16.10.2021 | Svátek má Havel


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Když na něco máte chuť a hlad

Bylo vydařené počasí a nabízelo se jídlo, kdy si všichni chodí brát,když mají chuť a hlad...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Blaza 16.7.2021 18:21

Listové těsto mám nejraději to z Lidlu. Slané záviny s kečupem, šunkou, sýrem a kořením a navrch posypané sezamovými semínky máme rádi. Teď bych potřebovala nějaké recepty na cukety, letos se nám hodně urodily. :-)

Š. Matyášová 18.7.2021 7:17

Blážo..zkus cuketove soudecky s mletym masem..cuketiovou polivku.cuketovy pepřák...cuketove špagety..

L. Blaza 18.7.2021 13:46

Pravidelně vařím cuketu plněnou mletým masem a slaný cuketový koláč. Na cuketový pepřák se podívám.

M. Crossette 16.7.2021 18:08

Šárko, zase moc hezky nafocené dobroty:-) Přesně takhle vypadaly moji šneci jen já sypala hlavně cukr se skořicí, někdy i s ořechy. V Evropě, kde je mák běžně k dostání jsem je párkrát dělala i s ním. Ale už je to hóódně dlouho (těsto dělám kynuté) - vlastně jsem na ně zapomněla a měla bych o napravit, díky za připomenutí. Z listového těsta (tedy jeho zdejší obdobu) jsem asi 2x dělala šneky na slano, těsto pokladené plátky šunky a sýra. Bylo to moc dobré, ale tak nějak není příležitost, večeři máme rádi "na talíř", nebo teďv horku spíše studené sandviče . Párek v těstě je zde oblíbené party-food :-) Ale obrázky jsou velmi lákavé.

Š. Matyášová 18.7.2021 7:19

Děkuju Maričko...ale ty sneky jde jist i studene.ale od trouby je horko...to je fakt...

Z. Hanča 16.7.2021 13:49

Listové těsto mám v oblibě, protože se s ním nemusím dělat. Často mám upečené 1 - 2 nohavice jako uvítací pro naše mlaďochy - náplň tvoří plátkový sýr, kuřecí prsa lehce okořeněná, šunka a případně ještě jednou sýr. Většinou taktak stačím krájet, jak rychle to v nich mizí. :-)

Pro změnu bych jednou mohla dát šneky, o tolik víc práce to není, dík za inspiraci!

Š. Matyášová 16.7.2021 14:00

Hančo a s kysaným zelím a uzeným, to je taky veliká dobrota....

Z. Jenny 16.7.2021 13:12

Ňamky ,ňamky, samé ňamky dnes, tož neco zrobím a buďe! Sharko,parádní dokumentace,listové těsto my rádi a pořád je doma,jsou to dnes vymoženosti, rozválené nebo i v plechovce jak píšeš níže. Takže ano, zase něco bude! R^V

Š. Matyášová 16.7.2021 13:45

Díky jenny...;-)

Z. Tečka 16.7.2021 11:21

No Sharko, zase něco pro mne. Šneky naslano taky dělám, dají se dobře zužitkovat i zbytky sýru nebo šunky v lednici. Sladké nemusím, tím se netajím, ale našla jsem na netu jeden recept, který mě docela láká. Listové těsto potřeme ušlehaným sněhem a posypeme strouhanou čokoládou. Co vyleze při krájení, seškrábnem a nasadime na šneka jako čepici. Vypadá to moc pěkně a řekla bych, že to bude dobré.

Párky v listovém těstě dělám taky. Mívali v Kaufu tzv. francouzské listové, byly to obdélníčky cca 20x15 cm. Rozpůlím, vzniknou skoro čtverce, potřu kečupem nebo sugem, když mám, a přeložím přes párek. Stačí mi ty vzniklé dva k večeři.

Ve středu jsem pekla žmolenkovou buchtu s černým rybízem a vařila džem. Protože mi trošku džemu zbylo, už to nebylo na skleničku, nechala jsem si ho v mističce a včera jsem dělala bramplacky. Zní to trochu nechutně, ale miluju bramplacky potřené džemem z černého rybízu. Tohle jsou mé maličké úlety, jinak sladké moc nemusím.

Tvoje recepty mi ladí.:-)

Š. Matyášová 16.7.2021 11:31

To jsem ráda Tečko, že Ti to přijde k chuti a k užitku :-D , bramorový placky s marmeládou nebo s povidlama a sypane mákem- si dělal táta...já je mám raději samotné-suché....

Z. Matylda 16.7.2021 8:23

Inspirovalas mě, budu péct šneky.

Š. Matyášová 16.7.2021 11:32

tak to mne těší Matyldo...;-)R^

A. Zemanová 16.7.2021 7:19

Listové těsto v poslední době u mě slaví velkou renesanci. Nejčastěji je používám na nivové nebo skořicové šneky. V prvém případě je pokladu angl. nebo podobnou slaninou, případně šunkou, posypu hojně nastrouhanou nivou, sbalím, krájím, peču. Nebo lehce potřu máslem a posypu hojně hodně skořicovým cukrem. Když to dělám po pansku, posypu ještě mandlovými lupínky. Též dělám štrůdly, jablečný, ale i hruškový.

Vlastně jsem listové těsto měla ráda vždy. Kdysi se říkalo, že mražené je lepší než chlazené, ale válela se mně obě stejně mizerně. Pak (jako obvykle u mě s velkým zpožděním) jsem vzala na vědomí rozválené těsto a zamilovala se do něj. V posledním roce ho mívám v lednici ne snad trvale, ale skoro.

Jednou jsem sehnala nějaké snad francouzské (?) v nějakém řetězci. Bylo ve slevě (i tak dražší) a jiné nebylo, tak jsem ho vzala a bylo to skvělé těsto. Pochopitelně nevím, co to bylo za značku. A tak se vám táži, jaká těsta máte nejraději? A také jak dlouho co pečete? Já dělám šneky na 200 stupňů cca 15 minut, někdy vypadají jako Sharčiny, jindy jsou hubenější, což přikládám druhu těsta, jaké jsem zrovna ulovila.

Jedu do Prahy na mamo a uvidím se s Jajkou, tak se těším. Přeju všem dobrý den.

Š. Matyášová 16.7.2021 7:24

listové těsto na croisanty- má v plechovce když jsou francouzské týdny- lidl...bejvá v akci za 14 korun...je super....;-)

Z. Jenny 16.7.2021 13:08

Bezva! Díky za typ!:-)

A. Zemanová 16.7.2021 15:16

To zní dobře, budu na ně číhat. Díky za info!

E. Zvolánková 16.7.2021 7:11

Krásné ráno všem,

Tenhle mlsotník opravdu vypadá velmi jedle. Listové šneky naslano dělám také. Jen já je dělám á la pizza. To listové těsto natřu tím rajčatovým sugem s bylinkami, naházím na to pokrájenou šunku, jarní cibulku a pak už postup stejný. Akorát nahoru na ty šneky ještě sypu tu strouhanou Mozarellu. Pokaždé se po tom rychle zapráší, ale nejlepší jsou teplé.

Xerxové přeji krásnou dovču a ať vyjde počasí.

Š. Matyášová 16.7.2021 7:26

a dobrý jsou s balkánem,špenátovým lupením a česnekovými plátky...;-)R^

E. Zvolánková 16.7.2021 11:00

wow, tak tos mě silně inspirovala a určitě to brzo udělám, kombinaci balkán, špenát a česnek zbožňuju.

Dneska ale bude na česneku cuketa. Uzrál mi v záhoně první "obušek", tak bude jako "řízek", ale na přírodno...jen sůl, pepř, česnek a orestováno na úplně malé kapičce oleje.

Š. Matyášová 16.7.2021 11:35

to chápu...a víš, co je taky dobrý- tuňák ve vl.šťávě a černé pokrájené olivy a trocha na teninké proužky pokrájené cibule, citron, pepř, troška soli.....zavinout, pokrájet, upéct.. (taková pizza tonno - jako šneci..kdo rád rybky,tak si pochutná):-P

T. Zana 16.7.2021 19:21

To bych mohla zkusit :-).

A. Zemanová 16.7.2021 15:17

Jo, pizzové šneky taky dělávám, děti je milují.

Z. Xerxová 16.7.2021 6:39

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

jsi báječná kuchta - všechno vypadá velmi jedle a přímo to z obrazovky voní.

Já taky včera a dnes najela na hromadnou výrobu poživatin - neb večer mizíme směr Jih. Klasika - 4 dospěláci a 4 Trpajzlíci a 1 doga. Mějte se tu krásně - možná občas nakouknu, možná nee... Jarkóóó ?? Nechce se ti veršovat po ránu??

Š. Matyášová 16.7.2021 7:28

tady vyhrála spíše pohodlnost a lenost...jak Lika říká - žádný crcání! Ale co,je to dobrý,rychlý a jednou za čas...;-)

užijte si dovču a pozdravuj Nigouše....

J. Fialová 16.7.2021 8:41

Po ránu veršovat?? Vyvenčit, a jít spát!

Po ránu sem koukej, hezký den všem popřej, pak si jih užívej ;-D

Z. Xerxová 16.7.2021 11:22

tssss - budu si užívat chladná rána, klídek kdy všichni ještě spí a půjdu si zaplavat. Technika mi bude dost ukradená...

A. Zemanová 16.7.2021 15:18

Užijte si krásně dovolenou! V

T. Zana 16.7.2021 19:22

Hezkou dovču!