28.3.2024 | Svátek má Soňa


MLSOTNÍK: Králík s česnekovou omáčkou

3.8.2007

Historie: původně to měl být králík na špenátu, ale trochu se to zvrhlo.

Kdo doma chová králíky, vybere si nějakého dostatečně velkého na přestěhování do teplého pelíšku (značku nechám na každém z vás), ostatní si ho "uštvou" v obchodě. U nás většinou pečeme packy a hřbety, ale je možné použít cokoliv.

Postup: Do pekáče dáme cibuli, kousky králíka, osolíme, posypeme majoránkou, přikápneme trochu oleje a potom to nejdůležitější (hned po králíkovi) - česnek. Na 4 packy nebo hřbety prolisujeme asi tak 1 - 1,5 paličky česneku (žádný strach, není nutné s ním šetřit). Ve většině domácností se najde dvoudílný samočinný lis - lis na česnek + muž, takže jde v podstatě jen o oloupání.

Pekáč zakryjeme horní půlkou a šoupneme do vyhřáté trouby a za občasné kontroly s podlitím pečeme do měkka. Pozor!!! Asi za půl hodiny po uložení do trouby se můžou objevit zvědavci, kteří přišli za "vánoční" vůní = pečící se česnek s asociací na kubu. Ty s vysvětlením, že to ještě není hotové, mírně vystrčíme ven. Během pečení si připravíme jíšku ze šlehačky a krupičky (já jí používám radši než mouku, ale může i mouka).

Když je maso měkké, vypneme troubu, sundáme dekl a přesuneme pekáč na střední hořák. Pokud je pekáč příliš plný, přendáme maso jinam. Do pekáče vlijeme šlehačku, přidáme jíšku a chvíli povaříme.

Příloha: v podstatě cokoliv - knedlíky, těstoviny, brambory, rýže

Chrupavky patří psům a kočkám, jenom kosti pro loudící pejsky se musí důkladně přebrat.

Špinavé nádobí je možné dát "předumýt" domácím mazlíčkům...

 

LFSH



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !