19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Halva nebo chalva?

Když jsem byla ještě malé dítě, přišel jednou, na vánoce, balíček od tety z Izraele. Mimo jiných věcí, z kterých si pár jasně pamatuji ještě dnes, to byla i cihla něčeho, co jsme vůbec neznali. Bylo to ve staniolu a celofánu a jmenovalo se to HALVAH. A bylo to móóóc dobrý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
possum 6.3.2008 10:07

tak ted uz asi opravdu nikdo neprijde, ale kdyby nahodou....

WWW, po takove dobe se tu potkame, a ty tak jedovaty????  Jaky >no konecne< ????:-/:-(

Zana, ten tvuj >silny vul< se mi libi!!;-D;-D Taky neco co bych potrebovala.;-D Ale po velikonocich fakt......dietka.....asi......:-/

Jakub S. 6.3.2008 10:52

Re: tak ted uz asi opravdu nikdo neprijde, ale kdyby nahodou....

 - co by nepřišel. Sawwwoyan je čím dál stejný. A já doufám taky a ostatní vesměs většinou. Jakej pán, takovej krám. Tady vládne zvířecí chování. Naštěstí!! Zdravím!

Vave 5.3.2008 21:56

OT DOTAZ

Když mi tedy odešla ta pekárna a už jsem měla připravené suroviny, umíchala jsem těsto na mazance v ruce (ach jo), teď to jakž-takž vykynulo a tak to dám to péct - ale maže se to něčím navrchu? Prosím! Já to v životě nepekla, vážně! 8-o

MaRi 5.3.2008 22:09

Re: OT DOTAZ

kynuté těsto je nejlepší pomazat rozšlehaným žloutkem nebo i trochu oslazeným mlékem. A doporučuji udělat ten mazanec spíš vyšší, při pečení se trochu "rozleze" - proto taky nedávat moc blízko sebe, pokud pečeš víc na jednom plechu

aida 5.3.2008 22:14

Re: Re: OT DOTAZ

Přesně tak, jak píše MaRi. Já to teda mažu celým rozšlehaným vajíčkem a sypu posekanýma mandlema. A nezapomeň ten mazanec seshora do kříže naříznout - ono jak je toho těsta moc a je tak sladké a tučné, rádo praská. Nelekni se, trochu se to při pečení rozleze.

Vave 5.3.2008 22:32

Re: Re: Re: OT DOTAZ

Joo, milá AidoVV,křížek jsem udělala!, ale ty mandle neee, :-/

aida 5.3.2008 22:47

Re: Re: Re: Re: OT DOTAZ

Ony tam být nemusí a asi ani v originálním receptu nejsou, já je dávám hlavně protože nám chutnají.

RenataE 5.3.2008 23:07

Re: Re: Re: Re: Re: OT DOTAZ

Já dávám mandle dovnitř i navrch, navrchu z nich sestavuju křížky:-)

Vave 5.3.2008 23:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT DOTAZ

Dala jsem trochu hrubě strouhaných mandlí dovnitř, heč, a už je upečeno a mazanečky vypadají tuze pěkně! Děkuju všem za rady a přeju dobrou noc! VV

aida 5.3.2008 23:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT DOTAZ

Renato :-)

Jakub S. 5.3.2008 23:05

No třeba sis udělala ten křížek jenom na čele, no...

Vave 5.3.2008 22:31

Re: Re: OT DOTAZ

Děkuju, milá MaRiVV, namazala žloutkem, rozesadila oba bochánky od sebe a už peču. :-)

zana 5.3.2008 21:49

... když tu není Rozverníček

Přijde chlapeček do hospody, sedne si ke stolu a říká servírce: “Jednu desítku!”

Servírka: “A kolik je ti, chlepčku?”

“Osum.”

“A to by ti nestačil džus?”

“No, stačil, ale chybí mi dvě koruny…”

Jakub S. 5.3.2008 22:07

No zane! To sou dneska šikovní a upřímní kloučci teda.

A eslipak znáte tu jak přijde chlapeček do obchodu a: (fistulkou) Prosím - já bych chtěl -ty bombóny - co -foukaj do nosu - ! Prodavač řekne No prosíím!, přinese žebřík, opře žebřík, vyleze až nahoru, vytáhne šuplík, sáhne do šuplíku....  no?

zana 5.3.2008 22:12

Re: No zane! To sou dneska šikovní a upřímní kloučci teda.

ééé?8-o8-o  ... neznám

Jakub S. 5.3.2008 22:41

Jan Werich - Supraphon 1952/3.

Ale já už zjišťuju, že si nevybavuju, jak tahle tehdy legendární a ve škole klukama napodobovaná historka skončila... on pořád lozil tam a zpátky, pokaždé uklidil žebřík a všecko, vzápětí všecko znovu...

aida 5.3.2008 20:30

Jen prolétám - pro Hanu W

Dík za vysvětlení s tím máslem.

Jak jsem slibovala v noci, chalvu co nejdřív zkusím, aspoň tu krupicovou.

Pěkný večer všem.

zana 5.3.2008 19:20

aspoň něco

Sladký miluju,. ale mám obrovský štěstí - orientální cukrovinky mně nechávají v klidu. Ovšem čokoládičky, dortíčky, buchtičky, sladký pečivíčko;-D;-) .. to je něco jinýho.

WWW 5.3.2008 20:30

Re: aspoň něco

mila zano,

orientalni, arabske a turecke  cukrovinky, zakusky, jsou priserne preslazene. Kazdy rok jsem se desil, kdyz nastal Arabum Ramadan a ja byl kazdy vecer v praci zvan na hostinu. Odmitnout neslo. Cim sladsi, tim lepsi rikaji.

zana 5.3.2008 21:36

Re: Re: aspoň něco

No právě! Cukru má být přiměřeně - přiměřeně (že jo, pane Werichu?).

Zdena b.p. 5.3.2008 21:04

Re: aspoň něco

Zano, něco z citovaného ano, něco zase néé. 4okoládíčku, hlavně hořkou a višně v čokoládíčce no, dORTÍČKY - JAK KTERÉ, ALE OVOCNÉ vždy, MÁSLOVÉ - NEBRAT BLÉ. koláčky - ovocné, tvarohové a ŠTRŮDLÍČKY  ano, koblihy ano, ale krutý trest slibuju pekaři, když tam zapomněli dát  džemík, Mně by vlastně mohli péct :-)

Zdena b.p. 5.3.2008 21:07

Re: Re: aspoň něco

Koukám, že už nekoukám. Mně by vlastně mohli upéct jen tu marmeládu a byla bych nejspokojenějši.

Velká kočka 6.3.2008 15:54

Re: Re: Re: aspoň něco

Dobře, pečená marmeláda, tak alespoň jeden ví, čím tě lze pohostit.;-D Jen si to musím někam poznamenat, ta hlava už není co bývala a pamatovák sem tam hapruje.:-(

zana 5.3.2008 21:39

Re: Re: aspoň něco

Zdeno, já taky nevyluxuju ÚPLNĚ všecko - čokoládový bonbony jakýkoliv, čokoládu hořkou, v nejhorším mléčnou v VELKEJMA ořechama. Dorty čokoládové, šlehačkové, ovocné. Máslové s úctou přenechám Li;-). Koláče apod. nejlépe povidlové, i když sním všecky, ALE koblihy ti brát nebudu;-D;-D

Zdena b.p. 6.3.2008 6:23

Re: Re: aspoň něco

Tak si projíždím včerejší povídání a s hrůzou zjišťuji, že tady jsem už bylla silně mimózní a vlastně jsem už spala :-)8-o

WWW 5.3.2008 18:26

Po tom sladkem

jsem najednou dostal chut na domaci prejt. Mam vyborny recept, tak si ho dnes udelam.

Fallowa 5.3.2008 18:37

Re: Po tom sladkem

Mňam,recept na prejt?Sem s ním,prosím!Prejt bych si dala hned se zelím a bramborama:-),no docela tu slintám...

WWW 5.3.2008 19:06

domaci prejt v mikrovlnce

Ale milerad mila Fallowa. Priprava je rychla a tak si nejdrive uvarime brambory a zeli, odstavime a prihrivame v pohotovosti na kamnech.

Co tedy budeme dale potrebocvat: - Mikrovlnou troubu, - sirokou spachtli z umele hmoty ( pozor, nikdy nepouzijeme byt i novou a cistou spachtli kovovou na sadrovani, musi se pracovat rychle a mohli bychom poskodit mikrovlnku) - detske potapecske bryle, ty se v kazde domacnosti vetsinou najdou na chodbe ve skrini, az nahore.

Pro ctyri osoby zakoupime v Kauflandu 8 jitrnic ( mozno i v Tescu, ci ve Sparu, ale v Kauflandu jsou nejlepsi ) Jitrnice volne naskladame do mikrovlnky , zapneme na pet minut na zhruba polovicni vykon. Behem tech peti minut uz muzeme na talire nandat brambory a zeli. Pak zapneme mikrovlnku naplno, nasadime si bryle a pripravime spachtli. Ted  ale pozor !! Pocitame  peclive jednotlive vybuchy,malokdy exploduji dve jitrnice naraz a i kdyby, vybuch je silnejsi. Chce to jen trochu praxe, pak uz ty bryle nebudete mila Fallowa potrebovat. Je to jen prevence, kdyby jste otevrela mikrovlnku a zrovna jeste jedna jitrrnice praskla.

No a je to hotove. Nemusim snad zkusene kucharce jako vy pripominat, ze prejt stirame nejdrive z otevrenych dvirek. Pri spravnem postupu a rozlozeni jitrnic vytvori prejt rovnomernou vrstvu vsude v mikrovlnce. Krasne to pri otevreni voni.

Dobrou chut !!

Fallowa 5.3.2008 19:17

Re: domaci prejt v mikrovlnce

Díky,WWW!Rozmyslela jsem si to,nemám totiž potápěčské brýle :o)))))));-D!

zana 5.3.2008 19:17

Re: domaci prejt v mikrovlnce

WWW, ty zvíře!!!!!!!!!! Teda bylo mi to jasný hned, jak jsem viděla nadpis;-D