19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: Jáhlová kaše

22.3.2019

Začalo to tím, že jsem chtěla vyzkoušet tradiční českou kuchyni, ale ne tu vycházející z rakouské, přála jsem si jít ještě dál do minulosti. Jenže se mi nepodařilo objevit žádný recept (o ty určené pro vyšší vrstvu nebo slavnostní jsem neměla zájem), takže jsem musela improvizovat. Dala jsem dohromady, co jsem věděla o středověkém stravování a dostupných surovinách, zapojila fantazii a svou nechuť ke zbytečně složitým receptům a nakonec trochu přizpůsobila moderním chutím a možnostem, takže vznikla:

Jáhlová „kaše“

Suroviny: jáhly, šunka – např. pražská nebo od kosti (ale ne dušená), papričky plněné čerstvým sýrem, houby, bujon nebo vývar, kari

Postup:

Jáhly propláchneme (doporučuji propláchnout vroucí vodou, pozn. red.) a dáme vařit s kari a bujonem. Uvaříme do měkka, není na škodu ani mírné rozvaření.

Mezitím na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou šunku, plněné papričky a houby. Když se sýr zcela rozpustí, směs vmícháme do ještě teplých jáhel a necháme chvíli odstát.

Dobrou chuť!

Takto jáhly vypadají (neplést s kuskusem nebo bulgurem, je to úplně jiná rostlina)

Kdo si chce připomenout další recepty s jáhlami, nabízím ze zvířetnického archivu první recept od Zany, druhý recept od Zany, další recept od Maričky a také od Sharky.

LA Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !