24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Krůtí pojednání

Přibližně loni touhle dobou se na Zvířetníku rozvinula diskuse o americké tradici péct krůtu na Den díkůvzdání a případně i na Vánoce. Vzhledem k tomu, že jsem už dlouhá léta vystavena pravidelnému krůtímu šílenství, chtěla bych se s vámi podělit o nabyté poznatky a nápady jak na to.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bubu 20.12.2007 8:42

Re: Re: Ahoj Hanko :-)

i já se připojuji k přání. Milá Dede, užij si svátek a měj se krásně.....

Alča 20.12.2007 8:56

Milá Dede

také se připojuji s přáním všeho nejlepšího!V

Ejška 20.12.2007 10:27

Milá Dede

já se též připojuji s přáním všeho nejlepšího a dobréhoVV

Dede 20.12.2007 17:44

Re: Milá Dede

Děkuju!!!! ;-DV

Xerxová 20.12.2007 7:35

krůtička

krůtička (malá - tak 3 kilová) se u nás peče vždy mezi svátky - když je nás plný dům. A už jsem psala, že jsem vloni provedla inovaci - vykostila jsem krůtu a upekla krůtí roládu s mandlovou nádivkou) Pro velký úspěch to letos udělám stejně...

Hana W 20.12.2007 8:03

Re: krůtička

Xerxova, tak to zavidim, protoze ja jsem se jednou podle presneho popisu pokousela vykostit kure a neco z toho vyslo, ale domu nebo do casopisu bych o tom teda nepsala. nedrzelo to cely pohromade, ale nejak jsem to spojila spousta paratek a slo to - vicemene - zabalit. Z tech ohromnej krut u nas bych to uz vubec nezvladla. Ale uprimne receno, privitala bych, kdyby trh dodaval mlade kruticky.  Je to stavnatejsi. Dostanou se obcas koupit, v obchodech pro zdrave a organicky zijici lidi za cenu znacne vysokou. A s tim bych 14 lidi u tchyne na Bozi Hod nenakrmila.

A ja rolady rada, ale nekdo mi to maso musi narezat predem.

Hana W 20.12.2007 8:10

Re: Re: krůtička dotaz

Jo, a kdyz teda mas tu roladu, nechavas kuzicku? Asi ne, ze jo? pac co s ni uvnitr rolky - i kdyz zas, kdyby se moc nezabalila, tak by zbylo navenek.

Jo, a uz jdu spat, ohlasili nam ve stredu na ctvrtek odpoledne konferenci u soudu, tak jsem si dala navecer slofika - cely den v praci na nohu neni jeste to orechovy, a ted jsem mastilaa nejake rozumy do pocitace. No, treba vzbudim soucit o berlicce.

Xerxová 20.12.2007 8:13

Re: Re: Re: krůtička dotaz

Kuře (nebo krůtu) vykostím tak, aby na kůži zbylo maso - nádivku balím do masa s kůží - takže je na vrchu křupavá kůrčička, jako by to bylo pečené v celku

Vave 20.12.2007 6:49

Ach!

Milá Hano VV, píšeš tak, že se mi sbíhají sliny!  Ale malá země - malý pekáč - malá trouba - jsou vůbec tak maličké krůty? 8-o :-/ Jistě ale půjde něco použít při pečení velikááááánského kuřete! ;-)

Milá DedeVV, všechno nej!! k Tvému svátku, naše krásná a milá Dagmar, toho času Norská! :-):-):-)

Vave 20.12.2007 6:50

Re: Ach!

A jedno OT: pěkný pohled na adventní věnce od Bláži je zde. :-)

Alča 20.12.2007 9:00

Jejda, ta Bláže je ale šikulka!

Samozřejmě i ostatní Zvířetníci jsou moc šikovní, každý umí něco, ale takovýhle krásný věnec - to je můj sen! A dnes se mi vrací přednosta po měsíci z lázní, tak doufám, že nesní všechno cukroví dřív, než ho vyfotím...;-P

Hana W 20.12.2007 8:05

Re: Ach!

To vis, ze to jde pri velikaaaanskem kuretiVVV

peon11 20.12.2007 4:44

Díky paní Williams.

Dám si kapra jako každý rok, ale krůtu pak udělám.

Hana Williamson 20.12.2007 1:33

Vsechno nejlepsi

Veram ke vcerejsim narozeninam, doufam, ze obloha se ukazala v patricne krase.

Dede vsechno nejlepsi k svatku, a neco usmevu (treba i slunicko) do kratkeho lisejnikoveho dne.VVV

Hana Williamson 20.12.2007 1:30

POZOR Jsem hlava derava

a tak jsem zapomnela pripsat, ze doba peceni je uzpusobena na kruty v prumeru 16 az 18 liber - ha, velka zeme - velke kruty ;-D;-D, tedy takovych bratru 8 az 9 kilo.jak dokumentovano v lonske diskusi s Renatou, u vas podstane mensi. nejlip tu hotovou teplotu masa poznate, kdyz soupnete masovy teplomer do nejtlustsi casti stehna a je to hotovka, kdyz to ukaze asi 77 stupnu celsia (pokavad jsem to dobre prevedla ze 170 fahrenheita). Jak ta kruticka sedi pred porcovanim, tak vnitrni teplota stoupne, cili se dodela. Neni-li teplomer, tak strcit spejli do tehoz mista a az stava tece cira a klouby se vrti, je to OK.

Jeste poznamka, pokud koupite krutu mrazenou. nejlip se rozmrazi asi po 2 dny v lednici. Rychlejsi je rozmrazovat jeste v puvodnim zatavenem obalu ve studene vode, jako napr. v kyblu. V celkem zahratem byte na kuchynskem pultu se ozmrazi relativne rychle zvrchu ale uvnitr je to jeste na kost a moznost salmonely se zvysi - moznost ridka, ale jeden nikdy nevi - tak aby pak na mne nekdo nenadaval.

zkumavka 20.12.2007 0:42

Hezké,

zkusím.Zajímavé pro mne je to bylinkové máslíčko..To nemusí být marné..Mňam..To zkusím,ale letos ne,chystám něco jin ého,snad později.:-)

LENKA S 20.12.2007 0:30

TEDY, HANI, TO JE HRŮZA

¨PRÁVĚ  NA  MNE   PŘIŠEL  TREST  ZA MÉ  PIONOCOVÁNÍ. PŘI  ČTENÍ  TVÝCH  KRŮTÍCH  VARIACÍ NA  MNE   SKOČIL  DĚSNÝ  HLAD. PŘECE  NEBUDU  TEĎ  V  NOCI  SHÁNĚT  V  LEDNICI  NĚCO  NA  UTIŠENÍ  KROUTÍCÍHO  SE  ŽALUDKU? MUSÍM MAZAT  DO  REGÁLU, JINAK  VYMETU CELOU  LEDNICI. ALE  STEJNĚ  MOC  DÍKY   ZA  TY  NAPADY. ZDRAVÍM  ZA  OKEÁN  A  UHÁNÍM  SPÁT, ABYCH  ODOLALA SVODŮM.

Hana W 20.12.2007 9:44

Re: TEDY, HANI, TO JE HRŮZA

ALE TAKOVY ZDIBICEK Z LEDNICKY, NECO TAK JEN NA CHUT, CASTECNE ZDRAVOTNI (OMLUVITELNE) NA NOC ZAS NEZASKODI. DOBRE RANO!!!!

aida 20.12.2007 0:23

Díky moc za rady

letos na svátky budem mít krůtu prvně, tak se mi to hodí. O výsledku pak poreferuju.