Čtvrtek 23. ledna 2025, svátek má Zdeněk
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Granátnický pochod (archiv)

Sharka
diskuse (7)

Recept na Granátnický pochod. Uvařit brambory ve slupce. foto: SharkaNeviditelný pes

Původní článek vyšel na Zvířetníku (Neviditelný pes) dne 8. prosince 2017 (odkaz zde)

Milka! Iděm variť Granatýr! Príď zo Šarkou!

Jak moc dobře si pamatuju hlas paní Elen, když mi bylo o 45 let míň. My k ní chodívaly s mamkou na výborná, jednoduchá jídla a ona s dětmi zase k nám. A tak u nás zdomácněla řada maďarských, slovenských jídel a ona zas odkoukávala ta naše. Když teď jezdím denně za mamkou, protože se jí v 86 letech ozvalo „reuma“ a nezvedne ruce, snažím se jí, krom masírování a nahřívání, uvařit podle její chuti. A tentokrát měla chuť na Grenadýr.

Grenadieren marsch (granátnický pochod) je starý vojenský recept z období snad napoleonských válek. Jde vlastně o levné jídlo z ingrediencí, kterých bylo tehdy v armádě dostatek (no, jak v kterém ročním období), tedy brambor, těstovin, cibule a slaniny.

Jeho vylepšení se připisuje maďarským husarům, kteří sloužili za Rakouska-Uherska v armádě. Ti zasypávali všechny svoje pokrmy paprikou pro chuť a vůni. A také – pálivá paprika desinfikovala…

No, já bych to nijak nepitvala. Protože představa, že by vojenská polní kuchyně oplývala sušenými těstovinami a ještě k tomu za Napoleona, to je mi poněkud – no nejde si to dost dobře představit.

Spíše bych to viděla tak, že jednou narazili husaři na polní kuchyni jiného pluku, kde kuchaři v kotli vařili brambory, a dojela i jejich polní kuchyně, kde zas měli cibuli a těstoviny, a protože všeho bylo málo a dohromady akorát, rozhodli se to kuchaři smíchat…

... a vytvořili jedlý pokrm, který se dal jíst i za pochodu a při přesunech, byl dobrý i studený a hlavně se s ním nikdo nepobryndal a zůstala všem čistá uniforma, nehledě na to, že ešus nebo misku stačilo vytřít a byla připravena opět k použití…

A protože vojsko nereptalo na poživatelnost, zařadilo ten miš-maš do jídelníčku, a aby tomu ujednotili název, pojmenovali to podle granátníků, kterým to jídlo dali jako prvním!

Potřebujeme na 6-8 porcí:

Uvařit těstoviny - fleky.

Uvařit brambory ve slupce.

Připravit si sádlo.

Připravit si cibuli.

  • 1 kg brambor – já je vařím ve slupce, někdo oloupané a na drobno pokrájené
  • 500 g fleků – středních, osvědčily se nejlépe…
  • 6 ks nakrájené cibule
  • 2 polévkové lžíce vepřového sádla
  • Kmín mletý, sůl, pepř
  • červená sladká a pálivá maďarská paprika

Cibuli do zlatova.

A přidáme i maďarskou papriku

K osmahnuté cibuli přidáme koření.

Mezitím se už uvařily fleky.

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce do měkka, fleky rovněž uvaříme v hodně osolené vodě
  2. Brambory oloupeme, fleky slijeme, neproplachujeme
  3. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli těsně do fáze, než začne zlátnout, zaprášíme červenou paprikou, kmínem, pepřem
  4. Počkáme, až se koření rozvoní a jemně zpění a vlijeme cca půl deci až deci vody z těstovin – horké a slané, provaříme, aby se udělala hustá jakoby „omáčka“
  5. Brambory na hrubo namačkáme šťouchadlem a přidáme do cibule s paprikou, vsypeme uvařené fleky a zas promícháme…

Uvařené brambory oloupeme a přidáme na zpěněnou cibuli s kořením...

... a rozmačkáme, promícháme.

Uvařené fleky scedíme a přidáme k rozmačkaným bramborám s cibulí a kořením...

... a promícháme

No a je to hotovo, můžete dát hrnec na stůl, ať si každej naloží na talíř podle svého, nebo rozdat lžíce, ať si každej nabírá… Jako příloha jsou hodně dobré okurky od Maričky (recept najdete zde) nebo rajčatovej, okurkovej salát.

Někdo přidává do Grenadýru slaninu, někdo česnek, někdo strouhaný sýr, už jsme to jedla i bez těstovin, kde ty byly nahrazeny cuketou… někdo ho zapéká…

Ale to už nemá s Granadýrem, grenadýrem, granatýrem… z polní vojenské kuchyně nic společného. V jednotě je síla, chuť i kouzlo.

Hotovo.

Tak dobrou chuť! Co na tom, že jsme ho s mamkou jedly o prvním Adventu, přišel k chuti a potěšil.

Snad vás k jeho uvaření zlákám také, vždyť to celé trvá jen 30 minut….

Foto: Sharka

Aston Ondřej Neff
23. 1. 2025

Jakožto člověk stoprocentně pozitivní vyhlížím každou dobrou zprávu.

Gustav Sitař
23. 1. 2025

Nový americký prezident se ujal vlády.

Petr Kolman
23. 1. 2025

Pravdivý příběh ze života.

Jan Ziegler
23. 1. 2025

Ruská ambasáda sídlí ve vile „uloupené“ obětem nacistické perzekuce.

Ivo Fencl
23. 1. 2025

Sherlock Holmes a miskatonická monstra

Aston Ondřej Neff
21. 1. 2025

Od pondělka mají Spojené státy nového prezidenta.

Aston Ondřej Neff
20. 1. 2025

Týden po Fialovi vystoupil v Partii Terezie Tománkové Babiš.

Aston Ondřej Neff
22. 1. 2025

Donald Trump svým inauguračním projevem odpálil pořádnou petardu.

Marian Kechlibar
20. 1. 2025

Celý proces „přesunu IT napravo“ je drama o dvou dějstvích.

Benjamin Kuras
22. 1. 2025

Šťastné a veselé Kwanzaa, popřál Američanům Bílý dům

Štěpán Hobza
23. 1. 2025

Jak se administrativa Donalda Trumpa postaví k Číně? Na ministerstva zahraničí, obrany, i do rady...

Miloslav Novák
22. 1. 2025

Sparťanští fotbalisté sehráli v Lize mistrů nejpovedenější zápas od zářijové remízy ve Stuttgartu,...

Lidovky.cz, ČTK
22. 1. 2025

Fotbalisté Paris St. Germain smazali dvoubrankový náskok Manchesteru City a šlágr 7. kola Ligy...

Lidovky.cz, ČTK
22. 1. 2025

Osobní vlak ze Znojma do Okříšek odpoledne narazil mezi Šumnou a Olbramkostelem na Znojemsku do...

Lidovky.cz, ČTK
22. 1. 2025

Nejméně 12 lidí zemřelo ve středu v Indii poté, co v panice vyskočili z vlaku. Ve vlakovém vagonu...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz