Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Halva nebo chalva?

5.3.2008

Od té doby jsem to nikdy nikde neviděla. Až jednou tady. Koukám, v obchodě za sklem cihla, zabalená ve staniolu a celofánu... Tak jsem si plátek koupila. A bylo to ono!!!!

Od té doby jsem trestala svůj žlučník, který halvu neměl vůbec rád. Teď už žlučník nemám, tak se snažím kupovat to menší, 1/2 kg balení, protože prostě u halvy si neumím říct DOST!

Několikrát na mě mezi recepty vyskočilo slovo halva. Jenže to bylo z krupice! No, nijak jsem nad tím moc nepřemýšlela. Co bych se s tím vařila, vždyť se to tu dá koupit, není nijak drahá a navíc je halal! ;-)

Jenže teď se na mlsotníku párkrát mluvilo o halvě a mě to začalo zajímat. Takže jsem se šla proběhnout po internetu, a tady se s vámi dělím o výsledek.

(Pozn. red - zde byly názvy halvy v různých jazycích, ale bohužel vzhledem k množství znaků, se kterými by si redakční systém neporadil, jsem tuto naučnou část musela vypustit...Dede)

Halva je z Arabského slova, znamenajícího sladké. V Indii, Iranu, Turecku, Pakistánu a okolí se dělá halva ponejvíc z krupice. Ve Středozemí, Balkánu se dělá halva hlavně ze sezamové pasty. Halva se taky dá dělat ze slunečnicových semen, mrkve atd.

No a tady jsou recepty na různé druhy halvy. Samozřejmě je jich mnohem víc, ale tyhle se mi líbily.

Sezamová:

2 hrnky medu zahřejeme na 115°C. 1 1/2 hrnku tahini (sezamovou pastu) zamícháme aby se spojila s olejem, který je na povrchu a zahřejeme na 50°C. Obě hmoty smícháme, a dáme na naolejovaný vál. Dobře prohněteme (hnětění pomůže k lehkosti struktury) a dáme do vyolejované formy ztuhnout.

Chceme-li přidat příchuť nebo ořechy, smícháme je s medem před přidáním tahini.

Krupicová:

9 hrnků vody a 3 hrnky cukru svaříme na lehký sirup 20 minut předem. 1 1/2 hrnku másla rozpustíme, přidáme 3 hrnky krupice za stálého míchání a necháme zezlátnout. Přidáme 1/2 hrnku sekaných mandlí. Potom vmícháme sirup.

Snížíme teplotu, hrnec přikryjeme a necháme stát 1/2 hodiny, než krupice vsaje sirup. Dáme do formy a necháme zchladnout. Po zchladnutí můžeme vyklopit jako dort. Lze posypat skořicí.

Moučná:

1 hrnek cukru a 1/2 hrnku vody uvedeme do varu. Až se cukr rozpustí, přidáme 4-6 šafránových nebo 1/2 KL mletého šafránu a 1/4 hrnku rosewater (růžové vody).

1 hrnek másla rozpustíme a pomalu vmícháme 1 hrnek mouky až vznikne pasta (stále máme na mírném teplotě). Pomalu vmícháme cukrový sirup. Dáme do formy, necháme ztuhnout a krájíme na menší kousky.

Mrkvová:

250 g strouhané mrkve a 4 hrnky mléka vaříme hodinu, za častého míchání. Potom přidáme 6 KL másla, 1/2 hrnku cukru a kardamonová semínka a vaříme další 1/2 hodinu. Necháme ztuhnout. Před podáváním posypeme sekanými mandlemi a pistáciemi.

 

Possum


zpět na článek