25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Kuře v nádivce a uzená bábovka

6.6.2006 7:23

Kuře zapečené v nádivce
1 větší kuře
1 litr vývaru z kostky slepičího bujónu 
60 g oleje
sůl

Nádivka:
100 g másla
6 žemlí
4 dl mléka
4 vejce
60 g strouhanky
trochu petrželky, muškátového květu nebo mletého pepře  nastrouhaná citrónová kůra, sůl
máslo na vymazání ohnivzdorné misky
Kuře omyjeme, osušíme, rozčtvrtíme, vložíme do připraveného vývaru, asi půl hodiny povaříme, pak vyjmeme, vykostíme, nepatrně osolíme a na rozehřátém oleji po obou stranách krátce opečeme. (Vývar upotřebíme k přípravě polévky.)
Úprava nádivky: V misce utřeme máslo do pěny, přidáme k němu rozčtvrcené žemle, namočené v mléce, dobře vymačkané a sítem protlačené, žloutky, jemně rozsekanou petrželku, sůl, koření    a  vše dobře promícháme. Nakonec do nádivky lehce zamícháme z bílků ušlehaný sníh.
Polovinu nádivky dáme do vymazané ohnivzdorné misky nebo do pekáčku, na ni rozložíme kousky vykostěného opečeného kuřete a zbylou nádivkou zakryjeme. Povrch pokrmu pokropíme máslem nebo přelijeme na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou a  v troubě upečeme dozlatova. Podáváme s broskvovým kompotem, dušeným zeleným hráškem, nebo se salátem z čerstvé zeleniny.
Jednotlivé porce nádivky můžeme nazdobit ostrým kečupem.

A tady je jedna z podob bábovek, tentokrát mimořádně vhodná pro ty, co nemají rádi sladké...

Bábovka uzená
300 g polohrubé mouky
100 g uzeného masa
100 g anglické slaniny
  20 g droždí
  40 g másla
1/8  l mléka
1 vejce
1 cibule
1 lžíce oleje
1 lžíce kuliček pepře (nejlépe zeleného) namočených ve vodě
mletý pepř
sůl

Droždí rozpustíme v 1 lžičce mléka. Z mouky, rozpuštěného droždí, másla, vejce soli a mletého pepře dobře vypracujeme těsto a necháme ho na teplém místě přibližně 30 minut vykynout. Mezitím na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu a po vyškvaření necháme vychladnout. Slaninu, cibuli a nadrobno pokrájené uzené maso pak spolu s kuličkami pepře vmícháme do vykynutého těsta. Těstem naplníme vymazanou a vysypanou bábovkovou formu a necháme ještě asi 15 minut kynout.
Pečení: pečeme v předehřáté troubě při 180oC cca 45 až 50 minut.
Dobrou chuť!

Vojáčkovi