25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Krůtí pojednání

Přibližně loni touhle dobou se na Zvířetníku rozvinula diskuse o americké tradici péct krůtu na Den díkůvzdání a případně i na Vánoce. Vzhledem k tomu, že jsem už dlouhá léta vystavena pravidelnému krůtímu šílenství, chtěla bych se s vámi podělit o nabyté poznatky a nápady jak na to.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
LENKA S 20.12.2007 10:33

DEDE, PŘIPOJUJU SE KE GRATULANTŮ A PŘEJU PŘÍJEMNOU OSLAVU TVÉHO DNEŠNÍHO SVÁTKU. A VŠEM DÁŠENKÁM , KTERÉ TU JSOU SCHOVANÉ ZA NICKY PŘEJU TOTÉŽ.

LENKA S 20.12.2007 10:30

KRŮTÍ RECEPTY JSOU U NÁS BOHUŽEL NEVYUŽITELNÉ, JELIKOŽ I PEČENÉ KUŘE MÁ PŮVODNÍ HMOTNOST MAWIMÁLNĚ 1200G.

KRŮTU  VCELKU  JSEM  NEPEKLA  NIKDY, JELIKOŽ  MÁ  NEMASOŽRAVÁ  RODINKY  BY  JI  NECHALA  CELOU  NA  MNĚ A  JÁ  BYCH  DOPADLA  ÚPLNĚ  STEJNĚ  JAKO  NEBOHÁ   LYŽAŘKA. KRŮTÍ  MASO  SICE  MŮŽEME,  ALE  DĚLÁM  TO  TAKY  TAK,  ŽE  KRŮTU  PORCUJU A  PAK  TEPRVE    ČÁSTI   ZMRAZÍM. KOLIKRÁT  BYCH  SI  KOUPILA  RADĚJI  JEN  PŮLKU  KRŮTY, ALE  TO  NENÍ  V NAŠÍ  DÍŘE  PO  GRANÁTU  MOŽNÉ  VŮBEC.ZÁVIDÍM  NĚKDY  LIDEM, KTEŘÍ  SI  KDYKOLI MOHOU  NAKOUPIT  DLE  POTŘEBY. JÁ MUSÍM KOUPIT  TEHDY, KDYŽ  NĚCO  JE.  TO  JE  DAŇ  ZA EKOLOGICKÉ A  ZDRAVÉ  PROSTŘEDÍ  BEZ  SMOGU. ALE  TÉŽ  BEZ  OBCHODŮ  A PRAVIDELNÉHO  A  ZÁSOBOVÁNÍ.

Lenka 20.12.2007 10:24

Já vůl, já vůl, já vůl

Mi něco říkalo, nečti to před obědem, padne na tebe hlad...ach jo...příště budu svoje lepší já poslouchat víc :-)))))

alimo 20.12.2007 10:18

Mám hlad !!!!

:-D a tady takový náramný čtení, sliny se sbíhají....R^ To máslíčko pod kůži určitě vyzkouším, i když ta krůta určitě nebude mít tolik kil. Díka za inspiraciVV

Všem Dagmarkám, Dášenkám a zejména naší Dede přeju hezkou oslavu jmeninV

Alča 20.12.2007 9:17

Hani, to je báječný návod!

Škoda, že my jsme už s krůtou skončili - dokud byly doma děti a pes, tak jsme spořádali celou každý rok, teď už jen občas prsíčka na řízečky. A nedá mi to, abych se nepochlubila, co budu vařit 25.12. na oběd, kdy se u nás sejde šíííírokááá rodina. Každý má totiž v bříšku po Štědrém dnu něco jiného, tak je těžké najít kompromis - ale tohle chtějí všichni!

Maso se zeleninovou omáčkou

Maso (může být jakékoliv, já budu tentokrát používat kuřecí prsa, dobrý je u větší kus plecka) prošpikuji slaninkou, dost osolím, popepřím. V pekáči na tuku (může být klidně zase slaninka) na kamnech opeču masíčko tak, aby se hezky uzavřelo a vyndám ven. Do výpeku postupně vkládám (tak jak čistím a krájím) cibuli, česnek, mrkev, petržel, celer ( to je základ, kdo chce, přidá klidně i kedlubnu, pórek, papriku...), bobkový list a v gáze kuličkové koření (pepř, nové koření, jalovec,...). Až je vše mírně opečené, tak rovnoměrně rozprostřu, pokladu masíčkem, zaliju horkou vodou (zelenina musí být ponořená) a strčím do trouby na 1 a půl hodiny (pokud je masa velký kus i na dvě).  Pak vytáhnu, odeberu masíčko, zahodím bobkový list s kořením a rozmixuji. Okyselím citronovou šťávou, zjemním smetanou, podávám s knedlíkem. Čím více zeleniny, tím hustější omáčka, která se nemusí dlouze vařit kvůli mouce.

Alča 20.12.2007 9:19

A ještě drobnost

samozřejmě v troubě peču celou dobu přikryté!

Vave 20.12.2007 9:14

voňavá vzpomínka

Je to trošku OT, ale nakonec, o jídle to je, tak snad to Haně W. nebude vadit, možná ji má vzpomínka v té ukrutné dálce dokonce i potěší. A taky je to vzpomínka pro Dede k svátku a vůbec pro všechny, kdo mají rádi občasné návraty do doby kdysi.

Včera jsem se sunula domů v pomalé koloně a najednou jsem ucítila takovou naprosto nezaměnitelnou vůni. Jen zlomek času mi trvalo, než jsem přišla na to, co to je. Pamatujete, jak se kdysi rozvážel chleba? Pamatujete na pekařská auta, ve kterých byly regály s laťovými policemi, na které se v pekárně skládal ještě horký chléb? Auto přijelo ke krámu a paní prodavačka vyběhla ven s přepravkami a s objednávkou, z auta vylezl závozník s dodacím listem, podle těch papírů odpočítávali chleba, kladli opatrně ještě teplé pecny do beden a z těch beden je pak v krámě učňové překládali do podobných laťových regálů, a já jsem stála ve frontě a nasávala ne jen tu krásnou vůni chleba, ale hlavně tu zapečenou vůni mouky z bílých spodků, to tou moukou bylo provoněné auto, všechny ty laťky byly tou vůní nasáklé, vždycky jsem musela ke chlebu zespodu přivonět a tou bílou nádherou si napudrovat nos. Kdysi chleba se nebalil a procházel tolika rukama, byl dotýkaný, a počítal se pečlivě a paní prodavačka z mlékárny u nás v domě dokonce odpočítávala i pletené housky s mákem, kmínem a solí, ty housky padaly do pekařské proutěné bedny s charakteristickým lupnutím, houska křupala kůrkou a byla měkce teplá uvnitř.

Dnes mám pekárnu doma a peču si chleba a peču ho moc ráda, protože voní celým bytem a dobře chutná a symbolizuje mi lásku, ale tu vůni moučného spodku, tu doma nevykouzlím, ta patří už jen k pekařskému vozu, který projížděl mým dětstvím.

Hana W 20.12.2007 9:37

Re: voňavá vzpomínka

Ale to  mi vubec nevadi - naopak!!! Ta vune poctiveho chleba s moukou dole je nadherna. A zaroven u toho vidim bandasku na mleko, jak jsem s ni a kusem chleba capkala z mlekarmy u mlyna. Tu bandasku jsem si loni privezla, sedela chudinka smaltovana u mamy ve sklepe a vypadala, ze bude vyclenena do kontejneru. Ted na mne pohlizi z vrchni police doma v kuchyni. Jo, a to mi pripomnelo. Strasne dobry chleba kupuje sestrenice ve Zvoli - coz je na tve strane. Teda tak, nevim, jestli je to ve Zvoli, ale rikaji tomu zvolsky chleba. A je moc dobry a vonavy. Treba Stetinka by o tom neco vedela.

Tak a nocni mi fakt konci, jeste jsem vychytala nejake pracovni chybicky a dopoledne cupky dupky na soud.

MaRi 20.12.2007 9:43

Re: voňavá vzpomínka

VVVave, díky, přenesla jsi mne zpátky do doby dětství a dospívání, kdy jsem ráda chodívala jednou ulicí, protože bývala plná vůně z pekárny. Dokonce i vloni, kdy jsem tudy po letech (jsemť už dvacet let z mého města) znovu šla, mi ta známá vůně zaťukala na nos, i když už nebyla tak výrazná, přece jen dopravních prostředků jezdí víc než tehdy.

alimo 20.12.2007 10:22

Re: voňavá vzpomínka

Vavísku, máš vzácnou schopnost udělat ze mne - alespoň na chvilku ve vzpomínkách - zase tu malou holku, co se honí za mičudou, leze po plotech a chodí do konzumu na rohu, kde krásně voní všechno možné a jsou tam i ty police na chleba...a chleba, než jsem donesla domů - ještě kulaté pecny to byly, vždycky navštívily "myšky":-D, protože jsem neodolala, a tu krásnou voňavou kůrku "načala":-D. DěkujuVV

LENKA S 20.12.2007 10:50

Re: voňavá vzpomínka

VAVE, UŽ  ZSE  JSEM V  PEKLE A  PRÁVĚ  SE  PEČE    V ROZTOPENÉ   PECI TEN NEJVOŃAVĚJŠÍ  A  NEJCHUTNĚJŠÍ CHLEBA  POD  SLUNCEM. ZASE  TU SLINTÁM JAK BERNARDÝN, KDYKOLI  SI VZPOMENU  NA  PODPLAMENICE, KTERÉ BYLY TOU  NEJLEPŠÍ   A  PRO  MNE, MALOU  HOLKU, NEJCHUTNĚJŠÍ  TEČKOU  PEČENÍ. TA  VŮNĚ  A  CHUŤ  SE MI VRÁTILA. NENÍ  DIVU, ŽE   POKUD  JSEM  JEŠTĚ  BYLA  MALÁ  HOLKA A JEZDILI  JSME  S  RODIČI  NEDALEKO   ŘEVNIČOVA , KDE  BYLA   OPRAVDU  VYHLÁŠENÁ  PEKÁRNA   CHLEBA S  KLASICKOU  PECÍ,  MUSELY  SE  VŽDY  KOUPIT  VELIKÉ  PECNY HNEDLE  TŘI. NEŽ  JSME  TOTIŽ  DOLELI  K NEDALEKÉMU    RYBNÍKU,  STAČILY  JSME  SE  SESTROU  OKOUSAT TY  NEJBÁJEČNĚJŠÍ   CHLEBOVÉ  KŮRKY  KOLEM  DOKOLA CELÝCH  DVOU  BOCHNÍKŮ. ALE  UJIŠŤUJI, ŽE  ANI  TY  OKOUSANÉ ZBYTKY  BEZ  KŮREK  NIKDY  STEJNĚ  DLOUHO  NEVYDRŽELY. KOUSEK  OD  NÁS  JE  V HOSTOUNI  MALÁ A  SOUKROMÁ  PEKÁRNIČKA. TAM  PRODÁVAJÍ  ČERSTVÉ PEČIVO  KAŽDÝ  DEN OD 15 DO 17 HODIN.  POKUD  ALE  CHCETE   OPRAVDU  ČERSTVÉ  PEČIVO MÍT, MUSÍTE  SI  VYSTÁT  DLOUHOU  FRONTU.  PEČIVA  JE   SIC DOST  VŽDY, ALE  LIDÍ  SNAD   JEŠTĚ  VÍCE. JEZDÍ  SI  PRO  NĚJ  Z  DALEKÉHO  OKOLÍ  A  TU  VŮNI A  CHU´T JEŠTĚ  TEPLÝCH  BOCHNÍKŮ A  HOUSEK  NELZE  S  NIČÍM  ZAMĚNIT. A  CENY  JSOU  STÁLE  JEŠTĚ  PŘIJATELNÉ,NIKOLI  PŘEMRŠTĚĚ  VYSOKÉ. VŮNĚ  Z  PEKÁRNY   ROVÁZÍ   ČLOVĚKA CELOU  VESNICÍ.. 

Beda 20.12.2007 11:15

jooooooooo

Vave, někdy na gymplu jsem byla na brigádě v pekárně - tu vůni ještě cítím:-)VV

Dede - všechno nejlepší k dnešnímu svátkuVVVVVVVVVV

a od půl sedmé jsem byla u doktora8-o - teď právě jsem přišla s vyrvanou osmičkou (teda bez ní):-/

Vave 20.12.2007 12:01

Re: jooooooooo

Bedo! 8-o Že Ty jsi s Veram členem tajného klubu "Do nového roku bez starého zubu"! ;-) A berete i členy, kteří o zub přišli již v létě? ;-D;-D;-D;-D

Promiň, holčičko! VVVVVVSamozřejmě Tě moc a moc lituju a doufám, že se brzo vyléčíš metodou přikládání kočenek. :-)

MaRi 20.12.2007 12:42

Re: jooooooooo

fúúúúúúú  fúúúúúúúú fúúúúúúúúú fúúúúúúúúúú

zana 20.12.2007 16:47

Re: jooooooooo

Bedo, teda lituju náramně, co to před těma vánocema ty vaše zuby dělaj???8-oVVVV

radanova 20.12.2007 16:58

Re: jooooooooo

lituju tvé ztráty a ať to brzy nebolí

Fallowa 20.12.2007 11:27

Re: voňavá vzpomínka

Ach,Vave - vidím to jako dnes - nesu domů ještě teplý chleba a olizuju ten moučný spodek a doma za to dostanu,víckrát jsem to neudělala,ale patičku i s kouskem moučné kůrky jsem dostala vždycky:-)!

abyt 20.12.2007 13:47

Re: voňavá vzpomínka

Vave, dík.V Nebýt tebe, skoro jsem na tu vůni zapomněla.

Kadlus 20.12.2007 15:13

Re: Re: voňavá vzpomínka

Ještě existují pekárny- a samozřejmě i pekaři, kteří takovýhle chléb umí.Vozí k nám z Chodova, velké pecny,je ho zapotřebí dopředu - zvláště koncem týdne zamlouvat.Když ho kdysi ,ještě teplý,nosívala dcerka, to byla u nás ještě pekárna,vždy musela někde cestou narazit na myší rodinku- alespoň to tvrdívala. Dělila se s nimi poctivě o patičku.Západočeši- pekárna Chodov- snad to není nedovolená reklama !

Karolína 20.12.2007 16:28

Re: voňavá vzpomínka

Jejda to se to krásně čte! Já jsem jako holka chodila pomáhat do mlékárny naproti v ulici. Jednak tam byly ty chleby na těch prkýnkách, housky v proutěných bednách, ale také konve s mlékem, nalévalo se do bandasek takovou odměrkou 1 l, 1/2 l a krájelo se máslo do voskového papíru, droždí se ulamovalo z takového vellkého bloku........Jo, to když dneska vyprávím před -náctiletými, tak na mne hledí jak  na zázrak přírody, protože tohle přece nemůže být pravda! A protože jsme byli chudí (otec sice byl nesmírně vzdělaný univerzitní profesor, znalý mnoha jazyků a mnoha dovedností, ale učit nesměl a ani jinak nebyl moc v kursu, neboť hluboce opovrhoval tehdejším režimem, takže byl každou chvíli někde v base a maminka na to všechno byla sama, vážně nemocná, pořád někde po sanatoriích a doktorech, fakt jsme na kytkách ustláno neměli), tak jsem jako naturální odměnu dostávala mléko a čerstvé housky a pak taky tvrdé rohlíky a veky. Z toho dělala maminka žemlovku! Bože jak já ji nesnášela! Žemlovku, ne maminku! Od pondělí do pátku se jedla žemlovka, tu s jablky (těch bylo u nás taky "hafo") nebo s tvarohem nebo se švestkovými povidly (taky jsme jich měli dost). Dodnes nemohu žemlovku ani vidět i přesto, že je asi dobrá a už bych ji dělala jinak a víc ji ochutila, tehdy to ale nešlo. Žemlovka byl postrach mého příchodu ze školy domů! Otevřela jsem troubu a juk, byla tam! Chleba taky peču, taky mám pekárnu, ale pečený v kachlových kamnech je přeci jen jiný, je to právě ten s tím moučným spodkem. Jen je to nehorázná piplačka!

zana 20.12.2007 16:45

Re: voňavá vzpomínka

AnooooooooooooVV

Před pár roky u nás z bývalé školky udělali malou soukromou pekárničku. Ráno ta nádherná vůně.....Škoda, byla tam jen krátce.

zkumavka 20.12.2007 22:18

Re: voňavá vzpomínka

Vave,mě se zdá,že nejlepší chleba co jsem zatím jedla,ještě dneska pečou v Dačicích,vozíme z chalupy všem kdo ochutnal. Jen jestli někdo ten chutný chleba znáte,mi snad dáte za pravdu. Pekárna voní,chleba chladne na vozíčkách s dřevěnými regálky.Můžete si ho tam rovnou koupit.

Bašta,není z droždí,je dělaný z kvásku,pro který jezdí někamsi,to už nevím přesně. Mňam.:-)

Karolína 20.12.2007 8:26

1 receptík na moc dobrou krůtí pochoutku

stehno z krůty , bez kůže - horní, to velké a masité, vložíme do většího hrnce a zasypeme cibulí, celými, opranými a na kolečka nakrájenými citrony (asi 5 kousků od každého, limetky jsou lepší!!!), zalijeme červeným vínem a pomerančovým džusem a přidáme rozinky (sáček, dávám ty největší), celou skořici (2 kousky), sáček nebo sítko s divokým kořením + jalovcem. Osolíme a dáme na kamna. Táhneme pomalu třeba celou noc - je to ideální jídlo na chalupu do kachláků! Citrony se rozvaří, cibule taky, můžeme ještě rozmixovat po vytažení skořice a sáčku s kořením, ale rozinky jsou v tom lepší celé. Omáčka úžasně zhoustne a má takovou karamelovou barvu i chuť. Podávám to s rýží nebo s knedlíkem. Je to opravdu vynikající, citronovo-sladké jídlo, maso zkřehne a je k nepoznání! Původně je to recept na zvěřinu, ale s krůtím stehnem to nemá chybu. Tak dobrou chuť. Já už se těším na chaloupku, kde budu vánočně vařit a vařit a péct a smažit a zapomenu aspoň na chvíli na strasti se stavbou.

Bubu 20.12.2007 8:48

Re: 1 receptík na moc dobrou krůtí pochoutku

Teda Karolíno, ty jsi ale mlsná osoba!R^

Píšu si, tohle musím testnout.

S krůtou pracuji stejně jako ty, na Mikuláše jsem porcovala 16kg krůtí obludu. Zrovna na sobotu jsem si plánovala cosi z krůtí nohy a tvůj recept přišel vhod.

Hana W 20.12.2007 9:40

Re: 1 receptík na moc dobrou krůtí pochoutku

Karolino, s tebou by se dobre varilo anebo jidlo vymejslelo pred lednickou a spajzem.

alimo 20.12.2007 10:24

Re: 1 receptík na moc dobrou krůtí pochoutku

Tak tohle se prostě musí vyzkoušet, to vypadá náramně, přenáramněR^. Dík za inspiraciV

zana 20.12.2007 17:25

Re: 1 receptík na moc dobrou krůtí pochoutku

Tý jo, tohle mě láká, ale ti moji chlapi jsou dost konzervativní...uvidím, jestli budu mít odvahu to na ně zkusit;-)

Karolína 20.12.2007 8:16

Krůta

byla pro mne léta postrachem! Maminka jeden rok koupila příšerně velikou krůtu, tedy na tehdejší poměry, sotva se nám vešla do trouby kachlových kamen. A že ji budeme mít na víckrát a v různých úpravách. Nakonec ji upekla celou, každý jsme si k jednomu svátečnímu obědu jen tak ďobli a zbytek tam zůstal. Maminka odjela z chalupy do Prahy, protože musela do práce a nechala nám tam krůtu, abychom hlady neumřeli a my jsme s tatínkem osiřeli. Hlava rodiny, která byla mlsná až to dál nešlo, prohlásila, že má cosi se žlučníkem a krůta mu nedělá dobře, takže jsem toho ohromného ptáka musela sníst já! Moc se to mamince, jinak vynikající kuchařce, nepovedlo. Krůta byla příšerně suchá a taková "bez chuti a bez zápachu". Jedla jsem to týden. Tehdy jsem velmi dobře lyžovala a trénoval mne profesionální sjezdař, který bydlel v horské chatě asi 2 km od naší chalupy a u té chaty byl, na tehdejší dobu, velmi dobrý vlek na hodně prudkém kopci. Tam jsem brázdila sjezdovku od rána do poledne, pak jsem dala lyže do boudy a šla na oběd pěšky domů a zase zpátky brázdit sjezdovku. Pokaždé se mne zeptali, co jsme měli k obědu a když po páté slyšeli to samé, pochopitelně následoval dotaz: "Prosím tě, kolik těch krůt ještě doma máte?" Já jsem se nesmála, protože jsem měla nacpaný žaludek suchým masem a při představě, že po příchodu domů mne čeká opět k večeři kus pečené hužvy, mne ani trochu nevábila. Jen jsem tiše záviděla těm, co obědvali třeba buřta opečeného na pohrabáči v otevřených kamnech!

Dneska kupuju tradičně krůtu obrovskou, přes 20 kg. Ale koupím si čerstvou, rozporcuji ji na různé části a ty pak zabalím po porcích do mrazáku a posléze zpracovávám různě - řízečky z prsíček, pečená stehna, z odřezků "čína", roláda ze zad s kůží, vařené droby, vařené maso z obraných kostí do rizota apod. a máme to moc rádi. Krůta má několik druhů masa a dá se z ní uvařit leccos. Všechno nám moc chutná.

zana 20.12.2007 7:36

Ahoj Hanko :-)

Čte se to náramně a mám děsnej hlad;-).

Milá Dede, přeju všechno nejlepší k svátku!!VVVVVV Ať ti svítí sluníčko (a nejde-li to jinak, tak aspoň to v duši:-)).

Karolína 20.12.2007 8:17

Re: Ahoj Hanko :-)

Milá Dede, připojuji se k přáníčkům k Tvému svátku!!!VV