MLSOTNÍK: Kuře zase jinak
Provensálské smaženky s bramborovou kaší
4 kuřecí (nebo krůtí) plátky
1 vejce
trocha mléka
hladká mouka
sůl, pepř, směs provensálského koření
olej
Kuřecí plátky nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Z vejce, mléka a hladké mouky ušleháme hladké těstíčko. Přidáme do něj lžičku provensálského koření a namáčíme v něm nudličky, které smažíme v horkém oleji dozlatova.
Podáváme s bramborovou kaší; tu v případě slavnostní hostiny můžeme na talíř ozdobně nastříkat pomocí zdobícího sáčku.
Varianty: milovníci neobvyklých chutí můžou místo provensálského koření použít směs Koření pěti vůní, aromatickou arabskou, mexickou či libanonskou směs nebo směsi určené přímo na kuře (například Kuře orient či Kuře pollo).
Kuřecí rarášci
1 kuře
2 vejce
1 dl piva
1 lžíce hořčice
3 lžíce hladké mouky
1 lžíce solamylu
1 lžíce sojové omáčky
sůl, pepř
Kuře stáhneme z kůže a vykostíme. Maso z kuřete nakrájíme na menší kousky.
Do misky dáme: 2 vejce,1 dl piva, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci sojové omáčky, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíci solamylu trochu pepře a soli.
Omáčku rozšleháme vidličkou a nakrájené maso vložíme do omáčky. Necháme marinovat 2 - 3 hodiny. Potom maso vyndáme a zprudka opékáme na oleji.
Podáváme s bramborem. Je to žůžo!
Kuře v ořeších
400 g kuřecích prsíček
150 g vyloupaných vlašských ořechů
3 bílky
5 lžic škrobové mouky
1 lžíce bílého sladšího vína
1 lžička sójové omáčky
špetka soli
olej na smažení
Kuřecí prsíčka, zbavená kůže, nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do misky, pokropíme lžičkou sójové omáčky a lžící vína a necháme 20 minut marinovat. Mezitím nahrubo nasekáme ořechy. Bílky našleháme, přidáme k nim škrobovou moučku a pečlivě rozmícháme. Marinované kousky masa necháme okapat, pak je máčíme do bílků rozmíchaných se škrobovou moučkou a nakonec obalíme v ořeších. Smažíme dozlatova.
Jako příloha, pečené brambory.