MLSOTNÍK: Fazolové španělské variace pokračují
Originál španělské fazole foto: Spain on a Fork, Neviditelný pes
Fazole mám prostě moc ráda a tohle je další variace (inspirace zde), výborně ochucená a hlavně jednoduchá. V podstatě opráskneme na pánvi základ, vytvoříme omajdu, přihodíme uvařené (konzervované) a dobře propláchnuté a ocezené fazole, dochutíme. Tak jedem.
Co potřebujeme:
- 2 PL oleje (nejlépe olivového)
- 1 malou cibuli
- 8 stroužků česneku
- 1 PL hladké mouky (vynechala jsem a dala jsem méně dalších tekutin)
- 1 ČL sladké mleté papriky
- 1 ČL sušeného oregana (dobromysli)
- 180 ml mléka
- 180 ml vývaru (recept uvádí zeleninového, vzala jsem kostku)
- 2 plechovky máslových fazolí (to jsou takové ty velké) po 440 gramech
- 2 ČL citronové šťávy
- 2 PL strouhaného pikantního sýra
- sůl a pepř
- nakrájenou zelenou petrželku
Takže postup:
- Na středně rozehřátou pánev nalijeme olej.
- Mezitím cibuli nakrájíme jemně a česnek nahrubo. A na cedníku propláchneme a ocedíme fazole. Já použila opět vlastní předvařené z mrazáku (ale také je propláchla a ocedila).
- Na už horkou pánev vhodíme cibuli a česnek, míchám a po 3-4 minutách, kdy je cibule už sklovatá, přidáme moukou a stále mícháme (já mouku vynechala).
- Po dvou minutách přidáme papriku a oregano, krátce promícháme a pak přidáme mléko a vývar. Dále mícháme, až dostaneme lehce zahuštěnou omáčku, což trvá asi 3-4 minuty. Potom přihodíme ocezené fazole, citronovou šťávu a dochutíme solí a pepřem. Promícháme, stáhneme plamen na mírnou ráži a necháme lehce probublávat.
- Po pěti minutách sundáme pánev z plotny, nahrneme fazole na talíř a posypeme strouhaným sýrem a nasekanou petrželkou.
Je to opět vynikajícně ochuceno, ta citronová šťáva tomu dodá příjemný šmrnc. Někdo k tomu opráskne listový špenát, přidá zelený salát nebo kus masa... Nebo si to dá jen tak.
Přeji dobrou chuť, ať budete připravovat cokoli.
Foto: Spain on a Fork a Lika