23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Hodolánka a Hladká ančka

Pomalu nastává doba pobytu na chatách a chalupách. My zejména v den příjezdu míváme "něco narychlo s chlebem", nejlépe už přivezené hotové ve velkém hrnci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Dede 18.4.2008 18:57

OT - ještě jednou

Prosím nezapomeňte, že v neděli 20. 4. se koná ve Chvalské tvrzi JARNÍ VÝSTAVA PRO KOČKU! Sejdou se chlupatci z Čech i Moravy, vstupné kočičí kozerva:-)

VÝSTAVA PRO KOČKU se koná v prostorách Chvalské tvrze (Praha 9 - Horní Počernice), která se nachází jednu zastávku autobusem od konečné metra B Černý most. Použít můžete autobus číslo 221, 223, 261, 273, 303, 304, 353 nebo 398. Podrobnosti zde

Dede 18.4.2008 16:56

OT - prosba o pomoc!

Milí Zvířetníci, jsem jen občasná čtenářka NP a Zvířetníku. Shodou okolností jsem byla požádaná o pomoc útulku v Trebišově. Je to v nejvýchodnější části Slovenska. Situace je tam kritická. Psi jsou odebíraní z romských osad ve velmi zuboženém stavu, rozbitá lebka, čelist, zlomené končetiny, drát zarostlý do krku nejsou žádnou výjimkou. Kdo viděl romské osady, dovede si to všechno představit. Psy, které nikdo nechce, čeká utracení. Dnes (18.4.) jsem mluvila s paní z útulku. Nechtějí peníze, ale přímo léky proti bolesti antibiotika, anestezii, popř.granule. Jsem v kontaktu s paní z Čech, která by tam mohla dojet dodávkou. Nebo se složit na balík se zdravotnickými potřebami? Vím, že Vás podobné žádosti o pomoc padají se všech stran. Také já bych samozřejmě přispěla.

Stránky útulku: http://www.ks-trebisov.estranky.sk/, je tam i kontakt, (na Slovensko se musí dát předvolba 00421).

Sabrina, http://www.animalrights.webz.cz  

kontakt: Sabrina-animalrightszavináčseznam.cz

Rpuť 18.4.2008 17:42

Re: OT - prosba o pomoc!

To by chtělo nějakýho veta, který by to mohl nakoupit ve velkoobchodu - o to by toho mohlo být víc.

štětinka 18.4.2008 19:58

Re: Re: OT - prosba o pomoc!

nevím, jak by to bylo s proclením? Složité:-/

Rpuť 18.4.2008 21:52

Re: Re: Re: OT - prosba o pomoc!

Štětí, to je v rámci Schengenu a EU.

Lu 23.4.2008 20:13

Re: Re: Re: Re: OT - prosba o pomoc!

Leky od veta za velkoobchodni ceny sehnat muzu.

MaRi 18.4.2008 12:11

Je Hodolánka polífka nebo máčka??

Když mě život zanesl na Čáslavsko, k mému překvapení mi zachutnaly brambory na smetaně dle Petrovy maminky, které se mi zdají vzdálenou sestřenicí Hodolánky (jen bez uzeniny). Překvapení to bylo zejména proto, že do té doby jsem požívala zemákový guláš (známější ve světě jako "buřtguláš") jen s velkým sebezapřením - časy se změnily, už jej můžu;-). Hodolánku určitě vyzkouším.

A vůbec - zkusím vyprovokovat kuchtičky k napsání receptů na nějaké polífky. Nikdy jsem je moc nechtěla, ale v poslední době se chuť nějak mění. Můj repertoár není moc bohatý, když pominu bramboračku v mnoha variantách (podle použité zeleniny a hub) a čočkovou, dělám vlastně jen variace na vývar (někdy kousek masa, vždy hrstku zeleniny uvařit ve vodě a zavařit těstoviny nebo knedlíčky - játrové nebo kvasnicové).

Podělte se o své oblíbence :-)

Xerxová 18.4.2008 12:20

Re: Je Hodolánka polífka nebo máčka??

zkusím napsat polívečky husté, řídké, zeleninové... a hlavně vždy rychlé. Moje polovička je totiž polívková, pytlíkovky se vaří jen o dovolených, "umělé" nudle se nepoužívají... 

Matylda 18.4.2008 12:32

Re: Je Hodolánka polífka nebo máčka??

Hodolánka je máčka, jako buřtguláš. Hladká ančka je polífka. Polífky taky musím vařit, spousta mých známých je odbouralo, že se děcka zaplácají polívkou a druhé tolik nejí, ale mně to doma neprošlo. Remcal můj muž i děti.

L 18.4.2008 12:35

Re: Je Hodolánka polífka nebo máčka??

Zkusím najít recept na želví polévku a na smetanový krém s Nivou. Tátovi to moc chutná, on je takový polívkový.

aida 18.4.2008 18:18

Re: Je Hodolánka polífka nebo máčka??

Moji oblíbenci? Asi nejvíc různé krémové zeleninové polévky - jakýkoli druh zeleniny (buď jen samotný, např. mrkev, květák atp. nebo směs různých druhů zeleniny v kombinaci podle chuti - obzvlášť dobrá je mrkev s brokolicí nebo jakákoli směs, do které se přidá nať řapíkatého celeru; no prostě - jak kdo chce). Uvařit v menším množství vody do měkka, rozmixovat. Pak na konečné množství naředit nejlíp smetanou (jde i vývarem - zase, podle vlastní chuti), osolit, opepřit. Podávat buď samotné nebo s kousky do křupava uvařené stejné zeleniny, ze které je polévka, s kostičkami osmažené housky, se sýrovými nočky, posypané sýrem, atd., atp., fantazii se meze nekladou.

Druhý favorit je česnečka, ale poctivá, s kousky brambor, petrželkou, vajíčkem, opečeným chlebem; dobré je dát do talíře předem nahrubo nastrouhat (nebo ještě líp - na jemno nakrájet) tvrdý sýr a šunku. A trochu česneku povařit v polévce rovnou, trochu dát přímo na talíř, tak stroužek na osobu.

Další oblíbenci: držťkovka, gulášovka (dělám rychlou, z mletého masa, už tu o ní byla před časem řeč), bramboračka, dobrý silný vývar (fajn je ten podle Jamieho Olivera, asi to znáte); v létě tarator a gazpacho. No prostě, polívky opravdu můžu.

Rpuť 18.4.2008 11:36

Ani jeden z těch receptů nezní špatně - pro mou mlsnou hubu...:)))

Nedávko mě zaujal tenhle recept, ale ještě jsem ho nezkoušela - nicméně dávám do placu:

Hrášková polévka s bazalkou:

1 l masového vývaru přivedeme k varu, vložíme do něj 500g hrášku, vaříme 8 – 10 minut a přidáme na kostičky nakrájenou šunku (100g). V 1/8 l kysané smetany rozšleháme 2 vejce a 1-2 lžíce citronové šťávy. Směs nalijeme do polévky a přisypeme hrstku jemně natrhaných bazalkových lístků. Polévku nevaříme, jen udržujeme horkou.

Hana W 18.4.2008 12:00

Re: Ani jeden z těch receptů nezní špatně - pro mou mlsnou hubu...:)))

To vypada velmi chutne. Nekolik rostlinek bazalek jsme zasadili vcera. ja pak pres leto az do podzimu cpu cerstvou bazalku do vseho.

štětinka 18.4.2008 10:53

ani jeden recept sem neznala

zajímavé! Musím si to uložit.

vypadá to jako recepty mojí babičky, když  se snažila Zkumavce po porodu "obalit žebra".;-D;-D;-D Co by za to dnes mamka dala, kdyby jí ty žebra neobalovala.

Taky mám jednu vydatnou polívku, prý se vařila pro pracují matky na polích:

máslová jíška se nechá napůl zchladnout, rozklepno se do toho vejce a zalije vodou a lehce promíchne (vniknou takové knedlíčky, pak se přidá všemožná zelenina  a krátce provaří. Je to výborný chuťově (vůně másla je neodolatelná), ale buďte po tom štíhlí;-D

madla 20.4.2008 11:12

Re: ani jeden recept sem neznala

My jsme jí jako děti s bráchou říkali "cucfleková". To se na másle osmaží nadrobno pokrájená zelenina, zalije vodou nebo vývarem, zvlášť se udělá světlá máslová jíška, do které se klepne vejce a zasmaží tak, aby vznikly ty "cucfleky", což se potom dostatečně provaří,přidají se zelené natičky a skvělá polévka je připravena pro kojící matky (že pry se po zapražených polévkách tvoří mléko), nejedlé děti i všechny ostatní. U nás je dost oblíbená stejně jako jedna ze spíš zimních. To se povaří uzené maso, ve vývaru se následně uvaří předem namočené fazole, v kefíru,podmáslí nebo acidofilním mléku se rozmíchá hladká mouka a za stálého míchání se to provaří. To míchání je důležité, aby se neudělal tvarohový knedlík. Přidá se nakrájené uzené a hlídá se, aby zbylo na každého. Z časových důvodů je možno použít i fazole z konzervy, ale ty vařené nasáknou vývarem a jsou lepší. Dobrou chuť.

Vave 18.4.2008 9:37

Hladkou

Ančku jsem identifikovala jako vlastní sestřenici od kulajdy mé babičky přeslicové. Ale tu Hodolánku neznám, zaujala mě převelice  a tak ji zkusím, s tím okurovým vylepšením od Hanky W.  VV

Díky, Matyldo! VV

selidka 18.4.2008 9:37

hodolanská omáčka

Brambory se vaří dohromady s kořenovou zeleninou (mrkev, petržel, celer) nakrájenou na kostičky, omáčka se nakonec má mírně okyselit, jinak je to stejné. Tato verze byla v Holici vařena ve školní jídelně.

Hana W 18.4.2008 11:35

Re: hodolanská omáčka

Ale smankote! Taky z Holice? To jsou mi veci. ;-);-);-) Co ja si z holicke skolni jidelny ovsem pamatuju nejvic, je pajsl na smetane. Bohuzel si ho  nepamatuju v dobrem.

L 18.4.2008 12:36

Re: Re: hodolanská omáčka

Když se minule zabíjela ovce, měli jsme i pajšl na smetaně a byl moc dobrý. ;-P 

Hana W 18.4.2008 1:23

Tak, ja jsem holka od Hodolan

A kdeze jsou? Kdyz jedete z Prerova do Olomouce, tak napred projedete Holici a pak je velka krizovatka. Doprava je to na Beskydy a Ostravu, doleva k nadrazi, do centra a na Brno, a rovne za nosem do Hodolan. Circa 10 minut pesky z rodneho domu v Holici. A, ano, hodolanska macka se u nas varila casto. S jednou drobnou variaci. Ty brambory (mela bych asi rict zemaky) se varily ve vode s trochou laku z okurek. Do hotoveho se pak pridaly jemne nasekane okurky. Dobre 30 let jsem tohle jidlo nejedla, ale pred par mesici, kdyz se nekdy po praci projizdim venkovem, jenom tak, neb z toho mam radost, a hovorim za jizdy sama se sebou, tak jsem si vzpomnela na hodolanskou macku. Druhy den jsem ji hbite vyrobila a prednostovi se delaly primo bubliny za usima. Prokonzultovala jsem to po telefonu s maminkou v Holici, a taky si ji hned sla varit. Jak malo nekdy staci ke stesti...

Hana W 18.4.2008 1:35

Re: Tak, ja jsem holka od Hodolan

Jo, a obcas se to nekdy varilo s trochou mrkve.

Matylda 18.4.2008 8:21

Re: Re: Tak, ja jsem holka od Hodolan

Jo, s tou mrkví jsem to jedla u jedněch známých, kteří si mysleli jak mě hodolánkou překvapí (;-D;-D!), a nebylo to špatné, ale doma to vařím bez ní.

veram 18.4.2008 1:43

Re: Tak, ja jsem holka od Hodolan

Ahoj Hano, zná Chet eskymácké hrdelní zpívání? Tady, tady a třeba na té stránce, kterou jsem doporučovala Týně tady. A ještě jsem se chtěla zeptat, nezná úplnou náhodou Roberta B. Amackera?

Jakub S. 18.4.2008 1:45

To není vůbec málo - vařit s maminkou přes třetinu zeměkoule

- jídlo z (tvého a asi aji jejího) mládí - ! Pochválil jsem tě večer před nastoupenou jednotkou, jak jsi mi najednou z té dálky osobně zavolala, abys věděla víc a vlila sil - což se podařilo. Děkuju!

Hana W 18.4.2008 1:51

Re: To není vůbec málo - vařit s maminkou přes třetinu zeměkoule

Rado se stalo!!;-);-)

Hana W 18.4.2008 2:46

Re: Re: To není vůbec málo - vařit s maminkou přes třetinu zeměkoule

Jo, a s babickou varime po telefonu tak jednou za tejden. Je, mami, co bylo v nedeli k obedu? No, ja na druhou stranu bych treba jeste pridala... atd.Maminka bydli s nejstarsim vnukem, pro ktereho oddane vari kazdy den a dalsi vnoucata chodi k babicce na sobotu ci nedeli. Coz je dobre, protoze na ni ma nekdo furt dohled a babicka ma program. A to uz je mamince pres 80 a je fesanda a paradnice. S mamou je strasna sranda treba nakupovat saty - no, podivej se na to, no nekup to za ty penize. No Hanci, to si absolutne musis koupit!!!! A ze bych si to koupila i ja?  pak je ovsem problem dostavit se do rodne visky a prilehleho mesta v lete, kdy se nosi sortky a sandaly. tak to na Hane skrzeva babicku nemuzu. Musim byt, jak Baty by rekla, damenhaft. :-D:-D

Jakub S. 18.4.2008 1:17

Nazdar, to je překvápko - napřed osobně a teď eště neosobně!

Oboje velice příjemné. Tak tohle zkusím a podám zprávu, jak se mi to zamouvá - tahle zušlechtěná poliuka kerkonoškejch kalců z Poniklýho a tam!

veram 18.4.2008 1:22

Re: Nazdar, to je překvápko - napřed osobně a teď eště neosobně!

Tak jak bylo na Brnění?

Jakub S. 18.4.2008 1:39

Re: Re: Nazdar, to je překvápko - napřed osobně a teď eště neosobně!

Vedel - brou, krásně!

Jakub S. 18.4.2008 1:50

To má být v e d l e . Ach jo. Ale friško pali do betle, kemo!