Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Inspirace na rychlé jídlo a k tomu oříškový dort

17.12.2008

Není to žádný unikátní recept ale pomoc pro stav časové nouze.

Recept jsem nevymyslela já, ale vařím ho dle rady jednoho Francouze přechodně žijícího v Česku. Francouzi totiž dost často přidávají zakysanou smetanu do všech možných i nemožných jídel, někdy i do polévek, dělá to trochu odlišnou chuť. Kdo může jakoukoliv zeleninu tak je nejlepší použít směs. Maso používám dle jeho rady pouze kuřecí. Experimentům samozřejmě nic nebrání.

Velmi dobře se hodí i v případě kdy se náhle objeví nepředpokládaný počet strávníků, je možné je v krátké době zasytit. Mražené kuřecí řízky i zeleninu mám doma vždy.

Těstoviny

Uvařit jakýkoliv oblíbený druh těstovin (ne špagety), uvařit nakrájenou nebo nastrouhanou oblíbenou zeleninu (mražená směs má výhodu že je rychlá), kuřecí plátky nakrájené na kousky opéci na másle, vše pak zamíchat a podle množství směsi vmíchat jednu nebo dvě zakysané smetany. Sůl, pepř. Poměr jednotlivých surovin podle vlastního uvážení.

Možno jíst teplé i studené.

Oříškový dort

Ingredience:

10 vajec
20 dkg oříšků (lepší vlašské, s mandlemi je to mdlejší)
20 dkg cukru, je-li to moc řídké, přidat umleté piškoty

Utřít žloutky s cukrem, pak zamíchat sníh, ořechy a trochu kakaa (je to bez mouky). Upéct.

Hotový rozříznout na 2x, vždy spodek pokapat rumem, jedno proložení namazat rybízovou zavařeninou, druhé krémem.

Nejlepší je pařížský krém a to i navrch.

Náplně

1) ušlehat 3 celá vejce a 10 dkg cukru (písek) a dále šlehat nad párou až náplň zhoustne, pak dále šlehat až do vychladnutí. Zchladlé zamícháme do rozdělaného másla (čtvrtka) s kakaem, trochu rumu

2) 1/8 l smetany ke šlehání, 2 vejce, 8 dkg cukru, 5 dkg oříšků opět šlehat nad párou až zhoustne a pak šlehat až do vychladnutí, přidat trochu rumu.

3) Pařížský krém - 1/4 l tekuté šlehačky a 25 dkg nastrouhané čokolády

Šlehačku spolu s čokoládou pozvolna zahříváme, až přivedeme do varu, občas zamíchat. Dále nevařit, hned odstavit, přelít do porc. misky. Když vychladne, dáme do lednice, nejlépe do druhého dne, pak vyšleháme v krém.

Stačí na 1 vrstvu promazání, chceme-li i navrch a strany tak více surovin.

Eva Macková (Nelina)


zpět na článek