Neděle 1. prosince 2024, svátek má Iva
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Chceme pro vás bezpečné a kvalitní diskuse, proto mohou diskutovat pouze přihlášení uživatelé.

Využijte nejrychlejší přístup do diskuse pomocí přihlášení přes Bankovní identitu.

Přihlásit / Registrovat

IJ

I10v86a81n 24J97ů80z68l

18. 10. 2024 20:35

No tak takhle připravujeme hovězí líčka. Taky s brkaší, nikoliv česnekovou, ale brambory s celerem... Mňam.

Foto

Hovězí koleno jsem nikdy nejedla ani nekoupila. Takže jsem se šla poučit na angl. net a jsem zmatená. Ang. je to "Beef knuckle", jenže to vůbec nevypadá jako maso o kterém Šárka píše. To "anglické koleno" vypadá na skvělý kus libového prorostlého, prý šťavnatého masa, možná je to zmíněná kližka, kus masa odkrojený od vrchn části kolení kosti - nebo ne? Angl. popis (kdo umí angl.), co je "hovězí koleno" je: Beef knuckle is a lean, affordable cut of beef from the cow's hindquarters, between the top and bottom round. It's also known as ball round, sirloin tip, round tip, or tip center". Receptů a videí na tenhle druh je tam hodně, přikládám jeden zajímavý odkaz na blog řezníka, kde stojí za to kouknout se jen krátce na video - jeho porcování masa "kolene". Je to jak "řeznický balet" - holt,když má člověk správný a správně nabroušený nůž.

https://butchermagazine.com/beef-knuckle/

Jinak přímo s kostí mi naskakoval výraz "beef knee cap", odpovídající překlad jsem nenašla, od pohledu to asi bude kolenní kloub - nebo ne? Tohle se tu sice hodně prodává, ale téměř výhradně pro psy (syrové, uzené, sušené), pro lidské spracování to jsem nenašla nic. Najdete mi někdo odkaz jak vypadá "koleno" co připravila Šarka?

Foto

L53i59k42a 50L72i92k34a

18. 10. 2024 19:25

Maričko, zapátrala jsem a možná pomůže jedna z definic "ossobuco": "Osso buco je tradiční italský pokrm, oblíbená specialita především z okolí Milána. „Osso“ je italsky kost, „buco“ znamená díra, tedy kost s dírou. Základem jídla je totiž plátek masa z telecího kolena uříznutý napříč i s kostí z dolní části nohy (kližky)."

Čili půjde o kus nohy pod kolenem. Zatímco beef knuckle je: "Hovězí ořech, známý také jako "Knuckle", je částí zadní kýty umístěnou v její horní části. Tvoří ji tři druhy svaloviny s různou strukturou, které se hodí například na rychlou úpravu. Z tohoto důvodu většina kuchařů peče ořech jako celek."

Myslím, že by u vás mohlo být k dostání přímo "osso buco", bývají to pláty masa s morkovou kostí uprostřed, prostě už porce.

Foto

Z29i86n19a 95I90n71k77a

18. 10. 2024 10:15

Každopádně to bude mňamka, ale taky se chci zeptat, jestli musí být ta kost uvnitř

ŠM

Ten morek tomu da skvelou chut.. a je to i uprostred rychleji mekky..a da se do te dirky i vlozit neco jako tresnicka na dort...🤗 .

ZJ

Sharko, tebou připravené hovězí koleno chutná jistě výtečně! Fotky se ale moc nepovedly, že ne. My co máme psy a bujnou fantazii...

Foto

A78l22e90n44a 32A29l96i59m75o

18. 10. 2024 9:35

Teda ty mi děláš chutě ! My máme taky koleno, ale vepřový a dvě nožičky, včera se to vařilo a vařilo a dneska z toho bude sulc.

Foto

L27i60k19a 94L89i44k98a

18. 10. 2024 9:10

Je to výborný nápad - hned jsem zapátrala na netu a našla hovězí koleno na prodej za ještě míň kaček, než píše Sharka. Moje radost mírně potuchla, když jsem zjistila, že se jedná o maso pro psy. No, ale když se to takhle dlouze a pořádně povaří...? Sharko, díky za nápad. Šlo by to i s kusem kližky a hovězí kostí na polívku?

Foto

hezký mlsný pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům

koukám, že Žralůčkovou zase honila mlsná . Tohle bych si dala líbit, však se ví, že jsem masožravá...

Foto

Jj, zní to zajímavě a navíc Franta koleno rád.

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz