostě úplně obyčejné těsto - půl kila mouky (hladká nebo polohrubá), 1 vejce, pět deka cukru, pět deka tuku, čtvrt litru mléka (trochu víc), droždí(asi půl dnešní kostky). Udělat v mouce (v míse) důlek, do něj nalít vlažné mléko s cukrem a kvasnicemi, po vzejití kvasnic zadělat těsto. nechat vykynout. Stačí na dva plechy do trouby. Pod těsto se nevymazává, protože by se nedalo roztáhnout.

Re: kolááááč:
Autor: E. Zvířetníková Datum: 21.7.2017 14:30

tuhle kuchařku mám - mamina ji dostala do výbavy od babičky, svojí mamky :-) a pak ještě Kuchařka naší vesnice, vydaná v 60.tých letech - no a vychytané recepty, co se tradovaly v rodině, napsané v sešitu. po pratetě MLP nám zůstal sešit z rodinné školy,psaný úhledným písmem, recepty, po kterých by dneska skočil i Polreich. já jsem naučená nechat droždí vzejít samostatně v hrnečku, protože není vždycky tak čiperné, jak je třeba :-( je pravda, že kynuté těsto je dobré i pro diabetiky - cukru tam stačí minimum.mamka zkoušela pro tátu zadělávat kynuté těsto se sacharinem, ale nic moc to nebylo. tak se vrátila k trošce cukru, v tom množství těsta se to rozložilo.

Re: kolááááč:
Autor: Z. Vave Datum: 21.7.2017 22:35

... hmmmm ... to není špatný nápad ... no to bys mohla mydlit, Liko ... a rozesílat těm, kteří mydlení nemají v oblibě. Byla bys dvojužitečná! :) (po vzoru dvojctihodná, chicht)