Pondělí 23. června 2025, svátek má Zdeňka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Kuře v nádivce a uzená bábovka

Vojáčkovi
  7:23
diskuse (93)

Kuře zapečené v nádivce
1 větší kuře
1 litr vývaru z kostky slepičího bujónu 
60 g oleje
sůl

Nádivka:
100 g másla
6 žemlí
4 dl mléka
4 vejce
60 g strouhanky
trochu petrželky, muškátového květu nebo mletého pepře  nastrouhaná citrónová kůra, sůl
máslo na vymazání ohnivzdorné misky
Kuře omyjeme, osušíme, rozčtvrtíme, vložíme do připraveného vývaru, asi půl hodiny povaříme, pak vyjmeme, vykostíme, nepatrně osolíme a na rozehřátém oleji po obou stranách krátce opečeme. (Vývar upotřebíme k přípravě polévky.)
Úprava nádivky: V misce utřeme máslo do pěny, přidáme k němu rozčtvrcené žemle, namočené v mléce, dobře vymačkané a sítem protlačené, žloutky, jemně rozsekanou petrželku, sůl, koření    a  vše dobře promícháme. Nakonec do nádivky lehce zamícháme z bílků ušlehaný sníh.
Polovinu nádivky dáme do vymazané ohnivzdorné misky nebo do pekáčku, na ni rozložíme kousky vykostěného opečeného kuřete a zbylou nádivkou zakryjeme. Povrch pokrmu pokropíme máslem nebo přelijeme na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou a  v troubě upečeme dozlatova. Podáváme s broskvovým kompotem, dušeným zeleným hráškem, nebo se salátem z čerstvé zeleniny.
Jednotlivé porce nádivky můžeme nazdobit ostrým kečupem.

A tady je jedna z podob bábovek, tentokrát mimořádně vhodná pro ty, co nemají rádi sladké...

Bábovka uzená
300 g polohrubé mouky
100 g uzeného masa
100 g anglické slaniny
  20 g droždí
  40 g másla
1/8  l mléka
1 vejce
1 cibule
1 lžíce oleje
1 lžíce kuliček pepře (nejlépe zeleného) namočených ve vodě
mletý pepř
sůl

Droždí rozpustíme v 1 lžičce mléka. Z mouky, rozpuštěného droždí, másla, vejce soli a mletého pepře dobře vypracujeme těsto a necháme ho na teplém místě přibližně 30 minut vykynout. Mezitím na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu a po vyškvaření necháme vychladnout. Slaninu, cibuli a nadrobno pokrájené uzené maso pak spolu s kuličkami pepře vmícháme do vykynutého těsta. Těstem naplníme vymazanou a vysypanou bábovkovou formu a necháme ještě asi 15 minut kynout.
Pečení: pečeme v předehřáté troubě při 180oC cca 45 až 50 minut.
Dobrou chuť!

Aston Ondřej Neff
23. 6. 2025

Americké bořiče bunkrů dopadly na tři místa.

SÝR ZDARMA
23. 6. 2025

Co jí předcházelo a co následovalo, včetně české stopy.

přečetl Panikář
23. 6. 2025

Parlament EU apeluje na kriminalizaci hate speech.

Petr Kolman
23. 6. 2025

A možná by to tak bylo i lepší.

Lidovky.cz, ČTK
22. 6. 2025

Izrael se díky rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa bombardovat jaderná zařízení v Íránu...

Lidovky.cz, ČTK
22. 6. 2025

Sebevražedný útok na kostel v Damašku v neděli zabil 20 lidí a dalších 52 zranil. Uvedlo to podle...

dtt Ditta Stein
22. 6. 2025

USA zdevastovaly íránský jaderný program a jaderné ambice Teheránu jsou nyní v troskách, uvedl...

dtt Ditta Stein
22. 6. 2025

Rusko pracuje na budování a opravě stovek kilometrů silnic na anektovaném Krymu, kterým dala v...

Lidovky.cz, ČTK
22. 6. 2025

Izraelská armáda v neděli odpoledne uvedla, že její letectvo udeřilo během dne na desítky cílů v...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz