24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kanadské nudle a chlupaté řízky

Mlsotník se nám začíná utěšeně plnit a když nechci, aby se zbytečně dlouho čekalo, spojila jsem pro tentokrát dva kratší příspěvky do jednoho. První dva recepty poslala Iva Matušková a ten třetí Vojáčkovi. Takže chutě vstříc víkendové inspiraci... D. R.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
... 25.3.2008 19:14

.

;-P

ahoj 31.8.2006 8:09

fh

(Y);-O8-o:-/?!!!!!R^RvVVVVVV!!!;-€;-O

tojefuk 10.4.2006 13:21

WWW

No právě, pohled z druhé strany! Když já jsem pořád na té jedné! A tyhle kombinace mi nelezou do krku. Už jsem někde psal, že labužníkům neubude a můžou jásat. Asi už lepší nebudu, snad si to vyzkouší někdo odvážnější a třeba mu to i bude chutnat! Omlouvám se, ale zůstanu u svého. Jak vypadá polosyrová šunka? Když je z kousků ( šunkovar, forma, i tlačenkové střevo použiju - to nejraději, nemusí se umývat ), musí se prohřát aspoň na 90°C, aby se slepila, když je z kusu, tak taky nebo ji prohánět dost dlouho horkým kouřem. Nebo je další způsob, který neznám? Asi jo! Moji psi by meloun sežrali i se šlupkama, přišli už na to, že když se ofrňují, nedostanou ani kůrky od chleba (a ty jim asi chutnají). A chceš říct, že ve Francii nemají v hospodách pod každým stolem psa? To jsou mi móresy! Budeš si muset pořídit svýho, aspoň se zabavíš, když PC stávkuje a pouští smajlíka! Víš, které zvíře má nejvíc blech? Plch. A koušou! A plši jsou všude!

possum 10.4.2006 17:06

Re: WWW

Vsichni moji psi vzdy papali to co ja. Rambo (vlcak) byl ale unikat. Zboznoval mandarinky. A jak videl mandarinku, zacali mu tyct sliny. Doslova. Pokud okamzite nedostal prikaz 'olizni se, slintas' a dilek mandarinky, tak mel pod sebou louzi. ;-D

>přišli už na to, že když se ofrňují, nedostanou ani kůrky od chleba <

by jsi si mel vzit priklad ze svych psu!!!! Nevis, o co mnohdy prichazis.:-P

Co je plch??? Vsude jsou, ale tady asi neee. ;-) 

RenataE 10.4.2006 17:57

Re: Re: WWW

Plch vypadá přibližně jako větší myš, má delší tělo i ocásek. Je jich hodně druhů, ale nejsou moc k vidění, protože plši jsou plaší.

aida 10.4.2006 22:34

Re: WWW

Jestli se můžu zapojit a jestli jsem to dobře pochopila, ta polosyrová šunka se dělá tak, že se maso naloží na cca 3 týdny do láku, pak se tak den-dva udí (studeným kouřem) a potom se nechá vyschnout v průvanu, třeba i rok (dva měsíce prý stačí). V Itálii se to jmenuje prosciutto, v Chorvatsku pršut. Před konzumací se to krájí na téměř průhledné plátky. Mě osobně to chutná moc, ten meloun je k tomu ideální. Nebo dobrý chleba, olivy a kozí nebo ovčí sýr. A ještě lepší je podobným způsobem připravený špek - pancetta, mňam.

WWW 11.4.2006 0:08

Re: Re: WWW

Novidite mila aido.

Tak to vysvetlete tak nak lidsky tojefukovi, pac on je palicak palicatej !

RenataE 11.4.2006 0:19

Re: Re: WWW

Ano ano, je to úžasná dobrůtka, bohužel dost drahá. Ale zas těch průhledných plátečků není potřeba moc.

tojefuk 10.4.2006 9:01

milá

evam, jsem línej a při pohledu na škopek masa, připraveného na mletí do klobás jsem šel pro tu vrtačku a skoro jsem nestačil přidávat. Od té doby vezmu vrtačku i na 2-3 kila sekané.

Máslo na rybu - samozřejmě, ale zatím nikdo neprozradil, co to mělo být za dietu!

WWW: další důvod nechuti k nesourodým chutím: normálním způsobem udělané plátky z kýty ( 1. syrové naplátkované, marinované na pánev, 2. kus kýty v papiňáku do poloměkka, naplátkovat, okořenit, na pánev, 3. jakkoliv jinak ). A teď si představ, že v jedné hospodě ( na Moravě, dacani! ) hotové plátky podložili kolečkem ananasu a dopekli. Chutě se nehádaly, ty se přímo fackovaly! Od té doby si objednávám sám!

possum, v Australii máte Tatra mlíko?

WWW 10.4.2006 11:32

Re: milá

Tojefuku ! kdyz jsem byl poprve ve Francii pozvan na obed, tak mi jako predkrm predlozili nakrajeny zluty meloun a k tomu polosyrovou sunku. Rozpacite jsem na to koukal. Pak jsem se koukal pod stul, jestli tam nemaji pejska, ze bych mu tu sunku nenapadne soupnul. Meloun by  asi nejedl, nebo by tam zbyla kura. Beznadejne, pes tam nebyl.. Tak jsem to nakonec snedl a uz kdyz jsem to dojidal, tak jsem zjistil, ze to k sobe naramne pasuje.

A jeste ti neco napisi. Nedavno muj soused duchodce byl poprve na zajezdu v Cechach. Byl nadsen Prahou. Pak mi ale povidal. Predstavte si pane WWW, ze jsem si tam dal cesky jidlo, kdyz uz jsem byl v Cechach ze jo . A vite co mi donesli ?!

Nejake maso s moucnatym sosem a k tomu pane WWW uvarenej chleba nakrajenej na kolecka, ani ho nedali do kosiku, macel se v tom sosu!

Tak vidis tojefuku, pohled z druhe strany !

zana 10.4.2006 11:46

Re: Re: milá

WWW, druhou verzi jsem viděla na vlastní oko, předpokládám podle přízvuku, že dotyčný byl amík. Vzal knédl, na něj vložil zelí, na něj další knedlík, uchopil (vzor McD) a ukusoval. Zpracování masa mi uniklo.

WWW 10.4.2006 15:54

Re: Re: Re: milá

No jo, vychazel z toho, ze veskere jidlo je jen nejaka varianta nepovedeneho hamburgera !

Musel mit radost, ze si neobjednal rajskou omacku jako vedle u stolu . Ach ty Cesi pomyslel si, tak ridkej kecup, to bych vypadal !

possum 10.4.2006 16:46

Re: Re: milá

WWW, tak nevim jak s tim melounem, ale tady je normalni 'ham steak and pineapple'.

WWW 10.4.2006 16:50

Re: Re: Re: milá

S tim melounem je to vyborne, podava se to bezne i ve Spanelsku.

possum 10.4.2006 16:56

Re: Re: Re: Re: milá

a jaky je to meloun? Zluty znam jenom rock a nebo champagne. 

possum 10.4.2006 16:52

tojefuk,

no, nerika se mu Tatra, ale je to totez. Mel jsi videt tu srandu, kdyz jsem mame vysvetlovala, ze je to jako kondenzovany mliko, ale evaporated, neslazeny a taky muze byt nizkotucne, tudiz dietni, a hlavne, ze se da naslehat. No a nakonec jsme se domluvily, a ted si to, jako jednu z mala veci, pamatuju. :-D

tojefuk 10.4.2006 6:40

Hela S. a D.R.

Nadskakuju radostí, že nejsem úplný PCanalfabet! V sobotu se mně už narovnávaly mozkové závity při hledání způsobu, jak posílat poštu!

Recept:  Nebylo mi jasné, jestli se recepty mají týkat jen brambor nebo se má i něco doplnit. Zveřejnění je pouze na Vás!

Fotka:  Jen na dokreslení, protože čtvrtý den už toho nebylo tak moc. Zveřejnění je opět pouze na Vaší úvaze. Nikdy mne nenadchly v novinách fotky typu "Už rostou!" kromě jediné. Tu jsme zhotovili na jedenáctiletce za pomoci sádrových hub a školní fotolaboratoře a byla v brněnských novinách - první den v jedněch, druhý den v mnoha! Soudruh ředitel nás pochopitelně poznal a řval něco o klamání pracujících. Ale snižování známky z chování nakonec neuplatnil, zřejmě si nechal vysvětlit, že hříbky před rozkvetlou forsytií jsou spíš vtip než klamání a když už, tak klame redaktor! Takže tato fotka je první a poslední tohoto typu někam zaslaná!

zana 9.4.2006 19:53

WWW zdravím, ráda vidím, že už vám to šlape. Ted to rpo zmenu nejde mne, zkusím to vedle

WWW 9.4.2006 20:24

Re: WWW zdravím, ráda vidím, že už vám to šlape. Ted to rpo zmenu nejde mne, zkusím to vedle

No jo, doma, ale v praci ne !

WWW 9.4.2006 20:59

Re: Re: WWW zdravím, ráda vidím, že už vám to šlape. Ted to rpo zmenu nejde mne, zkusím to vedle

A samosebou zdravim take mila zano.!!

To jsem ale nezdvorak !

RenataE 10.4.2006 1:38

Re: Re: Re: WWW zdravím, ráda vidím, že už vám to šlape. Ted to rpo zmenu nejde mne, zkusím to vedle

Milí Zvířetníci/Mlsotníci, jak jsem čekala, tak jsem si i početla. Vězte, že  ve slunné Itálii je zima jak v psinci, ale všechno kvete. A než bych se vměšovala do nastolených diskusí - kde kupujete patřičné esence (citron, mandle atd.?) Já už si je leta letoucí nechávám vozit v kvalitě natural z Británie. Hodně jsem se snažila,ale u nás v Česku jsem ekvivalent nenašla.

Pro všechny : nové designové trendy kuchyní jsou jasné - buď nerez od podlahy ke stropu (a uklízečka k tomu), nebo kamenný povrch. Tam, kde byste viděli normálně dýhu nebo lamino, je něco jako dýha z kamene - tenký plát přírodního kamene. Jestli vás to zajímá, zkuste www.minotticucine.it.

Pro WWW - na koně se svěšenou hlavou jsem pamatovala, ale nenašla. Těch uliček je tolik ...a přece jen jsem hlavně pracovala. Ale Milano o Květné neděli je zážitek i bez jezdecké sochy.. 

possum 9.4.2006 17:05

evam

jelikoz se vsichni tesite na leto (fuj, to su rada, ze je za nama), tak tady je dietni zmzlina:

Bananova zmrzlina:

350 ml Tatra mleka (zchlazene), 3 KL vanilkove esence, 2 PL citronove stavy, 4 banany (posekane).

Ve velke mise naslehame mleko do husta (nejmene se zdvojnasobi obsah). Pridame esenci,  stavu a banany. Jeste trochu proslehame a nalejeme do nadoby (ktera je do mrazaku) a nechame zmrazit. Jak se zacne po okrajich namrazovat, jemne zamichame.  Mame-li zmrzlinovy stroj, je to o neco lehci. 

WWW 9.4.2006 10:28

pro pani Hanu W.

Aby jste to mila Hano nehledala nekde vzadu.

Ten kolac v Alsasku delaji na mnoho zpusobu. Ja  si vzdy davam ten zakladni jak jsem popsal. Protoze ale tam je jejich tradicni jidlo kysele zeli s uzeninama a bramborama, tak bezpochyby bude to zeli v nejake variante i na kolaci. Ale nevidel jsem. Rikejte mu pani Hano klidne alsasky kolac podle Hany W . A nebude to chyba !!

madla 8.4.2006 23:03

ještě mne napadlo

Odpusťte skoro babce sklerotické, že neudrží myšlenku a tak své zkušenosti předává po drobcích. Zlý úmysl v tom ale není.Tak tedy - pro začínající kuchařky a v souvislosti s řízky - dobré je dělat strouhanku z čerstvých rohlíků nebo večky, rozmydlí to i obyčejný robot (nebo co to je s tím nožem, dělá to pomazánky a tak). Do jakékoliv strouhanky přidávám lžíci Solamylu (bramborový škrob),  trochu soli. Ten Solamyl způsobí, že strouhanka při smažení tolik neopadává. Někdy do ní přidávám otruby nebo klíčky nebo mandlové lupínky nebo mleté vlašské ořechy. To podle toho, k jaké příležitosti sedo řízků pouštím. Taky nejsou špatné řízky obráceně. To se nejdřív do masa natlačí strouhanka, hodně udusat, teprve potom protáhnou vajíčkem a smaží. Není to nic pro šetřílky, spotřeba vajec je velká.  Ale protože mám ráda dvakrát obalit, tak tyhle obrácené nedělám moc často, přece jen to vejce navrchu chutná jinak.A ještě k pečeným bramborám: já je (řádně vydrbané a odklíčkované) krájím na měsíčky, v míse prosolím a okmínuju (hodně), naskládám na pečící papír na plech a dám potrápit do trouby. Krásně se nafouknou, zčervenají a s tvarohem, lučinou nebo bryndzou, jakýmkoliv mlékem nebo salátem jsou skvělé. Nejdeme-li do společnosti, pak je jenom osolené upeču stejně, sesypu do velké mísy na zadělávání těsta, buď přeliju vyškvařenou slaninou nebo olivovým olejem a samozřejmě přidáme česnek, kterého není nikdy dost. No a pak už jen všichni funí a klejí, jak jsou přecpaní, ale za chvíli už zase cvaká lednice a manžel se synem s provinilými pohledy vedou dlouhé diskuse o tom, jak jsou ty brambory zrádné. Tváří se jako jídlo, ale za chvíli je zase hlad,a to už vůbec nemluví o tom, že je po nich pálí žáha a zebou nohy, takže příště raději něco pořádného.  A to se opakuje se železnou pravidelností, kdykoliv jsem líná nebo je jen tak na něco ostřejšího chuť a musí to být rychle a nemůžem se shodnout na tom, co by kdo chtěl, na těchle bramborách se shodnou vždycky všichni.

Hana Williamson 8.4.2006 19:48

I dobry recept muze mit chybicku

To je pro vas kuchare: Je to fakt dobry recept,  ja delam neco podobnyho misto smazenyho kurete, aby prednosta dal nerostl, a jeste na to pouzivam kureci prsicka bez kuze. Obcas prihodim i jinou chut a parmezan. Ale tady je ta sranda. Jedna kolegyne se mne ptala na nejaky jednoduchy recept na kure, tak jsem ji slovne predala neco jako tenhle Vojackovic recept. A takhle jednu sobotu mi volala, ze se chysta varit, a ze nema doma nic jineho nez kakaove lupinky a jestli teda by to mohla pouzit. Dobrak od kosti, jako ze jsem, jsem rekla ne. Ale mohlo to bejt zajimavy.

JoVo 8.4.2006 15:40

Pro WWW nový test zlobivého PC.

:-D WWW pokud máte možnost, tak to zkuste. Přešel jsem z prohlížeče Internet Explorer na Mozilla Firefox 1.5.0.1.„Odvšivil“ jsem PC programem Ad–Aware 1.0.6 a Spybot 1.4 a už to sviští po cvičišti. Ať se Vám daří!!!!8-o

Hela S. 9.4.2006 11:24

Re: Pro WWW nový test zlobivého PC.

Ta změna prohlížeče .... dobrá volba R^ ;-D

JoVo 8.4.2006 15:12

Test zlobivého PC.

;-(Taky trochu trápí srdce mé, mé PC. Aj,aj!;-(

tojefuk 8.4.2006 13:11

Hela S.

Sousedovic kluk v 10 hodin ještě spal, musel jsem si namáhat hlavu sám! Prosím o zprávu na mlsotník, jestli se mně povedlo zkopírovat a odeslat. Děkuji!

Hela S. 9.4.2006 11:23

Re: Hela S.

Mám od Vás text a jednu fotografii. Pokud je to všechno, tak se to povedlo :-D A protože předpokládám, že recept je určený pro Mlsotník, tak bych to s Vaším dovolením přeposlala paní Ruščákové, protože Zvířetník s Mlsotníkem je její "rajón". Já mohu zvěřejňovat pouze na Hadopasech a tam chodí méně lidí a byla by škoda, kdyby si ten recept nemohli přečíst všichni. :-)