MLSOTNÍK: Dvakrát pečené brambory
Dvakrát pečené brambory se smaženým květákem foto: Marička Crossette, Neviditelný pes
Vůbec nám nevadí jíst ohřívané zbytky z dřívější večeře. Často dokonce cíleně vařím víc právě proto, aby zbylo na další den. Když jsou k večeři naše oblíbené brambory pečené v troubě, dám jich rovnou šest či osm, u menších i deset i přesto, že každý sníme jen dvě. Zbylé později pokrájím na kostičky, opeču a podávám jako přílohu.
Nedávno jsem na manželovo přání dělala smažený květák. Plánovala jsem k němu spotřebovat z lednice už pár dnů staré pečené brambory. Shodou okolností jsem ten den narazila na nový recept z pečených brambor, který mě zaujal.
V Americe je oblíbená příloha (podávají i v restauracích) – „Twice baked potato“ (dvakrát pečená brambora). Z velké, v troubě pečené brambory se vydlabe teplý vnitřek, s máslem rozmačká na kaši a podle chuti vmíchají další dobroty. Ochucená kaše se navrší zpět do „bramborového kabátku“, pod grilem prohřeje a zapeče. Já ji nedělám, podobnou kaši v bramboře si na talíři uděláme sami, jen bez zapečení.
V tomhle receptu se ochucená kaše z několika vydlabaných pečených brambor místo zpět do kabátků přendá do zapékací mísy. Dokonce jsem všechny nutné suroviny měla doma. Chyběly mi jen vysmažené kousky čerstvé slaniny. Tu jsem neměla, ale mám doma vždy sáček slaninových „drobečků“, právě na posypání v troubě pečených brambor.
Uvedený recept počítá s bramborami čerstvě upečenými v troubě, které se dají snadno oloupat a ještě teplé rozmačkat na kaši. Z mých starších brambor z lednice už slupka sundat nejde, nebo jen částečně, protože jsou mírně seschlé. Nám to ale nikdy nevadí, chuť se tím nijak nepokazí a i slupka je přeci jedlá.
Částečně oloupané brambory jsem pokrájela na kousky, ale jak se ukázalo, šťouchačkou jsem jimi v misce ani nehla, byly moc pevné. Tak jsem je se vším ostatním (kromě slaniny) dala do mixéru. Pro jistotu jsem použila ten se dvojitou vrtulkou. I přes delší mixování jsem nezískala hladkou kaši, ale takovou drsnou, stále s drobnými kousíčky brambor. Na pohled velmi zajímavé.
Do hrubé kaše jsem vmíchala slaninové drobečky, přendala ji do pekáčku, posypala dalším strouhaným sýrem a šoupla do trouby (kam jsem o něco později dala prohřát i zbylé kousky smaženého květáku). Když se sýr roztekl, na pár minut jsem troubu (už bez květáku) přepnula na gril, aby sýr chytil barvu.
Zapečená kaše se dala docela dobře porcovat a s ohřátými květákovými kousky jsme si oba moc pochutnali. Ani jsem nečekala, že to bude tak dobré. Možná drsnost nerozmixovaných kousků brambor dodala kaši velmi zajímavou konzistenci a skoro křupavou chuť. Takže jsem nakonec byla ráda, jak ty brambory byly pevné, a příště (určitě bude příště) zase použiji starší z lednice. Myslím, že v tomhle receptu jsou brambory z trouby důležité. Vařené ve vodě by asi byly mnohem měkčí a konečná kaše by asi chutnala jinak..
Recept je na 2 kg brambor, mých 6 bylo trochu přes kilo a ostatní přísady jsem tomu přizpůsobila. Ale i tak bylo všeho o něco víc než polovina. Prostě recept od oka, na jakékoliv množství strávníků, a vmíchané přísady podle chuti.
Budete potřebovat:
2 kg brambor upečených v troubě, za tepla sloupnuté. Můžete si je upéci i o něco dřív, třeba ráno, nebo i den předem. Jen je včas oloupat, pokud nechcete slupky.
Zatímco se brambory pečou, připravte si vše ostatní:
- 250 g slaniny, proužky vysmažit, rozlámat na malé kousky
- 3 lžíce oleje (asi pod slaninu, já nic nesmažila, tak olej odpadl)
- 2 hrnky změklého másla (450 g mi přijde strašně moc, já na 1 kilo dala jen 100 g)
- 1 hrnek zakysané smetany
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky strouhaného sýra
- Sůl, pepř
- zelené stonky cibulky (nedala jsem)
Postup práce je velice jednoduchý: vše rozšťouchat na kaši, kromě jednoho hrnku sýra a trochu slaniny. (Měla jsem v lednici zbytek sýrové omáčky (tak 3 lžíce) od raviolů, tak jsem ji také vmíchala). Rozložit do pekáčku, posypat odděleným sýrem a kousky slaniny. Zapéci v předehřáté troubě 20-25 minut (a nakonec moment pod grileml). Před podáváním posypat sekanou zelenou cibulkou. DOBROU CHUŤ!