Pondělí 17. listopadu 2025, Den boje za svobodu a demokracii
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: JoVo-Dobroty

Vojáčkovi
diskuse (98)

Čočka po orientálsku

250 g čočky
2 zarovnané lžičky kari (indické)
3 polévkové lžíce kečupu
1 lžička cukru
1 lžička soli
2 lžičky octa
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 lžička másla

Čočku namočíme na několik hodin do studené vody. Cibuli  a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme čočku i s vodou, ve které byla namočená. Přidáme kečup,  cukr a dusíme doměkka. Podléváme jen malým množstvím vody, nebo vývarem, aby se voda při dodušení odpařila. Přidáme kari, ocet a sůl a chvíli vše podusíme. Do hotové čočky přidáme na konec lžičku másla.
Přílohy: párek, uzené maso, volské oko, rohlík. To všechno podle chuti a rozmlsanosti strávníků.

Kapr na pepři

1 menší kapr
1 sklenka bílého vína ( 2 dl )
1/2 lžičky drceného kmínu
sůl, citron
po půl lžičce černého, zeleného a bílého pepře
hladká mouka na obalení
olej a máslo na pečení

Připraveného kapra naporcujeme, osolíme, pokapeme citronem a necháme chvíli odležet. Pak ho posypeme všemi druhy pepře, pokmínujeme, poprášíme moukou a vložíme do pekáčku na rozehřátý olej s máslem. Pečeme asi 40 minut v troubě, pak podlijeme vínem a ještě chvíli dusíme.
Jednotlivé porce opatrně vyndáme na talíř, výpek doplníme kouskem másla, povaříme a přelijeme přes porce ryby. Podáváme s vařenými bramborami, s dílkem citrónu a s hlávkovým salátem.
Takto upravená ryba je daleko lahodnější, než kdybychom ji smažili prudce na pánvi.
I mořská štika takto upravená byla dobrá ! Ňam, ňam !!!

Kuřecí řízky švindl

200 g  zbytek tepelně upraveného kuřecího masa
2 vejce
1/2 l mléka
2 stroužky česneku
sůl, vegeta
tuk na smažení
trocha kypřícího prášku do pečiva
hladká a polohrubá mouka podle potřeby
petrželová nať

Žloutky smícháme s mlékem, přidáme nadrobno pokrájené maso, rozetřený česnek, jemně posekanou nať, lžičku vegety, špetku prášku do pečiva a osolíme. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Ze středně hustého těstíčka lžící klademe na rozehřátý tuk kopečky, rozetřeme je na placičky a smažíme z obou stran.
Podáváme s bramborovou kaší, tatarskou omáčkou a zeleninovou oblohou nebo salátem.
Do těsta lze nastrouhat i zbytky tvrdého sýra.
 
Dobrou chuť všem přeje
JoVo

 

Aston Ondřej Neff
17. 11. 2025

Výročí nebudeme ani letos vzpomínat v pohodové atmosféře.

Mawenzi
17. 11. 2025

Z Červené Vody do Dolní Moravy

Kateřina Lhotská
17. 11. 2025

Upřímně řečeno nejde o žádné překvapení.

Gita Zbavitelová
17. 11. 2025

Režim se po červnové válce udržel u moci.

Lubomír Stejskal
17. 11. 2025

Prezident Trump si může připsat k dobru řadu pozitivních počinů.

dyn Josef Dyntr, lupr Lucie Procházková, hock Johana Hocková, kvel Lukáš Květoň
17. 11. 2025

Pietními akcemi, happeningy, průvody a koncerty si Česko v pondělí připomíná 36 let od počátku pádu...

Lidovky.cz, ČTK
17. 11. 2025

Komunistická politička Jeannette Jaraová a krajně pravicový kandidát José Antonio Kast postupují do...

István Léko
17. 11. 2025

Vidí Greta Thunbergová do hlavy Billa Gatese? Tato otázka na první pohled vypadá nesmyslně....

Lidovky.cz, ČTK
17. 11. 2025

Americký prezident Donald Trump v neděli vyzval republikány ve Sněmovně reprezentantů, aby...

ČTK, jhr Jan Hron
17. 11. 2025

Železniční trať mezi Varšavou a Lublinem na východě Polska zničil výbuch, uvedl polský premiér...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz