25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jak s dietou na smaženou rybu

Vánoce představují jednu z klasických pastí na lidi postižené všelijakými dietami. Tolik nezdravých dobrot najednou se hned tak nevidí! Tak se určitě bude hodit recept od LenkyS, který napovídá, jak připravit dobrou smaženou rybu bez nezdravého smažení...:))

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kočka 27.12.2007 13:21

DIETA to určitě

Zdá se že jste nikdy doopravdy dietu  neměla.Kromě nějaké té odtučňovací či co.

Vážená neznám dietu s majonézou ani s podobnými výstřelky.Já totiž ztrácím humor když podobné výmysly čtu.Kdo neměl zánět žaludku,žlučníku ,slinivky ,jater at už dohromady neboz vlášt.Ten nemá co mluvit o dietách.Loni jsem měla vařenou rybu se suchým bramborem a letos pečenou v alobalu ve vl.štávě. dto.  DIETA SE SMAŽENOU RYBOU NEEXISTUJE

Hanka 22.12.2007 14:33

Lenko POKLADE

Lenko Vy jste, ale poklad! Mate vzdy tak skvele napady a triky. Jeste pockam pres vikend az se nahromadi komentare a pak si vse pridam  do jiz velkeho souboru receptu zvanych MLSOTNIK!! Vsem mlsalum i nemlasalum krasne vanoce  a stastny rok! At se nam tu sejde hodne mlsnych receptu

LENKA S 25.12.2007 11:22

ŽÁDNÝ POKLADNEJSEM. ZNOVU MUSÍM OPAKOVAT, ŽE

CIZRNOVÉ  OBALOVÁNÍ   A   RYBU  V  MAJONÉZE  MNE  NAUČILA  MÁ  PŘÍTELKYNĚ.   ANI  VARIACE  NA  TY   SLANÉ TYČKY  NEJSOU   MÝM  VLASTNÍM  VÝTVOREM. TO   KDESI  NA NETU   PORADILA  JINÁ ČTENÁŘKA OSTATNÍM.JÁ JEN  RECEPT  VYZKOUŠELA  A  DALA   ZVÍŘETNÍKŮM   K  UVÁŽENÍ  A  ABY  VYZKOUŠELI TAKY. 

TVAROH  JE   NYNÍ  TAK DRAHÝ, ŽE SI  ASPOŇ JÁ NEMŮŽU  DOVOLIT DÁVAT HO DO  TYČEK. TY BRAMBORY  JAKO  LEVNÁ  NÁHRADA  JSOU  SKVĚLÉ A  TĚSTO  SE  VÁŽNĚ  DĚLÁ  MOC  DOBŘE. PSALA  JSEM  TO  VŠE  DEDE, ALE  ONA  ASI NEMĚLA  DOST MÍSTA  K   UVEDENÍ   MÝCH  DODATKŮ. NEJSEM  ZVYKLÁ, CHLUBIT SE   CIZÍM PEŘÍM. KRÁSNÝ  NOVÝ A  CELÝ   ROK  20008 VŠEM  ZVÍŘETNÍČKŮM. JE   MI  MEZI  VÁMI  MOC  HEZKY.

P.S. JEŠTĚ  ZA  TOJEFUKOVA  ŽIVOTA  JSME  SE  TADY VŠICHNI  SHODLI  NA  TOM,  ŽE  SI  BUDEME  VZÁJEMNĚ  TYKAT, ABY  TO BYLO  JEDNODUŠŠÍ. TAKŽE   JSEM  JEN  LENKA   A  TY.  VYKÁ  SE  JEN  TOMU, KDO  O  TOM  NEVÍ NEBO    TYKÁNÍ Z  JAKÉHOKOLIV  DŮVODU  NEPŘIPOUŠTÍ.

Diky 30.12.2007 15:27

Re: ŽÁDNÝ POKLADNEJSEM. ZNOVU MUSÍM OPAKOVAT, ŽE

Lenko diky! Ja vim, ze si skoro vsichni tykate, ale sem proti vam trosku "cucak" tak sem si netroufla, a hlavne tvoje recepty at vlastni ci prevzate a zde publikovane jsou proste uzasny.

  Takze vsem zviretnikum Jen to NEJ v novem roce a vsem hlavne to zdravicko.  Pokazde tak nejak zapomenu, ze tu Tojefuk uz neni...skoda, takze  at z nas ma nejen on na tom oblacku radost.

Štětinka 21.12.2007 20:41

mě tak napadá...

nevíte, z čeho je vlastně ztužený tuk? Je to rost. nebo živočišný? Sádlo? Asi nějaký ty éčka?

RenataE 21.12.2007 20:43

Re: mě tak napadá...

Já bych tipla ropu, milá Štětinko;-D 

RenataE 21.12.2007 20:49

Re: Re: mě tak napadá...

tak jsem vyguglila tohle, ale mám pocit, že existují ještě jiné horší:-)

Hana W 21.12.2007 20:55

Re: mě tak napadá...

Ona je to ted velka veda. Ale, jak naznacila Renata, je to smejd, co zanasi cevy. Proti tomu sadlo patri do oblasti zdrave vyzivy. Dost se to dela z ruznych typu oleju, ale dal nevim, prtoze to stejne nekupuju, akdyz jen ke specifickym ridkym ukolum - jako na nejakou polevu, co delam asi jednou za rok.

aida 22.12.2007 0:24

Re: mě tak napadá...

Štěti, podle mě je rostlinný.

Kdysi jsme byli se školou na výjezdě v jedné výrobně těchhle tuků (Čáslav?); když jsem viděla to zařízení snad ještě z monarchie (a ten čurbes tam), docela dlouho jsem nějaký rostlinný tuk nemohla pozřít.

RenataE 22.12.2007 0:49

Re: Re: mě tak napadá...

ahoj aido, v odkazu, který jsem našla, se praví, že jsou tam i živočišné tuky. Teda na takovou exkurzi bych jet nechtěla, brrr.

Já mám rostlinné tuky moc ráda, ale jedná se o panenský olivový olej z Řecka vezený:-) Vozím ho přímo od výrobce, stočený do PET lahví. Letos jsem ovšem měla dost nahnáno, protože kvůli předpisům o bezpečnosti jsem olej nemohla vzít jako kabinové zavazadlo. Takže jsem šest PET lahví pečlivě zabalila do igelitek, oblepila izolepou, na to další kabátek z osušek a jiných relativně postradatelných textilií, pečlivě umístit do střední části kufrů... Na letišti v Araxosu jsem na vlastní oči viděla, jak se jeden můj kufr zřítil z letadla zpět na plochu... Všechny lahve přežily;-D

aida 22.12.2007 0:58

Re: Re: Re: mě tak napadá...

Někdy v létě jsi o tom oleji psala, ale bez těchhle peripetií. Olivový olej mám moc ráda a tenhle domácí musí být výborný.

K těm tukům - asi tam i živočišný může být; podstata výroby je nasycování dvojných vazeb-hydrogenace.

RenataE 22.12.2007 1:37

Re: Re: Re: Re: mě tak napadá...

Olej je vynikající, poměr cena-výkon taky, akorát jsem neprozřetelně dvě lahve darovala a teď se mi začíná nedostávat. Mám poslední litr a do prázdnin daleko. A to ho používám výhradně za studena a do domácího chleba. Poučím se a příště nikomu nic nedám:-) Oni si totiž v Araxosu dokonce u příležitosti olympiády pořídili váhu na zavazadla. Je to pidi letiště napůl vojenské (to je v Řecku běžné), přistávají tam tak čtyři civilní letadla denně a dřív jim váha zavazadel byla ukradená. Ale teď, co mají váhu, tak váží:-)

olaf 26.12.2007 22:02

Re: mě tak napadá...

Ztužený tuk je většinou hydrogenovaný rostliný tuk (zvýší to bod tání tuku a tak je i za pokojové teploty tuhý). Často obsahuje tzv. transmasné kyseliny - chuderky tepny si to užijí hůře než staré dobré sádlo. Nojo, ale to člověk pomalu nemohl jíst nic.

zana 21.12.2007 17:12

smažení a nesmažení

Lenko, to je zajímavá věc. Smažené mi (zatím: ťuk ťuk) nevadí, ale vcelku ho nerada, hranolky nejím vůbec, řízek tak jeden do roka - ještě tak občas květák a žampiony ... ale tohle bych třeba někdy zkusila...

Tak mi napadá, že by se možná dal aplikovat i ten Jovovic vynález (chlupaté řízky, bylo v Mlsotníku už dost dávno, chystám se dělat o víkendu).

A ty tyčinky bych mohla zkusit na Silvestra:-).

Štětinka 21.12.2007 19:51

Re: smažení a nesmažení

prosím o znění Jovovic receptíku!;-)

zana 21.12.2007 20:49

Re: Re: smažení a nesmažení

zde

Buvol 21.12.2007 15:38

Dívat se ?

Kočka 21.12.2007 13:59

Co je to cizrnová mouka?

MaRi 21.12.2007 14:29

Re: Co je to cizrnová mouka?

s cizrnovou moukou jsem se taky ještě osobně nesetkala, ve vesnickém obchodě ji běžně neprodávají;-), ale: cizrna je luštěnina, mám pocit, že se jí také říká římský hrách. No a z té je možné podle popisu Lenky S. udělat prášek.

terra-san 21.12.2007 14:37

Re: Re: Co je to cizrnová mouka?

Bohužel, ona cizrnová mouka se běžně nevidí ani ve velkých městech:-D. Cizrna je skutečně druh luštěniny připomínající větší světlý, svraskalý hrách. Obvykle se spíš vaří a to mletí na mouku musí být docela náročné, je hodně tvrdá...

Zuzka 21.12.2007 19:13

Re: Re: Re: Co je to cizrnová mouka?

Pokud z namočené cizrny uvaříte polévku stejně, jako vaříte hrachovou, je opravdu vynikající! A Lenka tuším psala, že se drtí namočená - tudíž měkčí - a pak se suší.

VěraZ 21.12.2007 15:38

Re: Co je to cizrnová mouka?

Tak třeba tady

http://www.probio.cz/vyrobky/cizrna-berani.htm

Štětinka 21.12.2007 19:50

Re: Re: Co je to cizrnová mouka?

zrovna dneska jsem jí viděla v Kauflandu.

Teda, to vám povím, já si přivstala v  6 hodin, abych tam na sedmou byla a vyhnula se tak těm náruživejm davům. Pravda lidu tam bylo i tak, jako v sobotu dopoledne, ale nasákla se tam nějak ta vánoční atmosféra. Milý pan Vietnamec mi pomáhal hledat obrázky zeleniny na váze, jedna pani mě upozornila na plíseň na mrkvi,.. a pani u pokladny se na mě nenaštvala, když na vínu byl rozmazanej EAN, to už je co říct! Šla ho hledat do regálu, nenašla, vrátila se pro mě a pak jsme šly hledat spolu a našly. Byla moc milá, omlouvala se (teda myslím, já přes ty mý uši slyším všelijak;-D ) . Ale oproti kradení lepšího zboží z košíku to byli uplně jiní PražáciR^

Hana W 21.12.2007 20:23

Re: Re: Re: Co je to cizrnová mouka?

Ja jsem take mela zajimavy obchodovy zazitek. O berlicce osoba, vydala jsem se do obchodnaku poridit darek Chetovi. Maji tam motorove zidlicky s velikym kosikem. Tak supky berlicku do kosiku a uz jsem si to mazala kramem. Do te doby, nez se vozik zastavil a dal nechtel - zjevne baterka. Mela jsem dilema. Pracne vyhledaneho zbozi uz neco v kosiku bylo, ted jeste kabelka a berlicka, to bych v ruce nepobrala. Kramsky personal nikde v dohledu, tak jsem tam byla zaparkovana a frustrovana. Pozadala jsem nejakou pani, aby sla nekam vyridit, at privezou nove vozidlo. Po 10 min. prisel nejaky jinoch a pokousel se ho nekolik minut nastartovat. Marne. Po dalsi10 min. privezl novy. Jo, jsou to problemy. Chtela jsem jit jeste do jineho obchodu, ale vzdala jsem to.

Jakub S. 22.12.2007 0:02

Ahoj. Jejda, to sou u těch imprálistů dekadentní vymoženosti,

to sem ani netušil - a pak něco dojde a člověk nikam nedojde. Dobře jim tak. U nás by se jim to stát nemohlo, cha.

A byl v té chvíli taky tvůj hlas vichřice podoba?

aida 22.12.2007 0:32

Re: Co je to cizrnová mouka?

Cizrna (někdy taky římský hrách; slovensky cícer) je výborná, doma ji máme moc rádi. Mouka se nejspíš dělá pomletím těch semen.

Nějaké recepty na cizrnu jsou tady.

Karolína 21.12.2007 12:35

Smažené

mi nevadí za určitých podmínek: čistý nepřepálený tuk ve fritovacím, ne moc tlustý trojobal, aby to nenasáklo a okapání na vrstvách savého papíru - pap.utěrek. Moc to nejíme, hranolky vůbec nedělám, vlastně jen sem tam řízek, na "smažák" chodím do hospody, strašně se tím zašpiní fritovací hrnec. Zkoušela jsem jednou tu horkou vodu a výsledek byl katastrofální: trojobal odpadl a zbylo jen divné mokré maso. S tou majonézou nevím, ale nemusí to být marný nápad. Rozhodně to při svých experimentech jednou zkusím. Jinak k vánočnímu kaprovi: jak mi smažené nevadí a nemám s tím ani chuťový, ani zdravotní problém, jediné, co opravdu nemusím, je smažený kapr. Připadá mi to, jako když jím blátivou směs se spoustou kostí, ale zabalenou do líbivého trojobalu! Vůbec mi smažený kapr nechutná, nikdy jsem ho ani jako dítě nejedla, u nás se dělal jinak. Kapr jako ryba - to taky moc nemusím. Když už, tak mám ráda kapra pečeného na sardeli, na kmíně, na zázvorových čerstvých kostičkách, ale jen ne smaženého! A ještě k tomu studeného druhý den, brrrrr. U nás se tradičně podává losos na bylinkách, v poslední době i pangasius s křupavou obalovací směsí (jen ho v tom trochu smočím a nedávám vůbec mouku ani vajíčko, jen mleté ořechy, mleté ovesné vločky, trochu strouhanky, je to moc dobré) nebo tuňákový steak, to taky můžeme. K tomu dva druhy bramborového salátu - ten obyčjený, brambory, okurky, cibule, ocet, pepř a sůl a klasický s majonézou říznutou jogurtem, aby byl "lehčí", brambor méně, hodně zeleniny a přidávám kapary, dodají salátu báječnou chuť. Já už končím, balím počítač a stěhuju se do hor. Tak odtamtud budu hlásit, co je u nás v Krkonoších nového! Všem přeji krásné svátky, klid a pohodu a do Nového roku zdravíčko a štěstíčko (pamatujte na Titanic - zdraví byli skoro všichni, jen to štěstí neměli!).

Štětinka 21.12.2007 19:44

Re: Smažené

to nechápu, já řízky běžně máčím ve vroucí vodě a nic mi neodpadá 8-o Ono se to jen ponoří a vytáhne, je to vteřinka, ale je fakt, že jsem jednou zkusmo tu vodu nechala ve špajzu do rána a byla na hrnci pořádná vrstva ztuhlého sádla (na hladině), opravdu je to účinný, pak ještě řízek dám na pařáček, nebo savé ubrousky

Hana W 21.12.2007 11:53

Peceni s majonezou

misto smazeni se tady taky dela. Ja to teda jeste nedelala, zlucnik (zatim) slouzi a Chet si nedavno vykoledoval fritak. Ale jedla jsem to u ruznych lidi a je to dobre. Teda asi by to neslo s normalni majolkou nebo doma udelanou majonezou, ale ty stabilizovane jsou lehci. Pul hrnku, jak LENKA S pise, na nekolik porci ryby se mi nezda zas tak moc, vzhledem k tomu, ze jeden eliminuje moznost prepaleni oleje. V podstate to chce zamatlat, aby ta strouhanka mela na com drzet.

Zdena 21.12.2007 9:47

Mák! Mák!

Na tyčky MÁK!! MŇAM MŇAM. A tyhle tyčky mouka-tuk-tvaroh (mák) jsou SKVĚ-LÝ, zejména když si nimi žďoubáte třeba taveňák...

Tak hezký svátky všem! odpojuji seˇa těším se na šťastné shledání v novém roce!!